Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Zatím dobrý a divím se těm "odpadům" v hodnocení. Ale tahle jako jiní berou Svět pod hlavou, tak já jsem se zase minul s Kosmem. ()

MartinX. 

všechny recenze uživatele

Svět pod hlavou je dogmatické, jen naruby převrácené politické školení diváctva, a nic moc nad to. Pokud tenhle status politruků tvůrcům stačí k umělecké spokojenosti, budiž, jejich boj. 27 let po únoru byl natáčen major Zeman a tohle je 27 let po roce 1989 podobně primitivní, jen to nemá ten potenciál nezáměrné parodie, kterým Zeman i po těch letech potěší oko estéta-hovadisty. Takže si myslím, že to nebude televizní trvalka. Na druhou stranu, dívat se na to dá, baví mne Budař, Kopta a přišel jsem na chuť i Neužilovi. Trojan má sice dost prostoru, ale na ten rozsah je jeho role příliš jednorozměrná a předvídatelná, takže díl od dílu začíná nudit. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Jsem špatný člověk, když fandím SNB? Bál jsem se, moc jsem se bál, ale dopadlo to dost dobře. Koncept sedne do českých podmínek překvapivě hladce a navíc je fajn, že tvůrci absurdní dobu neberou moc vážně (vtipy jsou vážně vtipné, juch!). Navíc, Ivan Trojan je masér, který dokáže pozvednout všechno, v čem hraje a i ta Neužilova apatická rovina sem sedne. Divné věci, co se dějí hlavnímu hrdinovi, jsou subtilnější než v originálu, což je dobře, smysluplnější než v originálu, což je taky dobře, a především zajímavější než v originálu, což je úplně nejvíc dobře. Mám pocit, že Štindl hraje s diváky hru na to, kdo zná Life on Mars a vychází mu to. Scénář se s většinou věcí moc nemaže a střih taky ne (vlastně je jeden z nejlepších v české produkci). Je to stylové a funguje to v emoční i detektivní rovině. Jasně, případy nejsou složité, ale stejně (třeba Rapl tyhle chytáky viděl leda z ponorky, a to byla kalná voda) a Mrtvý lidi se Slokami Luboše Nováčka byli nakonec tak zábavní, že jim i tu nesrovnalost s nápisem odpustím. Ostatně se to přeci jenom odehrává v hrdinově hlavě... nebo ne? Od Čt nejodvážnější a divácky nejvděčnější počin za hodně let. Pecka. ()

CJD 

všechny recenze uživatele

Hodnotit dosud běžící seriál asi není nejsprávnější, ale od pomalého rozjezdu mne každým dílem chytá více a více. Atmosféra, obraz doby, reálné postavy dělají seriál o několik řádů zajímavější než ostatní retro-seriály, kde hlavní roli mají spíš dobové rekvizity [Vyprávěj, Polda]. Ale nejde jen výstižný pochmurný pocit těch ze závadové party a pohoda soudružského teplíčka těch ze správné strany, ale i o výborný humor. Příjemná je mysteriózní zápletka, ale seriál nemá chybu jakmile se soudruzi rozsoudruhujou a Plachý ztratí plachost. Kriminální zápletky jsou pak již jen polystyrén na vycpání děje :). Straník je zárukou nestrannosti! Závěr nakonec překvapil. [8/10]. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

"Neměli jsme snahu vysvětlovat všechno dopodrobna. Myslím, že v seriálu, kde je element cestování v čase, vždycky v jednom místě s logikou narazíte do zdi..." (Ondřej Štindl, hlavní scenárista seriálu). Takže co se té "mystické" složky seriálu týče, určité nelogičnosti se tam objevily, ale tak trochu "záměrně" (minimálně s nimi tvůrci počítali, protože tak to prostě bývá...). Já s tímhle přístupem moc nesouhlasím a osobně jej považuji spíš za nedodělanost nebo nepropracovanost. Ale nic jiného nemůžu seriálu vytknout - a ani tato výtka není nijak velká. Atmosféra minulosti mi vyloženě sedla, protože nebyla zobrazována černobíle, ale vyzněla velmi realisticky. Herecké obsazení a výkony herců byly naprosto dokonalé, scénáři rozhodně také nemám co vytknout - dialogy měly smysl, často byly vtipné, často také tragikomické. Za mě je tento seriál vynikajícím českým počinem! ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Jednotlivé epizody dobré a možná slušně vykreslující dobu. Ale celkově to bylo prosím o čem? Pointa mi nějak unikla. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu som pristupoval skepticky. Originál totiž poznám a fest ma bavil. No toto je našťastie len inšpirované originálom a dokonale vykresľuje absurditu a zhovadilosť komun izmu, k tomu treba pripojiť výborne vybraté prostredie a hercov. Sloky forever! :) ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Námět je na kriminálku osvěžující a zabrala u mě i nostalgie. Většina soudruhování mě v reálném životě minula, protože jsem končila základku, když to ruplo.  K plnému hodnocení to má nějaké mouchy.  S hlavním hrdinou jsem se neuměla dostatečně sžít. Popis doby je mix šedesátých let a současnosti. Nepoznávám v tom osmdesátá léta, nejspíš obdiv k Honzovi Zemanovi nemají jenom postavy. ;) Co vlastně je cílem anabáze do minulosti? S charaktery si však filmaři vyhráli. Nejlepší je Trojanova postava, která je sympatičtější s každým dílem. ()

Harry_ 

všechny recenze uživatele

Jak píše Enšpígl, snímek táhne Trojan, kterého asi poprvé vidím v ne zcela kladné, ale o to uvěřitelnější vzhledem k časovému kontextu seriálu, roli. Václav Neužil ml. je mi dost nesympatický. Přechod do minulosti zoufalost. Myslel jsem, že budu retro-nostalgický, ale spíš se mi z toho chce blejt. Jestli to byl účel, tak klobouk dolů, protože rostoucí nostalgie po předrevoluční době začíná už pěkně smrdět (a to nejen stou reprízou majora Zemana na Barrandově). Dodatek po shlédnutí celého seriálu: Celou dobu mě iritovalo, jak Marvan neříká lidem, kterým na něm záleží, nic. Za jeho přezíravý až nafoukaný postoj by ho většina poslala k šípku, ne aby riskovali život. Seriál roztahaný, mysteriozní, konec naopak rychlý a docela povedený. Za mě 70 %, ale musím uznat, že příběh a neploché charaktery mě dohnaly k zamyšlení. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Ze čtyř odvysílaných dílů jsem viděl tak jeden a třičtvrtě a zdá se mi, že to není až tak špatný nápad. Jasně, kdyby si člověk odmyslel to Filipovo bezvědomí, tak tu máme jen další krimi seriál z osmdesátých let. Ale není tomu tak, protože se tu sice řeší závažné trestné činy, ale má to lehce komediální nádech. Tedy komediální z našeho, zasvěceného pohledu. Jsem zvědav, jak se z této situace mladý kriminalista dostane. Václava Neužila jsem si "všimnul" až v seriálu Čtvrtá hvězda a líbil se mi. Totéž mohu napsat i o jeho roli Filipa Marvana. Hodnotit budu až po skončení seriálu, tedy jestli ještě něco z toho uvidím. Snad jo. (15.2.2017) Líbí se mi to čím dál, tím více. Sedmý díl o vraždě ruského generála byl moc dobrý a u mne si seriál zadělává na velmi dobré hodnocení. Od skepse po skoro euforii, tak se vyvíjely mé pocity. Závěrečný díl byl strhující, byť s několika chybami (nikdo nepátral po ukradené sanitce? Ani po pachateli?). Neva! Seriál zaujal originalitou, svérázným humorem a výbornými výkony herců. 80% (7.3.2017) ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů poslední doby. Socialisticky přesný, strefující se do systému, zesměšňující ho. Místy směšný, místy nasírající. Vyvážené a herecky velmi dobré. A Ivan Trojan rulezz. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, jen místy nedotažené a s logikou si tvůrci také někdy hlavu nelámali. Škoda, že to kolísalo od mysteriózní komediální krimi do vážného až psychologického dramatu, tady to chtělo vyváženost. Také závěr mohl být zajímavější. Herecky ale výborné. ()

landsman 

všechny recenze uživatele

Trojan je motor, který když ve správný moment nastartujete, vytáhne s grácií lecjaký náklad a že si tvůrci naložili. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Svět pod hlavou je dílko, který tady u nás v naší produkci chybělo. Po zklamání z prvního dílu se seriál rozjel skvělým způsobem, ve kterým jsem si užíval každej díl, každej příběh a všechny herce, včetně skupiny Sloky :-). Zasazení do osmdesátech let v komunistickým Československu bylo prostě bez chyby. A nakonec i tomu prvnímu dílu jsem změnil hodnocení po tom, co jsem se na něj s odstupem podíval ještě jednou. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama