Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze (419)

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

E01-E10: Britský originál jsem neviděl, americkou verzi však ano a ta se mi docela líbila. Téma cestování časem je vděčné a zdejší zasazení do normalizačního Československa je tu, troufám si říct, vytěženo stejně zdařile jako New York 70. let v Poldovi z Marsu. Velmi dobře funguje i všudypřítomná mysteriózní atmosféra. Škoda jen toho prapodivného a logiku postrádajícího finále. Jinak ale palec nahoru. 7/10 ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Trochu pomalejší rozjezd a finále zas naopak za mě zbytečně rychlé, ale to mezi tím hodně často na výbornou. Trojan hraje toho ironického čestného SNBáka fantasticky a některé scény jsou fakt geniální, Neužil do svojí role taky padl dobře. Moc příjemná kriminální retro oddychovka, škoda jen některých dějově a scénáristicky nedotažených věcí. ()

Rettry 

všechny recenze uživatele

Britskou předlohu jsem neviděl, takže nemám a čím srovnávat, ale tohle se fakt povedlo. Dobře napsané, dobře zahrané, dobře natočené. A hlavně konečně něco z období komunismu bez patosu. Surový a syrový. Jen se obávám, aby tomu někdo věřil, že to tak mohlo být, v záplavě repríz, kde je ČSSR líčena jako sluníčkové místo. ()

Karp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na začátku série: Není to zatím špatné. Esenbáci jsou zde asi trochu ostřejší, než opravdu byli, ale jako příslib pro další díly, to není zlé. Po jejím skončení: Temnota, prázdnota, opuštěnost i jakási pofidérní jistota socialistické společnosti s jasným rozdělením rolí, možností i nadávkovanou rezignací přináší milé uspokojení z vězení, do kterého se mnozí recidivisté - pamětníci minulého režimu - rádi vracejí. Solidní český seriál a finální čtyři hvězdy. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento seriál jsem si náležitě užil. Start série byl takový, že příště uvidíme, jestli u toho vydržíme. V dalším dílu se začíná vytvářet nadhled nad socialistickou kriminálkou s lehkým humorem. Potom přijde festival politické písně, který musel potěšit nejen pamětníky a ten jsem musel samostatně okomentovat. S každým dalším dílem roste kvalita i závislost. K humoru se pomalu přidávají pravé kriminální případy a atmosféra se zatemňuje. Přitom je do děje zamontováno spousta drobných pravděpodobných situací té doby. Dalo by se říct, že je to takové filmové muzeum totality. V závěrečných dvou epizodách už jde opravdu o život a nestačí jen kriminálka, ale dělá o tom i StB. Před posledním dílem jsem měl trochu obavy, aby závěr nevyšuměl do hloupého ztracena, jako tomu bylo už u několika seriálů, kde tvůrci na závěr nevěděli, kudy kam. V tomto případě slušné. Oproti zahraničním verzím (které jsem neviděl), jsme určitě měli velikánskou výhodu v tom, že návrat do minulosti mohl být do rozvinutého československého socialismu, což by zápaďáci nedali, ani kdyby chtěli. Herecké obsazení skvělé. Když vyzdvihnu jen tři, tak: Neužilovo herectví-neherectví, do kterého se divák musel postupně vpravit. Dále skvělý Trojan, nejprve dobový kriminalista a pod vlivem „vetřelce“ i správný borec. A nesmí se zapomenout na ohebného Budaře coby krimi-estébáka Klementa. ()

Forty- 

všechny recenze uživatele

Tu sa išlo na istotku. Neužil a Trojan perfektné duo, ktorému asistoval snáď celý stream.cz, čo je fajn, pretože je to herecky kvalitný káder. Téma tiež na istotku, socík, čo mnohí ešte dobre pamätajú. Paneláky, embéčky, Lady, debilné horčicové oblečenie, vytáčacie teleóny. Ach tá nostalgia. Krimi dráma. Istotka, to vieme točiť. A tu je ten problém. Celé to pôsobilo tak nesmelo a konzervatívne, že okrém troch-štyroch častí som mal pocit, že sa jedná prevažne o opatrnú vatu. Myslím, že desať dielov bolo trocha moc, tá dejová linka by pohodlne vošla tak do šiestich. Ale aj tak to nepovažujem za fail. Máme síce lepšie seriály, ale celkom ma to bavilo. 65% ()

Psycho.R 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy jsem neviděl seriál, který by tak skvěle gradoval, nemohl jsem si nepouštět díl za dílem, a který poslal poslední díl totálně do prdele! Hlavně těch několik epizod před koncem ve mě narůstala natěšenost a popravdě i depka, tak dobře seriál přenášel emoce. V předposlední části jsem byl dokonce překvapen od chvíle v léčebně, kdy jsem si říkal, že nakonec bude všechno, možná, naprosto nečekané, mysteriozní. Ve skutečnosti se, ale "nedořešilo" nic, dějový oblouk, který měl být řádně ukončen se nekonal. Bral bych jakýkoli konec, ať už dobrý či špatný, ale aby to nebylo tak trapné, předvídatelné a vybočující. Škoda, nebýt 10.dílu, dal bych o * navíc, tak moc mě to rozhořčilo. Ps. Trojan nedokáže hrát špatně i kdyby chtěl. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Přes počáteční obavy jsem tomu postupně přicházel na chuť. Naštěstí tvůrci posléze opustili cestu krimi případů v retro hávu a soustředili se na příběh hlavního hrdiny a především bezútěšnost doby i soudružských hajzlů. Ani nevěrohodně natočený a uspěchaný závěr mi dojem nepokazil (byť na dráty na hranicích se mohli autoři přece jen zajet někam podívat). Prostě to mělo stoupající kvalitu; mysteriózně Lynchovsky laděná poloha se zlepšovala ruku v ruce s Budařovým růstem v extra svini. Ivan Trojan vyloženě bavil, skvěle odvedená práce. Pochvalu zaslouží i absence glorifikace (jak mániček, tak vyšetřovatelů). K originalitě námětu bych rád poznamenal, že z pouhého plagiátorství by dobrý seriál nevyrostl; natočit českou Normalizaci chce kupu znalostí, ale i cit, pochopení a smysl pro detail. Díky nim dosáhla u mne série na ****. Možná si ji ještě někdy připomenu. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že první díl jsem byl dost skeptický - myslíc si cosi nepěkného o nostalgii za minulým režimem. Naštěstí mě to díl s dílem přešlo a rovněž děj nabral trochu jiné obrátky a směr než se zpočátku zdálo. Nakonec nadšení z poměrně věrně zachyceného ducha osmdesátých let v ČSSR. Parádní Trojan, Neužil a Budař. Skvěle vyvedená parodie na Kroky Franty Janečka (a v současnosti na Michala Davida) se zdrcujícím Markem Brodským za bicími. A Květy jako svazácká kapela (Láska je tuzexový zboží je parádní vypalovačka) jsou prostě boží. U nich stejně jako u ostatních je vidět, jak je tahle cesta do minulosti baví. Takže až na drobné chyby (Škoda Garde ani kapela Death v roce 1982 ještě neexistovaly) naprostá spokojenost a nadšení. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Originální námět, který je sice převzatý, ale zasazený do českých reálií (hlavně roku 1982), a to tak, že velmi dobře. Na začátku se seriál věnuje jednotlivým případům, které se v kontextu celého seriálu ukážou být částečně slepou uličkou a částečně se v jeho závěru prolnou. Tempo z počátku vlažné, ale od druhé poloviny nabere spád. Místy sice logika kulhá, ale jinak velmi příjemná podívaná, kterou jsme si dali během velikonočního víkendu. Nešlo přestat. :-) ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Na Life on Mars to nemá. Tam kde britové těžili z atmosféry přelomu 60. a 70. let zejména z hudebního hlediska se ukazuje jak je svět pod Hlavou vlastně prázdný. Ano je tu afmosféra pozdního komunismu, ale nemohu si pomoci, jednak je z toho divák trochu z této epochy unavený a jednak zdaleka nevyužili potenciálu který to mělo. Co se týče postav a jejich zpracování mám nejvíce problém s Neužilem. Až příliš se snažil zahrát "Sama" z LOM přitom bylo jasné že herecky na to nemá, nebo byla prostě problém v scénáři, který ho tak nutil. Po většinu času tedy táhnul seriál a tuto dvojici policaitů mnohem zkušenější Ivan Trojan, který skutečně není takový řízek jako Philip Glenister, ale je prostě jiný a stejně dobrý. Vrátím se k ději, na papíře to znělo pěkně, ale když v půlce serie v podstatě tvůrcům dojdou nápady k pokračování děje, tak je to špatné. Ještě horší je umělé vygradování děje. Osud postav v podstatě člověku je lhostejný, už jen způsob zakončení ukazuje trochu že si tvůrci nevěděli trochu rady. Ono ani původní LOM není zrovna top konec, který si člověk představuje, ale aspoň nějaký mají. Zde si trochu tvůrci pohráli s myšlenkou propojení obou realit aniž by vysvětlili jak to zapadá do sebe. To nemusí být nutně špatný nápad, ale musí to být dotažené aby se v tom divák trochu neztratil a pochopil proč to skončilo jak to skončilo a nebylo to pouze umělecké zakončení. Česká verze stále trumfne tu Americkou, solidní 3* s tím, že doporučuji se podívat nejdříve na britskou verzi, člověk získá trochu vysvětlení proč je Svět po hlavou jaký je. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Seriál výborný. Trafil sa do môjho diváckeho vkusu až podozrivo dobre. Síce námet je prebraný z britskej produkcie, ale to, že u nás boli osemdesiate roky dobou totality, tento seriál pozdvihuje o level vyššie. Smutná vec mi ovšem ostala v pamäti z tohto seriálu, a síce tá pani suseda (psychopata Skálu) v druhej časti Anděl odplaty. To mi pripomenulo mnohé ... Pretože každý takýto represívny systém nestál a nestojí len na Šejboch a Kratěnoch, ale predovšetkým na takýchto užitočných idiotoch ako snaživá pani suseda. A takých je žiaľ vždy dosť. ()

Jazz06 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál, který je často osočován z vykrádání Life on Mars. Já jsem britský seriál neviděl, takže mě to rozhodně nezatěžovalo. Zasazení do starého režimu byl navíc výborný nápad, který si nemyslím, že by briti byli schopní zobrazit, protože přece jen u nás to vypadalo hodně jinak. Je tu několik velmi povedených dílů s vynikající zápletkou, které zdánlivě nezapadají do hlavního příběhu. Na konci se ale autorům podařilo šikovně všechny ty střípky spojit. Obsazení skvělé. Trojan, Kopta i další jsou ve svých rolích vynikající. Celému obsazení ovšem kraluje Budař, který tu jeho svini zahrál naprosto dokonale. Hrozně mi ale nesedl hlavní hrdina. Neužil hraje velmi ploše a hlavně díky němu mě první půlka seriálu nebavila. Nevím, jestli to bylo jeho hereckými schopnostmi, režií nebo kombinací obojího. Bárdos mě taky moc neoslovila, hlavně mezi její postavou a hlavním hrdinou není pražádná chemie. Jediný důvod, proč by se měli dát dohromady, je protože to vyžaduje scénář. Rád bych hodnotil výš, ale vzhledem k tomu, že tam není snad jediná scéna bez hlavního hrdiny, který mi lezl krkem, dávám pouze za 3. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první epizodě slabší 4, ale jsem připravený jít razantně dolů, jestli seriál neudrží rozumnou rovnováhu mezi napětím a komediální složkou. A taky už nebudu odpouštět hrubé fauly jako je ten, že policajti zadrženého muže vůbec neprolustrovali podle OP a rovnou začali s výslechem. ()

Uesbe 

všechny recenze uživatele

zatiaľ slušné hoci už teraz sa črtá, ako to dopadne, Trojan super- už teraz tú postavu neznášam, Václav dobrý, ale je to hlavne obligátny fešák pre dámy, Judit je lepšia......a je to vtipné! Po ukončení: nepamätám sa na lepší porevolučný seriál, to čo urobil Trojan, ma veľmi prekvapilo hoci prekvapenia neznášam, v závere všetci dotiahli veci do konca. Dokonalý soundtrack - kapradina a Reagan ma doteraz hrajú v hlave..... a to sa počíta. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama