Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po čtyřech epizodách. Jsem spokojen. Vypadá to, že se v Česku začaly po dvaceti letech konečně znovu natáčet dobré seriály. Zatím nevím, jak se to bude vyvíjet, podle mě je ale linie z minulosti jen Filipovou fabulací, která mu před smrtí má pomoct nalézt nějakou obhajobu vlastních skutků. Z toho důvodu taky není úplně fér vytýkat seriálu všechny ty anachronismy, protože než o realitu může jít jen o abstrakci osmdesátkové atmosféry. Všechna ta heslovitost a přepolitizovanost by tomu nasvědčovala. Nějak se mi ale nezdá, že by tvůrci zábavného seriálu uvažovali až tak hluboce. Dále se mi líbí obrazové pojetí, odehrává se to v létě, takže tomu ty pseudoosmdesátkové vyblité tóny sedí jako Julie v metru. Přesně tohle vyobrazení reality (nebo spíš její nadsazené abstrakce) mě svádí k nostalgii po době, kterou jsem vlastně nezažil. Líbilo by se mi projít se po šedivém sídlišti, zajít na pivo do místní putyky a večer si jít poslechnout Michala Davida, jakkoliv nechutné se to může zdát. Jenže lidé tehdy svou dobu tak nevnímali a nostalgie se vytváří až při ohlédnutí se. ||| Po zhlédnutí zbytku seriálu a vyjasnění všech linek musím přidat ještě jednu hvězdu. Seriál je na současné české poměry opravdu výjimečný, z vážně-nevážné polohy se v druhé půli láme v psychologické drama o soudružských sviních, až to s tou výše zmíněnou nostalgií není tak horké. Vyústění hodnotím kladně. Pokud má někdo potřebu hořekovat tady nad tím, že se ve scénáři vyskytují kiksy typu klíče od chaty, měl by si ujasnit, jestli zná význam pojmu mysteriózní sci-fi. Všechny polohy seriálu fungují bezvadně, u komediálních scén jsem občas šel do kolen (Sloky, rekonstrukce koupelny a soudruh, který je bohatý, protože pracuje na tom, aby se všichni měli stejně), u dramatických pasáží jsem se cítil stísněně, hrátky s časem mě bavily. Jen tak dál, Česká televize. (1 174.) ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Česká televize neměla od dob "Případů 1. oddělení" lepší seriálové pondělky. Několik dílů mi trvalo, než jsem si zvykla na psychedelické výlety hlavního hrdiny, ale postupem času se mi příběh Filipa Marvana víc a víc zarýval pod kůži, a to hlavně díky skvělému vykreslení osmdesátkové atmosféry a poměrů mezi všemi těmi soudruhy. A Trojanův Plachý největší hvězdou seriálu. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově musím rozhodně pochválit, protože se povedlo nejen zaujmout retrem, ale i vlastním příběhem. Dobře se mísila vztahová rovina s ideologickou i kriminální a nečekaně i dost psycho... A k tomu i komediální třešničky jako Sloky :-). Zvykl jsem si i na V. Neužila, sice až po několika dílech, ale po prvním bych tomu nevěřil. Pro Judit mám slabost ;-), dobrej Trojan a s rolí si vyhrál i Budař! Ocením i ten hudební motiv a Stín kapradiny mám taky moc rád, čili i za to plus. Čekal bych ovšem víc "wow" konec, jedna z mála věcí k vytknutí... Hodně silné **** ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Velká spokojenost. Scénář psal můj oblíbený novinář Ondřej Štindl, takže jsem celkem ani nepochybovala, že to určitě bude dobré a chytré. Taktéž to byla skvělá příležitost pro sympaťáka Neužila - sice ho to asi úplně neproslaví - ale on o to zase asi tolik nestojí (viz jeho vystoupení u Krause). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po prvním díle lehce zmatené,neuchopitelné a zvláštní.Trojan jakkoliv ho považuji za nejlepšího českého herce tu sice všechny přehrává a třídu,ale zároveň mě jeho postava děsně štvala.Plusem je zjištění,že Václav Kopta je definitivné role modelem pro normalizačního policajta...zatím 40%,ale kouknu ze zvědavosti na další díl...po 4 díle dám hvězdu nahoru.První dva byl sice celkem o ničem,ale čtvrtý už byl docela fajn a pokud to tvůrci udrží,tak proč ne...60% ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skok do minulosti je u nás skokem i do jiného režimu. To je na seriálu nejpikantnější. Občas jsem se ztrácel, často bavil. Ivan Trojan byl bezkonkurenčně nejlepší a na komatózní obličej Václava Neužila jsem si nakonec zvykl, Kopta s Budařem mě potěšili svým hraním esenbáků. Dost zajímavý počin, který rád pozorně zhlédnu znovu. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Sice mám docela odpor k zahraničním seriálům a Life on mars sem neviděl,ale tahle lahůdka mě neskutečně baví.Když se ovšem někoho za svýho okolí zeptám na Svět pod hlavou,tak buď nikdo nezná,nebo vůbec nechápe smysl toho všeho.Musim říct,že ta doba před revolucí je vykreslená skvěle,obsazení je neskutečný,a vzpomínat budu na legrační význam slova sledovačka i se smrští panáků,který u toho vychlastali.A myslim ,že je dobře.že současnost dostala jen půl prvního,a půl posledního dílu,protože to mezi tim bylo výborně natočený,mysteriozní,prostě úspěch.90%. ()

domkis 

všechny recenze uživatele

Svět pod hlavou je skvělé komediální, a dokonce mysteriózní drama, až se mi ani nechtělo věřit, že něco takového vzniklo pod rukama českých tvůrců. Ze začátku jsem si říkala, že to bude zase jen nějaký pokus o dobrý seriál, ale od té doby, co se hlavní hrdina probouzí v nemocnici a zjišťuje, že místo roku 2016 je opět rok 1982, se děje jedna skvělá věc za druhou a vy jen sedíte a napjatě očekáváte, co bude dál a jak tohle vlastně dopadne. Líbila se mi i dějová linie, kdy se dozvídáme něco více o rodičích hlavního hrdiny. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne retro, ktere je ozdobou celeho serialu. Skoda jen, ze se Marvan nepoustel do vetsich debat o budoucnosti a odbyl to cca trema poznamkama... Rada zajimavych hereckych vykonu, predevsim Trojan valel, pak Bardos, Budar, Chmela a koneckoncu bavil i Kopta, i kdyz to je takova karikatura, ale zabavna... Nejvetsi slabinou je deravy scenar, ten se ale da omluvit, kdyz se de facto jedna o fikci. Napad dobry, provedeni taky, presto zaokrouhlim smerem dolu. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Vím, že se tvůrci inspirovali u seriálu Life on Mars, ale britský originál jsem neviděl, tak mi to nemohlo nic zkazit. Navíc české dobové reálie tomu dávají úplně jiný kontext. A vyjít to nemohlo o moc lépe. Obsazení je skvělé, Neužil je sympaťák, ale opravdové terno se skrývá ve vedlejších rolích. Budař coby komouš Kléma je parádní, ještě o třídu výš je ale Martin Plachý v podání Ivana Trojana. Celá ta depresivní atmosféra ústeckého kraje v roce 1982 byla skvěle podaná a příběh byl vcelku zajímavý. K tomu je třeba přidat SNB, Majora Zemana, Ve stínu kapradiny nebo problémové živly a mix je kompletní. Mě akorát rušily halušky, kterými hrdina trpěl, chápu jejich účel pro příběh, ale i tak mi často přišly dost rušivé. Stejně je to ale jeden z nejpovedenějších seriálů z českých stanic za poslední roky. Jen více takových! ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

