Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

kwii 

všechny recenze uživatele

Krajinou domova TV seriál, 1. díl Záběry kamery moc hezké, zpracování v některých místech příliš na efekt - hdr nadměrně užíváno. Komentář zbytečně emotivní a návodný - co a proč se nám má líbit - stačilo popisný, klidný - takhle to působilo jako film do přírodopisu 8. třídy ZŠ. Ale krajinu máme nádhernou, to ano. Jen ji zpracovat střízlivěji.. Takže za kameru 5, za úpravy záběrů 2, za komentář 2.. vychází mi 3. Bohužel. ()

Helgard 

všechny recenze uživatele

epické, excelentní po řemeslné stránce, nejlepší přírodní dokument z prostředí české krajiny. Chybí mi tam jen Československo, jinak dokonalé. ()

Pigface 

všechny recenze uživatele

Česká krajina má co nabídnout a spoustu z ní se v seriáu objevilo a ještě určitě objeví. Vidět ji z nadhledu a neokoukaných úhlů beru jako jednoznačné plus. V mluveném slově je ale možná někdy méně více. Patetická hudba a příliš snaživý komentář je to, co jinak významný projekt sráží. 31/2. ()

Dragunof 

všechny recenze uživatele

Po hoooooodně dlouhé době nelituji televizního poplatku který jako ovce platíme a díky čétéčku jen na sračky se díváme... Toto je jedinečné dílo, kterému nejde absolutně nic vytknout! Záběry jsou naprosto archaické, komentář je smysluplný, a hlavně je to všechno NAŠE! A snad to trochu lidem otevře oči, že není jen PC, že není jenom TV, ale že je tu taky neskutečná příroda, kterou v takové rozmanitosti jako u nás nemají téměř nikde na světě... A že bychom si ji měli vážit a ctít ji jako svatou. Vždyť už je všem přeci jasné, že bůh je slunce ( myšleno naše nejjasnější hvězda ) a to všechno ostatní se od toho jen odvíjí... ()

patron01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přestali jsme umět točit třeba sci-fi nebo fantasy komedie, i normální komedie. Horory snad kromě Herze a dokumenty o přírodě jsme nikdy točit ani neuměli, takže všechny předpoklady k tomu aby to byl průser tady byly. Po čtvrté epizodě, Skalní megapole, už si snad můžu oddechnout. Nejen že to nepodělali. Oni navíc dokázali posunout celý žánr přírodopisného dokumentu do nové podoby, což se neděje každý den. Samozřejmě, že taková Živá planeta BBC je v lecčems vlastně nepřekonatelná, ale Krajinou domova se naštěstí nesnaží kopírovat. Jde přesvědčivě vlastní cestou a divák jen žasne, jak to, že se mu chce chvíli brečet, chvíli smát, chvíli má husí kůži, pak se zase roztéká klidem, který se z obrazovek rozlévá po obyvácích. Jindy je úplně burcován. Z dokumentu?! Ty letecké záběry jsou super věc, ale mít z nich poskládaných 70% filmu (Skalní megapole), to je odvaha. Jenomže tady to nejen dáte, ale chcete se dívat dál, protože vás tou krajinou provází tak rafinovaný komentář, že to chvílemi vyvolává pocit čehosi intimního. Takové zvláštní propojenosti, kterou znám spíš z živých produkcí, divadla, koncertů. Občas to Maxiánovi ustřelí do afektu, ale komentář sám o sobě je lahůdka. Obsahově, stylisticky, literárně. A teď si představte, že máte špičkové záběry, originální komentář a do toho se podaří zakomponovat ještě i hudbu, která zní jako z amerického bijáku. Žádné předvídatelné variace na národní motivy, ne. Pěkně bez rozpaků, sebejistě. Celé je to obrovský experiment, který díky nevídaně tvůrčí režii a skvostné kameře funguje úplně přirozeně, takže už po druhém dílu přesně víte, na čem jste: televizní perla české provenience, která tady chyběla, a která má úplně nepředvídanou podobu. S hvězdným leskem starého pana Švehlíka k tomu. Jako by do rybníčku české televizní tvorby dosedlo UFO. Tomu dlouhému čekání na podobný projekt dává zpětně seriál Krajinou domova smysl. Dokonale odvedené řemeslo, které všechny předchozí dokumenty o naší krajině deklasuje na odpad. 27.5. Krasové podivuhodnosti, pátý díl, mě v mém názoru definitivně utvrdil. Je to nadmíru moudré a citlivé. A ten konec člověka úplně vyzývá k nějaké myšlence. Tak tohle už je vysoká filmařina, něco úplně nového. ()

Franta852 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní, úchvanté, nádherné...člověk ani netuší uprostřed jaké krásy vlastně žije a často tyto krásy přírody má jen na dosah ruky. Velmi dobře zpracovaný dokument o skutečných krásách naší země. Výborný komentář, hudba, záběry...zaslouží si to plný počet. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Úžasné záběry podpořené místy dramatickou hudbou a zajímavým komentářem. Při některých záběrech z letícího dronu jsem měl až husí kůži.Muselo dát strašně práce počkat si na správný záběr,skládám úctu. ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Totální antidepresivum, silně terapeutické účinky. Podávat hlavně v sychravé podzimní dny a za dlouhých zimních večerů, nejlépe v kombinaci s lahví dobrého vína. Pozor - u některých vnímavých jedinců se mohou vyskytovat vedlejší účinky v podobě nekontrolovatelných záchvatů národní hrdosti. Jiná rizika prokázána nebyla. Může se užívat pravidelně preventivně i dlouhodobě či nahodile dle akutního stavu a nálady. Doporučuje 11 z 10 "lékařů". ()

Kuthas 

všechny recenze uživatele

Práce dokumentaristů je zde odvedena na víc než 5*....opravdu krásná podivaná,díky kameramanům a střihačům! A všem! :) ()

Fever 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejlepší dokumentární seriál české provenience všech dob. Profesionální kamera která předkládá jeden krásný obraz za druhým, světová hudba, lokality. Scénář vrchovatě využívá jak informačního potenciálu zabíraných míst tak i prostoru pro občas patetické filosofování nad naší vlastí. Překvapivě mě to neštve, protože od začátku do konce každé epizody člověk cítí, že to asi není přetvářka. Tudíž to nelze nazvat kýčem. Přijde mi, že je to celé dokonale promyšlené, slovo za slovem, záběr za záběrem, ne však vykalkulované protože nad tím vůbec nestíhám přemýšlet, jelikož to má takovou sugestivní sílu. V podobných světových dokumentech jsou emoce většinou vyvolávány přes zvířata. Mládě uhyne hlady nebo jej skolí dravec, slůně rozsápou lvi a matka pak celou noc bdí nad jeho tělem atd. V Krajinou domova k tomu stačí pár záběrů v dobrém světle a několik přesně volených slov vyřčených do skutečné hudby, nejen do nějaké podkresové náladovky. Na naše poměry prakticky zázrak. ()

josefkam 

všechny recenze uživatele

Fantastické letecké záběry z dronů, úžasné časosběrné snímky i detailní záběry nejkrásnějších míst, které v naší nádherné zemičce máme... Epické podání umocněné skvělým hudebním podkladem hraje na city a emoce a donutí diváka se zamyslet nad tím, že je třeba se k těmto místům začít chovat slušně - chránit je pro příští generace... Jak tu pročítám některé komentáře k vypravěči... Naopak si myslím, že pateticky a bez emocí podaný komentář je tou správnou volbou k tomuto typu projektu... Ostře se střetává s emočně silným příběhem úžasného Aloise Švehlíka na začátku a konci každého dílu... Za poslední dobu se jedná o jeden z nejlépe zpracovaných přírodovědných dokumentů, které jsem viděl... Hodnocení: 5 hvězdiček (9,5/10) ()

JancakV 

všechny recenze uživatele

Hezký počin, mám rád řady dokumentů jako například "Rozhlédni se, člověče". Ale, tato série je doprovázená velmi dramatickou, neustále opakující se, hudbou, která postupně přejde do shluku hluku a již nejde poslouchat. Hlas Jan Maxián mi nebyl moc příjemný a snaha o neskutečně vzletné, přebohaté, kroutící se texty doprovodného slova, které ukrývá zajímavá fakta IMHO moc nepomohl. Občas si autor vymýšlel komplikované věty, jen proto aby byl text "zajímavý", ale byl často o ničem. A celá stopáž jednotlivých dílů je moc dlouhá. Takže se například dlouze proletíme nad každým kostelem směrem vzhůru a pak je ještě všechny nějak divně obletíme zblízka i z dálky, a dáme si ještě pár předlouhých záběrů na opatství, doprovodíme ho mnoha zbytečnými slovy a hned máme třetinu dílu hotového. Chybí tomu spád. Záběry jsou občas moc pěkné, většinou alespoň neobvyklé (dron), ale neskutečné dloooooooooouuuuuuuuuhééééééééé. Často jsem se díky střihu taky ztrácel, kde to vlastně jsem. Ala ano, je to skvělý počin a rád se kouknu, jen je sakra co zlepšovat. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentární cyklus Krajinou domova o přírodních krásách českého území mne velmi překvapil. Potěšilo mne, že to bylo milé překvapení a nikoli zklamání, takže za takové nádherné záběry naší krajiny opravdu od srdce tleskám. Dokonce jsem si ani neuvědomil, že obě natočené řady od sebe dělily tři roky, protože první vznikla roku 2014 a druhá roku 2017. Osm epizod první řady jsem viděl v premiéře české TV a byl jsem nadšen, takže jsme se doma na celou sérii podívali s chutí znova. Uchvátili mne hlavně krásné záběry naší přírody z dronu, ale také z úplné blízkosti, které nás doslova vtáhly do nitra našich hor, o kterých první série hlavně byla. Kromě záběrů kamery mne zaujala dvojice moderátorů, kteří nebyli vidět, ale byli slyšet. zatímco hlas Aloise Švehlíka se ozval vždy na začátku a na konci dílu jen aby se neřeklo, Jan Maxián s jeho velmi příjemným hlasem a skvělou intonací na nás vychrlil spoustu informací. Nenásilnou řečí nám doma dával spoustu informací o všech ukazovaných krásách naší vlasti, sem tam zazněl mírný vtip či sarkasmus, ale hlavně mně to vůbec nepřidalo nějaké nudné, ba právě naopak. Z jeho projevu jsem byl naprosto nadšen, bože proč to pořád opakuji, a byl jsem potěšen, že tento borec navíc k dokumentům složil i nevtíravou hudbu, která dokonale zapadla do ukazované přírody. Osobně jsem na spoustě míst byl a tak jsem ony informace dychtivě vstřebával a těšil se z krásných záběrů kamery, včetně těch leteckých. O tři roky později jsem se dozvěděl, že byla natočena druhá série a tak jsem se pochopitelně těšil, co nového přinese. Napočítal jsem deset epizod, které opět natočil režisér Petr Krejčí, nicméně záběry byly více detailní a tým filmařů se zaměřil hodně na faunu, hlavně ptactvo, ale také na krásné šelmy. Hlavně, že jsem opět mohl slyšet oba důvěrně známé hlasy moderátorů pánů Švehlíka a Maxiána a sledovat krásy naší krajiny z dronů. Na závěr děkuji bandě filmařů, že natočili tak kultivovaný a zajímavý seriál a přál bych si, aby v tomto duchu pokračovali na dalších, byť méně známých místech země s názvem Čechy a Morava a Slezsko. Seriál Krajinou domova ode mne po právu získal pět krajinných hvězdiček *****. ()

vopajslikova 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál vystihující jedinečnost naší země, převážně z ptačí perspektivy. Navíc krásný komentář i hudba. Děkuji! ()

Reklama

Reklama