Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitánu Outlému ještě není ani padesát a už se stává dědečkem. Jeho dcera právě před maturitou porodila syna. Jakoby toho nebylo dost, to dítě navíc nemá otce. A tak se ho dědeček rozhodne vypátrat... Na samém začátku filmové komedie scenáristy Ivo Pelanta a režiséra Karla Kachyni stál jednostránkový divácký dopis. Paní, která pracovala jako sociální pracovnice, v něm vyprávěla příběh těhotné dívky, které pomáhala hledat u jednoho vojenského útvaru otce jejího dítěte. Základní dramatická situace z tohoto dopisu inspirovala scenáristu Ivo Pelanta. Posunul celý příběh do naší současnosti, vypracoval dívce rodinné zázemí, rozšířil téma o souběžnou padesátnickou krizi dívčina otce a doplnil o humorné situace z vojenského života české posádky před vstupem do NATO. V režii Karla Kachyni vznikla komedie z vojenského prostředí, která od své premiéry v roce 2001 vždy znovu dokáže potěšit jak mladé, tak starší diváky. (Česká televize)

(více)

Recenze (70)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nečekejte zázraky, ale patříte-li k vstřícným divákům, pobavíte se. Povedený scénář, solidní režie, ale hlavně dobré herecké výkony. Karel Heřmánek je skoro dojemný, velmi mile tentokrát překvapí Naďa Konvalinková, mně osobně potěšila také Jaroslava Kretschmerová v roli sekretářky a velmi, velmi talentovaná Martha Issová. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Karla Heřmánka sice moc jako herce nemusím (změnilo se to trochu až Srncema), ale on tu podal skutečně zcela přirozený a přesvědčivý výkon, bez něj by byl film téměř poloviční. Skvěle mu vsak přitom sekundovali jednak jeho žena Naďa Konvalinková, a Marta Issová v roli utrápené, sotva odrostlé adolescentky-matky. Kbelské letiště kde se film natáčel znám, tak to bylo další malé plus v mém konečném rozhodování jinak nejlepší na filmu bylo jednoznačně to konečné odpočítávání vojáků-jdoucích do civilu 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 - civil!!! To jsem si ihned vzpomněl na sebe, a na mou skutečnou svobodu. Film byl také uváděn pod podtitulem "Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka". ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie o strastech výstrojního náčelníka a jeho rodiny. Karel Heřmánek je prostě neodolatelný. Jeho kapitán Outlý je nádherná postava a příjemně zábavná a lidská. Naďa Konvalinková v roli jeho ženy mu skvěle nahrává na smeč a s ní i herci, které jinak moc nemusím (Jan Budař, Bohumil Klepl). Karel Kachyňa prostě věděl jak točit a natočil velmi zábavnou a hlavně opravdovou podívanou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nenápadná komedie se skvělým Karlem Heřmánkem v havní roli. Nenápadná a přitom těžce strčí do kapsy nejeden komediální kinobuster ze současné produkce. Letecké fandy potěší ty pohledy na jednadvacítky, které tenkrát naše letectvo vyřazovalo. Z tohohle na diváka dýchne stará škola českých komedií, kterým se tehdy dalo upřímně smát. * * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10/// +zábavné a je to z prostředí, které je mi blízké, spousta herců tady začínala (Michal Novotný, Jan Budař, Jiří Dvořák) -vtip nejde do absurdit, je to prostě jen úsměvné/// Milá podívaná, která příjemně pobaví. Herci hrají přirozeně. Prostě dobrá komedie ze života.// Celkem 69%/// ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nese to mistrovo jméno, ale ne jeho rukopis. Velmi tuctová režie, možná až na tu snovou realitu, kterou Kachyňa rád používal. Mizerný vedlejší casting, i ten Budař byl prazvláštní a Jakub Zdeněk? Ten už mi zkazil Zdivočelou zemi. Je mi líto, jeho herectví je pro mne jako osolený čajíček. Issová je lehké zpestření a dvojice Heřmánek Konvalinková zajišťují alespoň kousek toho hereckého kumštu. Jinak velmi bídně zpracovaná reklama na povinnou vojenskou službu v počátcích jejího zániku, míchaná kýčovitým románkem o chuligánském a nezodpovědném inseminátorovi a obětavém, přehnaně hodném otloukánkovi. Velmi úsměvná je taky příprava na vstup do NATO, i když dle prasáckého slovníku filmu bych měl napsat do NATA. Mistr obětí tuctové dobové kinematografie. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

S mistrem Kachyněm to na sklonku jeho života vypadalo po umělecké stránce poměrně bídně, ale i mistr režisér se někdy utne. S Heřmánkem natočil v době minulé pár filmů, co mu přinesly pět minut české filmové slávy, a tak to s ním zkusil po letech znovu, a tentokrát v rámci televizní tvorby. Tentokrát už ovšem v komické poloze otce pátrajícího po otci dítěte své dcery. Po všech stránkách obyčejně napsané. Hlavně mě na příběhu nebavilo skoro nic. Televizní režie se pro Kachyňu stala od poloviny devadesátých let doménou, ale teprve až tady mně bylo líto, že jeden z našich nejlepších režisérů marní čas s takovou hovadskou krávovinou, pro něj zcela nedůstojnou. Herci do jednoho děs, až možná Heřmánek se nesmířil s podprůměrností. Bez něho by to bylo zralé na odpad. Pro mě jeden z nejubožejších výtvorů od režiséra, který dělal takové "osudové" filmy a pak se zahodil s blábolem od Pelanta, který nikdy nedokázal nic napsat tak, aby to vybočovalo z limitu uhozeného televizního formátu. Já osobně neznám od tohoto scénáristy nic zajímavého. 10% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Námět: Marie Valíčková; scénář: Ivo Pelant; hudba: Petr Skoumal. I když je film z vojenského prostředí, tak díky výbornému scénáři je civilně, uvěřitelně podaný. A každodennost odrážející změnu rolí (na dědečka) vyšperkují i přeřeky "pane/soudruhu…" související se změnou role vlivem historických událostí. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Dávají to zítra na ČT. Já to viděl kdysi dávno. Vím, že to byl celkem příjemný televizní film. Pan Heřmánek zahrál hezky. I ostatní herecké výkony byly dobré. Z filmu šla cítit taková zvláštní atmosféra, což bylo způsobeno těmi vojáky. Doporučuji se na tento snímek podívat. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Velice úsměvná komedie, kde pan Heřmánek jasně ukazuje, že jeho komediální talent neuhasíná ani po letech, jeho výkon je výborný. Paní Konvalinková, která mu hraje manželku, velice citlivým a láskyplným přístupem krotí jeho temperament v hledání otce jeho vnuka. Nakonec vše dopadne tak, jak má, i když v tomto případě to nemusí být to pravé. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Ač Marthu Issovou a její herectví nemám ráda, v téhle komedii se mi líbila. Líbilo se mi i zvolené prosředí, forma a nápad. Typicky kachyňovská oddychovka, která nabízí i něco víc než jen pouhé střídání vtipu za vtípkem. ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Na Tv film hodně povedené. Nemám moc co vytknout, správně jsem se pobavil. Karel Heřmánek zazářil, Do you speak English? Tolko pa Ruski :) . ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Kultivovaná televízna komédia. Keď som počul prvé dialógy z náčelníckeho prostredia, hneď som si spomenul na infantilnosť a afekt stupidity slovenských Profesionálov. Tu je to práve naopak. Pán Kachyňa je tým, ktorýsi to odstrážil na inteligentnej úrovni. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Jakub Zdeněk byl neuvěřitelná figura.-))) jinak vcelku slušně odvedená komedie o hledání jednoho mladého otce... ()

Reklama

Reklama