Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z roku 1898 sleduje britského důstojníka Harryho Favershama (Heath Ledger), který se odmítne postavit do čela svého pluku, když zjistí, že jeho regiment odchází do Súdánu kvůli vojenskému konfliktu s "mohamedánskými fanatiky". Přátelé a snoubenka mu pošlou čtyři bílá pírka, která symbolizují zbabělost. Aby znovu získal ztracenou čest, vydá se v převlečení za Araba do Súdánu, aby se mohl dostat za nepřátelskou linii a sloužit britským silám jako špeh a průzkumník. Když je jeho bývalý pluk napaden, Faversham tajně zachrání životy těm, kteří ho předtím označili za zbabělce. (Cinemax)

(více)

Recenze (214)

Lima 

všechny recenze uživatele

Koukám, docela solidní sprcha tady, že by zas zaúřadoval "ovčismus", jak je zde na csfd běžným zvykem? :o) Nečetl jsem předem zdejší hodnocení (což podle mých zkušeností často není na škodu), takže jsem si tenhle film mohl užít celkem bez předsudků. A čeho se mi dostalo? V pohodě stravitelného, lehce nadprůměrného dobrodružného příběhu, se solidní výpravou, jednou pěkně zvládnutou bitvou (ten pouštní prach se mi úplně zadíral pod nehty) a charismatickým Djimonem Hounsounem (mým oblíbencem). Snad jen ten na můj vkus příliš melodramatická poslední čtrthodina nebyla to pravý ořechový. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jak tak čtu přítomná hodnocení, vidím, že je to tu samý talentovaný scénárista, kameraman a režisér, který by si mnohem lépe poradil jak se "zmateným scénářem", tak i se "strašnou kompozicí" a v neposlední řadě i s "nijakými výkony". Já nejsem takový machr, takže se omezím jen na konstatování, že mě film rozhodně nenudil, při útěku ze zajetí mi dokonce řádně "napnul kšandy" a ne že bych neměla drobné výhrady, ale pro tentokrát si je nechám pro sebe a půl hvězdičky dávám navíc jako bolestné. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Ten, kdo srovnává Čtyři pírka s Lawrencem z Arábie Leanův velkofilm buď nikdy neviděl nebo se při jeho sledování pořádně zkouřil. Kamera je opravdu strašná, chybí ji barvy i cit pro zajímavé kompozice. Kapur neví kudy kam a zoufale se topí v nefunkčních zpomalených záběrech. Nebýt výborných herců tak jdu ještě níž. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky by mohly naznačovat, že budeme mít co do činění s nějakou akční řežbou z blízké budoucnosti, ale to je omyl, přátelé - jakmile se obraz zaostří, ocitneme se v době matičky Viktorie, kterážto nebyla, royalisté prominou, nic než megalomanská šílená bába. Jedině pokud přijmeme tuhle stylizační premisu, můžeme pochopit obsazení Heatha Ledgera do role mladého důstojníka, který ne že by měl fetiš na peří, ale ve zlomovém životním okamžiku právě ve čtyřech pírkách najde životní motivaci. Jeho výkon má bohužel asi takovou sílu jako když prezident Klaus nepogratuluje el presidentemu Lukašenkovi ke znovuzvolení. Ani starý harcovník Horner nesložil nic co by zaujalo divákův sluch, takže jediným skutečně jasným plusem zůstává výprava, a to je na poemu o cti hodně málo...přes dvě hodiny jsem se těšil až to skončí a půjdu k holiči;) 40% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dost dobře nechápu negativní ohlasy na tento snímek. Na dobrodružný romantický film tohoto typu se vždycky rád podvám. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Historický film by podle mého názoru měl mít v hlavních rolích někoho, kdo má sílu nést velko film, nebo alespoň historický film takovéhoto formátu. Někoho emocionálně silného, který dokáže od začátku do konce drásat nervy na plné obrátky. Tenhle film sice obsahuje Heathe Ledgera, kterého až posmrtně skutečně opěvují, ale tadyta role mu zase natolik nesedla, abych s ním byl spokojený. Tohle je prostě ta historie, natočená ne přílíš zábavnou formou, spíš fádní a nudnou s občasnými akčními scénami, které jsou klasicky na úrovni, ale ty delší nudné kecací části určitě nezachrání. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $18,306,166Tržby Celosvetovo $29,882,645║ Večný problém Shekhara Kapura sa stáva, že nedokáže zaujať príbehom, kdež to vizuálna stránka a výpravnosť filmu mu ide výborne ale nedokáže dostatočne povedať príbeh postavami a tak môže tu mať akúkoľvek plejádu dobrých hercov, keď ich nedokáže viesť. Tento problém je citeľný aj na jeho iných filmoch napríklad aj Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek sa s týmto problémom nešťastne potýka. Na Kapurovi je vidieť že ho trápi historická otázka vzťahov Anglicka proti štátom čo okupovali ale nech sa snaží akokoľvek, nedokáže to do filmu začleniť tak aby to z toho filmu vyznelo a ponúklo divákovi tému na zamyslenie. Jeho filmy vyšumia pre nedostatočnú výpoveď rýchlejšie než by sa dalo čakať, lebo nenesú silnú tému čo by zarezonovala filmom a ho vystužila, takto to príde len vizuálne pekné premávanie hercov po pľaci, nič viac. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film pro lidi, kteří si myslí, že Heath Ledger byl od prvního filmu naprostý herecký bůh. Nebyl a tento film to dokazuje stejně jako mnoho dalších. Přesto je jeho obličej hlavní ozdobou filmu, který nesází na známé herce, ale spíše na sílu a nesmrtelnost příběhu. Shekhar Kapur však lehce přestřelil. Tento příběh, děj i postavy mohly na papíře vypadat skvěle, ale ve film samotný je pomalý a vcelku nudným čekáním, na hrdinství a přátelství. Nedivím se, že Shekhar Kapur si pak vzal 5 let volna, než natočil další film.... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Schiffer, Hossein Amini .. Britští královští vojáci si posílali pírka zbabělosti. Shekhar Kapur by měl dostat pírka neschopnosti. Na pár momentů, hereckých výstupů a slušné hudby je to snadno zapomenutelná historická záležitost. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Romanticky laděný válečný film...bojové scény podbarvené romantickou hudbou...osobně mám s takovýmto spojením problém... podle mne navíc tak trochu nepovedený výpravný velkofilm (rozhodně se tu ale několik zajímavých pasáží a poznatků najde - např. symbolismus pírka - pro Brity symbol zbabělosti, pro černošské kmeny symbol zabití člověka, tedy statečnosti...) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

No nevim, nebylo to dokonalé a větším rozpočtem by tvůrci také asi nepohrdli, ale určitě jsem se nenudil. Zvlášť scéna s Arabama vyskakujícíma z písku se mi zamluvala. Heath Ledger zde odvádí svůj herecký standard, Wes Bentley zahrál velice dobře a Djimon Hounsou je fakt cool. Přijde mi to tak na 70% ale když zde vidím ta nízká hodnocení, tak já dám vysoké. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Beze zvratu, bez hlubokého charakteru, bez uvěřitelného vývoje. Čtyři pírka se i přes snaživé zpomalovačky nebo přehnaně chtěnou velkolepost propadají svým utahaným příběhem a nenápaditými bojovými scénami k nesnesitelné nudě. Záchranou, znamenající unavenou druhou hvězdu, je charismatický Wes Bentley, ale vše ostatní je i přes zdánlivou hereckou kvalitu na úrovni toho nejpředvídatelnějšího šestákového románu. 30 %. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle me docela prijemne prekvapilo, hlavne na Kapura slusne natocenou akci. Film ma zajimavej a docela originalni pribeh, je tu spousta zajimavejch lokalit a kdyz zacne naka bitva, tak je fakt paradne natocena. Navic se film muze oprit o naprosto perfektni vykon Heatha Ledgera a Hounsoua. Nicmene i Bentley se snazi. Celkove by sice snes drobny zkraceni, hlavne cast pred a po udalostma v pousti, nicmene nikdy film nenudi a ja se dobre bavil. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příběh z doby, kdy čest a sláva znamenala víc než hodnota lidského života, kdy padnout za královnu a její dobyvatelské ambice znamenalo to nejúžasnější dobrodružství a jediný člověk, který použil rozum a měl pud sebezáchovy byl hromadně označen za zbabělce a zrádce. Aby se očistil před nejbližšími přáteli, ambiciózním otcem a dokonce i vlastní snoubenkou vydá se do nesmyslného vojenského tažení a paradoxně ten největší hrdina je nakonec právě on. Dívat se na to dá, dokonce jsem se ani moc nenudila, ale přesto je to takový průměrný film s průměrnými hereckými výkony, podivnými střihy a posuny děje. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Pro mnohé špatně natočená nuda, pro mě fascinující příběh odvahy a cti. Heath Ledger se se ctí popral s rolí mladého vojáka, kterého společnost nedokázala pochopit, přestože jeho odvaha nespočívala v laciných a okázalých gestech. Shekhar Kapur natočil příběh jednoho hrdiny, jež jím být nikdy nechtěl. Rozhodně upřímnější film, než Forrest Gump. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Příběh o cti, lásce, odvaze a přátelství. Tedy o věcech, které jdou zcela mimo mě:-) Kdyby i u nás platily zvyky viktoriánské Anglie, měl bych doma nejen čtyři pírka, ale rovnou celou peřinu:-) ...Největším kladem snímku jsou překrásné pouštní scenérie, ale herecké výkony příliš nezaujmou. Hrdinského patosu je zde opět vrchovatě, i když v tomto případě nebude na vině scénárista, jako spíš mentalita britských imperialistů 19.stol.:-) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Podle mne má ve filmografii Shekhara Kapura tenhle film mnohem vyšší kvality než dosti přeceňovaná nemastná neslaná a ne moc historická Alžběta. Možná proto, že mne film vrátil do dětství, kdy jsem rád četl historické dobrodružné romány a rád se díval třeba na takové Vzdálené vrcholky hor, jsem se rychle dostal do děje a putoval po Sůdánu, bojoval s Mahdisty a žíznil v pouštním suchu. Osobně je mi tenhle druh uvěřitelného dobrodružství mnohem bližší, než kůl akční ptákovina ala Zorro. P.S. Jedna z nejlepších filmových bitev, co jsem viděl. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spát na polštáři plném bílého peří, nebo spát navždy? Jedině člověk, který je pánem své vůle a otrokem svého svědomí, může o sobě říct, že má čest.. Kapur se opět nesnaží potlačovat stopy, co v něm a jeho předcích zanechal dávný britský kolonialismus a podobně jako v Elizabeth: The Golden Age vnáší do svého díla jakousi nepopsatelnou vznešenost a úctu v člověka jako takového. Je pravda, že se Ledger ztrácí ve stínech W.Bentleyho a klidné síly jménem Djimon Hounsou, nicméně jako dobrodružná odysea s podtextem definování cti jsou Four Feathers ve svém žánru jistě zaznamenání hodný počin. A koho by snad zajímal výsledek Mahdího povstání, tak vězte, že lidé lépe oblečení v horní polovině těla a vyzbrojení kulomety vyhráli nad lidmi vyzbrojenými nabroušeným mangem a marnou snahou o samostatný Súdán.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Som rád, že ma nepriaznivé hodnotenia a komentáre neodradili pozrieť si tento film. Už sa mi vyslovene žiadalo pozrieť si iný, než klasický vojnový film. A zakomponovaním troška romantiky som sa ho aj dočkal. Príbeh je síce zdanlivo naivný, no zvládnutie bojových ale hlavne púštnych scén sa nie vždy podarí tak dobre. Byť to trošku kratšie a pridať štipku svižnosti hlavne v scénach 'doma', určite by boli hodnotenia priaznivejšie. 70%. ()

Související novinky

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama