Reklama

Reklama

Bratříček Karel

  • Polsko Braciszek Karel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. (Artcam Films)

Recenze (70)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle biografický dokumentární film by měli povinně vidět hlavně všichni ti voliči KSČM, kteří si nahrávky Karla Kryla pouštějí na svých prvomájových mítincích, ohánějí se jeho pozdní tvorbou a zcela opomněli to nejzásadnější - Karel Kryl byl bytostný antikomunista. Pusťte si příště Rakovinu a Divného knížete a pozorně poslouchejte... PS: Osobně jsem čekal, při tom, jakou nostalgií oplývám k tomuto člověku a jeho písním, že mne to emocionálně víc semele, ale Braciszek Karel je spíše takové akademicky pojaté filmové dílo... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výstižná Radkova slova poněkud dost smývají řadu falešných idylizací normalizace; nejen dodavatelskoodběratelské vztahy dávaly té době tu žluklou chuť-pachuť, která devastovala i původní ideály komunistického hnutí, jak je vyjadřovala např. Rosa Luxemburgová. Zaparátničtění ideálu i jeho polistopadové pokračování a jeho odrazy-rezonance - asi právě v tom je Krylovo nadčasové poselství. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skvelý dokument o rebelovi s príčinou. Nebudem o filme písať viac. Pesničkára, básnika, novinára, skvelého rozhlasového hlásateľa, výtvarníka, vydavateľa a tvorcu vlastných bibliofílií si pripomeniem úryvkom z textu pesničky Podivná ruleta: V studené parádě kožených křesel //kožených křesel, kožených křesel //sešli se k poradě výrobci hesel //výrobci hesel, výrobci hesel // Mnohé co hrozilo, pozbylo punce // Za okny mrazilo srpnové slunce //a křičelo na lidi // Pamatuj...a křičelo na lidi: Pamatuj! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Timur a jeho parta ve filmu bohužel nezazněla. Když na koncertě on hrál, já poslouchal, ale i přemýšlel. A tak mě napadlo, jak by asi dopadl skromný velikán se srdcem básníka v časech uctívání politické korektnosti? ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o malém velkém českém písničkáři. Pro starší je to bezpochyby legenda, ale i my mileniálové ještě dokážeme ocenit sílu jeho skladeb. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mám pro Karla Kryla celoživotní slabost a tento dokument ji jen umocňuje. Jistě že to byl podivína někdy i nesnesitelný, ale takoví už géniové bývají. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak tedy Polka Krystyna Krauze mi nakonec ukázala Kryla pětihvězdičkového. Člověka vzrůstu nevelkého, všestranného umělce, cholerika, bezdomovce, geniálního textaře a básníka, člověka, kterého jeho nadčasová tvorba vlastně zastiňuje. "Nikdo neví, jak vypadá, ale všichni ho znají". Hlavně si nezoufejme, nebo ne moc často, hleďme kupředu a vyhlížejme dobu Krylovu, do které nás zve tento inspirativní a zcela objektivní dokument o prosťáčkovi, jenž se odváží proti jakkoli zbarvenému politickému zlořádu jen s kytarou a rovnou páteří. [Filmový Klub Citadela-Litvínov] ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásné, dojemné a hlavně opětovně dokazující, že od Poláků se máme hodně co učit. Jen mi není úplně jasné, proč dostal tolik prostoru Hutka, který jako obvykle nedokázal vypotit nic zajímavého, takže opět mluvil vlastně jen sám o sobě. Ve stínu Kryla je jeho malost ještě markantnější, než když si plácá jen tak sám. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Karel Kryl je pre mňa nespochybniteľná básnická, spevácka a ľudská autorita. Neviem, či je lepšie jeho tvorbu označovať za nadčasovú alebo jeho ako vizionára. V každom prípade patril medzi prvých, ktorí ešte v ponovembrovej eufórii upozorňovali na limity tzv. nežnej revolúcie. Tešil som sa na poľský dokument v nádeji, že sa niečo nové dozviem a iné si oživím v pamäti. Nebol som sklamaný, pretože pohľad zboku je vždy zaujímavý a nový. Trochu ľutujem svoje rozhodnutie nehodnotiť dokumenty hviezdičkami, pretože v tomto prípade by som nimi nešetril. Takto môžem napísať iba o mojom veľmi dobrom pocite z filmu a myslím si, že ani to nie je málo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem o popularitě Karla Kryla v Polsku neměl ani tušení, takže i jen proto by byl tento pohled na našeho barda zvenčí přínosem. Jenže ani zbytek není jen nějaká nudná vata, takže výsledkem je nakonec výborný portrétní dokument. ()

Luciana 

všechny recenze uživatele

Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Krystyna Krauze natočila dokument mapující Krylův život na podkladě písničkářské tvorby bez formálních výbojů, ale řemeslně poctivý. Zvládla se u toho vyhnout většině krylovských mýtů, stavějících na jeho zbožšťování, což je víc, než se podařilo většině jiných pokusů o Krylovu biografii v libovolném médiu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

První, co mě napadlo, bylo, že Krystyna Krauze má stejné iniciály jako Karel Kryl a po odkoukání životního příběhu našeho talentovaného básníka, úžasného textaře, zpěváka s nezaměnitelným hlasem je spřízněnost těch dvou tvůrčích duší potvrzena. Já se k nim mohu jen těžko vyjádřit, na to nejsou/nemám slova, snad jen svým hodnocením mohu dát najevo, co cítím nebo co si myslím... ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Premiéra Lucerna "Malý národ potřebuje velké legendy." Ač malý vzrůstem, byl obrovskou osobností. Nikdy neuhnul ze svých morálních zásad ani o píď. Celý život se zasazoval o hodnoty jako je pravda, láska a spravedlnost. Je smutné, že také kvůli tomu byl mnohdy nepochopen, nepřijímán a bohužel cizincem ve vlastní zemi. Byl taktéž vizionářem, překonal dobu. Je tristní, že historie se opakuje, více takových lidí je třeba v každé době. Ukázal nám, že je třeba charakterní opozice, jež hlásá pravdu. Tento dokument má obrovský význam. Je třeba, abychom takovou pochodeň nesly dál! Líbila se mi závěrečná slova režisérky. Čím to je, že ty nejlepší české osobnosti mají vždy ten největší ohlas v cizině??? ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Hodně tomuto filmu prospěl ten polský odstup. Civilně a citlivě natočeno. Část o polistopadovém osudu KK považuji za stěžejní. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Karla Kryla jsem vlastně moc neznal, a tak jsem rád, že jsem se o něm prostřednictvím tohoto filmu mohl víc dovědět. Není dlouhý, ale přesto je zde dost informací, vypovídají zde zajímavé osobnosti a obrázek Kryla je podán ve vícero barvách, nejen v té zářivé, pozitivní. A pokud ho neznáte, tady zjistíte, že jeho hudbu znát budete. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mapuje tuto legendu bez jakéhokoliv přikrášlení od počátku jeho psaní básniček a první písničky, až k hořkému konci, který Karlu Krylovi novodobá porevoluční demokracie v podobě infarktu připravila. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Snad nejvýstižnější dokument, který jsem kdy o Karlu Krylovi viděl. 1) Snímek obsahuje spoustu neznámých fotek a záběrů z mládí. 2) Pokud jde o 49letou Krystynu Krauze, doporučuji výstižný životopis zde na ČSFD a dále pak velmi zajímavý rozhovor s ní . ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* Karla Kryla jsem poslouchal potají už před revolucí a tak jsem si nenechal ujít dokument, abych se o něm něco víc dozvěděl, když zemřel tak mladý a vlastně jsem o něm nic nevěděl. Rozhodně to byl idealista, jehož zásadní vlastností byl smysl pro spravedlnost, s kterou v normalizační době u nás nemohl fungovat. Měl básnické střevo a jeho písničky byli trefné a stále dokážou dojmout. Jeho životní příběh nebyl jednoduchý a vlastně se ani nedivím, že byl spíše mrzout. Nejspíš mu polská nátura byla bližší a tak ho v tomto dokumentu dokázala polská režisérka lépe vystihnout a natočit o něm poutavý dokument se spousty nejen dobových záběrů a rozhovorů. Svoji spokojenost dávám najevo čtyřmi hvězdičkami. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Pár dokumentů o Krylovi jsem už viděl, a to i dobových, kdy se vrátil z exilu. Ale tento mě docela dostal, je vyvážený, Kryl je představen jako člověk, navíc se dovíme i o jeho vztahu k Polsku, o kterém jsem já moc nevěděl. Z marastu dokumentů, které u nás poslední dobou vznikají tento vybočuje. Z jednoho prostého důvodu. Je kvalitně udělaný. A za to jednoduše musí být pochvala. Možná velká pochvala. ()

Reklama

Reklama