klsdne postavy sú utláčaní bývalým režimom všetci záporáci sú podporovatelia režimu. ktorý tu bol 40 rokov. Takáto sebareflexia nikomu nepomôže. Žili sme tak 40 rokov a všetci držali hubu, krok a papierové zástavky v prvomajových sprievodoch. ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Další trapná agitka od pomatených tvůrců, kteří se nám snaží vnutit, že za komančů byli všichni úředníci strašně zlí a všichni policajti všechny mlátili obuškem. Neříkám, že to bylo tehdy zlaté, to určitě ne, ale to jak se nám furt ve filmech a seriálech tohoto typu snaží předhodit, že to bylo div ne apokalypsa, tak to už je na léčení. Přesně to vystihl jeden uživatel, když napsal, že už jenom čekal, kdy tam ti policajti začnou žrát děti. Trapas. Jinak platí úplně to samé, co už jsem napsal ke sračce Bohéma. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál České televize překvapil. A to skutečně moc. Po prvním díle jsem netušil, do čeho jdu, ale nakonec z toho byla nesmírně dobrá, originální a zajímavá podívaná, která deset večerů bavila velice dobře. Vedle netypicky hrajícího Neužila zaujal samozřejmě Trojan, ale potěšil také Kopta, Budař a Jeřábek. A pochvalu zaslouží scénáristé. Teď už mi nezbývá nic jiného, než si celý seriál pustit znovu a vychutnat si některá vypečená místa. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle jsem přesně čekal od oslavované Pustiny. Nedočkal jsem se. Tady naopak ano.  Mnohavrstevný scénář, z něhož si každý může vybrat to své. Je tam spousta nejednoznačností, nedotažeností, ale tady to vidím jako pozitivum. Výborné výkony a ta atmosféra beznaděje a bezvýchodnosti, konečně něco co kreslí osmdesátá léta opravdu tak jak je pamatuju i já. Humus první třídy. Zjev kapely Sloky i s těmi jejich songy je za pátou hvězdu. Výborné po všech stránkách. Po skončení seriálu se mi chtělo zvolat vděčně: SVOBODA! EDIT: Po třetí projekci to považuji za nejlepší porevoluční seriál o éře komunizmu co znám. 85% ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Největším mínusem seriálu je současnost, a to už na začátku. Pohyb v osmdesátkách po počáteční kostrbatosti ale vše vynahradil. Já se v tom našla a některé charaktery jsou tak dokonalé, že jsem se skoro viděla, jak v osmdesátkách každý víkend sedíme u umatlaných stolů bez ubrusů, všichni máme zúžené kalhoty, dlouhé vlasy a posloucháme něco, co ani trochu nepřipomíná Sloky pana Janečka. Atmosféru doby se všemi jejími absurditami a nevypočitatelností vykreslil seriál dokonale. Místy mi ale vadilo, že mladý Marvan si mohl dovolit být rebel, protože se mu nemohlo nic stát, takže se úplně nemohl vžít do osudu svého táty, který tenhle luxus neměl. A pak ten uspěchaný nedotažený konec. Přesto ale: ČT jede! ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V některých aspektech je seriál naprosto výbornej. Skvělé je zejména vykreslení atmosféry doby reálného socialismu. Vynikající je rovněž celá řada hlášek, které v seriálu zazní zejména z úst Ivana Trojana alias příslušníka SNB Martina Plachého. Humor v kontrastu s drsnou dobou, to je ve finále to, co mě na tomto seriálu, asi nejvíce oslovilo. Ale na plný počet hvězdiček to z mé strany není, hlavně kvůli té zápletce ze současnosti a jejímu vyústění v samotném závěru seriálu, které dost postrádalo na uvěřitelnosti (viz můj komentář k závěrečnému dílu). Ale možná to je do jisté míry je i záležitost licence původního britského seriálu. Ten přitom pokud aspoň mohou soudit z některých komentářů (sám jsem ho neviděl) není zdaleka tak silnej, protože neprobíhá v tak drsných historických kulisách. Zdá se tedy, že "kopie" je v tomto případě lepší než "originál". A za to si Česká televize zaslouží přeci jen pochvalu. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

...na vědomost dává, že rozjíždí se má soukromá sledovačka titulů "českého Delona," Vaška Neužila. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama