Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 1
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český šestidílný seriál, jenž vypráví o událostech v malé šumavské obci Bučina, kde se v opuštěné lesní hájence našly dvě mrtvá těla a současně se v okolí objevují zvířata nakažená vzteklinou. Na místo činu je vyslán pražský virolog Pavel Rogl (K. Hádek), aby zastavil šíření nebezpečné nákazy a posoudil, zda nemá vzteklina souvislost s objevením mrtvol. Tým kriminalistů, jenž tvořil major Valenta v podání L. Nohy, dále nesymaptický F. Čapka a P. Beretová, vyšetřující další vraždy místy vypadá bezradně, ne nadarmo je Rogl se svou aktivní a cílevědomou povahou vždy o krok před nimi. V seriálu vystupuje řada zajímavých venkovských postav, nejzajímavěji na mě působili starosta M. Hanuš, jenž z dobrého srdce věnuje mladému vědci své Volvo, dále nepřátelský podivín Pudil se svými krvelačnými psími bestiemi, pomatený I. Bareš, jenž přežil onu osudnou noc v hájence, místní lékař J. Vlasák či agresivní čalouník Machar s nevysvětleným podílem na případu v podání v poslední době hojně obsazovaného S. Majera. Do výrazných ženských rolí byly obsazeny květinářka J. Matoušková coby Roglova milá a její sestra G. Heclová, pátrající v archivech po osudech postav zobrazených na nalezené fotce. Postupně vychází najevo, že nelítostné vraždění má spojitost se starou mstou za zabití rodičů Revolučními gardami při německém poválečném odsunu. Seriál Vzteklina, jenž v jistých ohledech (nejen kvůli hlavnímu vyšetřovateli) připomínal kultovní seriál Pustina, pokládám jednoznačně za nadprůměrný a poutavý, bohužel však stojí na stěží reálných základech a současně je překombinovaný s mnoha nezodpovězenými otázkami, jež vedly ke snížení hodnocení. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Tak máme za sebou konečně zase jeden z těch povedenějších seriálů naší tvorby. Když pominu občasný nelogický chování pár postav, který se ale dají omluvit, chytnul mě ten příběh celkem dobře. Pátrání v minulosti společně s nákazou vztekliny se dobře prolnulo a dávalo to smysl, to je důležitý. Sice jsem asi čekal od posledního dílu trochu víc, to finále bylo trošku nepovedený, ale celkově je Vzteklina rozhodně nadprůměr a tvůrcům, co tenhle příběh vymysleli, nezbývá než zatleskat. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

...no, ale budeš se se mnou koukat na Vzteklinu. No tak jsem se koukal. Nelíbilo. První polovina, ač už tehdá jsem si neodpustil rejpání, ještě ušla. Další díly v tu dobu ještě nebyly odvysílány a já to pustil z hlavy. Pak jsem jednoho večera hledal nějakej pořad pro děti. Ne že bych měl děti, já jsem jenom tak divnej a koukám na vysílání pro předškoláky. Jenomže sem nenašel a ani si nevzpomněl na nic, co bych dlouho neviděl a nebylo to zároveň vypatlaný. Čiperkové byl fakt blbej nápad. Avšak vytanula mi na mysl vzpomínka na Vzteklinu, ani nevím proč. A tak jsem dokoukal zbývající tři díly. Hm, možná ti Čiperkové nebyli zas tak špatní, alespoň jsem se pobavil. Navíc ti parchanti hráli lépe, než polovina aktérů v tomhle seriálu, v čele s naprosto nevěrohodným Kryštofem Hádkem. Neříkám, že všichni, ale... Navíc z příběhu se postupně klubal tak neuvěřitelnej konstrukt, že to snad nebylo možný. A nepřidaly tomu ani některé dialogy, natož většina charakterů na mě působících jako dost nepovedené karikatury. Ke zpracování pomluvu celkem žádnou nemám, to bylo dobrý, ale zachránit to celý nemohlo. Ještě se mohli na samým konci trochu polepšit, to když doktor našel klíč k řešení. Ale né, banda děcek zasahuje. Ti byli taky pěkní čiperkové... ()

UniqueNett 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi to připomínalo seriál Pustina. Možná to bylo tou mírně ponurou atmosférou. Každopádně mě to hodně bavilo, Kryštofa Hádka (vlastně oba bráchy) mám moc ráda. Takže jo, za mě dobrý. ()

akvidzerp 

všechny recenze uživatele

Neotrely namet, postupne vykreslovani jednotlivych postav a vztahovych propletencu. Moc me bavila Eva Nosalkova-Leinweberova v roli patolozky. Odpustim par nesmyslu a klise, jako celek me serial mile prekvapil. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Severskou kriminálkou bych Vzteklinu uplně nenazýval, na to je přece jenom málo nekompromisní a drastická. Ale místama napínavou až znepokojivou atmosféru ji nelze upřít. První díly mě uplně nevzaly, ale s blížícím se závěrem mě příběh zajímal stále víc. Líbilo se mi, že se od vztekliny najelo na jinou dějovou linku a závěrečný rozuzlení bylo fajn, byť jsem měl u jistý postavy správný tušení "kdo za tim stojí", ačkoliv její motiv jsem se dozvěděl až v závěru. Trochu mě zklamala stylizace postavy virologa a jeho holčičí party do rolí vyšetřovatelů, protože pohled z pozice kriminální policie by mi přišel mnohem uvěřitelnější. Celkově ale sympatická podivaná z Kavčích hor, ze který si sice na prdel nesednu, ale na poměry TV seriálů solidní práce. Jsem rád, že má ČT v posledních letech v týhle oblasti co nabídnout, protože produkce ostatních českejch televizí je poněkud zoufalá. Za atmosféru, filmařinu, herce a námět čtvrtá slabší hvězda. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoli má Vzteklina velkou řadu much, rozhodně je i tak zářivou hvězdou na nebi české krimi. Má temnou atmosféru, které hodně napomáhá dobrý hudební podkres. Zápletka taky není úplně blbá a hlavně poukazuje na to, na co by člověk nejradši zapomněl. Ale to by bylo špatně. Osobně mi nesedl Hádek alias Pavlík, geniální dement, jehož kouzlo, díky kterému mu padaly ženy k nohám, jsem neviděla. Taky ta neschopnost policie, která by bez Pavlíka byla úplně vyřízená, je děsně ohraná záležitost. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Slušná kriminálka trochu jinak. Díky za tu změnu v TV. Kromě tajemné nákazy se příběh zabývá osudy obyvatel šumavské vesničky a v závěru se sáhne i do neslavné historie okolo odsunu pohraničních Němců. Úvod seriálu překvapil hororovým nádechem, následující díl měl více nečekaného humoru a dále už pokračovalo pozvolné vyšetřování a dedukce, za přispění samozvaných „vyšetřovatelů“. Tímto nechci podsouvat myšlenku strhujícího thrilleru, to ani náhodou. Jen že šumavské „drama“ je příjemným zpestřením. ()

arinečka 

všechny recenze uživatele

Plusem je možnost si pořádně užít Kryštofa Hádka :) Nějaké ty nesrovnalosti bych pominula, seriál se mi moc líbil. Jak tu někdo říká, ráda bych si to i přečetla, možná by mi některé nejasnosti docvakly :) ()

radeckator 

všechny recenze uživatele

Na českou produkci nadstandardní. Kdo je hlavní záporák jsem sice poznal hned v počátcích seriálu (tvůrci využili snad nejpoužívanější model detektivek, kdy největší padouch je ten nejmíň podezřelý a hlavní hrdina se k němu navíc přimkne), délka seriálu by taky stačila vměstnat do třech dílů, ale toto všechno lze odpustit. Co ale strhává body je proč vůbec vzteklina, proč v takovém rozsahu, když byla určena jednomu člověku a hlavně pro děj filmu úplně nesmyslná postava Standy Maiera jakožto zhypnotizovaná mašina na zabíjení. Takhle to připomíná omylem spojené dva filmy v jednom, jeden o vzteklém medvědovy s filmem o vysídlení Sudet. Vzájemné propojení drhne. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se těšil, ale hodně mě zklamal. Příběh slabý (až na ten poslední díl, který pro mně * získal navíc), herecké výkony těžko uvěřitelné a celkově nuda. Tak nějak jsem se do toho nemohl dostat. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Začalo to hrozně zajímavě, s perfektní atmosférou. Atmosféra zůstala po celou dobu seriálu, ale děj byl postupem času stále zamotanější a méně uvěřitelný. Jaký byl hlavní motiv vraha a kdo to byl jsem tušil od 3. dílu. To rozluštění záhady bylo ale hrozně komplikované a muselo na tom dělat několik lidí, který by s k tomu ve skutečnosti vůbec neměli dostat. Celkovému dojmu nepomohly ani některé hodně amatérské herecké výkony herců ve vedlejších rolích. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Tak nějak to člověka tíhne ke srovnávání s Pustinou a tady musím konstatovat, že Vzteklina prohrává o celou koňskou délku. Možná za to může "cizí" element v podobě hlavní postavy virologa Rogla, možná snaha propojit vícero dějových linií. Každopádně děsivý seriál je, u mě o to víc, že se to odehrává tady u nás na Šumavě, a napínavý rovněž. A to i přesto, že jsem pachatel identifikoval asi už v půlce. Vzteklina tak zůstává tím lepším z tuzemské seriálové tvorby a do kapsy strčí i takového Rapla. Takže vcelku spokojenost ... ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Poklidné prostředí Šumavy, které máme všichni tak rádi pro její genius loci pokřivené starými křivdami z minulosti. Skvělý příběh, námět a atmosféra. ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Tri ... aj to len vďaka Johane Matouškové. Inak smutne klišovité a predvídateľné (zápletka s odsunom Nemcov, och aké to prekvapenie, že Nemci chudáci to zasa odsrali a Češi, tí zloduši ich vyhnali) , logika deja si občas odskočí na dovolenku. Ale natočené kvalitne, škoda nedotiahnutého scenára. Vsuvka s hypnózou total kravina no a všeobecne rozšírené klišé sex v sene môžu reálne prevádzať akurát tak masochisti, ale to len tak na okraj. Veľmi sympatický výkon Evy Leinweberovej a naopak otrasný "herecký" prejav Ihora Krotovycha. Leoš Noha - jemu tí svojskí kriminalisti idú dobre. ()

baddass01 

všechny recenze uživatele

Česká televize nezklamala. A přitom začátek vypadal nadějně. Mělo to tajemnou atmosféru s thrillerovým nádechem, ale jak běžel děj dál, začal jsem mít postupně podezření, které se bohužel nakonec potvrdilo. Přijde mi, že největší šanci k natočení mají v ČT jen ty projekty, které si berou za téma zlé komunisty, StB a socialismus (např. https://www.csfd.cz/film/575537-redl/prehled/) nebo útlak Sudeťáků po válce ze strany zlých Čechů, jako v případě Vztekliny. Takových projektů je možné za poslední roky počítat na desítky. Dlouhodobá extrémní ideologická masáž diváků ze strany ČT je nechutná a do očí bijící. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

hádek a ten afektovanej dlouhovlasej mi tam trošku nesedli, dlouho dopředu věděl vraha, ale berme to v rámci čr. proto o něco vyšší hodnocení ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Jeden kamarád mi doporučil po shlédnutí Pustiny, ať kouknu na tohle, že se budu taky bavit. A bavil jsem se, někdy víc, někdy míň... Ze začátku musím říct, že Šumavu mám moc rád, krásná příroda a temná historie, proto se mi příběh v těchto kulisách hned od začátku zalíbil. Občas sice nefungovala lidská logika, ale šlo při tom přimhouřit obě oči :) A dvojku Hádek/Matoušková bych klidně i rád viděl znovu, třeba v druhé sérii :D Jak se žije v dnešní Šumavě s květinářstvím :) 7,5/10 ()

Nix 

všechny recenze uživatele

V poslední době doplňuji mé obrovské mezery na našem poli v krimi žánru a nestačím se divit. Další velice zajímavý počin, který začíná záhadně a celkem si i tu záhadu drží. Příběh je vyprávěn pomalu s dalšími twisty a dokonce se začne proplétat do příběhu i minulost. Je to velice zajímavě podaný příběh, avšak hlavní postava mi zas úplně sympatická nebyla a ani policejní sebranka. Každopádně spolu začnou pracovat a jako to bylo trochu zvláštní. Je divný aby virolog byl chytřejší jak celé kriminální oddělení, to jak si hrál na Sherlocka mi vadilo, vůbec jsem mu to nevěřil. A zbytek oddělení jak je laksní a nezajímavý postavy, je to škoda. Ale rozhodně to neubírá na zajímavosti a příběh nepolevuje a nuda tu opravdu nehrozí. Je to určitě zajímavý počin a hoden k podívání. Člověk se zas o vzteklině dozví něco víc. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama