Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, jenž mě přikoval k obrazovce a kdy jsem se těšil na každý další díl. Chování postav bylo sice někdy hloupé, ale napětí a vtip ve správnou dobu daly tomuto nešvaru zapomenout. Závěr sice tvůrci trochu degradovali zbytečně směšnou akcí, ale celek je podle mého názoru povedený a funkční. Sympatické postavy, krásná krajina, temná minulost. Řadím mezi své oblíbence. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu,proč někdo v konceptu šestidílnýho seriálu,kterym plyne jeden docela košatej příběh,hodnotí jednotlivý díly.Ten seriál je v našich končinách jednim z unikátů(jako rapl,Pustina,Cirkus Bukowsky a ještě nekterý další,ale moc jich neni.)Fakt perfektní seriál,kterej si dokážu v klidu představit v kině jak tříhodinovej biják,našlapanej jako prase.Ale jinak opravdová spokojenost,a zápletka sice nijak bombastická,ale vlastně potěší,tyhle křivdy z minulosti,a pomsty mě vždycky bavily.90%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Začne to naprosto skvěle a strašně atmosféricky, ale postupem času je z toho čím dál tím klasičtější kriminálka, která v závěru ani nemá čím překvapit a já si pak říkal, na co jsem to vůbec sledoval. Vše tajemné je navíc celkem brzo vysvětleno, takže mě to už pak ani nemělo čím napínat a dokoukal jsem to jen proto, že mi zbývaly asi dva díly do konce. A na Kryštofa Hádka v hlavní roli jsem si zvykal těžko, protože jeho hlas se do té role prostě nehodil... Slabé 3* ()

zette 

všechny recenze uživatele

Posledni dil si myslim slusne vygradoval a me nerozhodne hodnoceni posunul smerem nahoru. Misty mozna prekombinovane, se zbytecnymi dejovymi odchylkami, ale ve finale je pribeh zajimavy. Vyborna kamera, serial cely cas doprovazi tajemna atmosfera. Zajimave herecke obsazeni. Mam pocit, ze v poslednich letech nase serialova tvorba opet stoupa vzhuru. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohl to být opravdu dobrý dvoudílný psychologický film. Kdyby ovšem tvůrci vynechali vzteklinu a všechno to, co se točilo okolo ní. Kdyby se postavy chovaly tak, aby to odpovídalo aspoň IQ 100. Nebo i 90. To by celkem stačilo k tomu, abych byla spokojená. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně povedený seriál. Každý díl má své, některý super strašidelný, jiný spíše detektivní, jiný úsměvný. Vše do sebe postupem času zapadá, i když se to nezdá. A doporučuji vidět pokud možno v kuse, pak bude zážitek o to větší, protože si budete pamatovat jména osob - a ty jsou především pro poslední díl nesmírně důležitá. Tohle se tvůrcům podařilo ve všem všudy, včetně hereckého obsazení a hodně cool hudby. Super. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Seriál mě ale celkově docela bavil,a bavil mě až do konce. Slušná kriminálka trochu jinak. Některé díly byly výborné, některé slabší. Napětí se stupňuje hned od prvního dílu. Slušně vedle sebe zafungovaly herecké hvězdy i s neokoukanými tvářemi. Výprava se povedla na jedničku - jako reklama na Šumavu a všechny tamní malebné vesničky to funguje výborně. Jedná se o slušný seriál, za který se rozhodně nemusíme stydět. Spokojenost,a zápletka sice nijak bombastická,ale vlastně potěší,tyhle křivdy z minulosti,a pomsty. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Vlastně jen mi jen líto toho nevyužitého potenciálu. Poměrně silné momenty se tu mísí s občas tupými dialogy a amatérskými výkony mladých herců. Celé to působí spíš jako debut. Bařina prostě neumí ještě pořádné filmy dělat. 60% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Ale tak nakonec jó. Začátek seriálu byl parádní. Napínavý, skvěle natočený a divák pln očekávání. Postupem času ale začal na povrch vyplouvat mizerný scénář, hysterické a nesmyslné postavy nebo jejich chování a zápletka dost přitažená za vlasy. Vrah sice byl tři díly před koncem jasný, ale vyrovnávání se s temnou minulostí sudeckých čech ztrátu napětí vynahradilo. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

