Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Kontrastně velice pěkně vyvedený dokument o krásách České Republiky s doprovodným komentářem a technologiemi na tzv. efekt, jako je použítí dronů, HDR i tagování objektů na záběru. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Fascinující směs rozmanitostí, barev, míst a tvarů, čím chci říct, že i po celou dobu baví. Každá krajina překvapuje novými a novými záběry jako mág svými kouzly. Jinak na horách a jinak v rovinách. Je úplně jedno, jestli v hradní zástavbě nebo v lůně přírody. Ba co víc, plynutím času a jeho střídáním, jako by se mi otvíral neznámý svět. Celé to bylo brilantní, ale zároveň i jakési vlídné vyznání k drahé domovině. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Moc hezké záběry a povídání z nejrůznějších míst naší malé, ale krásné krajiny. Jen je někdy hudba i mluvené slovo přepáleně dramatické. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočeno i okomentováno. Skvělá stopáž umožňuje i využití v hodinách zeměpisu. Díky! :) ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím parádní seriál o naší krásné krajině, plno skvělých záběrů a zajímavých informací s hudbou, která Vás úplně vtáhne, vše na vynikající úrovní, fakt výborná práce. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Až na ten odporně vlezlý a vyteplený homohlas jakéhosi übergeje Maxiána, je tenhle seriál možná tím nejlepším, co náš veřejnoprávní Moloch zvaný ČT ze svých útrob za poslední roky vyvrhnul. Nádherné výškové záběry a skvělá inspirace k mnoha nezapomenutelným výletům po naší otčině. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Máte rádi dorty? Nebo jste spíše na zdravější bohatý ovocný pohár? Tak si představte, že máte narozeniny a vaši nejbližší vám k tomu Vašemu významnému dnu předají obrovský, ale opravdu obrovský pohár všech chutí, které máte rádi. ... No, a teď znáte můj pocit při sledování dokumentárního cyklu Krajinou domova. Každá epizoda, to je naprosto jiná a unikátní chuť jednotlivých kousků ovoce v poháru. A tak jsem si osmnáctkrát vychutnával tu excelentní chuť a přál si, aby tento dokument nikdy neskončil. Díky pane Krejčí, pane Matuško, pane Maxiáne za hudbu a pane Švehlíku za úvod a ukončení. Bohužel, hlasovým zabarvením nevýrazný zvukový komentář p. Maxiána nebyla dobrá volba. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jakoby poskládaný z nejkrásnějších obrázků na plochu počítače. K tomu doprovodný symfonický spektákl, za nějž by se nemusel styděl ani Tuomas Holopainen z Nightwish a mluvené slovo, vyžívající se v barvitě lyrickém patosu. Přitom nejde o dokument BBC, ale o konečně sebevědomě zpracovanou přírodovědnou anabázi České republiky. Stačí se pohodlně usadit a vrcholně se kochat. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Dokumentární série, po jejímž shlédnutí budete mít chuť nejbližší víkend vyrazit na čundr. Kvalitní poměr informací pro každého a pěkných panoramatických záběrů. Je z toho cítit snaha přiblížit se standardům dokumentů BBC, která ale naráží na nestřídmost a občasné nepochopení věci. Letecké záběry jsou cool, ale působí trochu únavným dojmem - člověk tak trochu cítí, že kameraman má nezřízenou obsesi v používání dronů, pročež statické záběry prakticky absentují. Komentář osciluje mezi zasněnou a dramatickou polohou, i kdyby zrovna vyprávěl o cestě na nákupy. Samostatnou kapitolou je pak hudba - vcelku kvalitní a zajímavá, ale opět... nadužívaná a místy nesmyslně dramatická. Přes to všechno se na jednotlivé díly velmi příjemně kouká. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Krásný seriál a nádhernými záběry české krajiny - hory, řeky, louky, pole... To vše doplněné příjemnou hudbou, skvělým vypravěčem (oba jsou skvělí) a myšlenkou, že doma je krásně. Jo, zní to jak z reklamy, ale tenhle seriál se hodně povedl a já se na něj ráda koukám. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherné dílo, jež si naše příroda rozhodně zaslouží! Oceňuji široké využití dosud vzácných leteckých záběrů, v kombinaci s detaily na zemi, výběrem neskutečných a mnohdy opomíjených zajímavostí, (možná až trochu moc) dramatickou hudbu a především erudovaný zaujatý komentář příjemným naléhavým hlasem obou vypravěčů. Obrovské díky především panu Krejčímu, z jeho díla jsem opravdu nadšený! ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Dokument s naprosto dech beroucí kamerou, dokonalou hudbou, velice zajímavým komentářem a přírodou, která nádherou bere dech. Tohle není jen dokument o naší přírodě. Je to i dokument o naší vlasti, který ve mě vyvolává patriotskou hrdost. Úctu i lásku k naší domovině, která zde byla ještě před námi a snad tu zůstane i dlouho po nás. Velký palec nahoru a tvůrcům se maximálně klaním. První epizoda: 95%. Druhá epizoda: 85%. Třetí epizoda: 75% Čtvrtá epizoda: 95% ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia dokumentu majú talent nie len nájsť čarokrásne miesta v Českej Republike, ale ich aj zachytiť v najlepšom svetle, pod úžasným uhlom. Pri niektorých scénach som sa pýtal - som ešte v Česku? Som ešte na Zemi alebo sa práve prechádzam rozprávkovou krajinou?! ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Už jen první díl o Jeseníkách, které mám z českých hor nejraději je skvěle nasnímaný s výbornou hudbou. Muselo to dát velkou práci. Teším se na další díly. Procestoval jsem už dost zemí na světě, ale stále u nás to považuji za nekrásnější. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Záběry krajiny jistě nádherné. U záběrů fauny už jsou vidět značné nedostatky v porovnání s profesionály z NG nebo BBC. Věřte, že krajina v Německu, Polsku a třeba i na Slovensku je velmi podobná té české, takže bych se mírnil v těch superlativech a řečech o výjimečnosti. ___ Jakkoli nejsem zastáncem monopolu á la BBC s Attenboroughem, tak patřím do tábora těch, které hned napadlo, proč zrovna toto monumentální dílo nedoprovází hlas pana Cílka. Zase lepší pan Švehlík, než původní nápad s průvodem přímo od pana režiséra Krejčího. Pan Maxián (hudba, vypravěč) nejslabším článkem. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Česká televize se rozhodla ukázat krásy naší domoviny. Čin jistě chvályhodný, ale dle mého názoru ne zcela bez vad. Koncept výborný, záběry úchvatné, ovšem na druhou stranu využití dronů v každém druhém pořadu, už mě začíná trochu srát. Pořád ale míň, než doprovodný komentář Jana Maxiána, ze kterého kape tolik patosu, až jsem z toho vždy tak po 10ti minutách celá upatlaná. Škoda, že tvůrci nenechali komentář pouze na mistru Švehlíkovi a Maxián se nevěnoval jen hudbě, která je opravdu výjimečná. Shrnutí: prvoplánově atraktivní pořad, který je možná lehce nedotažený, ale vzhledem k tomu, že nám ČT předkládá za naše peníze i daleko horší pořady, je to nadstandard. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je troufám si říct skoro na úrovni BBC. Akorát britská krajina není tak krásná jako ta naše. Estetický a informativní zároveň. Možná jen škoda občas nepatřičně epické hudby, ticho by sem tam neuškodilo... ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že je to o České republice, už ale není tolik fájn fájn fajnový kolik se tu vecpalo počítačové grafiky. ()

Reklama

Reklama