Reklama

Reklama

Krajinou domova - Série 2

(série)
Česko, 2017, 4 h 20 min (Minutáž: 26 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Kamera:

Michal Matuška

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál Petra Krejčího Krajinou domova II. navazuje na úspěšnou první sérii. V deseti nových dílech diváky ojedinělým způsobem znovu provede krásami České republiky. Seriál vůbec poprvé zachycuje naši krajinu nejen jako celek – nahlížený díky dronům z ptačí perspektivy –, ale i v detailu. Štáb se tentokrát soustředil na ty zcela běžné, ale i ty nejvzácnější druhy naší fauny. Tvůrci natáčeli ve všech českých národních parcích, v celé řadě chráněných krajinných oblastí, ale i mimo velkoplošně chráněná území. Například v České Kanadě, Javoříčském krasu, Krušných horách, na Hustopečsku a mnoha dalších lokacích.
Režisér a autor projektu Petr Krejčí k druhé řadě uvádí: „První sérii jsme natáčeli asi půl roku, druhou skoro dva roky, takže i z toho se dá usoudit, že jsme se posunuli o kus dál. Celý projekt jsem připravoval deset let, začínal jsem s představou, že budu točit na filmový materiál a lítat helikoptérou nebo na rogale. Probíral jsem to tenkrát s Janem Svěrákem, který v každém svém filmu prokazuje obrovský cit pro krajinu, a nikdy nezapomenu, s jakou vstřícností mi byl ochotný poradit, poskytnout cenné informace. On, světový filmař, mně, neznámému krajináři. Vždycky si na to vzpomenu, když mě dnes někdo požádá o radu nebo pomoc s natočením nějakého krajinářského motivu a snažím se být také tak vstřícný." (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

tulen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mohl by to být výborný seriál, kdyby se autoři drželi přísloví, že míň je někdy víc a ne jeho pravým opakem. Co hned praští do očí (skoro doslovně) je přehnaná barevná saturace. Obraz je nepřirozeně přebarvený, zejména jedovatá zelená (kam se hrabe film Fujicolor). Občas jsem si říkal, jestli se dívám na skutečnost nebo nějakou počítačovou simulaci. Stejná snaha o nemístnou bombastičnost je cítit ze způsobu namluvení komentáře, který občas vyznívá zbytečně trapně až směšně svou přepjatostí, a podkresové hudby, která je svojí "dramatičností" protivná a rušivá. Takže přes jinak zajímavé informace a záběry a přiblížení naší přírody novým pohledem musím strhnout 2 hvězdy. Škoda. ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejkvalitnější dronové záběry, jaké jsou u nás k vidění. Režiséři je už dnes využívají hojně, ale málo kdo s nimi potom umí naložit ve střižně. V Krajině domova představují dronové záběry určitě víc než půlku celkové stopáže pořadu, ale nenudí, jsou sestříhané tak, že to dává smysl. Nejde jen o pozlátko jako v jiných případech. Největším překvapením a zároveň přínosem je však pro mne komentář. Mám občas výhrady k tomu, jak je J. Maxiánem namluvený, ovšem text je to na naše poměry luxusní. Maxián vynahrazuje své nedostatky vypravěče hudbou, která je bez debaty světová. Pro mě má Krajina domova větší kouzlo než Planet Earth. Ta mě zatím ještě nedojmula, je to vlastně taková kameramanská exhibice, pořád jako divák vnímám ten štáb za kamerou. U Krajiny ne, tam je to čistá, profesionální práce, která nepotřebuje samu sebe vystavovat na obdiv, prostě jen slouží tématu. Autor navíc vládne dovedností úplést i z hovna zlatý prut, takže se vlastně dívám na místa která velmi dobře znám, ale jako bych je viděl poprvé. Mistrovská práce. ()

Reklama

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování dronových záběrů i makro pohledů do zvířecí a rostlinné říše.... jedno mi ale nedá. Ten komentář který člověka pravdivě provází a nadchne pro další záběr, který se NEKONÁ! Letící ledňáček, sedící ledňáček, poštuchující se ledňáčci.. to vše doprovází komentář, co a jak ledňáček dělá, proč se tak jmenuje a že zobák má pro to jakým způsobem loví. LOVÍ! A střih jinam, lovení se nekoná! .... Jiný příběh, speciální hmizáček, tesařík, který má pár dní pro svět, pro život.. ani nejí, jen čeká až potká partnera. a my čekáme s ním... a střih jinam. Prosím, neříkejte věci, které nebudeme vidět. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Doufám, že přichází čas, kdy si budeme natolik vážit naší přírody, našeho domova, jako autoři tohoto projektu. Snad zvířata a rostliny budou mít kde žít, snad se podaří návrat těch, jimž jsme domov zničili, snad nebude vítězit sobectví, moc peněz. Člověk přírodu potřebuje, příroda člověka ne. Nicméně tvůrci seriálu nám ukazují i to, že člověk může žít v souladu s přírodou. Snad nebudeme opakovat chyby minulosti. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01: ***** - S02: *** --- Proč? Bohužel, S01 měla krásné pohledy do krajiny a míst, které ne všichni znají, doplněná informacemi, které zná už jen málokdo. Krásné se na to koukalo, doplněno výbornou epickou hudbou Jana Maxiána, kterou bych si rád poslechl i samotnou. --- U S02 je to s hudbou stejné, ale je pravda, že barevnost je trochu zvláštní až přepjatá. Potud jsem ochoten to překousnout a stále se rád koukat. U mě je však největší mínus přidání fauny, které tu kompozici přírody, pohledů a hudby totálně narušila a zbourala a mnohými záběry zcela zdevalvovala, zmuchlala a zahodila. U "Krajiny domova" jsem zase čekal nádherné scenérie s výbornou hudbou a zajímavým komentářem, dostalo se mi zdechlin, požíračů hmyzu a samotného hmyzu, pavouků a breberek, až to ani nechutné už nebylo, ba víc než to. A i ostatního zvířectva je tam příliš mnoho a právě na úkor oněch "panoramat". Z každého dílu jsme tak při sledování hned několik částí přeskakovali a celé to tak zničilo dojem z pořadu => 2,5* --- Jestli bude ještě nějaká S03, měl by si tvůrčí tým rozmyslet, co vlastně dělá za pořad :'( --- PS: Chci slyšet samotnou hudbu z pořadu, obou sérií. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo téměř dva roky, ve všech ročních i denních dobách. (me116)

Reklama

Reklama