Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (83)

  • Poradcem stran dobových reáliích Sboru národní bezpečnosti byl Radek Galaš. (sator)
  • Na kriminálce používají magnetofon Tesla B4 - ANP220, ANP221, vyráběný v letech 1965–1970. (sator)
  • Pistole, které používají soudruzi ze sboru národní bezpečnosti, jsou pistole vz. 70, vyráběné a používané v letech 1970–1983. (ArthasKarfa)
  • Původně se měl děj Světa pod hlavou odehrávat v západočeském Sokolově, ale nakonec byl děj přesunut do fiktivního města v severních Čechách. Na původní Sokolov zbyly jen tři odkazy: Festival politické písně, zachycený ve 3. díle Mrtvý lidi, jenž se v Sokolově konal v letech 1973-1988, upomínková spona do kravaty Hnědouhelné doly a briketárny Sokolov (HDB) náměstka Šejby (Marek Daniel), jež se objevila ve 4. díle Orchidej na smetišti a sokolovské SPZ-ky na některých autech. (Šéfik)
  • Fiktivní severočeské město, v němž se seriál odehrává, je slepenec celé řady českých průmyslových měst. Socilistická nemocnice včetně interierů (s výjimkou patologie) se nachází v Příbrami. Centrální náměstí se sídlem VB, ulice s trolejbusovými stopami, některé ulice v průmyslové části města a dům Jana Marvana (Kryštof Hádek) leží v Ústí nad Labem. Sídliště s hřištěm, kde Filip Marvan (Václav Neužil) vyrůstal a kde žijí Kartouzovi (Igor Chmela, Jitka Schneiderová a Marie Doležalová) je sídliště v pražské Libuši. Ubytovna, kde Filip Marvan bydlí, je v Kladně. Na kladenském sídlišti Sítná se rovněž nachází hotel Krystal s přilehlým hudebním klubem a hospoda U Kachliček, kde Filip Marvan a Martin Plachý (Ivan Trojan) spřádají plány. Dům Skály (Marek Pospíchal) je v Trmicích u Ústí nad Labem. Palivový kombinát Vítězného února se nachází v litvínovském Záluží, ovšem vnitřek areálu a vjezd do chemičky s přilehlou restaurací Buzuluk se nachází v Ústí nad Labem. Kulturní dům, kde se odehrává Festival politické písně a recepce se sovětskou delegací, je v Liberci. Sídlo HDB, kde pracuje náměstek Šejba (Marek Daniel), je ve skutečnosti budova Svoboda Press v pražských Malešicích. Hospoda U Kahanu, kde pracovala zavražděná Lída Majerová (Alžběta Stanková), se nachází v Kladně. Hotel Koliba, kde se Filip Marvan a Klement Kratěna (Jan Budař) setkají s Kartouzovými, je v Litoměřicích. Dům, kde bydlí Kratěna, se nachází v pražských Dejvicích, ve stejné čtvrti se nachází i vila Šejbových, nedaleko od ní ve Veleslavíně je zase hotel Krystal, jenž posloužil jako Okresní výbor SSM. Dům Květoslava Brouska (Tomáš Jeřábek) je v Ústí nad Labem, centrála StB se nachází v pražském Karlíně. (Šéfik)
  • Interiéry kanceláří VB a patologie byly postaveny v bývalé vojenské záložní nemocnici Hředle nedaleko Zdic. Podle Václava Neužila (Filip Marvan) šlo přímo o hororovou budovu. (Šéfik)
  • Podle tvůrců nebylo záměrem vyvolávat u diváků nostalgii k 80. létům. Svět pod hlavou má naopak ukázat severočeské město v době totality jako „zemi plnou fízlů a okresních papalášů.“ (Šéfik)
  • Mezi představitelkou Magdičky Šejbové Janou Podlipnou a Janem Cinou, jenž hraje jejího seriálového syna Josefa „Šejbiče“ Šejbu, je věkový rozdíl pouhých 5 let. (Šéfik)
  • Ukázalo se, že sehnat dobové rifle pro Václava Neužila (Filip Marvan) je téměř nesplnitelný úkol. Nakonec s problémem pomohl sám Neužil, když si na natáčení přinesl rifle, jež jeho otec koupil v 80. letech v Maďarsku nebo Tuzexu. (Šéfik)
  • Ve třetím díle Mrtvý lidi (2017) má klávesák kapely Sloky vystupující v r. 1982 syntezátor Yamaha DX7, který ale zmíněná firma uvedla na trh až o rok později, tzn. v r. 1983. Bubeník skupiny Sloky hraje na elektrické bicí Simmons SDS-9 z roku 1985. (ČSFD)
  • Filip Marvan (Václav Neužil) jezdí v seriálu zelenou Škodu Garde. Má však vzadu přídavné mlhové světlo a to bylo nařízeno používat až zhruba od začátku devadesátých let a muselo se doplnit i na starší vozy. (PaulxH)
  • Scenárista Ondřej Štindl měl v devadesátých letech na Rádiu 1 pořad "Strašidelný zámek", kde hrál nejhorší pecky z desek pro Veřejnou bezpečnost, Svazarm, nebo z festivalů, často právě i Festivalu politické písně Sokolov. Název jedné desky byl "Ochránci a zachránci". Kroky Františka Janečka hrával také, takže spojení a využití u Festivalu politické písně v epizodě Mrtvý lidi (2017) je logické. (pleva)
  • V rozhovorech během natáčení Václav Kopta (mjr. Alois Špalek) vzpomínal, že v roce 1982, v němž se seriál odehrává, točil svůj filmový debut Sněženky a machři a dodal, že mu tehdejší doba vůbec nechybí. Ljuba Krbová (matka Simona Marvanová) si při pohledu na žlutobílá auta VB zase vzpomněla, že kdykoliv nějaké v době totality viděla, udělalo se jí hned nevolno. (Šéfik)
  • Stejně jako název britského seriálu Life on Mars (od r. 2006) odkazuje na píseň Davida Bowieho, chtěli i tvůrci české verze seriál pojmenovat po dobové písni. Volba padla na hit "V stínu kapradiny" od Jany Kratochvílové z roku 1980 a od něj odvozený název Stín kapradiny. Jelikož ale stejnojmenný film natočil již režisér František Vláčil, rozhodli se tvůrci seriál pojmenovat Svět pod hlavou podle jednoho úryvku z písně "V stínu kapradiny". Název Stín kapradiny (2017) dostala alespoň úvodní epizoda. (Šéfik)
  • Ačkoliv se seriál odehrává v r. 1982, tak v prvním díle Stín kapradiny (2017) je záběr na projíždějící článkový trolejbus Škoda 15Tr, jehož první prototypy byly ale vyrobeny až v r. 1983. (velkyvezir)
  • Ukázalo se, že dříve všudypřítomných žlutooranžových aut s nápisem VB, která stála v osmdesátých letech na každém rohu, výrazně ubylo a nebylo snadné je sehnat. Například Volha s tímto designem existuje už jen jedna. Natáčení s automobily bylo zapeklité. Tehdejší automobily totiž moc nestartovaly, každé nastartování vyžadovalo jistou zručnost, při jízdě se přehřívaly, což filmařův výrazně komplikovalo život. (ČSFD)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama