Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 3
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak to ne, přátelé, žádnou severskou záležitost to nepřipomíná, jen proto, že je to detektivní a občas se objeví ponurý záběr na přírodu. Tenhle seriál je veskrze český svým obsahem a na evropské úrovni formou. No a to je všechno, respektive, není to málo, zatím jde sice pořád o jednu z prvních vlaštovek, ale jsem tomu rád. Škoda, že vyprávění o vzteklině se tak očividně změní ve vyprávění o historii a současnosti Šumavy, nebylo by marné udělat seriál buď o jednom, nebo o druhém, anebo ty dvě linie lépe skloubit. Jinak ale nemám větších námitek. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Našlápne si to odvážně jak kdejaká mysteriózní pásovka ze severu, přičemž to v šumavských lesích překvapivě najde dost potemnělé atmosféry i neotřelých nápadů. Vzteklina se šíří, starousedlíci jsou nejistí a pod povrchem to začne vřít. Škoda, že to tak násilně nabourává přechytralý Pražák, který trousí doktorská moudra i velkoměstské rozumy, přičemž mu jednu chvíli chybí nadhled a tu druhou zase nekompromisní pěst hluboko v nose. Dokud slintající méďa, který ubral v krotkosti a naopak nabral na apetitu, běhá po lesích, jede to na plné otáčky, když se vytáhnou generační křivdy ze zaprášených archivů, je vám líto, že tuhle obstojně napsanou a na poměry z kavek dramaturgicky slušně ošetřenou podívanou, nakonec nekočíruje někdo jistější. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, co ze začátku působí jako kriminálka ze Šumavy, se postupně rozjede ve vychytaný thriller s historickým základem, hledajícím náměty v období po druhé světové válce v oblasti tehdejších Sudet. A je to sakra dobře, protože podobná témata se tu zatím příliš neotevřela a přitom skrývají celou řadu zajímavých, originálních, neotřelých a hlavně smutných příběhů. A u Vztekliny rozhodně oceňuji zpracování a celý soubor herců, kde jsem některé znal, ale spíš neznal, čímž dostali šanci na to mě překvapit a tu bez problémů splnili. Negativně bych mohl hodnotit to, že v druhé polovině seriálu, kdy se příběh trošku zamotává, jsem měl problém, aby se mi v hlavě rozmotal. Některé logické neuvažování některých postav by také mohlo být důvodem sražení jedné hvězdičky. Já ale nic podobného dělat nebudu, protože mě Česká televize nadchla komplexností a zpracováním celého námětu, že ještě půl hodiny po skončení titulků šestého dílu jsem měl co dělat, abych si uvědomil, co jsem to vlastně dokoukal. Klobouk dolů Česká televize! Poslední dobou sypeš zajímavé náměty z rukávu a já doufám, že ti to vydrží co nejdéle! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TOHLE BYLA DO NEDÁVNA DOCELA KLIDNÁ VESNICE…“ /// Vzteklina, která má důvod - to zní hodně dobře. Navíc ten atmosferickej úvod hodně navnadí. A ten příběh! Super casting. Mix známejch, ale neprofláklejch herců s těma "vostatníma" jen zvyšuje atraktivitu českýho vidlákova. Severská krimi náš vzor!? Proč ne - dokud to funguje a když dokážou napsat podobný "studený" charaktery... nejen těch divnejch. Napětí je super. Přirozený situace... no jo, chovaj se vobčas jako kreténi... prostě lidi. Furt je zapotřebí ten nápad, jak ty lidi do situací dostat a to tady zvládli na výbornou. Závěr je sice kapku zbytečně debilní, ale to se dá prominout. Česká televize letos nasadila seriálovou laťku hodně vysoko. Vyhejbaj se lacinejm berličkám, nevařej z vody a kdyby chtěli, tak z toho udělali neuvěřitelnej hororovej biják, kterej by bodoval nejen v našich kinech. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Začal jsem slintat. 2.) Slintá i můj pes. 3.) Slintající starou jsem musel přikurtovat.. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"Ty vole, kdo dneska nemá depky a problémy." Je tam spousta neobratností a nepodařeně nuceného slovního humoru, ale taky pár skvělých psycho scén a magické tajemné atmosféry, která mi na televizní poměry víc než stačí. Víc vražd duchem lesa v České televizi, prosím, děkuji. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Za naturalistické pohledy, které Vzteklina nabízí, by se nemusel stydět ani samotný Emile Zola. Místy to opravdu stálo za to. Ostatně celý seriál je důkazem toho, že Česká televize pořád kvalitní seriály umí (posledně to byl skvělý Trpaslík). Doufám, že podobně kvalitních projektů bude vznikat více, protože Vzteklina vás do sebe vtáhne a zápletka, potažmo rozuzlení, nejsou vůbec špatné, ba naopak. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po slibném rozjezdu přicházela pěkná gradace. Příběh byl uvěřitelný, pomalu se zaplétal i rozplétal zároveň. Přesah minulosti do současnosti také zdařilý. Hádek místy působil až zbytečně slušňácky. Ovšem jeho zapojení se do případu už mírně přitažené za vlasy bylo. V reálu si jen stěží dokážu představit, že by si ho vyšetřovatelé takto pustili k tělu. Samotný závěr pro mě znamenal zklamání. Nechci rozebírat proč, vyzrazovala bych zápletku. Série určitě stojí za vidění, nudit se nebudete. Pro tvůrce může být zpětná vazba inspirativní při další tvorbě. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vlastně docela příjemné překvapení, dobře zahrané a v prvních dílech hodně zajímavě pracuje s přízrakem vztekliny, který sice po pár dílech zmizí a místo něj přijde na řadu klasická kriminálka, ale to už jsem měl jako divák nějaký názor na postavy a zajímalo mě, jak to vlastně Dopadne. Vyčíst by se dalo zopár klišé (především v práci s postavami) a mezi druhým a čtvrtým dílem je to trochu natahované - ale pořád je to prostě zábavný seriál s pár pěknými záběry na kokošné, ňuňu, slintající lištičky rozsévající smrtící nákazu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jedním dechem jsem přejel tento zajímavý a psychologicky propracovaný příběh kolem záhadných vražd na Šumavě. Hlavní vyšetřovatel, virolog "vyšetřovatel" i vrah jsou všichni opravdu zdařilými kresbami současných jedinců v podobných úlohách ve společnosti. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Šumava má svojí mystickou krásu a tento seriál ji umně využívá. Sám je skloubením hororu a detektivky. Pro mne atraktivní zápletka s vzteklinou je poučná a dodá kromě názvu i potřebný náboj. Ano někdy se některé postavy jednaji dost hloupě, ale ruku na srdce nebude to tím, že jsou to lidé a někteří (většina) se občas chová hloupě? Viz. část, kdyby se mi v seriálu chtělo zpívat je do lesa sám a bez náležité lovecké zbraně nepojedu. Herecké obsazení kvalitní a vhodné. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Hmm, jak příjemně se atmosféra Vztekliny zavrtává pod kůži a za nehty. Mimořádně příjemný počin. A jak lahodně se atmosféra postupně mění - huňáč je na druhé koleji, tu první kolej si zabrala stará rodinná tragédie, umocněná starými fotkami a napínavým rozplétáním. Nitky se postupně sbíhají v přesně dávkovaných odhaleních. A nebýt fakt nezvládnutého závěru, plný počet hvězdiček by byl na tuty. Rovněž kvituji s povděkem, že Vzteklina nekráčí ve šlépějích současné české krimi produkce - není tu vnitřně rozervaný policista utápějící žal v alkoholu a s komplikovaným vztahem k dospívající dceři, není tu žádná protivně přemoudřelá postava. To beru. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto seriálu tkví v tom, že je špatně napsaný. S lepším scénáristickým podkladem by snad všechno ostatní mohlo fungovat. Ale nefunguje. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Obrazově a lokačně pěkný, některé postavy fajn (hajný, patoložka...), rvačka v hospodě dobrá, Matouškové nahý zadek bezva. Celkem ovšem jedno velký "rádoby", i když myšleno to bylo parádně. Všechny ty velký (jakože spojitý) motivy permanentně mizí do ztracena, za mohutné podpory různých dějových nehorázností a dialogických laciností. Ale ten závěrečný džouk, že mladej Pudil dokončí rozdělanou práci svého dědečka, se povedl jako už dlouho nic. Taková hezká tečka za odsunem. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Som slušne prekvapený, v akej forme sú českí herci! Kryštof Hádek má neuveriteľnú charizmu! Kľudne by som dal ruku do ohňa, že tú Johanu Matouškovú tam kdesi na tom sene vyklátil! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ušlo to. Pokud tomu odpustíte všudepřítomné klišé (naprosto tupí policajti, virolog, co je lepší, jak oni) a dost slabý, poslední díl, tak je tahle série veskrze příjemnou, nenáročnou podívanou. Nenadchne, ale ani neurazí a pokud vypnete mozek úplně, může se Vám líbit snad i víc, než na ty tři hvězdy. A pokud ne, pokocháte se pěknou krajinou a některými méně známými herci, z nichž já bych asi jmenoval Johanu Matouškovou. Ta na mě udělala největší, zdaleka nejen herecký dojem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nepáčil sa mi ten veterinárny motív, od začiatku ma to teda celkom nevtiahlo, no čakal som na nejaké skvelé gradujúce finále, ktoré ale neprišlo. Dopozeral som len preto, aby som sa dozvedel, kto je vrahom (respektíve si ho potvrdil, nakoľko bol trochu nápadný). Inak pomerne rozťahané, stačili aj tri časti. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pod povrchem zapadlé osady tušíme zlo. Žánr ve kterém se neobjevuje nic nového je zde zpracován překvapivě a poutavě. Klišé ve finále (hrdina jednající a vlastní pěst apod.). Ruší politické narážky. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Parádní kriminálka, která z počátku působí jako thriller o vraždících zvířatech, aby se přetransformoval v komplexní detektivní příběh. Kvůli lepšímu tempu vy neškodilo sestříhat o jeden díl, ale jinak prakticky bez výtek. Herecky, režijně i scénářem velmi povedené. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama