Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

Franki69 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní detektivní série v českém (čti rozpačitém) provedení. Deset dílů příběhu, kterej nakonec popře sám sebe v samotném závěru. Což je obrovská škoda, protože po nepříliš povedeném prvním dílu, v němž je zapotřebí rozehrát zálkadní zápletku, další epizody Světa pod hlavou díky fakt perfektním výkonům všech hlavních rolí opravdu odsejpají. Vychutnáte si práci kostymérů za ty dobový hadry, kterému se v těch letech říkalo oblečení, rekvizitářů s jejich smyslem pro sebemenší detail nebo výpravu s mnoha dobovými automobily a patřičně domlácenými baráky. S výjimkou exteriérů v Ústí nad Labem, kde se nemuselo omlacovat nic, takhle to tam v době natáčení vypadalo a stále, v roce 2018, to tam tak vypadá. Ale ten konec!! To fakt máme nakonec uvěřit, že hlavní hrdina z roku 2016 v kómatu vyřeší několik vražd z let 1982-83 a že díky v kómatu nabytým informacím nakonec svůj osobní souboj s kmotrem místní mafie dovede v roce 2016 do úspěšného konce? A že se klíče, o kterých se hlavnímu protagonistovi v roce 2016, bloumajícím v komatozním stavu minulým stoletím zdá, mají mysticko-metafyzickou schopnost se v roce 2016 zhmotnit? Mno… Už to to tady několikrát zaznělo a rád se k tomuto proudu připojím. Svět pod hlavou by perfektně fungoval jako série s příběhy z okresní kriminálky severočeského hnědouhelného města z oněch let. Mysteriózních podzápletek by neměl zapotřebí. Takhle je to ode mě s doporučením - koukněte se a moc nepřemýšlejte. Zejména vy, co jste z okolí Mostu, Ústí n/L, Kladna a Sokolova. V procentech za 70% s tím, že sumu výrazně zvedá celá krimi jednotka z roku 1982, včetně Neužila, kterého jsem si nakonec docela užil! P.S. 10% dostává soundtrack. Je nadprůměrný, dobově věrný a přesto tak nějak hodně dobře vlezle sympaticky „retro“. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů. Přišel jsem na něj sice trochu opožděně, ale hned po prvním dílu jsem tomu maximálně propadl a musel si to dát celé. První polovina je mysterióznější a víc mě magnetizovala, druhá půlka je zase taková temnější, trochu pomalejší a člověk už si na to prostředí zvykl, takže ten wow efekt už trochu odezní, ale přesto tomu dávám plný počet a časem až to pozapomenu si to klidně dám znova a vychutnám si tu atmosféru. A jak řekl v jednom rozhovoru o seriálu jeden z hlavních esenbáků Václav Kopta, vždycky budu rád, že tahle jízdenka do osmdesátek je zpáteční. ()

Karbos 

všechny recenze uživatele

Síla tohodle seroše je v několika hlavních aspektech...1. Z nevinné nostalgické komedie na začátku, se to postupně mění v nadupaný drama. 2. Seriál ač je zdárně ukončen, zanechává diváka v určitém vakuu nevědomí, seriál totiž některé celkem důležité maličkosti vůbec neobjasňuje a tím vlastně ztrácí explixitu, protože v určitou chvíli se sen začne prolínat s realitou (viz. deníček Daniely, červený Moskvič, klíče od Skálovic chaty atd.). To ale považuji za záměr autorů a za mě je to velké plus. 3. Dobře obsazené role a výborně zachycené kulisy a výprava dokáží zprostředkovat autenticitu a tím i více vtáhnout do děje.....resumé?..... 5*.....tohle bylo na českou televizní tvorbu opravdu vysoko.. ()

doriana.g 

všechny recenze uživatele

Překvapení, velké. Převzatý nápad nevadí, u nás je to mezi dvěma režimy a tím zajímavější. Skvostné obsazení, chemie mezi postavami, Neužil mě tentokrát vůbec nesral a překrásná Judit jako bonbónek. Dala jsem to na jeden sobotní zátah. Yes, Da, Ano. ()

MFA 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělý seriál. Nejsem žádný fanda detektívek, ale tohle je opravdu promyšlené, vážné i vtipné. Další neocenitelné plus je perfektní stylizace do osmdesátek. Tolik detailů, že vás tenhle seriál skoro vezme do časů ve kterých jsme vyrůstali. Úplně cítíte tu vůni trábošů, zakouřených restauračních zařízení, nebo chuť žluté limonády* Dokonce mi to připomělo můj milovaný Kanadský seriál Odyssey, ve kterém se hrdina také pohybuje ve fantaskním světě zatímco leží v komatu v nemocnici. ()

paddy35 

všechny recenze uživatele

Ach, konečně! Konečně seriál, který se nesoustředí jen na přesun z místa A do bodu B, zatčení vraha a dojemné plácání po ramenou. Mix mystiky a detektivky, vše podpořené skvělým prostředím a neméně fantastickým hereckým obsazením. Bravurně napsané (občas řízné) dialogy a scénář s jen velice málo slabými místy. V příběhu pak najdeme vše, co by měl obsahovat: drama, zvraty, akci, napětí, ale také romantiku či několik neznámých. Při sledování jsem se náramně bavil a to je to hlavní, co se počítá. ()

oblonskij100 

všechny recenze uživatele

Kurde, konečně super seroš, nechyběla akce perfektní dialogy, herecké obsazení taky za jedna, výkony za jedna a tak mě nezbývalo nic jiného, než napálit pětku s kormidelníkem. Trojanova nejlepší role, po Juditce jsem slintal od první vteřiny. Trojan a jeho mistrovské dílo a mladý? Tento zahrál úžasně. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Policista Filip Marvan se kvůli svému bratrovi dostane do střetu se zákonem. To se píše rok 2016. Záhy ho srazí auto, upadá do kómatu a probouzí se v roce 1982 - v době před svým narozením, v době pevné vlády komunistického režimu... Zajímavý příběh, jehož skvělé scénáristické a potažmo režisérské zpracování jsou základními stavebními pilíři díla. Naprosto dokonale a pravdivě vystavěná atmosféra Československa z počátku 80. let - doby plné paradoxů. V některých souvislostech možná vnímáno dnešníma očima trochu satiristicky a úsměvně (což asi i má), ale v celkovém vyznění navozuje spíš smutek a občas i mrazení. Výborný zážitek ještě umocňují skvěle vyprofilované postavy příběhu a jejich nezapomenutelné ztvárnění Václavem Neužilem, Ivanem Trojanem, Václavem Koptou, Tomášem Jeřábkem, Janem Budařem (ten byl v roli Klementa obzvláště vyvedený) a dalšími herci. Krásná sledovačka. 100 %. ()

IGATY 

všechny recenze uživatele

Zatím dávám 3 hvězdy za celkem vtipné ztvárnění dob minulých, i když mi myšlenka probuzení se o X let do minulosti zatím moc nesedí. Ale možná to pochopím u dalších dílů. Docela obdivuju, že se ještě v této době daří najít autenticky vypadající exteriéry i interiéry doby už skoro zapomenuté. I když toho soudruhování mi tam přijde snad i moc. ()

Daydreamer odpad!

všechny recenze uživatele

Halucinogeny prý, mimo jiné, zvyšují kreativitu. Bude to zajisté pravda, scénáristé to potvrdili měrou vrchovatou. Nechutná politická agitka ()

JB001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dílu těžko hodnotit, ale šanci u mne má. Hlavně kvůli Trojanovi a v neposlední řadě době mého mládí... Na závěr seriálu resp po zpětném ohlédnutí navyšuji své hodnocení na čtvrtou hvězdu. Nečekal jsem, že se to tak pěkně rozjede ()

tulrika odpad!

všechny recenze uživatele

Taková politická agitka s alternativní reality. Rodiče, kteří tu dobu zažili si klepou na čelo a mlátí se smíchy. Jinak mi nemáme scénáristy, kteří by nekopírovali britské seriály?! Protože to poslední dobou pořád děláme. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama