Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Naprosto úchvatné a dech beroucí, snese srovnání s absolutní světovou špičkou. Snad někdy příliš mnoho barevných filtrů, ale bez nich by to zase nebylo tak úchvatné a dech beroucí :) ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Na oko je to pěkné a zajímavé, bohužel jsem musel přehodit jinam. Komentátor to žere, jakoby s přírodou ehm... jak to říct slušně - souložil a ta hudba... Burácející big epic eposy, jako když deseticisícová armáda táhne na elfí království, ale místo toho záběry na potůčky a kopretiny... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nesmírně povedených českých dokumentů (jaký jsem naposledy viděl před necelými deseti lety v dokumentárním seriálu Roberta Sedláčka Štíty království českého). Je vidět, že pokud si filmaři dají tu práci, mohou vytvořit opravdu zapamatováníhodné dílo. Nejvíce samozřejmě zaujmou úžasné záběry, především ty letecké, které mnohdy nabízí pro mě netušené pohledy (míním především díl Skalní megapole). Ty jsou doplněny pěkným komentářem, který nejen že svou poetikou krásně zapadá do přírodních scenérií, ale který také předkládá plno zajímavých a v kontextu dokumentu podstatných informací, na kterých je poznat, že ho dělali lidé, kteří tématu rozumí, kteří ho dokáží podat i laikům a kteří disponují trochou poetického ducha. Vyzdvihnout ale musím především v pravdě romantické (míněno rozervané) komentáře Aloise Švehlíka na konci každého dílu, který vytváří hezkou nadčasovou tečku a který vyvažuje vkrádající se pocit mírné patetičnosti předešlého (v tradici všech biologických dokumentů). Jediné, u čeho si nejsem na poměrně velkolepém dokumentárním cyklu jistý hodnocením, je neustávající monumentální hudba, která sice pěkně podtrhuje záběry krásné krajiny a komentář ukazující na její jedinečnost, která se ale po krátké době začíná svým opakováním trochu zajídat. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

S citom, láskou a pokorou k českej krajine natočený dokument. Krásne zábery, dobrí rozprávači a zaujímavé informácie. Čo viacej??? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Česká televize si pravděpodobně pořídila vrtulník, nebo drona a začala ve velkém natáčet naši krajinu z vrchu. :-) Nechci to moc zlehčovat, natočené záběry jsou krásné a já jsem vždycky rád, když vidím i naši krajinu v dobrých dokumentech. Naposledy jsem si užíval Planetu Česko a vřeleji všem doporučuji. Překrásné letecké záběry, zajímavá místa a komentář Aloise Švehlíka dělají ze série Krajinou domova velice příjemný dokument. Občas mě rušila až příliš velkolepá hudba a v některých dílech zbytečné sloučení dvou zajímavých míst do jednoho. Přesto se velmi rád podívám i na zbylé díly a inspiruji se k zajímavým výletům. Tvůrcům za to patří díky a čtyři hvězdy k tomu. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, jako by dokument přehrával. Tvůrci se patrně snaží napodobit kousky od BBC, ale za mě se jim to nedaří. Nestačí jen koupit drona a půl hodiny vysílat záběry z něj za doprovodu rádoby megalomanské hudby a komentáře který se marně stačí napodobit Morgana Freemana a má nás u něj asi mrazit v zádech :). Chybí detailnější pohled na realitu a hodnotnější záběry fauny a flóry přímo ze země. Ale když čtu ostatní komentáře, vidím, že jsem sám, kdo je nespokojený, tak je asi všechno v pořádku. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál o naší krajině,který svým zpracováním nemá zatím u nás obdoby.Seriál nám nabídne úchvatné HD záběry z ptačí perspektivy díky nimž uvidíme naši krajinu tak,jako nikdy před tím(tedy pokud nevlastníme dron,vrtulník,malé letadlo či horkovzdušný balón).Dále pak makro záběry,poutavý komentář a monumentální hudbu.Vzhledem k vyjimečnosti seriálu bych uvítal ještě více dílů.Nejslabším dílem pak zůstává bohužel díl s názvem "Skalní megapole",který vypadá velice dobře,ale autor se zde soustředí pouze na Adršpašské skalní město a blízké okolí.Uvítal bych i záběry ze skalních měst v Českém ráji a v Českém Švýcarsku. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

První řada je velice podařená plná zajímavých záběrů a doplněná zajímavým komentářem. Druhá řada oproti tomu je o poznání slabší. Jako by tvůrci poněkud vařili z vody a celé dramaturgii věnovali méně času. ()

Maslord 

všechny recenze uživatele

Veľké prekvapenie, seriál je fakt totálne svetácky! Neuveriteľne profesionálne zábery krajiny, dobre premyslené a prepracované. Veľmi interaktívne vďaka popisom a zobrazeniach priamo na krajine. Komentátor je dostatočne faktický a zaujímavý. Skutočne dobrá práca. Konečne niekto šliape na päty BBC. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Komentář by mohl mít trochu více vypovídající hodnoty namísto toho, aby byl přehlídkou básnických přirovnání. Záběry z dronů jsou sice v některých pasážích opravdu nádherné a dechberoucí, ale mohlo by jich být také o něco méně. Škoda, jinak by to za tento povedený dokument mohlo být ještě o jednu hvězdu lepší hodnocení. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

No dám tomu plné hodnocení o tom žádná. Ideální formát 25 minut. Parádní záběry kde je jasně vidět odkud se brala inspirace. Zajímavý komentář a vizuální pomůcky také nejsou špatný nápad. Jinak trochu mě štvala hudby není sice tak strašlivá jako ta "Munzarova" ale je na můj vkus až přehnaně bombastická v nevhodných místech, ale to je jen drobnost z českých dokumentů je to jeden z nejlepších za poslední dobu což je také důvod proč dám 5 a ne 4*. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto uchvancancující dokument. V podstatě se jedná o krajinářskou variantu Národních klenotů. S nimi především sdílí pozoruhodnou vlastnost, která spočívá v krátké stopáži, jež je ale až po okraj naplněna velkým množstvím smysluplných faktů a myšlenek. Líbila se mi esejistická forma dokumentu a především strhující záběry. Někomu může vadit patetický komentář a místy nadměrně epická hudba, ale... to opravdu problémem není. Naše nejharmoničtější středoevropská země si totiž patřičnou adoraci nepochybně zaslouží. Dát 4* a méně může pouze vlastizrádce nebo pokrytecky závistivý obyvatel Horních Uher. ()

Evander 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásné záběry naší země. Tento dokument je podle mě velmi záslužným činem, proto hodnotím plným počtem, byť rozhodně nedosahuje kvality dokumentů od BBC. Jediné, co bych mu opravdu vytknul, je snaha o přílišnou akčnost (hlavně v komentáři) - to se sem skutečně nehodí. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se naprostý skvost, díky kterému si možná konečně začnete vážit úžasné země, ve které žijete. Nádherně natočeno i okomentováno. Krásně namíchané záběry krajiny se zajímavými informacemi, které se střídají s pohledy na vybrané druhy fauny i flóry. Dohromady nádherná oslava přírody a míst, která by možná ušla pozornosti mnohých lidí. Nekonečný zásobník nápadů kam vyrazit ve volné chvíli. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Další důkaz malosti ducha národa ? Je tady všechno a nejlepší, proč se dívat jinam než do sebe a třeba někam cestovat? ...z filmarskeho hlediska se jedná o vykrádání frantíků/BBC ALE!!! Kurva že už to někdo dělá je dobrej začátek! (doufam) ()

TomasMarlen 

všechny recenze uživatele

Soundtrack: Hans Zimmer, překrásně Eurofilní, úžasná létající kamera XD pohádkový komentář, prostě pecka XD tohle bych o hodinách přírodopisu pouštěl ve smyčkách XD ()

Reklama

Reklama