Reklama

Reklama

Úřad

(festivalový název)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Polsko, 1966, 5 min

Obsahy(1)

Krátky film o bežnom dni na polskom úrade. Úradníčky musia každý deň odmietať množstvo žiadostí o penzie, prídavky a podobne. Pre bežného človeka je skoro nemožné dosiahnuť kladný výsledok kvôli nekonečnej byrokracii. (ethos)

Recenze (11)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Úřad je zábavným poetickým sarkasmem, velebí v rozverně uštěpačném rytmu nekonečnou moc byrokratického aparátu. Zkouší časování, pohrává si s prostředím, vyzná se v estetice. Vrcholem opusu je vyniknutí neodvratitelné absurdity všeho snažení a nevyčerpatelné možnosti překážek a důvodů. Zdravě drzé ve své formě dávkování. Úřad je další zajímavostí z počátku režisérské profese Krzysztofa Kieślowskiho. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Satira natočená skrytou kamerou. Hierarchie rozdělená jen skleněnou přepážkou. Ti za .... jsou nepříjemně neochotní a ti před ..... zoufale bezmocní. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Chtělo by se říci úsměvná obžaloba byrokracie nejen v Polské republice, kdyby to nebylo tak smutné a téměř bezvýchodné. Víte... existuje takový formulář... A když se po dvacáté zeptá paní za přepážkou, co jste dělali v průběhu života a kamera najede ne praskající stohy nesmyslných dokumentů, které stejně nikdy nikdo nebude číst, je to spíš k pláči. (Film je k nalezení na youtube.com) ()

swed 

všechny recenze uživatele

Formuláře, podpisy, razítka, fronty, nekonečné čekání, stres...Krátkometrážní debut Kieslowskeho ukazuje byrokracii jako nutné a absurdní zlo a já se pod to podepisuji. 7/10 ()

Duotone28 

všechny recenze uživatele

Autentickych 5 minut zachytavajucich byrokraciu v plnom slova zmysle....uradne papierovacky, ktore nikto nikdy nebude citat...a aj tak na nich zalezi osud bezneho smrtelnika, cize nas. Skutocnost z 1966-teho na ktorej sa viac menej nezmenilo do roku 2008 nic,nazdar ()

Reklama

Reklama