Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sud k tomuto seriálu (11)

Svět pod hlavou (2017) 

Svým hodnocením a komentáři k tomuto seriálu možná leckoho vyvedu z míry, ale, jak už to bylo kdysi v reklamě na Kofolu, když miluješ, není co řešit. Ačkoli to celé není bez chybičky (např. nedotažená mysteriózní dějová linie), málo u kterého seriálu za poslední léta jsem měl tak příjemný pocit z toho, že jej tvůrci natočili pro radost. Odvažuji si tvrdit, že od revoluce nevznikl retro film/seriál s takto přesvědčivou a autentickou atmosférou socialistického Československa (a to není jen z mé hlavy, to mi potvrdili mnozí, kteří tuto dobu zažili na vlastní kůži). Všichni herci (včetně epizodních rolí) se svých úloh chopili s vervou a někteří předvedli zřejmě své životní výkony (Neužil, Kopta, Budař). Spoustě hlášek a svérázných postav a postaviček bych přál kult a zlidovění, jakožto i celému projektu. ()

Stín kapradiny (2017) (E01) 

No jo, blbec má den blbec. První díl působí ještě trochu nesměle, začátek v současnosti je nutné brát jako povinný úvod a po probuzení v nemocnici (taky bych se chtěl probudit a pohlédnout do uhrančivých očí Judit Bárdos :-)) se to pomalu a jistě začne rozjíždět. Ivan Trojan se zhostil jedné ze svých nejzajímavějších rolí - Martin Plachý je postava, která v naší tvorbě dlouho citelně chyběla. 75%. ()

Anděl odplaty (2017) (E02) 

Podívej, železnej zámek plnej sraček! Obzvlášť mysteriózní epizoda s tajemným zločincem, jež se rozhodl pomstít smrt své ženy. Nejsilnější v detailech - nemocnice správně ponurá, chemička řádně špinavá a pod. Závěr podivně absurdní. 80%. ()

Mrtvý lidi (2017) (E03) 

Závidí nám, že jsme spoluvlastníky velkorypadla. Asi nejvtipnější díl - i když spíše hořce komediální. Zákulisí Festivalu politické písně zobrazuje, jak to v prostředí normalizační pop music nejspíš doopravdy chodilo. Václav Neužil své civilní "vnitřní" herectví předvedl naplno, na scénu vstupuje přesný Igor Chmela a dokonalý Marek Taclík, jež se tím despotickým kapelníkem Janeč... tedy Nováčkem skutečně stal. Navíc začíná příběh rodiny Marvanových a Klement Kratěna zatím zlehka dává najevo, že nebude pouhou vedlejší komickou figurkou. 100%. ()

Orchidej na smetišti (2017) (E04) 

Martine, ty si pořád myslíš, že jsi chytřejší než já, ale na mě nemůžeš štípat dříví, nejsem Špalek! Konečně pořádný kriminální případ a epizoda, která (až na pár detailů) funguje jako samostatný příběh. Jeden zajímavější podezřelý než druhý, zápletka je čím dál absurdnější a divák ani neví zda se má smát, nebo cítit mrazení v zádech. Dokonalá scéna vyhánění mániček z hospody, Martin Plachý ukazuje jaký je doopravdy a objevuje se dokonalý Marek Daniel coby slizký soudruh Šejba st. (nepřehlédnutelná podoba s hoteliérem z filmu Homolka a tobolka). 100%. ()

Závadová mládež (2017) (E05) 

Co čumíš tak smutně!? Absurdní humor předchozích dílů je ten tam, tohle je docela drsné kriminální drama. Nerovný souboj Klementa Kratěny s Honzou Marvanem. Myslete si co chcete, ale Jan Budař zde předvádí svůj (alespoň doposud) životní výkon (scénárista při psaní postavy Klementa určitě pomyslel na komisaře Guitreaua z filmu Dva muži ve městě). Scéna výslechu Honzy se vryje do paměti a je Budařovým a Hádkovým hereckým koncertem par excellance. A z Judit Bárdos se definitivně stává femme fatale. 100%. ()

Dvojboj (2017) (E06) 

Na zahradě jsem našel masovej hrob a ty obkladačky jsou z prdele nakřivo! Díky subotniku tu máme zase nějakou srandu (excelující Václav Kopta), i když jde o epizodu spíše vážnou a napínavou. Při závěrečné záchraně mladé Simony jsem byl skutečně napjatý jak kšandy. Výborný Roman Skamene a závěr se sklápěčkou je stylovou tečkou za humorem v seriálu. 100%. ()

Smrt špiona (2017) (E07) 

Toto nět drug, to svině proradná! Sbohem humore, vítej temná atmosféro. Špionážní díl plný Sovětů, psychosouboje Filipa s Klementem a ve svém minimalistickém projevu dokonalého StBáka Romana Zacha. 90%. ()

Rodinná záležitost (2017) (E08) 

Dobrá, protentokrát ti to, inkouste, prominu, ale styď se! Depresivní detektivka jak řemen s náznaky černého humoru a mrazivým závěrem. Vynikající Trojan, Neužil, Budař a především Jan Cina, který si svého protekčního spratka náležitě vychutnal. 90%. ()

Mrtvý muž (2017) (E09) 

Držte huby, chlapi, střelby jsou vážná věc! Tak tady už jde skutečně o život a Filipu Marvanovi nezbývá nic jiného, než se dát na zběsilý útěk. Vynikající scéna s Klementem a vyjukaným vojáčkem v lese a především působivě natočený závěrečný útěk. 85%. ()

1983 (2017) (E10) 

Šejbiči, kamaráde, seru na tebe! Tak a jsme ve finále! Scéna loučení mezi dráty je velice silná, bohužel návratem do současnosti to ztrácí koule. Řešení je ale docela zajímavé (autoři se nejspíš vůbec rádi koukají na francouzské krimi), i když za každou zodpovězenou otázkou se objevuje nová nezodpovězená. Ale i tak je to dobré. 75%. ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama