Reklama

Reklama

Bratříček Karel

  • Polsko Braciszek Karel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Karel Kryl polskýma očima. Nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara, přináší ve svém portrétu režisérka Krystyna Krauze. (Artcam Films)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Krásné, dojemné a hlavně opětovně dokazující, že od Poláků se máme hodně co učit. Jen mi není úplně jasné, proč dostal tolik prostoru Hutka, který jako obvykle nedokázal vypotit nic zajímavého, takže opět mluvil vlastně jen sám o sobě. Ve stínu Kryla je jeho malost ještě markantnější, než když si plácá jen tak sám. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Krystyna Krauze natočila dokument mapující Krylův život na podkladě písničkářské tvorby bez formálních výbojů, ale řemeslně poctivý. Zvládla se u toho vyhnout většině krylovských mýtů, stavějících na jeho zbožšťování, což je víc, než se podařilo většině jiných pokusů o Krylovu biografii v libovolném médiu. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Pár dokumentů o Krylovi jsem už viděl, a to i dobových, kdy se vrátil z exilu. Ale tento mě docela dostal, je vyvážený, Kryl je představen jako člověk, navíc se dovíme i o jeho vztahu k Polsku, o kterém jsem já moc nevěděl. Z marastu dokumentů, které u nás poslední dobou vznikají tento vybočuje. Z jednoho prostého důvodu. Je kvalitně udělaný. A za to jednoduše musí být pochvala. Možná velká pochvala. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Výstižná Radkova slova poněkud dost smývají řadu falešných idylizací normalizace; nejen dodavatelskoodběratelské vztahy dávaly té době tu žluklou chuť-pachuť, která devastovala i původní ideály komunistického hnutí, jak je vyjadřovala např. Rosa Luxemburgová. Zaparátničtění ideálu i jeho polistopadové pokračování a jeho odrazy-rezonance - asi právě v tom je Krylovo nadčasové poselství. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Skrz na skrz smutný příběh jednoho života, kde hořkost defacto zabila velký umělecký talent. Dokument není sám o sobě ničím zvláštní, ovšem (nedostatečně) naznačená krátká etapa porevoluční vývoje je dle mého stěžejní. Míra oprávněné zahořklosti a absolutní znechucení vývojem ve společnosti se těžkým způsobem podepsala na Karlu Krylovi. Je pochopitelné, že po roce 1989 společnost hleděla jiným směrem a osmašedesátník Kryl lidi moc nezajímal, ale i tak to byla velká škoda. Jen málo lidí v sobě kombinovalo takovým způsobem dobrý charakter, umělecké nadání a zájem o politiku. Karel Kryl byl neprávem nevyužit v devadesátých letech a byl by velmi potřeba i teď v roce 2018, kdy se opět otevírají vrátka... . 72%. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama