Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak snášet život v okovech bezmoci a bezpráví? Druhá část německé dramatické trilogie podle reálných událostí ukazuje tragické osudy pozůstalých obětí nacionalistického extremismu. Druhá část trojdílného cyklu, který reflektuje reálné události spojené s aktivitami ultrapravicové teroristické skupiny NSU (Nationalsozialistischer Untergrund / Národně socialistické podzemí), se odehrává během jedenácti let, kdy trio neonacistů provedlo sérii devíti rasově motivovaných vražd na různých místech Německa. O životech členů NSU v té době nejsou dosud známé žádné podrobnosti kromě činů, k nimž se uskupení přihlásilo. Namísto toho vyprávění sleduje pohnuté osudy pozůstalých první oběti, obchodníka s květinami Envera Şimşeka zastřeleného 9. září 2000. Rodinu stiženou těžkým žalem z nenadálé a násilné smrti milovaného otce čekají léta nejistoty a chaosu kvůli neadekvátnímu postupu policie. Navzdory výpovědím dcery Semiyi a dalších příbuzných vyšetřovatelé na základě rasových předsudků vraždu vyhodnotili jako čin vázaný na tureckou mafii, přičemž aby si potvrdili své domněnky, neváhají rodinu vystavit falešným nařčením a psychickému nátlaku. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Morholt 

všechny recenze uživatele

O něco slabší než první díl. Tedy pokud se na to člověk dívá objektivním pohledem. Pokud by byl film natočen čistě optikou postižené rodiny, kolem které se vlastně všechno točilo, tak by to bylo ok. Jenže takhle mi přišla policie až příliš natvrdlá, manipulativní a především zcela ovládaná předsudky. Nevím, jak moc se tvůrci drží skutečnosti, ale tady to zavánělo agitkou. Na druhou stranu nevylučuji, že to tak být nemohlo, nicméně na mě to bylo trochu moc. Ale dalo se přes to jakž takž přenést. Stejně jako v předešlé části i tady hraje prim dívka a i tady bylo obsazení trefou do černého. Almila Bagriacik v roli dcery jednoho ze zavražděných působila důvěryhodně a navrch se na ní hezky koukalo. I kvůli ní to celé bylo víc než snesitelné. 60% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Po profesní stránce se jedná o v podstatě průměrný hraný dokument s upozorněním, že některá fakta se můžou i podstatně lišit od objektivně známých skutečností. Po obsahové stránce ve mne minisérie zanechala dva rozporné pocity, Jednak respekt k německým filmařům, že si něco tak krutého vůči své zemi dokázali natočit, ale jednak poznání, že různé nuance fašismu a rasismu jsou v tom národě jako v koze. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Zatímco první díl sleduje pachatele, druhý díl se věnuje pozůstalým po oběti. A ti se stávají obětmi předsudků a neschopnosti vyšetřovatelů. Přesvědčivé - jak herecky, tak scénáristicky. Pasáže z Turecka ukazují tamní zvyky. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama