Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

OldBeast odpad!

všechny recenze uživatele

Antikomunismus poháněný resentimentem. Výsledkem je křečovitá parodie a karikatura doby, a to zejména tehdy, kdy se to tváří vážně, resp. asi to mělo být vážné. Ve filmu Pouta, na kterém se podílel stejný režisér a scénárista, to díky hlavní postavě a jasnému žánrovému zaměření fungovalo, zde vůbec. Je evidentní, že Štindl zbožňuje westerny. Mužští hrdinové jeho scénářů řeší vlastní existenciální krizi mátožnou rezistencí k dosažení obecné pravdy a lásky, ženy existují jen ve třech formách: trpitelky, ošetřovatelky a děvky. ()

hanca.uh 

všechny recenze uživatele

Ze začátku, kdy jsem seriál začala zvědavě sledovat, se mi líbil, ale pak mě čím dál víc odpuzoval ten stále naprosto přiblblý ničemusenedivící výraz Neužila alias Marvana:-)). Jak to, že je tak apatický a ničemu se nediví, neprožívá svoji rodinu, když ji vidí a hmatatelně je s nimi v tehdejším reálném životě, tzn. ještě před svým narozením?? Pak jsem moc už nechápala "vo co de", ale když vypustím bádání nad posláním tohoto díla, tak mě seriál víceméně bavil a byla jsem zvědavá na ten konec. Ale abych nebyla jen negativní - dokonalé byly podle mě retro scény, interiéry, exteriéry, ty na mě působily celkem nostalgicky uvěřitelně, pak byly taky vtipně brutální scény jako je společné sledování čb televize soudruhů příslušníků na oddělení snb při dílech majora Zemana s komentářem soudruha náčelníka:-), výborně ponořený do role byl Ivan Trojan a Jan Budař - ti byli teda skvostní! :-)). No a paradoxně poslední díl seriálu jsem prošvihla, takže nevím o rozuzlení a smyslu ani prd:-)). Možná je to i dobře:-))) ()

Prcek96 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem po zkouknutí 6 dílů docela spokojenej. Díl od dílu o kousek lepší, ale to je vzhledem vzhledem k zápletce zřejmý. Gradace tam je. Po všech lepších nebo horších českejch krimi seriálech, který se snaží být více či méně realistický je zápletka s návratem do minulosti zajímavá. Přesto, že je tenhle nápad podle Life on Mars, tak vzhledem k tomu, že se tady hlavní hrdina propadne zpátky do komunismu, to působí zajímavě. Zatím tak mezi 60-70 %, Uvidíme na kolika se to pro mě zastaví na konci. ()

talkien 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem nenašel jedinej rozumnej důvod si pouštět další. Přesto jsem to udělal a nelituji. A od půlky se to rozjíždí jen dál a víc a líp. ()

Jiri.Svobod2 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době český seriál který mě zaujal.Skvělý příběh,napětí,akce,vtip,zápletka no prostě všechno. Seriál u kterého se člověk těší na další díl. Proto dávám pět hvězd ()

Nikka 

všechny recenze uživatele

Konec trochu urychlený, ale jinak velmi milé překvapení z náhodně rozkoukaného seriálu. A Trojan....the best. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Seriál mě zaujal hned od prvního dílu. Ta zápletka je totiž natolik originální, alespoň v českém prostředí, že to činí seriál nesmírně zajímavým. Hlavní motiv je sice inspirován zahraničním seriálem Life on Mars do značné míry, ale i tak nabízí své. Druhá věc je výprava. Autoři si dali záležet na vytvoření prostředí 80. let, ať už jde o dobová auta, prvky prostředí nebo různé detaily a drobnější předměty. Třešničkou na dortu je pak skupina Sloky Luboše Nováčka, jasně parafrázující Kroky Fr. Janečka, která vystupuje na Festivalu politické písně a hraje vlastní "dobové" songy. Trošku nedotažený pro mě zůstává poslední díl, kdy toho spousta sedí a dá se vysvětlit, třeba, že všechno, co se odehrávalo v jeho hlavě v kómatu se poskládalo z informací v onom zápisníku, ovšem některé věci v propojení s realitou současnosti už smysl nedávají. Mám na mysli například klíče od baráku, do kterého směřuje z nemocnice nebo znalost některých informací, které v zápisníku asi být nemohly. 75% ()

HMTD 

všechny recenze uživatele

Tleskám, není moc seriálů a filmů u kterých bych si po jejich skončení nebyl jistý, že vše chápu správně. Tady si tím jistý nejsem. To je dobře i když tvůrce podezřívám, že ani oni nemají jasné rozuzlení. ()

Zizou_ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden z nejlepších českých seriálů poslední doby. Je škoda, že Ivan Trojan nedostal po prvním díle tolik prostoru a jeho vtipná stránka byla odsunuta na druhou kolej. Nicméně velmi dobré psychologické drama s pátráním po vlastní minulosti. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Sice to mělo mnoho příběhových děr a nedořešenosti (o nějakém vysvětlení na konci ani nemluvě), ukončit celý příběh v posledním dílu takhle...nedokončeně...je téměř zločin na divákovi, přesto se mi hodně líbilo. Úžasné retro, dobré výkony herců. Stačilo málo (buď celkově zkrátit a třeba i nějaké díly vynechat, nebo naopak dotáhnout finále; dotáhnout dějové linky) a byla by to fakt pecka. I tak slušné. ()

Hane 

všechny recenze uživatele

Jak typické pro české tvůrce "zajímavých" seriálů... Po celou dobu seriálu to bylo napínavé a opravdu zajímavé a tesil jsem se na dalsi a dalsi dil v očekávání jakpak to asi bude pokračovat?! A závěr to celkem zabil! Rozuzlení jak z nejakeho Béčka! Sorry, ale toto fakt ne! A Václav Neužil se mi v podstatě líbil, ale nekteré scény, co se týče jeho pohybu a pohledů, tak jsem se musel smát. Místy takový "jouda", viz. závěrečná scéna jak donesl kytici p. doktorce. Nevím jestli je takováto role pro něj ideální. Čekal bych většího ranaře! Jinak obsazení parádní, herecké výkony super a ztvárnění "komára" taky! "Čestování" bylo velice vtipné! A semtam dialogy trochu drhly. Jinak jako celek to bylo dobré, takový lepší průměr. 3x hvězda. Na "čtvrtou hvězdu" Neužil nedosáh... ;-) ()

Lovin 

všechny recenze uživatele

Tohle je totální špička současné české seriálové tvorby. Vynikající scénáře jednotlivých epizod, detektivní zápletky jsou často hodně zamotané a nečitelné takže na konci je člověk většinou překvapen a zároveň hlavní linka celého seriálu je hodně zajímavá a napínavá. Zároveň se tu snoubí dramatičnost, mysterióznost a hlavně je to taky velká sranda což v popisu díla chybí. Při sledovačce Majora Zemana, nebo zkouškách slavné kapely Sloky Františka Tomečka jsem se již tak dlouho nenasmál..... ()

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Zejména oceňuju neortodoxní scénář, a je mi zcela jedno, že je motivován zahraniční tvorbou. Neboť podložen českými retro reáliemi, dal možnost vzniknout hláškám, které vejdou do historie: "Soudruhu, já jsem přece taky soudruh" apod. Můžu vytknout snad jen délku seriálu - devět epizod vidíme především proto, abychom dospěli k desáté, v níž se předešlých devět dá shrnout do věty: "Musím si to vyřídit se Šejbičem (a s Klementem samozřejmě)". Z Neužila se rodí velká hvězda a idol, ale skoro bych řekl, že jej tu zastiňují Kopta s Budařem, správně prověření a jednající hoši. Atmosféra osmdesátých let je vystižena skvěle, včetně Šejbiče mladšího alias předsedy SSM. Doporučuju pustit mladým komunistům. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle se mi záhy usadilo na silných 4 hvězdách a první díl tak zpětně taky hodnotím, protože to bylo spíš nepochopení, nebo netrpělivost. Dvojka Trojan-Neužil se hned tak neokouká a řadím jí ke kalibru těžkých sympaťáků typu Bodie&Doyle. Budař je zde v životní roli slizouna a zdatně mu sekundují malej a velkej Šejbič. K tomu brutální hudební 80-kové retro, který mi občas aktivuje nějaké vzpomínky z dětství za socíku. ()

house336 

všechny recenze uživatele

Dal jsem si s tímto seriálem takový drobný víkendový maraton a stál za to. Ačkoliv českou tvorbu moc nesleduju, tak jsem dostal doporučení, že toto je fakt dobrý. Jo, vyplatilo se. Je pravda, že tam nacházím logické a někdy i časové díry (tím nemyslím ten přechod do dvaaosmdesátého) - spíš, že je to celé koncipováno tak, že hrdina netráví v minulosti zase tak dlouhou dobu, ale dostane se tam v květnu (podle hokejového mistrovství světa, co běží v prvním díle v TV) - o dva díly později je už v srpnu na písňovém festivalu - následně se jeho matka dozvídá, že je asi těhotná a nevím, jak chce stihnout synka porodit do konce roku (on na začátku říká, že se narodil v roce 1982). Možná jsem to jen nedobře pochopil nebo hledal zbytečné časové posloupnosti v seriálu, který skáče o 34 let nazpět. Každopádně ve spoustě ohledech tento seriál vyniká a vzdaluje se průměrné české televizní tvorbě. Jakkoliv může být námět přejatý, tak probudit se ve dvaaosmdesátém tady a v Anglii je setsakramentský rozdíl. Dobové prvky, narážky a parodie (ať už sledovačka Honzy Zemana nebo Sloky s úžasně bizarní hudbou Petra Marka) tady skvěle fungují i pro někoho, kdo tu dobu nezažil (možná i lépe). Je tomu trochu vyčítán uspěchaný konec, ale aspoň byl celkem dobře vyřešený a my si mohli užít Ivana Trojana až do posledního dílu. Ten člověk mě neskutečně baví a vzdávám mu hold, protože je to zkrátka Pan Herec. Co dodat: doporučuji - Svět pod hlavou (dle verše z písně šílené Jany Kratochvílové) je nadprůměrný počin, který stojí za zhlédnutí. ()

semtamfor 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení vyplavalo z českých seriálových vod. Neznám sice v titulkách avizovanou britskou předlohu Life on Mars a dlužno dodat, že samotný námět mi vlastně nepřipadá až tak světoborný - cestování v čase už filmy a seriály převařily na x i zajímavějších způsobů, ale ve Světě pod hlavou to těžké normalizační kóma funguje moc dobře. Seriál staví především na reáliích reálného socialismu a konfrontaci mysli člověka, který už ví, jak chutná svoboda, s bezbřehou zabedněností lidí lapených do osidel totalitního systému. Pro mě jakožto Severočecha bylo navíc vítaným bonusem notoricky známé prostředí uhelných dolů, šedých sídlišť, umakartových jídelen, průmyslových periferií a funkcionalistických kulturáků. Postavy zahrané lehce s humorem a nadsázkou i mrazivou fazónou udavačských fízlů. Hlavně slizoun Budař a jeho nadřízený Kopta perlili. Na hlavního hrdinu v podání Václava Neužila jsem si musel zvykat delší dobu, ale nakonec i to jeho trochu "mimoňské" herectví k roli celkem sedlo. Za nejlepší považuji díl Závadová mládež s vynikající parodií Kroků Františka Janečka (Marek Taclík). Také občasné zjevení herců ústeckého Činoheráku potěšilo. ()

gideonn 

všechny recenze uživatele

Na české poměry výborně zahráno, v seriálu je věrohodné dobové prostředí, ale děj se ke konci začne ubírat zvláštním směrem věštícím nesmyslný konec, kterého se přesně taky dočkáme. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama