Reklama

Reklama

Krátký film o lásce

  • Polsko Krótki film o miłości (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Rozšírená verzia šiesteho dielu televízneho projektu Dekalóg režiséra Krzysztofa Kieslowskeho je meditáciou o dvoch podobách lásky: zmyselnej a telesnej túžby a platonického metafyzického citu. Devätnásťročný Tomek sleduje ďalekohľadom atraktívnu tridsiatničku Magdu, ktorá býva na sídlisku v dome oproti. Napriek tomu, že na nedostatok záujmu mužov sa nemôže sťažovať, chýbajú jej hlbšie citové väzby. Platonicky zamilovaný Tomek ju špehuje pri dennej rutine aj pri častých návštevách náhodných mužských známostí. Až kontakt s Tomekom otvorí Magde oči a naučí ju prostej ľudskej nehe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (170)

iz67 

všechny recenze uživatele

Nekoukejte, proboha, lidem večer do panelákového okna. Ještě to z nich udělá nesnesitelné sentimentální tipy! A pak budou navíc obtěžova vaši postarší bytnou. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dvacetilétý přepážkový pracovník pošty se zamiluje do pětatřicetileté ženy, která bydlí naproti a kterou pozoruje svým dalekohledem. Ta se to v polovině příběhu dozví a začne ho až provokovat. No jak tohle skončí? Moc jsem to neprožíval, na druhou stranu právě kvůli tomuto zvratu jsem se i dodíval. "To seš ty Milánku? Víckrát to nedělej." Grazyna Szapolowska v této době byla opravdu kost, to musím uznat. ()

Jenda1 

všechny recenze uživatele

Tohle mě vždycky překvapí, film z paneláku bez zázračné zápletky a akce a stejně silnej jako blázen, tady se pozná režie, doporučuju - první film od Kieslowskiho a už jsem viděl skoro všechno... ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Jednou jsem četl, že dobrý režisér se pozná úplně jednoduše. Stačí mu zadat - natoč film o tom, jak kluk potkal holku. To je celé. Kdo je dobrý, ten diváka tímhle "banálním" tématem dostane, kdo ne, natočí sr...ku. No, a Kieslowski, ten mě v tomto případě regulérně sestřelil. Tohle, že se dá vydupat z blbého sídliště a osudů kluka a (kapku starší) holky?! Nevidět, nevěřím. Bravo! ()

Daggeron 

všechny recenze uživatele

Dielo sa síce volá Krátky film o láske, ale nečakajte žiaden romantický slaďák, ako je zvykom v americkej produkcii. Nedočkáte sa bolestivých rozchodov, ľútosti a mora sĺz. Neuvidíte opätovné vzkriesenia vzťahu a klišoidný happy-end. Krzysztof Kieslowski prináša mimoriadne komorné a vzhľadom na dobu aj nadčasové rozprávanie o najkrajšom a najúžasnejšom cite na svete. Výkony hercov nie sú tentoraz dôležité, podstatná je výpoveď. Konfrontuje lásku pravú, čistú a sebaobetujúcu s telesným naplnením, ktoré si aj dnes mnohí zamieňajú za pravé city a fenomenizujú ho na nového boha spoločnosti. Sila príbehu spočíva najmä v schopnosti priniesť hutný obsah na užšom priestore. Za osemdesiat minút dokáže najmä vďaka spojeniu obrazu a hudby - keďže dialógov je pomenej a režisér zbytočne neplytvá lacnými slovami - zobraziť toľko emócií ako často nevie obsiahnuť dvojhodinový hollywoodsky akože romanťák. Túžba, zamilovanosť, smútok, depresia, ľútosť, poníženie. Krátky film o láske nie je ani tak o príbehu, ale najmä o vnemoch a pocitoch. Pocitoch, ktoré dokáže vyvolať každý jeden okamih, každý jeden diel z celkovej mozaiky. Azda nikdy vo svete kinematografie nebolo tak emocionálne silno prezentované a zosobnené plakanie nad rozliatym mliekom. V závere tiež nedúfajte, že sa všetko zlé na dobré obráti. Nie je o šťastnom konci, ale je o nádeji. Nádeji, že sa to zlé na dobré obrátiť môže. Len si treba včas uvedomiť a priznať chybu. Najlepšie hneď, lebo na druhý deň už bude neskoro. Takéto diela jednoznačne filmový priemysel potrebuje. Nejde v ňom o presadenie vlastného názoru na problematiku, ale dbá na interakciu diváka a nechá ho samého vytvoriť si svoj názor. Nechá ho rozhodnúť sa, čo je správne. Nie je to u mňa síce na päť hviezd, pretože v niektorých momentoch až príliš prešľapuje na mieste. Myslím, že skrátená verzia z Dekalógu bude tentoraz hutnejšia. I tak si ale zaslúži solídnych štyri a pol, lebo aj za málo peňazí ponúka veľa muziky a jednoduchým spôsobom nám servíruje hodnotný obsah. "Ľudia plačú z rôznych dôvodov. Keď niekto umiera, keď zostanú sami alebo keď už nemôžu vydržať." - "Čo?" - "Život. To, ako bolí." ()

Svinibrod 

všechny recenze uživatele

abych řekl pravdu, sentiment a melancholie v této podobě mne příliš nevytrhla. Nálada ač tísníva, tak příliš pateticko-poetická. Je fajn, když vlastně cokoliv okolo nás dokážem skrze symboly rozšifrovat - škoda, že to takhle v reálném svět není... ()

saladín. 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti krasne, v dotyku silne.__________ Ako vidno niektori moji oblubeni uzivatelia dokazu matematicky rozpitvat i poeziu. Bravo. ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Ťažko niečo vyčítať. Napriek tomu, že sa film odvíja v pomalom tempe, nenudí, herci sú dobrí a čerešničkou na torte je nevtieravá, ale o to pôsobivejšia hudba, ktorá podčiarkuje výnimočnú atmosféru celého filmu. ()

kolodej1 

všechny recenze uživatele

tak já se k tomu všeobecnému nadšení nepřidávám. Asi proto, že mi příliš nesedlo autorovo negativní vidění světa, zatímco třeba v dílu o zabíjení se to vysloveně hodilo, tady mi ten chmurný pohled tak úplně neseděl. Kdo je v depresi, tak po shlédnutí tohoto filmu spáchá sebevraždu a kdo v ní není, tak ji z tohoto snímku snadno dostane. Taková bezútěšnost čišela z filmu. Pro mě v tomto případě příliš úsporné pojetí. Chování ženy mi v některých momentech nepřišlo moc věrohodné. Mladík se pak celou dobu choval jako idiot, takže nějaké vcítění se a tedy vtažení do příběhu se nějak nekonalo. Pro mě tohle bylo průměrné ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Snímků o lásce bylo natočeno mnoho ale tento krátký film z Polska je z trochu jiného soudku. Předkládá nám příběh mladého kluka kterej hezky po voyeursku šmíruje ženskou co bydlí naproti. Ona je sice tak trochu kurva ale on ji i přes to miluje. Jednou ji to vše řekne, a když je ochotna mu dát, chlapec je štěstím bez sebe, ovšem v kritickou chvíli mládenec neunese tíhu situace a selže, tak se rozhodne skoncovat se životem. Žádnej romantickej film, čistokrevný drama je to, hlavně v závěru kdy bylo hezké sledovat jak se role obrátili a pro změnu ona sleduje jeho. Herecky naprosto v pořádku, hlavně mladej Olaf Lubaszenko, známej ze Sekala, zde předvedl perfektní výkon. ()

parabella 

všechny recenze uživatele

pekny film ale nemala som ho pozerat v pritomnosti pritazliveho chlapa :D lebo si z neho tak vela nepamatam. hmm nuz lenze to co si pamatam bolo skvele. ()

moorks 

všechny recenze uživatele

Zajímavé úhly pohledu na ústřední dvojici hrdinů... mladého, nezkušeného muže a zralou, emancipovanou ženu. Kieslowski rozehrál hru, která je plná malý jemných situací, chvilek, pocitů, nedorozumění, zklamání a vlastně i nadějí. Snímek se sice neblíží svou kvalitou " Třem barvám", ale ukazuje, čeho všeho je schopný. Někdy mám pocit, že my všichni někoho špehujeme oknem a tajně milujeme a prožíváme příběh jako náš hrdina. ()

Dupac 

všechny recenze uživatele

Napodruhé jsem si uvědomil, jak hezky je to natočené, jak režisér filmovými prostředky slouží tomu, co chce sdělit (oproti tomu dneska je běžné filmařsky maskovat fakt, že film žádné sdělení nemá). Kromě toho Kieslowski hodně přesvědčivě zachycuje vzájemnou odcizenost lidí v dobách reálného socialismu. Krása. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, ale výtečně zvládnuté, velmi vhodně doplněno pěknou hudbou. Na pozadí připomíná bídu konce socialismu v Polsku. 85%, 18.11.2013. ()

Reklama

Reklama