Reklama

Reklama

Krajinou domova

(seriál)
Česko, (2014–2021), 13 h 38 min (Minutáž: 26–27 min)

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Série(3) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Představte si pohádkovou krajinu. Ano, takovou tu za devatero horami a devatero řekami. Zemi plnou rusalek, čertů. vodníků, kouzel a divů. A představte si, že taková krajina opravdu existuje! Mnohem blíž, než si možná myslíte. V osmi půlhodinových filmech uvidíte naši krajinu tak, jak jste ji ještě neviděli. Proletíte se kolem Řípu směrem k siluetě zříceniny hradu Házmburku, jejíž stín je snad ještě impozantnější, než samotný hrad. Jen těsně za letu minete kříž na skále nad Svatým Jánem. Vyletíte oknem zámku v Ploskovicích, proderete se korunou starého stromu, abyste zakroužili nad zámeckým parkem. Proletíte jesenickými mlhami, abyste o kus dál mohli jen tak levitovat nad bělokarpatskými loukami, plnými orchidejí. Budete se vznášet nad prosolenou pánví západočeského Soosu, nad lesy Vysočiny i nad rovinami Polabí. Prozkoumáte velkolepost největších evropských skalních měst, zahlédnete známá města i malebné vesnice. A pak se spustíte k zemi. Tak blízko, že vás omámí jedovaté výpary zemských plynů. V úplném makrodetailu si prohlédnete masožravé rostliny, poznáte vzácné evropské orchideje a uvidíte, co žije v obyčejné tůni. Budete pozorovat nejvzácnější druhy naší přírody, o kterých možná ani netušíte, že zde s námi žijí. Uvidíte kouřit vrchy, které nikdy nebyly sopkami. Spustíte se do hlubin propastí a vstoupíte do podzemního světa jeskyní. Budete žasnout nad velkou nížinnou řekou, ve které teče voda jako z ledovců. Nebo nad řekou, která se tak divoce větví uprostřed lužních lesů, že připomíná Amazonii. To je to správné slovo – budete žasnout. Protože možná teprve teď uvidíte, kde žijete. V zemi s pozoruhodnou krajinou. Krajinou domova. (Česká televize)

(více)

Recenze (100)

Demonn 

všechny recenze uživatele

Něco takového z českých luhů a hájů tu dlouho chybělo. Já tomu nemám v podstatě co vytknout. Některé díly jsou slabší a některé jsou naopak skoro dechberoucí. Marián Polák se může jít se svojí Planetou Česko klidně zahrabat. Tohle ho strčí do kapsy po všech stránkách. Je to naučné, dostatečně odborné a přesto dobře srozumitelné a ta kamera, to je skvost a ten výklad je občas skoro až dojemný. 95% ()

subic 

všechny recenze uživatele

Už v prví sérii nám ČT ukázala, že umí, že umí udělat dokument, který vypadá jako kdyby byl z dílny velké mocné BBC. Zároveň je to taková první ukázka z roku 2014, kam může a bude směřovat snímání krajiny z dronu. Zkrátka zemský ráj to na pohled a z úhlů, které člověk sám neuvidí jen tak. A proč jsem tomu nedal všech 5 frček? Trochu mě sem tam vyděsí hudba Jana Maxiana, jeho hlas jako vypravěče je ok, ale taky v tom scénáři je plno zbytečné vaty. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Fascinující směs rozmanitostí, barev, míst a tvarů, čím chci říct, že i po celou dobu baví. Každá krajina překvapuje novými a novými záběry jako mág svými kouzly. Jinak na horách a jinak v rovinách. Je úplně jedno, jestli v hradní zástavbě nebo v lůně přírody. Ba co víc, plynutím času a jeho střídáním, jako by se mi otvíral neznámý svět. Celé to bylo brilantní, ale zároveň i jakési vlídné vyznání k drahé domovině. ()

Danixxx 

všechny recenze uživatele

Velmi důležitý dokumentární cyklus, referující o kráse české krajiny. Ukazuje, že spektakulární přírodní ráz nemusíme nutně hledat jen na místech, jako Nový Zéland, protože jej máme takřka za okny. Panoramatické záběry střídané detaily za doprovodu dvou živých a obsáhlých komentářů, které pohádkově vyprávějí fakta za zvuku symfonie. To je zkrátka kombinace, která se hvězd dotýká. 5/5 ()

loki5 

všechny recenze uživatele

No dám tomu plné hodnocení o tom žádná. Ideální formát 25 minut. Parádní záběry kde je jasně vidět odkud se brala inspirace. Zajímavý komentář a vizuální pomůcky také nejsou špatný nápad. Jinak trochu mě štvala hudby není sice tak strašlivá jako ta "Munzarova" ale je na můj vkus až přehnaně bombastická v nevhodných místech, ale to je jen drobnost z českých dokumentů je to jeden z nejlepších za poslední dobu což je také důvod proč dám 5 a ne 4*. ()

Galerie (389)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo téměř dva roky, ve všech ročních i denních dobách. (me116)
  • V seriálu je použita původní hudba Jana Maxiána, nahraná s „živými“ hudebníky. [Zdroj: Ceskatelevize.cz] (me116)
  • Kvůli proměnlivosti horského počasí a natáčení ve všech čtyřech ročních dobách musel štáb i na ta nejodlehlejší místa natáčení opakovaně během roku. Dohromady v nejvyšších moravských horách v roce 2015 prožil 24 dnů a nocí, což je nejvíce za celý seriál. (SONY_)

Reklama

Reklama