Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele patron01 k tomuto seriálu (12)

Krajinou domova (2014) 

Přestali jsme umět točit třeba sci-fi nebo fantasy komedie, i normální komedie. Horory snad kromě Herze a dokumenty o přírodě jsme nikdy točit ani neuměli, takže všechny předpoklady k tomu aby to byl průser tady byly. Po čtvrté epizodě, Skalní megapole, už si snad můžu oddechnout. Nejen že to nepodělali. Oni navíc dokázali posunout celý žánr přírodopisného dokumentu do nové podoby, což se neděje každý den. Samozřejmě, že taková Živá planeta BBC je v lecčems vlastně nepřekonatelná, ale Krajinou domova se naštěstí nesnaží kopírovat. Jde přesvědčivě vlastní cestou a divák jen žasne, jak to, že se mu chce chvíli brečet, chvíli smát, chvíli má husí kůži, pak se zase roztéká klidem, který se z obrazovek rozlévá po obyvácích. Jindy je úplně burcován. Z dokumentu?! Ty letecké záběry jsou super věc, ale mít z nich poskládaných 70% filmu (Skalní megapole), to je odvaha. Jenomže tady to nejen dáte, ale chcete se dívat dál, protože vás tou krajinou provází tak rafinovaný komentář, že to chvílemi vyvolává pocit čehosi intimního. Takové zvláštní propojenosti, kterou znám spíš z živých produkcí, divadla, koncertů. Občas to Maxiánovi ustřelí do afektu, ale komentář sám o sobě je lahůdka. Obsahově, stylisticky, literárně. A teď si představte, že máte špičkové záběry, originální komentář a do toho se podaří zakomponovat ještě i hudbu, která zní jako z amerického bijáku. Žádné předvídatelné variace na národní motivy, ne. Pěkně bez rozpaků, sebejistě. Celé je to obrovský experiment, který díky nevídaně tvůrčí režii a skvostné kameře funguje úplně přirozeně, takže už po druhém dílu přesně víte, na čem jste: televizní perla české provenience, která tady chyběla, a která má úplně nepředvídanou podobu. S hvězdným leskem starého pana Švehlíka k tomu. Jako by do rybníčku české televizní tvorby dosedlo UFO. Tomu dlouhému čekání na podobný projekt dává zpětně seriál Krajinou domova smysl. Dokonale odvedené řemeslo, které všechny předchozí dokumenty o naší krajině deklasuje na odpad. 27.5. Krasové podivuhodnosti, pátý díl, mě v mém názoru definitivně utvrdil. Je to nadmíru moudré a citlivé. A ten konec člověka úplně vyzývá k nějaké myšlence. Tak tohle už je vysoká filmařina, něco úplně nového. ()

Královské lesy (2014) (S01E07) 

Pro mě z celé série asi nejslabší díl, ale pořád o celou délku před tím nejlepším, co v ČR zatím v tomto žánru vzniklo. Na skoro pětiminutové historce o zlatých duhovkách je vidět, jak autor umí skoro z ničeho vydupat strhující vyprávění. První půlka filmu není nic jiného než rekapitulace vývoje lesa na Křivoklátsku, ale i ta je podaná zábavně, strhujícím způsobem. ()

Dvojí srdce Vysočiny (2014) (S01E08) 

Jeden z nejlepších dílů seriálu. Režijně neskutečně propracované. Burcování klidem, tak bych to nazval ()

Série 3 (2021) (S03) 

Nejzdařilejší a vskutku autorský dokumentární projekt, jaký znám. Od záběrů, přes hudbu až ke komentáři. ()

Skály (2021) (S03E01) 

Přesvědčivý start nové řady nejlepšího dokumentárního seriálu české produkce. Precizní práce s kamerou, slovem i hudbou. ()

Přehrady (2021) (S03E03) 

Tento cyklus nemá srovnání. Alespoň ne u nás. Třetí řada zatím ještě o fous lepší než předchozí. ()

Jeskyně (2021) (S03E04) 

Fakt nemám rád dokumenty o jeskyních. Jsou to vždycky vlastně jen nebarevný fotky, nedá se s tím nic moc dělat. Pokud teda neumíte vyprávět jako Petr Krejčí. Krajina domova zdánlivě stojí na exkluzivních záběrech a filmové hudbě, ale to hlavní je literárně hodnotnej komentář a vůbec ten emotivní styl vyprávění. Bez něj by i nejhezčí záběry byly po chvíli nuda. ()

Lomy (2021) (S03E05) 

Tenhle pořad sleduju vždy v televizi.  Kvůli kvalitě obrazu. Vyplatí se, je to totiž pokaždé pastva pro oko. I pro uši. A hlavně pro duši.  Fůra lokalit. ()

Řeky (2021) (S03E06) 

Každý díl třetí série má své přímočaré téma, ale vypráví o něm zcela jinak, než by divák čekal. V tom je velká deviza tohoto projektu, ta originalita. Skládá se z jednotlivých střípků, které dohromady vytvoří dokonale jednotnou mozaiku. Každý závěr je velice emotivní, a v tomto dílu obzvlášť. ()

Lesy (2021) (S03E07) 

Budu se opakovat, ale nedá se nic dělat. Poctivá a originální dokumentaristika, radost sledovat. Postavená na komentáři, obrazu a skvělé hudbě. ()

Luhy a háje (2021) (S03E12) 

Monumentální závěr celého seriálu jako by se loučil s každým divákem osobně. Promluva Aloise Švehlíka by se dala tesat do kamene. Skvělá práce. ()

Obnova krajiny domova (2021) (S03E13) 

Lepší závěr celého projektu si lze těžko představit. Dělali to machři, kteří mají lidem co říct a hlavně to říct umí! Krásným jazykem literární hodnoty, v českém dokumentu nevídanými záběry a především nefalšovanou láskou k vlasti. To, že je to patetické mi kupodivu vůbec nevadí, já jim to věřím. ()

Reklama

Reklama