Reklama

Reklama

Tramwaj

  • USA Tram, The
všechny plakáty
Krátkometrážní
Polsko, 1966, 5 min

Obsahy(1)

Ranný němý film Krzystofa Kieslowskiho. Mladý muž se vrací z taneční zábavy domů noční tramvají. Vagón, do kterého nastoupí je plný revizorů, kteří se vracejí ze směny. Když revizoři vystoupí, zůstane s mužem v tramvaji pouze mladá pohledná žena. Po počátečním ostychu začne muž projevovat ženě své sympatie. (J.Connor)

Recenze (18)

Faye 

všechny recenze uživatele

Krátký černobílý snímek beze slov. Náhodné setkání dívky a chlapce v tramvaji a on předčasně vystoupí do zimní noci. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Dle mého mínění bezchybný kraťas s bezva atmosférou, myšlenkou... a bonusem (resp. u Krysztofa Kieslowského jde spíše o samozřejmost) v podobě výborného zpracování. Děj? Snímek nás seznamuje s mužem, který dobíhá na tramvaj, v níž potkává krásnou (opravdu krásnou) ;o) dívku. Jeho stydlivost mu však komplikuje život... Shrnuto a podtrženo: Vynikající ranný Kieslowského snímek, v němž jde už tehdá rozpoznat jeho budoucí typický rukopis. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Kdekdo bejval zbaběleček v oblasti navazování kontaktu s druhým pohlavím. A tak kolem objektu zájmu dlouho jen chodíme, opatrně naznačujeme dotek a přežvykujem v hlavě možný seznamovací fráze - až nakonec prvotřídně ostrouháme, jelikož objekt mezitím zmizí. Nezřídkakdy k někomu jinýmu. :) Trubkám štěstí nepřeje... ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Krzysztof Kieślowski je výborný režisér a už z jeho krátkometrážních prvotin muselo být zřejmé, že bude mít ještě mnoho co říct.. tahle pětiminutová projížďka tramvají obsahovala tolik emocí, kolik se ani leckterému celovečernímu filmu nepovede předložit. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Spíše cvičení než co jiného. Ale velmi dobře natočené. Je možné vypozorovat určité prvky, kterých se Kieslowski drží ve své tvorbě po celou svou kariéru. Např. zacílení na obyčejný lidský život, všední momenty, na jejich magii. Je to takový malý pokus zachytit nezachytitelné, prvotní jiskru vznikající lásky (v tomto ohledu režisér na svoji hranou prvotinu navázal dokumentem "První láska"). ()

swed 

všechny recenze uživatele

První ukázka toho, jakým směrem se bude Kieslowskeho tvorba v následujících letech ubírat. Už v tomhle krátkém filmu totiž nalezneme jeho nezaměnitelný vypravěčský styl a okouzlující poetiku. 9/10 ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

heh, vystizny kratasik...ktory nenapadne prezentuje...ze ak v urcitej chvili neodvazis...dalsia sanca uz nemusi nikdy prist. Tramwaj...zmysel, napad, pointa...5minut...Kieslowski...nazdar ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

pche... koľko som už ja takýchto "tramwají" zažil... asi preto to na mňa už tak nezapôsobilo... a k tej hudbe - na youtube sú viaceré verzie, a tá "Republika" (Ciechowski) nie je pôvodná zvuková stopa, ak sa nemýlim (?) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nic se nesmí přehánět, ani zbytečné ciráty zasvěcených ovací obdivu. Tramvaj je zajímavostí z počátku filmařské kariéry Krzysztofa Kieślowskiho, ale to je také vše, co stojí za upozornění. Zaujme pointa, pobaví nesmělost mládí i celkový hravý nadhled. Kroužení tělesné zvědavosti mladíka (Jerzy Braszka) hledá odvahu. Cíl touhy (Maria Janiec) zůstává nedotčen. Krátké, nestrojené, zajímavé. Okázalý aplaus intelektuální převahy netřeba! ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Kieslowského génius sa v tomto kraťasi ešte neprejavil naplno. Ale náznaky tu už sú. Konverzácia bez slov toho niekedy povie viac než tisíc slov. ()

Reklama

Reklama