Reklama

Reklama

Modrá krev - Série 2 (2019) (série)


Mensdorffové-Pouilly (S02E07)

(epizoda)
Česko, 2019, 52 min

Hrají:

František Kinský (moderátor)

Obsahy(1)

V jejich erbu je modrý lev s červenou zbrojí. Jejich rodové heslo zní: FORTITUDINE ET CARITATE, tedy statečností a láskou. Mezi jejich předky patří i britská královna Viktorie. A přestože původem pocházejí z Francie, tady v Boskovicích se usadili už v předminulém století. Potomci rodu Mensdorff-Pouilly žili a žijí nejen u nás a v dalších zemích Evropy, ale také v Severní i Jižní Americe i v Asii. K jejich příbuzným patří Sternbergové, Czerninové, Kinští, Wratislavové, Thurn-Taxisové, Strachwitzové, Salmové a také britská královna. Bylo na čase se s nimi seznámit. Obec Pouilly leží dodnes na řece Máze v Lotrinku. První zmínka o rodu je z roku 1395. Roku 1790 hrabě Albert-Louis de Pouilly s rodinou utekl do Čech před francouzskou revolucí. Jeho synové Albert a Emmanuel přijímají další příjmení Mensdorff. Roku 1818 byl rodu Mensdorff-Pouilly v Rakousku udělen titul hraběte, český inkolát získali o dvacet let později. Inkolát – to je příslušnost mezi plnoprávné domácí šlechtické rody, tedy jakési šlechtické občanství. V zemích České koruny a Rakousku inkolát mimo jiné opravňoval k nabývání významných nemovitostí neboli deskových statků. Vlastnictví takového statku teprve opravňovalo jeho majitele k účasti na zemském sněmu a možnosti zastávat zemské úřady. Inkolát se získával výslovným udělením zemského sněmu a později jen od panovníka, další členové rodu jej pak získali dědičně. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Jako Boskovičák jsem tento díl prostě vidět musel. Záběry na náš zámek či hrad potěší, Huga M.P. si rád vyslechnu a seznámit se s více či méně známými osudy tohoto šlechtického rodu, není od věci. František Kinský coby moderátor pořadu mne mile překvapil. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Ten mladý muž, Adam Maria Václav Artur Jan Nepomuk Mensdorff-Pouilly, je v dokumentu naprosto oslňující osobnost s fenomenálním vyjadřováním (asi mu to provedu :) ). V atmosférické hrobce jsem osobně byl, díky velkorysosti rodiny, ale dozvědět se příběhy o osobnostech tam pochovaných, včetně svatby z čisté lásky, je povznášející. Nadstandardní a okouzlující díl, jehož mimořádnost tvoří aura každého ze čtyř hlavních dotazovaných představitelů. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z menších rodů, jehož několik sympatických potomků opět žije v Česku, resp. nejvíc jsou nyní spojeni s Boskovicemi. Kromě výše uvedených v textu ČT jsou také příbuzní s Ditrichštejny. Další sympatie u mě mají s jejich neskrývaným zájmem o myslivost. ()

Reklama

Reklama