Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(26)

Se vznikem samostatného Československa byly oficiální šlechtické tituly zrušeny. Přesto aristokraté žijí stále mezi námi. Historie jejich rodů je významnou součástí dějin naší země a jejich majetky patří do pokladnice českého kulturního dědictví. S průvodcem, hrabětem Františkem Kinským, diváci nahlédnou za brány památečných sídel. František Kinský bude představovat jednotlivé aristokraty, bude klást otázky, rozplétat příbuzenské vazby, naslouchat neskutečným životním příběhům, vyprávění o historii dávné i nedávné, ale také o současnosti, která je téměř neznámá. Důraz bude kladen zejména na nejmladší generaci. Mnozí z této generace totiž vyrostli v exilu, často ani moc netušili, jak rozmanitá je historie země jejich předků. Po sametové revoluci přijeli sem, obyčejně i s rodiči, převzali rodinné dědictví a dnes ho spravují. Ale jak se vyrovnávají s českým prostředím? Jak těžké je dostát rodinnému krédu dnes, tedy v době, kdy čest není zrovna na špici společenského zájmu? (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele subic k tomuto seriálu (24)

Modrá krev (2016) 

... Oni jenom jezdili na koni, žrali a váleli se. To je velmi častý názor dnešních sedmdesátníků, kteří se narodili na konci války a několik let po válce. Dospěli až na přelomu padesátých a šedesátých let, takže je nemohli ani zažít. Je až s podivem, jak jim komouši vymleli mozky... S každým dalším opakováním mě to baví víc a víc, v podstatě mé srdce u toho úplně plesá. A navíc čtený komentář Miroslava Etzlera to perfektně podtrhuje. ()

Kolowratové (2017) (S01E01) 

František Antonín II. korunoval nebo podával korunu při korunovaci posledního Českého krále Ferdinanda I. Dobrotivého. ()

Czerninové (2017) (S01E02) 

Zajímavé, asi jediný český šlechtický rod, který dodnes už přes 800 let obývá své původní sídlo. ()

Schwarzenbergové (2017) (S01E03) 

Byl to jeden z nejmajetnějších evropských šlechtických rodů před 1. světovou válkou. A jak tu říká Karel VII., Schwarzenbergů je málo, zdaleka ne tolik co Kinských a už vůbec ne tolik, co Czerninů. V dokumentu vystoupí jen on, jeho dcera žijící ve Vídni a jeho bratranec z Řecka. ()

Sternbergové (2017) (S01E04) 

Hrabě Zdeněk Sternberg se narodil 15.8.1923, což je ve stejný den jak já, ale já až mnohem později. Je mu vlastně věnována podstatná část tohoto dílu, což je dobře, protože to byl velmi velmi velmi noblesní pán, dožil se krásných 97 let. Přitom ho známe snad všichni už dlouho, byť tak trochu nepřímo, z Černých baronů (hrál ho Václav Vydra nejml.). V rodovém erbu Sternbergů je osmicípá betlémská hvězda v modrém poli, rodové heslo přeložené z latinsky znamená nezná západu, takže nikdy nezapadá. ()

Nostitzové (2017) (S01E06) 

Nostitzové jsou vlastně takoví ti praotcové českých šlechtických rodů, jejich předky byli Jan Lucemburský a Eliška Přemyslovna. Jedna z posledních z rodu Nostic-Rieneck byla Mathilda Nostitzová, provdaná Quagliotti (1936–2021). Jestli to chápu správně, tak jim po roce 1990 nebyl vrácen žádný majetek, který by vlastnili, opravili, provozovali, tak jako jiné rody. ()

Colloredové (2017) (S01E07) 

Rod od roku 1025 v Itálii, v Čechách od konce 16. století, od 1635 získali jako konfiskát zámek Opočno. ()

Kinští (2017) (S01E08) 

Ten nejlepší nebo jeden z nejlepších dílů. Jsme stará firma 800 let. Jsme správci majetku a máme povinnost ho předat dalším. ()

Hildprandtové (2019) (S02E02) 

Jak vidno, tak Hildprandtové byli velmi činným, velmi moderním a politicky angažovaným rodem jak za Rakouska, tak i za první republiky. ()

Podstatští (2019) (S02E03) 

Podstatští zanechali na mé milované Moravě opravdu značnou stopu. A jak už to tak bývá, předky Františeka Karela Podstatzky-Lichtensteina (zemřel 2016) byli Lobkowiczové či Harrachové. Jejich příbuzní jsou i Kinští, taktéž hraběnka Žofie Chotková a František Ferdinand d'Este. ()

Bartoňové z Dobenína (2019) (S02E04) 

Na rytíře je povýšil až v roce 1912 kdo jiný než starej Procházka. Oni jediní neemigrovali ani po roce 39 ani po roce 48. ()

Wratislavové (2019) (S02E05) 

Jediný rod, který je po meči potomkem rodu Přemyslovců. V minulosti měli až neuvěřitelné množství sídel, resp. na řadě zámků zejména v jižních Čechách zanechali své stopy. Dnešní Wratislavové z Mitrovic jsou v Čechách a Česku spjatí se zámkem v Dírné. ()

Belcrediové (2019) (S02E06) 

Rod spojený s Líšní, dnešní okrajovou městskou částí Brna. Rod s tisíciletou historií s prapůvodem v Itálii. Nutno dodat, že také provozují v Líšni nemalou pilu. ()

Mensdorffové-Pouilly (2019) (S02E07) 

Další z menších rodů, jehož několik sympatických potomků opět žije v Česku, resp. nejvíc jsou nyní spojeni s Boskovicemi. Kromě výše uvedených v textu ČT jsou také příbuzní s Ditrichštejny. Další sympatie u mě mají s jejich neskrývaným zájmem o myslivost. ()

Liechtensteinové (2019) (S02E08) 

Na všechen jejich majetek se vztahují Benešovy dekrety, přesto se stále snaží, aby jim byl majetek vrácen, zejména Lednice a Valtice. Ale že toho tu toho majetku měli, aby taky ne, rod Liechtensteinů měl vliv na dění v Čechách a na Moravě značný po několik století. ()

Salmové (2023) (S03E01) 

No tak vidiš, já už pokračování ani nečekal, takže milé překvapení. Rod, který má své počátky v 10. století. Musím říct, že paní starohraběnka Marie Alžběta je velmi sympatická dáma. A zajímavost, její bratr Hugo financoval počátky speleologie v Moravském krasu. ()

Bořek-Dohalští z Dohalic (2023) (S03E02) 

Slušně, mravně a svému stavu přiměřeně. Rod, který byl povýšen do stavu hraběcího v roce 1771. Dnešní potomci, jak jsem to pochopil, se starají už "jen" o 2 domy na nám. v Jindřichově Hradci. ()

Valdštejnové (2023) (S03E03) 

Je až s podivem, že takto významný rod, i když, jak je tu uvedeno, spousta jeho větví již vymřela, se dostal až do třetí série. Navíc, kromě zámku Sychrov, byly právě Frýdlant v Čechách, Valdštejn, Hrubá Skála a taky Jičín časté cíle našich školních výletů. Takže je to vlastně první rod, se kterým jsem se setkal už v dětství. ()

Daczičtí z Heslowa (2023) (S03E04) 

Rod spjatý zejména s jižními Čechami. Od dětství mám v paměti film z roku 1938 Cech panen kutnohorských, kde hraje Zdenek Štěpánek právě Mikuláše Daczického z Heslowa. ()

Stránští ze Stránky (2023) (S03E05) 

Jak je tu řečeno, je to rytířský rod, jehož řada příslušníků patřila do prvorepublikové elity, no kdo to má? ()

Reklama

Reklama