Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

Soweek 

všechny recenze uživatele

Seriál by hravě obstál jako kriminálka z 80. let, ale bohužel je k němu přifařená složka z roku 2016, s kterou si tvůrci už nedokázali poradit. Ze začátku navíc seriál moc tlačí na pilu. Trojan se pokouší o esenbáckého drsňáka, což mu vůbec nejde. Naštěstí se ale po několika dílech uklidní a pak už to celé začne dávat smysl. Seriál je na můj vkus i zbytečně dlouhý. Hlavní dějová linka je sice kvalitní, í nijak spletitá a není tak potřeba deseti hodinových dílů. Celé je to pak nastavované zbytečně díly, které nemají s hlavní linkou nic společného. Zbytečné chyby srážejí jinak dobrý seriál na průměr. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Asi bych to shrnul jako "mnoho povyku pro nic". Vypadalo to docela zajímavě - cesta časem v českých luzích a hájích. To sem si nemohl nechat ujít. Jenomže, pak se každej díl odvíjel vlastně uplně jiným směrem a nemělo tomjeden základní příběh. Takžč jeden díl o plese, další o vraždě, další o vochlastech. No, byl to takovej divnej miš maš s prvkama poměrně přísný psychadelie. Před posledním dílem sem už věděl, že se záčnýho zázraku nedočkám. Vlastně sem docela rád, že už tuhle slátaninu mám za sebou. Herecký obsazení gud, příběh o ničom. Asi se dalo vytěžit víc... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Ze jdeo  prevzaty napad mi nevadi. Ne vse tam bylo spatne. Ale bohuzel mi to prislo jako nejaky dil serialu Vypravej, nebo Retro apod. Proste ta doba byla vyobrazena prilis ciste a muzealne, nebo jak to popsat. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Chápu to dobře, že Kopta od Občanského průkazu povýšil? --- Dívám se na čtvrtý díl a začínám tomu přicházet na chuť. Autoři si prostě z té doby utahují a pozvolna odhalují absurditu té doby. Měním ze tří na pět, uvidíme, co bude dál. Budař a Kopta rule!!! :-D ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Udělal jsem tu chybu, že jsem si před tím narychlo pustil Life on Mars. Člověk se pak neubrání srovnání. Přitom tenhle český "remake" je s ohledem na zcela odlišnou historii svébytným originálem. V Life on Mars ale vážně nechybovali. Při sledování Světa jsem se dost často ošíval. Přesto jsem si ho oblíbil a kdyby se mě někdo ptal, jestli bych chtěl ještě, tak řeknu bez váhání: jo! ()

zencitizen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kupodivu pro mne velké překvapení. Přijde mi to lepší než originální Life on Mars. Cesta do hlubin socialismu v jakémsi lucidním a - proč to nepřiznat - fetišistickém snu. Líbí se mi, že Neužil celou dobu jen tak zpruzeně, otráveně nebo jen unaveně kouká: rezignoval, na to kde se to ocitl a už to chce akorát přečkat než se probudí. Všelijaké rituály (sledovčaka v prvním díle, politická píseň ve třetím) by na mnoho lidí mohlo působit otravně a nevěrohodně: je ale potřeba říct, že to je zkrátka a dobře sen: sen a vzpomínky nás husákových dětí na socík. A v nich je vždy přítomná hebká vlna nostalgie, která všechno úlevně přelije. Také jednotlivé díly oplývají velmi nenápadným, ale funkčním "vysušeným a trapným" humorem. Humorem ovšem docela odlišným třeba od sklepáckého pitvoření. Ve Světě pod hlavou humor hlavně plyne většinou z toho, jak na sebe nevřícně kouká trio Neužil, Budař a Trojan. Kupodivu to má ale i jistý šmrn a zvůj osobitý rytmus (zkrátka všechno co postrádala třeba Pouta). Třetí díl zatím nejlepší - i když Sloky dávají hudebně spíš vzpomenout na uhrančivost Debbie Harry a Blondie než na postmortální království Markéty Muchové a Franty Janečka :-) ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Svet pod hlavou zraje jako vino.Od prvniho dilu se tempo zrychluje. Serial tezi z fantastickeho scenare,hereckych vykonu hercu a jejich zdarileho vyberu. Vypodobneni doby nedavno minule , nastaveni a priblizeni jeji atmosfery bylo zvladnuto na jednicku.Nikdy by mne nenapadlo,ze se budu s takovym zajmem a zaujetim divat na dilo odehravajici se v roce 1982. Skvely napad . Dekuji. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

-Strašná držka. -Moje řeč, soudruhu. Já si nemůžu pomoct, ale od 'Pustiny' mě z české produkce nic takhle nenadechlo.To vyobrazení komoušské éry je absolutně perfektní a jde vidět, že ta mentalita přežívá dodnes, sic jsem tohle období minul,1982-1983 je jen 9-10 let od mého narození a skoro se mi nechce věřit jak stejné a jak jiné to bylo. Vulgaritami a humorem se nešetří i navzdory temnějším tónům příběhu a to ani nemluvím o tom, co předvádí Ivan Trojan aka Martin Plachý, jeden z nejparádnějších výkonů ve vedlejší roli, co mě absolutně dostal a který mě opětovně nutí přemýšlet nad tím, že Trojan je aktuální numero uno v našich luzích a hájích (nemluvě o dalších lidech před i za kamerou zúčastněných), ale Trojan steals the show. Nemůžu tohle vynachválit, už teď mě mrzí, že jsem to dosledoval. ()

joora1 

všechny recenze uživatele

Málokdy dám českému snímku plnou palbu, ale i přes nějaké nedostatky tady musím. Když ne u Světa pod hlavou, tak už nikde. Seriál zraje jak víno s postupujícími díly a servíruje pěkně zamotané kriminální drama. Jak mám rád Václava Neužila, tak tady jsem měl nejdřív pocit, že taková klíčová role je na něj moc náročná. Ale postupem času mě přesvědčil, že je ten pravý. Musím říct, že jsem až nevěřil, že takový snímek může být natočený u nás. Měl opravdu hutnou atmosféru, skvěle vykreslenou dobu socialismu v čele s jeho neduhy. O hercích se nemusíme bavit, ale zejména Trojan jako hrdinný a hláškující policista Plachý byl prvotřídní. Jako protiklad se v záporné roli našel Jan Budař. Jeho slizký straník Klement byl dokonalý. Celkový koncept seriálu se mi líbil fakt hodně. Časové hrátky, mystično, herecké obsazení a postupné odkrývání střípků v ději jsou hlavními body Světa pod hlavou. ()

Ondra16 

všechny recenze uživatele

Trpí trochu na nevyváženost a občas režijně lehce ujede. Paradoxně Svět pod hlavou doplácí na to, že by chtěl být zároveň srandovní i vážný a osudový a to scénáristicky prostě nejde udržet, aniž by aspoň jeden pól netrpěl. Na druhou stranu v něm najdete spoustu opravdu silných momentů, které proniknou hluboko. Seriál vlastně typicky český o něčem, co málokdo odjinud může pochopit, jaké to je najít sílu, aby se člověk vymanil z pout maloměstského chcípáctví. Za mě jedna z nejlepších rolí Ivana Trojana, kterého jsme si zvykli vidět všude a najednou nevidíme Ivana Trojana ale Martina Plachého. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kriminální seriál, v němž se tvůrcům podařilo vyhnout se významnějším nemravnostem, což je v dnešní době obdivuhodné. Děj je mnohovrstevný, svěže si pohrává s časovými rovinami a v posledním díle se uspokojivě uzavírá – ani to nebývá vždy samozřejmostí. Uvážíme-li dále, jak píše Karp, že to „nebyl příběh Filipa Marvana, ale především Martina Plachého, který jsme těch deset dílů sledovali, protože Filip, jak se i dalo čekat, v žádné minulosti nepobýval“, lze příběhu, který se odehrával pouze ve Filipově mysli, odpustit nadsázku v zobrazení socialistických reálií, občasnou nelogičnost či absurdnost. Nadto je na tomto základě možné Filipova zjištění ohledně minulosti vysvětlit jako utřídění nevědomých vzpomínek z dětství během kómatu. Na druhou stranu klíče od opuštěného domu a Martinova rada před popravou naznačují, že Filipovo pobývání v minulosti nelze (alespoň v rámci seriálu) zcela vyloučit, což seriálu propůjčuje mysteriózní nádech. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Musím ocenit skvěle zvládnuté dobové reálie, hudební složku ("retroparodická" kapela Sloky) a pak i výkony Budaře, Trojana, Neužila, Kopty a Bárdos. Trochu to drhlo s podivným přechodem ze současnosti do roku 1982, ale to jsem nakonec skousnul. Postupem času mě to začlo hodně bavit, i když po prvním díle jsem měl spíš rozpačité dojmy. Nakonec se z toho vyklubal velmi slušný seroš. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Vypiplaný seroš. Fakt, že námět je převzatý, mě tady moc netrápí, protože tuzemské dobové reálie tomu dávají hodně originální punc. Herecky skvělé na všech postech, závěrečný díl perfektní..a sledovačka už nikdy nebude mít stejný význam. ()

Mitin 

všechny recenze uživatele

Takhle dlouho mě žádný seriál nezničil. Díky dobrému hodnocení jsem se rozhodl, že budu pokračovat po prvním díle a chci se dozvědět víc o fungování cestování času. Herci byli super, děj se stále věnoval hlavní zápletce a případy byly překvapivě dobré. Touha vědět víc, co se to sakra děje, člověka donutí koukat. Problém mám s tím, že, jak i sám režisér přiznává, nebylo nic vysvětleno. Mně nevadí, že zůstane spousta věcí nezodpovězena, ale měly by se nějakým způsobem dodržovat principy fungování reality, ve které se děj odehrává nebo mít aspoň nějaké stanovené. Co se pak stane je to, že hrdina dostane neprůstřelnej plot armor a dějí se náhodné věci, jen aby se děj posunul dal. Jen to nedává vůbec smysl. Podobných věcí jsem už viděl nespočet, miluju Twin Peaks a wtf seriály/filmy ale u Svět pod hlavou si říkám wtf v úplně jiným smyslu. Po spoustu stránkách každopádně skvělej seriál. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Vypadá to zajímavějc a zajímavějc, konečně něco napínavého na přemýšlení. Postavy mluví z cesty já ničemu nerozumím a to je dobře. :) ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Už tam chybělo pouze to, že SNBáci žrali malý děti a pokud nezmlátili denně alespoň 10 lidí, nedostali vejplatu. Co dokážou tvrdý drogy udělat s mozkem, to je hrůza. Václav Neužil ml. nehraje zoufale, on je hereckej zoufalec. Vše zaštiťuje Schapiro Goebbels havlovize z Kavčích hor, no hnus. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díly zmaténé - forma přesunu do minulosti pochybná, případy jednoduché, iritující strašidelné výjevy oběšeného táty to vše mne trochu odrazovalo, ale asi od čtvrtého dílu se skládá hodně zajímavý celek, kde nejsou nejdůležitější kriminalistické případy ale vztah hlavního hrdiny a záporáka v podání precizního Budaře. Kvalitní retro, perfektní obsazení i v menších rolích ( Kopta, Jeřábek, Doležalová plus moje oblíbenkyně Bardos ) - naprostá spokojenost, ()

MiaMahoney 

všechny recenze uživatele

Čest, soudruzi a soudružky! Tak jsem zdejší komentáře prověřila po politické linii a tak nějak bylo asi už vše napsáno. Každopádně i přesto se mi chce vykonstruovat nějaký koment tak, aby to "straně a Šejbům vyhovovalo". Konečně se na české scéně objevil koukatelný seriál s perfektní atmosférou, výbornými hereckými výkony, sympatickou zápletkou a navíc nabitý skvělými retro hláškami. Tvůrcům se podařilo stvořit celek, který zaujme a baví, což je v dnešní době sračkoidních seriálů celkem zázrak. Jak už to u filmů a seriálů tohoto typu bývá, časový paradox má své nedostatky, respektive spíše záhady, ale nijak závažné a rušivé. Pozorné diváky budou bavit občasné drobné "easter eggs" (poznámka pro češtinské hnidopichy: ano, jsme na ČS databázi, ale lepší český ekvivalent mě teď o půl druhé ráno prostě nenapadá, tak ani nezkoušejte otevírat hubu). Závěrečný díl by zasloužil delší stopáž, od určité chvíle byl krapet uspěchaný a s až neuvěřitelně hladkým průběhem dané situace. Kladně hodnotím všechny ty osmdesátkové hudební reference, to je jedna velká nostalgie a hned má čék náladu vybordelit "dvojče", vyštrachat pár kazet a s řetězem z céček kolem krku křepčit po obýváku (jak po minovým poli?)... Opravdu seroš bez příkras, s napětím i humorem, takže uděluji zasloužené čtyři rudé hvězdy a doufám, že podobně kvalitních seriálů uvidíme v té naší naštěstí už ne socialistické vlasti stále více. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama