Reklama

Reklama

Modrá krev - Série 1 (2017) (série)


Nostitzové (S01E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

První písemná zmínka o rodu je datována rokem 1280. A mezi prapředky patří i královský pár Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna. Jejich potomky jsou ovšem i další významné české aristokratické rody, například Colloredo-Mannsfeldové, Czerninové, Kinští, Kolowrat-Krakowští, Lobkowiczové, Schwarzenbergové a Sternbergové.

Původní sídlo hornolužického rodu Nostitzů bylo na hradě Nostitz u Budyšína. Prvním Nostitzem v Čechách byl Hanuš z Nostitz, který se roku 1528 usadil v Praze. Tato rodová větev však nezasáhla významněji do českých dějin a v 18. století vymřela. Potomci Kašpara z Nostitz založili další rodové větve a získali významné postavení a majetek v Čechách. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

mosem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chápu smutek paní hraběnky nad devastací bývalého majetku a oceňuji její zásluhy v oblasti charity. Zajímavé bylo i setkání s rakouským synovcem. Nicméně jeden z dílů, který je spíše historickým pohledem než seznámení se současnými nositeli tradice. Nevím, zda je důvodem snaha o zachování soukromí nebo je důvod jiný. Ale tenhle díl nepřinesl mnoho nových informací. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nostitzové jsou vlastně takoví ti praotcové českých šlechtických rodů, jejich předky byli Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna. Jedna z posledních z rodu Nostic-Rieneck byla Mathilda Nostitzová, provdaná Quagliotti (1936–2021). Jestli to chápu správně, tak jim po roce 1990 nebyl vrácen žádný majetek, který by vlastnili, opravili, provozovali, tak jako jiné rody. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nosticové (nevím proč) neopravili své původní české sídlo v Plané. Na rozdíl od jiných šlechtických rodů. Pár záběrů z Plané bylo smutných. Jinak klasický díl s příjemným hlasem Mirka Etzlera a sice stále stejnou, ale pohodovou hudbou. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama