Reklama

Reklama

Modrá krev - Série 3 (2023) (série)


Daczičtí z Heslowa (S03E04)

(epizoda)
Česko, 2023, 53 min

Hrají:

František Kinský (průvodce)

Obsahy(1)

Čest a spravedlnost. Tak by znělo rodové heslo, kdyby si ho dnes měli zvolit potomci starobylého rodu, jejichž předkové si žádné neurčili... Kde se vzal onen Heslow, který mají Daczičtí ve jméně, praví dávná legenda. Praprapředek rodu při obraně jakéhosi hradu zaslechl, či zpozoroval nepřítele. Vyžadoval od něj heslo, a protože nedostal žádnou odpověď, vystřelil šípem do křoví a zabil nepřítele. Tím ovlivnil výsledek nadcházející bitvy. Byl pak povýšen do rytířského stavu a do erbu si na památku dal hradební zeď, šíp a rytířskou rukavici. Skutečným zakladatelem rodu byl Ondřej Krziwolaczek, kráječ suken z Kutné Hory, rychtář a hofmistr. Ten si zažádal o erb a získal jej roku 1564 s predikátem z Lorce. O sedm let později získal od Maxmiliána II. erb v nynější podobě s predikátem z Heslowa. Z patnácti Ondřejových dětí se zapsal zlatým písmem do historie i čítanek Mikuláš Daczický z Heslowa. Na sklonku století osmnáctého byli Daczictí povýšeni do stavu rytířského a roku 1814 do stavu svobodných pánů. Bernard Josef Daczický se tehdy stal prvním baronem rodu. S pokračovateli slavného rodu si bude opět povídat František Kinský. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rod spjatý zejména s jižními Čechami. Od dětství mám v paměti film z roku 1938 Cech panen kutnohorských, kde hraje Zdenek Štěpánek právě Mikuláše Daczického z Heslowa. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl : 5 * a 83 % . Nejznámější z rodu Mikuláš se narodil den před Štědrým dnem, 23.prosince 1555 v Kutné Hoře. Byl to první kuřák dýmky v Čechách, čili první kuřák tabáku u nás.  ***Natáčelo se na zámcích Kluky, Filipov a Dačice. Dále ve Vlašském dvoře a v chrámu sv.Barbory v Kutné Hoře a v pražském Klementinu. V tomhle dílu byly ukázky z filmu Cech panen kutnohorských(1938) a z dokument.filmu Občané s erbem(1966) ()

Reklama

Reklama