Reklama

Reklama

Z ohnivé výhně

(pořad)
  • USA Forged in Fire
Soutěžní / Reality-TV
USA, 2015, 45 min

Obsahy(1)

V tomto zbrusu novém soutěžním pořadu, exkluzivně na HISTORY™, soupeří ti nejlepší výrobci zbraní v zemi ve výrobě všeho možného od vikingských válečných seker, přes samurajské meče, až po indiánské dvojité dýky. V každém díle se utkají čtyři noví soutěžící, kteří chtějí dokázat, že umí vyrobit určitou zbraň lépe, než kdokoli jiný - a dělají to ručně. Tenhle pořad využívá řemeslo, legendy a vzrušení z výroby zbraní v souboji důvtipu, vynalézavosti a důmyslnosti. Soupeři postupují přes řadu vyřazovacích úkolů, přičemž mají k dispozici garáž s nářadím. každý úkol je zaměřený na výrobu jedné části zbraně. Porota složená z důvěryhodných odborníků na zbraně sleduje závod, který je zároveň výletem do dějin zbraní, s "nesplnitelným" časovým limitem, vedoucí k výbušnému vyvrcholení. (History Channel)

(více)

Recenze (21)

Morien 

všechny recenze uživatele

Okej, děcka, tohle je snad jediná reality show vůbec, kterou sleduji s nadšením a dbám o to, aby mi neunikl ani jeden díl. Doug Marcaida for president! (Wil Willis for secretary of state.) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nejlepší reality show na kterou jsem v bedně narazil. Napínavá příprava, dechberoucí testy a ještě historický exkurz v závěru. Některé kousky, které v závěrečné fázi borci připravují jsou vážně nádherné. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Nie som moc na súťažné tv reality, ale toto ma dokázalo zaujať. Je fakt radosť pozerať na niektoré vytvori a navyše sa aj o tých zbraniach niečo dozvieme. 90% - 5* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pěkné řemeslo. U nás mají každoroční srazy , kde tvoří na hradě u Hranic na Moravě. To přeseknutí visícího prasete bylo působivé. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Fenomenální pořad ve kterém se vždy člověk něco dozví. Vidět jak z ničeho vzniká nůž a na závěr zcela perfektní zbraň je poutavý. Jediné co mě na pořadu rozčiluje je americký přístup. Občas se totiž stane, že závěrečné testy diváci nevidí všechny. Vždy jsou tři. Z pravidla jeden na figuríně z balistického gelu nebo mrtvém zvířeti (funkčnost), řezaní něčeho (ostrost) a sekání do něčeho (odolnost). No a o tu funkčnost diváci v 90% přijdou. Asi protože je to příliš "násilné" nebo příliš "explicitní". Nebo že by z časových důvodů? Všimněte si, ty figuríny/zvířata jsou vidět během zahájení finále v záběru na pozadí (ale k testům na nich nedojde). Jednou dokonce na meči během hodnocení na závěr bylo vidět jak je z ničeho nic od falešné krve (asi proběhla figurína :)). Tu jsme ale neviděli... Je to velká škoda. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Poznám zopár vášnivých nožíčkarov, čo by si tu prišli na svoje, no hádam o tejto súťažnej tv reality ani nevedia. Táto relácia sa od podobných, no populárnejších televíznych show odlišuje tým, že vám naozaj niečo dá. Títo súťažiaci, okrem toho že vyrobia čosi hmatatelné, divákovi ponúknu extra umelecký zážitok. Je to za päť, ale dávam rezervné štyri, keďže som videl (na nemeckom Kabel 1 DOKU) zatial len jediný diel.............................. Po ďalších desiatich dieloch (dopĺňam 12.08.2022: päťdesiatich) sa ručička ustálila na lepších štyroch hviezdách. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Toto ma fakt bavi pozerat. Poznam to od zaciatku, ale az teraz som si pozrel par casti a je to fakt zaujimave. Niektori ucastnici su fakt machri, o porotcoch ani nevravim. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Jsem naprostý amatér a kovářskému řemeslu vůbec nerozumím. Jenže mám celkem rád nože. Asi proto mne toto velmi zaujalo. Je to opravdu skvělý nápad. Seriál/soutěž vám předkládá souboj amatérských kovářů, kteří jsou na tom vždy velmi podobně co se vybavení a zkušeností týká. Soutěží se v jejich zručnosti. Konkrétně ve vykování náhodné chladné zbraně (meč, dýka, sekyra, bajonet, kladivo....) vybrané porotou (soutěžící předem absolutně netuší o co by mělo jít) v určitém časovém období (5dnů). Porotu tvoří uznávaní mistři v oboru nožířství, metalurgie a bojových umění. Tato porota pak vždy testuje vykovanou zbraň (použitelnost v boji, ostří, pevnost, pružnost, kvalita zpracování dle předlohy......) a na základě výsledků testů vybere vítěze, který vyhraje určitý finanční obnos. Pak tu máme speciální díly ve kterých nejlepší soutěžící vyzvou mistra kováře z poroty. V těchto dílech se opět losuje náhodná zbraň, ale je na to již méně času a vybavení mají vždy všichni stejné. Samozřejmě, že je na této soutěži nejzábavnější testování, ale mě baví sledovat i to, jaký postup k výrobě zbraně kdo použije, jak si s tím poradí. A věřte mi, že po shlédnutí pár dílů již budete celkem slušně předvídat, jak to asi dopadne. Je fascinující vidět postup výroby středověkého meče v dnešní době s dnešní technologií, kterou má i amatér v garáži lepší, než byla ve středověké kovárně....A ejhle, meč se zlomil, ohnul, rukojeť nedrží....V dnešní době i s moderním vybavením prostě není snadné vyrobit meč! Co mě trošku zaráží je skutečnost, že spousta kovářů se snaží vyrobit zbraň z Damascénské oceli. Většinou tito uspějí, pokud tedy aspoň trošku ví, co dělají. Nicméně, pokud originál (předloha) z této oceli vyrobena nebyla, tak si myslím, že by to měli dodržet a použít klasickou ocel a zpracováním jí přidat vlastnosti, jaký by meč měl mít. Seriál rozhodně doporučuji a myslím si, že se budou bavit i ti, které výheň nechává chladné. ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Jeden z naj produktov History Channel. Kováčstvo je krásne remeslo a podobné seriály či videá na internete môžem pozerať stále dokola. Veľmi podobné ako Man at Arms, akurát tu je viac zakomponovaný reality-TV prvok, no vôbec mi to nevadí. ()

lopja 

všechny recenze uživatele

Jedna z najzaujimavejsich reality sou , kde sa nepoukazuje na hlupost hlupyvh ludi ale na ozajstne remeslo a ludi ktory poznaju svoje remeslo a chcu nieco dokazat. Velmi dobry napad. Urcite doporucujem popozerat. Vyzera to uplne jednoducho ale kto nevyskusal kovacstvo nevie ako to je naozaj tazke. ()

mikiqex 

všechny recenze uživatele

Na seriál jsem narazil ve Francii, kde dávali každý večer dvě epizody. I když jsem francouzskému dabingu nerozuměl, stejně mě seriál bavil a moc rád jsem se na vše podíval znovu v původním znění. Mou asi jedinou výtkou je ta snaha udělat vyřazování pro diváka napínavé. Během krátké epizody nemám čas si k většině ze soutěžících vybudovat nějaký "vztah", tudíž je mi popravdě obvykle docela jedno, koho vyřadí a kdo vyhraje. Také mě irituje, jak se před každým testem neustále ptají "are you ready?". Naopak hrozně mě baví prostřihy s komentáři soutěžících a super je i výběr hudby. Kvituji též infoboxy, vysvětlující právě zmíněné kovářské pojmy a je skvělé, že infobox pro týž pojem zobrazí i v dalších dílech. ()

Bloodsnake83 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná soutěž ukazující co se dá stihnout za 3 hodiny, 6 hodin a 5 dní. Různé styly kovářů od chlapíká co ková jen ručně a výheň má ze staré lidinové pánve na kterou připojil fén, který do ní honí vzduch, po kováře co mají dílnu plné nejmodernějších strojů. Jediné co bych HISTORY vytknul, je milion reklam na díl a neustálé vracení se. Myslím si že nepřerušovaný díl a nebo jen s jednou pauzou na reklamu by byl mnohem lepší. Ale je to dělané i tak, že když se koukáte bez reklam, tak přesně víte kde je to přerušené a kazí to ten dojem. Jinak je to moc pěkné téma a rád bych viděl další seriály o kování, kde by lidé měli dny a týdny na vykování pořádných zbraní, přeci jen ty 3h pro někoho kdo zkoušel kovat, to je velmi krátký čas na udělání pořádných nožů, ale smekám před těmi co to tam zvládli a obrovská čest patří kovářům kteří předvedli, že když se něco pokazí a vy přijdete o 60% času, stále můžete vykovat skvělou zbraň a i vyhrát. ()

ouki81 

všechny recenze uživatele

Až na občasné drobné historické nepřesnosti při popisech požadovaných zbraní pro finální test a v kovářských termínech jde o skvělou šou. Sice je pravda že po dlouhodobějším sledování se mi zdá že kvalita soutěžících s přibývajícími řadami poněkud upadá. Ovšem samotný pořad je stále skvělý. Porotci umí nahodit vtip ve správnou chvíli a být američan,asi se tam přihlásím už jen kvůli té atmosféře a možnosti vyzkoušet si Big blue (jinak si o svých kovářských schopnostech nedělám přehnané iluze). V každém případě tenhle pořad dává člověku minimálně inspiraci na to,co vykovat. ()

mikruu 

všechny recenze uživatele

Koukám na tento pořad rád. Některé díly jsem si zopakoval několikrát. Člověka to láká kovařinu zkusit a vyrobit si nějakou kudlu. Velké zklamání ale je, že v některých dílech přeskočí test zabití. Nechápu. Ze začátku to dávali. Proto jen tři hvězdičky. A když už test zabití dají, tak proč jen bílé figuríny??? Co na to menšiny??? to jim nevadí??? Naštěstí na Youtube se dají testy zabití najít.. Sice anglicky, ale i to stačí. ()

Mils_110 

všechny recenze uživatele

Výborný pořad, ktorý je asi jediný svojho druhu ( žiaden podobný nepoznám ). Najväčšou výhodou je plynulosť, nemá 2 hodiny, a teda sa človek takmer vôbec nenudí, vždy sa tam totiž niečo deje. Na kvalite pridávajú aj porotcovia, ktorí majú občas zaujímavé poznámky ku vyrobenej zbrani, sú to totiž odborníci v danej oblasti, a tak vedia, o čom hovoria. Veľmi zaujímavá je aj záverečná úloha posledných 2 súťažiacich, a to vytvoriť u seba doma za 5 dní porotou zadanú historickú zbraň. ***** ()

Reklama

Reklama