S kinoprodukcí to jde u nás šíleně z kopce a na její výplody se již dívám jen z úcty k hercům, místy z nostalgie. Naštěstí ale existuje produkční um České televize, která se vedle nesmyslných výplachu sousední Novy, Primy nebo Shitrrandova snaží ze svých scénáristů a posléze režisérů vymáčknout maximum. A nebylo tomu jinak v případě nečekaného překvapení jménem Vzteklina, která mi k mému osobnímu štěstí v mnoha místech připomínala oblíbenou Pustinu. Velké plus si také zahrálo šumavské prostředí, ve kterém vyrůstám celý život a na které nadosmrti nedám dopustit. S líbezným hereckým osazenstvem, kde mi sedli naprosto všichni, jsem si po dlouhé době užil další velkolepé televizní dílko, za které můžu být hrdý na televizní talent mé skromné země. Nepřehnané velkým množstvím dílů a tak napínavě úderné, že na to budu ještě dlouho vzpomínat. 10/10! ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

To, co fungovalo v Pustině nebo Světu pod hlavou, co fungovalo v Raplovi a v Bukowskim, co ale fungovalo třeba i v nízkorozpočtovějších Strachovejch seriálech, to nefungovalo tady. Za mě je celá Vzteklina "jen" nadprůměrnou detektivkou - ne špatnou, ale ani ne ničim výjimečnou. Občas se to snažilo tvářit jako thriller, ale to něco, co by tam mělo fungovat (a co právě třeba v Pustině atd. fungovalo), to tady nakonec nebylo, takže pro mě ty thrillerově stylizovaný scény působily spíš nepatřičně a předevšim na efekt; prostě mi nezapadly do celkovýho vyznění Vztekliny. Obsazení je docela dobrý, pro mě to ale hrozně moc srážej nepřirozený dialogy - zase ten častej nešvar český televizní tvorby, kdy jsou herci nucený mluvit podle debilního a spisovnýho scénáře (to pak všechno působí spíš jak besídkovsky učitelská rozprava než přirozenej rozhovor dvou seriálovejch postav). To bohužel seriál provází celou dobu, a celou dobu mě to přes uši fackuje stejně jako při první scéně. Jiný dialogy maj bejt zas tak hrozně ležérní, až jsou jenom blbý (třeba Táňa v archivu na někoho mluví, a aby tvůrci nemuseli řešit, jak se ten někdo má tvářit, tak k ní radši celou dobu její otázky sedí zády, aniž by otočil byť jen hlavu). Takže nakonec přestože třeba právě Hádka nebo Vlasáka mám rád, tak tady mě spíš iritovali - a nakonec těžko říct, jestli hlavně kvůli těm přepíčeně spisovnejm dialogům, nebo kvůli třeba míň zajímavejm rolím. Vysloveně špatnej casting ale vidim u Táni Burešový (Heclová), to je fakt příšerná herečka, pak u Paddyho, to je taky tragédie a přehrávaná zoufalost, a taky u tý rádoby hustý a prvoplánově hláškující patoložky (plus další nepřesvědčivosti v komparznějších rolích - barmanka apod.). I se školácky pravopisnym scénářem si ale poradil třeba Bareš, Hanuš nebo Noha - a nakonec i ta krásná Matoušková. Další věcí, která mi trochu zkazila zážitek, byla ta, že jsem už někdy od poloviny seriálu tušil, jak že to celý vlastně je - čimž se mi odbouralo to hlavní, čim Vzteklina asi měla bejt zajímavá. Takže dokoukal jsem to, celkem mě to bavilo, ale ničim výrazný to pro mě neni, a k obrovský škodě to podle mě hrozně sráží ten scénář plnej drobnejch (ale přece) chyb a nepřirozeně spisovný češtiny. Je to prostě klasická detektivka, jen rozložená do šesti dílů - nic víc, ani nic míň. WTF moments: Třeba znásilnění v oblečení obou zúčastněnejch; chování Hádka při konfrontaci pachatele s oznámením, že na něj přišel, načež se k vrahovi otočí zády a někam mu odnáší koš s prádlem (wtf?); nezkontrolování půdy policajtama při prohledávání baráku; dohledávání dat narození z dob okolo války v matrice (nouvej, pro nerodinu samozřejmě platí lhůta 100 let) atd. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka IMHO obstojí i ve srovnání se zahraniční (především severskou) konkurencí. Právě proto "přemýšlí ve velkém", čili se tuzemský divák musí povznést nad český vesnický kolorit a přijmout promyšlenou odplatu hříchů dávné minulosti jako vražedný komplot se složitými vodítky, hanobením mrtvol, hypnózou a vzteklinou. Profesionální zpracování se spoustou záběrů krásné šumavské přírody nezaostává. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Jako historik oceňuji vsuvku o dějinách pohraničí, ale překvapilo mě, jak strašně prvoplánové to v druhé půli začalo být. Jako by scénáři docházel dech a režisérovi invence. Přesto to stojí za podívanou, ČT vyprodukovala další obstojnou krimi, ačkoli na Svět pod hlavou to nemá ani omylem. Škoda, po prvních třech dílech bych hodnotil 90 %. Celkově ale musím dát takových obstojných 65 %. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Za mě osobně neuvěřitelné překvapení. O Vzteklině jsem četl a bylo to vyzdvihováno neuvěřitelným způsobem. Pravda byla v podstatě skutečností. Hned ze začátku vás to hodí do tajemna něčeho až nadpřirozeného. Postupem času se dostáváme někam k objektivním záležitostem, a i když se z toho začíná někdy stávat klasická kriminálka, stále je perfektně natočená a má své napětí. V podstatě jsem za poslední týden koukal na několik seriálů, které byly převážně americké a nebyly špatné. Ale nejvíc z nich mě stejně chytla a bavila Vzteklina. Ať nikdo neříká, že Češi neumí. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Přestože není příběh zase tak špatný, neukázalo se příliš šťastným, že se soustředí na nejmladší a zákonitě tedy nejnudnější postavy (sestry zahradnice, Matýsek Hádek, mladej Pudil.) Ti to nakonec samozřejmě, namísto kovaných detektivů, celé rozlousknou -(Klasický syndrom spousty moderních krimi jako "Lasse zasahuje či Emil a detektivové:":)- Prostě všechna zábava ať směřuje k mladému blbému divákovi, ačkoliv se story točí naopak kolem mnohem letitějších postav, hraných zákonitě též vyzrálejšími a zajímavějšími herci. Scénáristům byl zkrátka daný mustr, aby se vše točilo kolem cucáků, což věrně vystihuje celkové ubírání se jakékoliv filmové, hudební či literární produkce. Pak musí člověk sledovat, jak nejcharizmatičtější postavu samotného fantoma, hranou výtečným Vlasákem, sestřelí vlasatej rachitickej kripl s permanentně napučeným kukučem, co sežral všechno moudro a pomstu světa. S tím jděte do hajzlu. Další mínus je, že jsem odhadl na první dobrou jak hlavního pachatele, tak jeho zhypnotizovaného pohůnka. Jo a ten Hádek, to je opravdu sex symbol k pohledání. Nudnej chcípák s klučičím ksichtem, na něhož se nedá dívat, natož ho poslouchat. 60% ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že na české poměry je Vzteklina dobrou detektivkou a to hlavně kvuli neokoukanému a poměrně i komplikovanému ( na poměry průměrného českého televizního diváka ) příběhu. Jenže... Za výborně napsanou slohovku taky nedostanete jedničku, pokud v ní máte gramatické chyby. A že jich tu je. Asi největší chybou je, že alfa omega seriálu je očividně právě příběh, ve kterém autoři nechtěli dělat žádné ústupky, a tak na to uměle nalepovali vše i za cenu toho, že to nedávalo smysl. Velmi často se tak dostavuje nelogické jednání postav a souhry náhod jen proto, aby to celé drželo po hromadě. Další chyby jsou technického rázu, které jsou už úplně zbytečné, např. ve scéně během noci, která se dějově odehrává tak v 5ti minutách je na začátku uplná tma, pak najednou svítá a v dalším střihu je zase uplná tma. Upozorňuji, že tyto chyby jsem jako hnidopich nevyhledával, ale jsou prostě tak očividné, že si jich všimnete a začne Vás to štvát. Herecky je vše zvládnuté velmi slušně, problém jsem měl pouze s Hádkem, kterého sice považuji za kvalitního herce, ale do tohoto typu seriálu se prostě vůbec nehodí. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilé a po Pustině asi nejlepší seriál zase na dlouhou dobu, který se svým charakterem a kvalitou zpracování dokáže přiblížit svým severským kolegům...................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama