Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

KafuR 

všechny recenze uživatele

Odpustit tomu někdy až příliš vznešený a patetický komentář a místy příliš výraznou hudbu (i když ve druhé řadě to bylo již lepší) a pouze se nechat kochat záběry, které nám jsou známy mnohem více z produkce ze zahraničí. Povedené nasnímání největších přírodních krás ČR, některé díly (hlavně ty horské) jsou jedna souvislá dvacetiminutová pastva pro oči. Ve druhé řadě navíc potěší pohled do života typické i netypické české fauny v jejich přirozeném prostředí. Sympatický projekt, kterému dali tvůrci srdce a který má smysl pouštět všem, kteří si myslí, že jim naše domovina nemá co nabídnout. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Tahle krajina je jako notový zápis, má svůj řád, svůj vnitřní rytmus..." Takovéto dokumenty potěší tím, že dají podnět k návštěvě nějaké naší dosud nepoznané krásy nebo ji naopak připomenou. A často pohledem, který člověk nemohl absolvovat. Opravdu, letecké pohledy jsou úchvatné... ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Dokument vypichující perly české přírody. Dech beroucí kamera zachycující úchvatné záběry a dokonalé v detailu. Majestátní hudební doprovod a pokorný komentář dělají z tohoto dokumentárního cyklu jednoznačně nejlepší dokument z českého prostředí. ()

jojo-Jozin 

všechny recenze uživatele

Úžasné a dechberoucí. Ano, někdy na hranici patetična někdy lehce za ní (hudba, komentář). Ale proč ne, pokud je cíl osvětový, pak to akceptuji. Jistě stejných i podobných biotopů, krajinářských celků atd. bude i v okolitých zemích dost, ale zde bylo cílem vyzdvihnout, alespoň na mne to tak působí, ač malá, pestrá je naše krajina. Tudíž ani nepředpokládám výrazný počet cizozemských diváků, jsem si jist, že by leccos nedocenili a tedy nepochopili (asi jako když cizinec poslouchá Mou vlast). Přes další drobné nedostatky (např. nevím proč, ale někdy mě ta grafika bílých čar/obrysů rušila) nemohu jinak než plný počet. Dechberoucí, úžasné. Velehory, pouště, moře to tě ohromí, ale tohle, tohle to tě dojme. To neni země, to je pohádka. ()

kaprson 

všechny recenze uživatele

záběry kvalitou, šíří a perspektivou v našem prostředí dosud nevídané, trefné charakteristiky a vypíchnuté zajímavosti daných oblastí, jen v tom komentáři je patosu a v hudbě monumentality příliš i přes zjevný záměr... PS: dalším dílům bych se nebránil a jako poslední tečku - finální epizodu - bych zúročil nápad naší maminy, totiž kontrastně krásám ukázat z ptačí perspektivy severočeskou hnědouhelnou pánev jako memento stinné stránky lidských zásahů do "krajiny domova"  (komentář k 1.sérii - 4*)  --- Ve 2.sérii ubylo mnou vnímaných, výše zmíněných drobných nešvarů, klady zůstaly, takže za mě 4 1/2* a nej- série --- 3.série je tematicky širší a rozvolněnější, ne tak soustředěná.. nechci říct, že by se místy vařilo z vody, ale přikovat můj zrak a sluch tak jako jejím předchůdkyním se do té míry už nezdařilo. Některým dílům bych dal 4, jiným 3* - celkově za 3 1/2*. Tematicky oceňuji poslední (bonusový) díl, zároveň i to, že příliš netlačí na pilu... Suma sumárum, byla to pěkná pouť tou naší krajinou, rád ji někdy zase podstoupím..  autorům díky ()

mazzarek 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale musím jen 3* a to díky vypravěči a přehnané hlasité hudbě. Nechápu, proč je na začátku Alois Švehlík, po chvilce pokračuje tamten a na konci zas AŠ. Pokud byste nechali jako vypravěče jen Aloise Švehlíka, tak to nemá chybu. Jeho hlas je takový ... no ... strašně dobře se poslouchá. ()

hiczech 

všechny recenze uživatele

Vůbec nejlepší, dokumentární počin, našich tvůrců v dnešní době... který vystihuje, krásy naší vlasti. Kdo neviděl, o hodně přišel. Za mě, dokonalé dílo. Pan Petr Krejčí, vybral oba vypravěče, moc dobře. Hlasy pana Maxiána i pana Švehlíka, sedly do díla, nad očekávání přesně. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Už v prví sérii nám ČT ukázala, že umí, že umí udělat dokument, který vypadá jako kdyby byl z dílny velké mocné BBC. Zároveň je to taková první ukázka z roku 2014, kam může a bude směřovat snímání krajiny z dronu. Zkrátka zemský ráj to na pohled a z úhlů, které člověk sám neuvidí jen tak. A proč jsem tomu nedal všech 5 frček? Trochu mě sem tam vyděsí hudba Jana Maxiana, jeho hlas jako vypravěče je ok, ale taky v tom scénáři je plno zbytečné vaty. ()

Demonn 

všechny recenze uživatele

Něco takového z českých luhů a hájů tu dlouho chybělo. Já tomu nemám v podstatě co vytknout. Některé díly jsou slabší a některé jsou naopak skoro dechberoucí. Marián Polák se může jít se svojí Planetou Česko klidně zahrabat. Tohle ho strčí do kapsy po všech stránkách. Je to naučné, dostatečně odborné a přesto dobře srozumitelné a ta kamera, to je skvost a ten výklad je občas skoro až dojemný. 95% ()

Vojta00 

všechny recenze uživatele

Zodpovědně jsem viděl všechny díly všech tří sérií a musím říct, že tvorbu tohoto druhu v Čechách potřebujeme. Sice se mi nějaké drobnosti naší krajiny zdály až příliš vynášené do nebe a frekvence výrazu "nej... ve střední Evropě" byla opravdu vysoká, ale.... My Češi máme často tendenci se sami sobě posmívat, nebrat vážně svá negativa, ale ani přednosti. Tento seriál v nás má probudit hrdost na naši krásnou krajinu a má nám pomoci pochopit, že bude jen taková, jakou ji uděláme. Naše krajina se nám neubrání. Když ji budeme chtít změnit v továrny, parkoviště a nákupní centra, tak se nám to povede. Ale stejně tak, když ji budeme chtít změnit krásné místo k životu a odpočinku, povede se nám to také. ()

Hruskovice 

všechny recenze uživatele

Trochu kýčovitý komentář a zbytečné pompézní hudba, ale ty zachycené scenérie vše vynahrazují. Úžasná oslava české krajiny. Proč jezdit daleko do zahraničí, když člověk nepozná za celý svůj život takováto místa :) 5/5 ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Krásně se na to kouká. Leč utáhnout dokument pouze na krásných záběrech z dronu nelze. Komentář je místama přitažený za vlasy jak koncovka hollywoodského trháku. Ten dokument jako by neměl žádného ducha. "Vypravěč" vždycky odrecituje pár vět z chytré knihy, bez toho, abych mu věřil, že to myslí vážně. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V 1.dílu 1.série : Divoké Jeseníky se autoři dopustili jedné VELKÉ LŽI : majetek odsouzených v tzv. čarodějnických procesech NEDOSTALA žádná církev, ale CIVILNÍ inkvizitor Heinrich Boblig, který neměl s církví NIC SPOLEČNÉHO !!! Naopak: mezi upálenými obětmi byl i mučedník, děkan z Velkých Losin !!! Příště by si měli ověřit fakta a nedělat protikatolickou propagandu, jako komunisté... . ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Je to neskutečné... a přece je to blízké. Je až těžko věřit, že o české a moravskoslezské krajině vznikla tak výpravná série - představuje ji stylem, na jaký jsme zvyklí u Himalájí, Sibiře, Afriky nebo třeba Grand Canyonu. A je to o to hodnotnější, že ukazuje co máme doma, že i středoevropská krajina je neskutečně bohatá, alespoň v místech, kde není moderně "zkulturněná". Hudba je dramatická a výrazná, ale dodává výpravnosti a podkresluje nebo vyzdvihuje to, že i taková známá krajina nemusí být nutně nudná nebo obyčejná ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Tak koukám, že nejsem jediný, komu vadí přeřvaná patetická pahudba generovaná počítačem a přehnaně procítěný komentář neherce Maxiána. Jakýkoli dokument Davida Attenborougha předčí tento prvoplánový smímek o tisíce procent. Nechápu 93% - za mě sotva 30. Obrázky sice jsou hezké, ale těch leteckých je možná až příliš a to ostatní je fakt děs a bída. Komentář je navíc nesmírně povrchní. Vždycky jen něco nakousne a člověk by čekal, že se dozví něco konkrétního, ale hned je řeč o něčem jiném. Fakt, NE! ()

rigby 

všechny recenze uživatele

V tomto případě nelze volit jinak, než plným počtem hvězdiček. Jediná vada tohoto dokumentárního seriálu je ta, že bylo natočeno jenom osm dílů. Jinak co díl, to perla, ze které oči přecházejí. Nádherné průlety dramatickou krajinou, která je zachycena v nejhezčích ročních obdobích. Jen možná někdy dramatičnost až moc zvyšuje hudba i komentář, ale na to si lze zvyknout. Nelze říct, který díl se mi líbil nejvíce a který nejméně, ale zřejmě nejslabší se mi zdál poslední o Vysočině. Úchvatný počin, který by si zasloužil další pokračování. ()

Reklama

Reklama