Reklama

Reklama

Vzteklina

(seriál)
  • angličtina Rabies (festivalový název)
TV spot 3
Česko, 2018, 5 h 46 min (Minutáž: 55–61 min)

Režie:

Tomáš Bařina

Scénář:

Jan Stehlík

Kamera:

Pavel Berkovič

Hrají:

Kryštof Hádek, Johana Matoušková, Gabriela Heclová, Jan Vlasák, Leoš Noha, Igor Bareš, Filip Čapka, Stanislav Majer, Pavla Beretová, Přemysl Bureš (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Jakkoli je Česká republika vztekliny prostá země, objevují se náhle poblíž jedné z šumavských vesnic nakažená zvířata a hlavní postava tohoto kriminálního thrilleru, třicátník, virolog Pavel Rogl, má za úkol zmapovat situaci, dohlédnout na vakcinaci a nalézt příčinu nákazy. Je také pověřen vypracováním odborného posudku pro tým kriminalistů, kteří vyšetřují záhadnou dvojnásobnou vraždu. Nelze totiž vyloučit, že vražedné běsnění má spojitost s nákazou. Je vrahem člověk, nebo uprchlá velká šelma? Minisérie Vzteklina je zasazena do šumavského prostředí, které má nezpochybnitelný genius loci, je příkladem odedávného propojení člověka s přírodou a v mnoha ohledech tak vytváří samostatnou rovinu vyprávění. Nejen atmosférickou, ilustrativní, ale i svým konkrétním historickým kontextem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (196)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ušlo to. Pokud tomu odpustíte všudepřítomné klišé (naprosto tupí policajti, virolog, co je lepší, jak oni) a dost slabý, poslední díl, tak je tahle série veskrze příjemnou, nenáročnou podívanou. Nenadchne, ale ani neurazí a pokud vypnete mozek úplně, může se Vám líbit snad i víc, než na ty tři hvězdy. A pokud ne, pokocháte se pěknou krajinou a některými méně známými herci, z nichž já bych asi jmenoval Johanu Matouškovou. Ta na mě udělala největší, zdaleka nejen herecký dojem. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Podle diváckých, potažmo kritických ohlasů jsem čekala větší pecku. Téma je hodně zajímavé, ale řádění vzteklých zvířátek mě bavilo více než druhá polovina seriálu. Taky mi dost vadilo degradování místní kriminálky na neschopné pablby, co se místo koblih cpou pizzou a nudlemi. Třetí hvězdičku tak přihazuji hlavně za méně okoukané obsazení (i když Nohovi šišlavého Ádu z "Okresního přeboru" už stejně nikdo neodpáře), ve výsledku mě nejvíc bavila postava soudní lékařky. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

[Nad kádí s kyselinou:] Někdo mu řekl, ať rozpustí chov. Tak to udělal. Působivé pohledy do lesů; lišky, které nejsou, čím se zdají být; skoro seriózně míněný sociologický (či veterinářský, chcete-li) rozbor české vesnice; návaznost na historický kontext; vzteklina jakožto společenská diagnóza: Devalvují to jen drobná nedůslednost a tušené obavy, zda jsou diváci na nemilosrdnost zrcadla připraveni i v rámci tvorby veřejnoprávní televize, projevující se jemným růžovým závojem sebeklamu. ČT sice nepovila druhou Pustinu (z jejíž bezchybnosti mi při vzpomínce dosud naskakuje husí kůže), ale české seriálové tvorbě tato ambice rozhodně prospívá. Laťka je nadlouho nastavena vysoko a než jí někdo přeskočí, můžeme se snad těšit na víc povedených produkcí, pokoušejících se o salto mortale. [Odporným ožraleckým hlasem:] Ať mííír dááál zůstáváááá s touto krajinou... ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně povedený seriál. Každý díl má své, některý super strašidelný, jiný spíše detektivní, jiný úsměvný. Vše do sebe postupem času zapadá, i když se to nezdá. A doporučuji vidět pokud možno v kuse, pak bude zážitek o to větší, protože si budete pamatovat jména osob - a ty jsou především pro poslední díl nesmírně důležitá. Tohle se tvůrcům podařilo ve všem všudy, včetně hereckého obsazení a hodně cool hudby. Super. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Posledni dil si myslim slusne vygradoval a me nerozhodne hodnoceni posunul smerem nahoru. Misty mozna prekombinovane, se zbytecnymi dejovymi odchylkami, ale ve finale je pribeh zajimavy. Vyborna kamera, serial cely cas doprovazi tajemna atmosfera. Zajimave herecke obsazeni. Mam pocit, ze v poslednich letech nase serialova tvorba opet stoupa vzhuru. ()

Galerie (620)

Zajímavosti (10)

  • SPZ na starostově vozu chybí pomlčka mezi dvojčíslími, této číselné kombinaci navíc odpovídá starší, nereflexní typ SPZ, vydávaný ještě za dob Československa. Filmaři však použili typ novější, ve standardizovaném evropském rozměru, vydávaný až od roku 1994. (MIK0cz)
  • Hlavní hrdina v podání Kryštofa Hádka se celou dobu prezentuje jako zaměstnanec Státního veterinárního ústavu (SVÚ), nicméně v Epizodě 1 (2018) se představuje jako Rogl ze Státní veterinární správy (SVS). Jde o dvě různé organizace, SVS je nadřízeným orgánem SVÚ. (akvidzerp)
  • Čtyřměsíční natáčení v drsných přírodních podmínkách bylo fyzicky i psychicky velmi náročné. Režisér Tomáš Bařina zhubl 7 kg. Na některé lokace jako např. na zaniklou osadu Bystrá/Wunderbach jezdil štáb čtyřkolkami a jeho někteří členové zůstávali na místě a spali v lese. (quixote)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama