Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V románu Ta třetí jde o niterné drama Jiřího Mánka, čtyřicetiletého pokladního v Živnostenské bance, který má umělecké nadání, vlohy hudební i malířské. Po zkušenostech z bojišť první světové války si zvolil zaměstnání, které ho velmi dobře zajišťuje existenčně, ale neuspokojuje ho v jeho ambicích. Žije osaměle s matkou, dobře si rozumí s bratrem Teodorem, s kterým ho spojuje láska k hudbě. Vzruch do Jiřího života vnese náhodné seznámení s mladou atraktivní dívkou Adélou, se kterou si, aspoň v počátku, připadá uvolněný a jakoby omládlý. Adéla je otevřená a přímá, až někdy netaktní a provokativní. Její vyzývavost a Jiřího přecitlivělost jsou stále silnějším zdrojem konfliktů, které vrcholí ve chvíli, kdy se Adélina bezděčná koketérie stává příčinou pokusu o sebevraždu Jiřího synovce. Problematický vztah s Adélou se ještě zkomplikuje, když do Jiřího života vstoupí bývalá kamarádka z dětství Milena. Jiří bezvýchodnost nedokáže vyřešit jinak než únikem ze života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Klasická předloha plus vynikající až dobří herci plus režie Dušana Kleina, který (byť "pouze" pro obrazovku) dokazuje i v novém miléniu, že nezapomněl svoje řemeslo. Občas tedy. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Film stojí hlavně na vynikajícím Vladimíru Dlouhém a až osudové lolitce Lucii Vondráčkové. S možnostmi celovečerního filmu do kin to mohlo být výborné, ale i na televizní produkci nadprůměrné dílko. 3,5 * ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Navenek nenápadná televizní retroinscenace, která přesně zachytila a převedla svou literární předlohu do digitální podoby (připomíná značně SATURNINA nebo Škvoreckého adaptace). Kultivovaný naturalismus, který byl vůdčí metodou Jaroslava Havlíčka, v Kleinově režii zůstává zachován; Vondráčkové Adéla osciluje mezi dívčím věkem a rodícím se vampýrem, až nečekaně velkou vnitřní nerovnováhu v sobě skrývá Dlouhého legionář. Ostatní postavy jsou více načrtnuty než vykresleny snad s výjimkou Mileny Ilony Svobodové, jejíž kultivovaný herecký projev se má oč opřít. V kontextu devadesátých let se jedná o nadprůměrné a zdařilé dílo, které se dokázalo vyrovnat důstojně i s postižením prvorepublikové atmosféry, v níž se náš tragický příběh odehrál. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(4x) Dokonalá televizní záležitost, s výborně vystavěnou atmosférou, skvěle zahraná, s postavami sošně vytesanými. Obávám se, že po tomhle skvostném zážitku skoupím celého Havlíčka a nikdy nebudu mít odvahu poměřit se starší adaptací, která je už od pohledu cele pomýlená. "I Can't Give You Anything But Love..." ()

pm 

všechny recenze uživatele

90%. Psychologické drama "Ta třetí" disponuje skutečnou atmosférou. Výborně zahrané, ústřední herecká dvojice je skvělá. Filmům Dušana Kleina se snažím vyhýbat, ale za adaptaci Havlíčkovy novely se stydět nemusí. Není jistě bez zajímavosti, že Blanka Bohdanová, tady v roli Jiřího matky, si v předchozím filmu Jaroslava Balíka z roku 1968 zahrála "tu druhou". ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Film už jsem viděla asi potřetí a pokaždé se mi líbil o trochu víc. Mám ráda atmosféru Havlíčkových románů a tady to tvůrci skvěle vystihli. Vladimír Dlouhý exceluje v roli Jiřího a Lucku Vondráčkovou jako herečku nemám moc ráda, ale tato role ji opravdu sedla jak ulitá. Docela by mě zajímala starší verze, pro srovnání. Škoda, že Česká televize nesáhne častěji pro náměty ke svým inscenacím po naší románové klasice. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Havlíčkův román je mistrovskou studií o mužské nerozhodnosti, o spalující vášni, která si dříve nebo později vybere svou daň. Televizní adaptace v režii Dušana Kleina zachovává kontrast mezi sešněrovanou dobovou morálkou a touhou po svobodě ducha a jak Vladimír Dlouhý, tak výborná Lucie Vondráčková dostáli původní autorské představě o rozháraných srdcích dvou poblouznělých milenců se vší hereckou odpovědností, s přesvědčivou jistotou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Druhá adaptace stejnojmenní Havlíčkovy prózy, kterou Jaroslav Balík v první filmové verzi z roku 1968 zasadil do současnosti, si ponechává původní dobové reálie 20. let. Co mají oba verze společného, jsou skvělí herci. Vladimír Dlouhý znamenal sázku na jistotu, pozitivním dojmem působily i Ilona Svobodová nebo v roli matky Blanka Bohdanová (v první adaptaci si zahrála jednu ze dvou milenek). Ale především velice překvapila jednaadvacetiletá Lucie Vondráčková v typu role či filmu, jaký si snad už nikdy později nezopakovala a nezopakuje (a že byla jak kouzelná, tak hodně přesvědčivá). Pokud jde o hudební složku, stařičký swing mi zde k příběhu sedl lépe, než psychedelický rock ze zlatých šedesátých u Balíka. Přesto mne tento příběh o muži, který zamilovaně váhá mezi mladou slečnou a starou kamarádkou z dětství, a ze své neschopností dát přednost jenom jedné se nakonec zastřelí, nijak výrazně neoslovil ani teď v tomto odlišném podání. Celkově za mne opět lepší průměr. 60% (Filmová výzva: Padme_Anakin) ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Jo, jo kdo chce kam, pomozme mu tam. Škoda, že trvá velmi dlouho než člověk pochopí, že "nuda" je dobrá. Jenže my pořád toužíme po vášni, s níž bohužel nejde dohromady. Někdo to nepochopí třeba nikdy....Vladimír Dlouhý je jako vždy výborný a Lucka Vondráčková na mírné výkyvy překvapení. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

No stále pořád nechápu co mě vedlo k tomu pustit si takovou hloupost. Asi obsazení Vladimírem Dlouhým...těžko říct. Abych se v tom vyznala zrekapituluji si milostný trojúhelník: takže bloncka zblbne v obchodě s gramofonovými deskami postaršího štramáka pak spolu sedí na kávičce a za nedlouho se chtějí vzít....jenže jemu furt nesedí, že se s ním nechce vyspat a jak se směje s jinými muži nebo její smysl pro humor. Tak si jede bloncka do hor s kamarády a štramák se nudí tak si nabrnkne kámošku z dětství, které namluví, že se s blonckou rozešel a ze svatby sešlo a že pořád myslí na ni. Mezitím se vrátí bloncka, která zjistila, že ji štramák "podvádí" s jeho vrstevnicí z dětství a tak na něho vymyslí habaďůru a asi s ním stráví své "poprvé"....No a aby toho nebylo málo on si zase usmyslí, že zahodit šanci, aby byl za největšího kance mezi kamarády a aby se na stará kolena tak nenudil, že se tedy vrátí k bloncce. Jenže ta ho už nechce a pak ho nechce ani vrstevnice. Smutný to osud starého mládence a tak se picne. Konečný záběr na sladký úsměv a srostlé obočí Lucie Vondráčkové - jak inspirující. Nebýt Vladimíra Dlouhého(budiž mu země lehká)byl by to odpádek jak vyšitý. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Miluju Havlíčkovu psychologickou výpravnost, kde dokáže jedinečně popsat charaktery jednotlivých postav a příběh zasadit do ovzduší poválečných let první republiky. To platí u všech jeho knih a z valné většiny i u přepisů na filmové plátno. Nedávno zesnulý Dušan Klein se této adaptace zhostil naprosto parádně a nebál bych se tenhle televizní film přirovnat spolu s "Kafka to taky neměl lehký" k jeho nejzdařilejším dílům. Dobová atmosféra dýchá z každého záběru, Lucka Vondráčková je až obdivuhodně krásná, odhalená ňadra její půvab ještě zvyšují. Pro mě je to její nejlepší filmová role, klobouk dolů, co tady zahrála. To samé platí o Vladimíru Dlouhém, jehož výkon je zbytečné komentovat. Hudba Emila Viklického tvoří nedílnou součást celku a její dramatičnost kolikrát pěkně nabírá na obrátkách. Pecka! Po dvacetileté repríze musím zvednout hodnocení na plný počet! Stále jsem si po skončení filmu marně lámal hlavu nad tím, kdo je vlastně ta třetí? Až když jsem si to znovu pořádně srovnal v hlavě, pochopil jsem. Naprosto geniální název, zkrátka mistr pera a znalec lidských duší Jaroslav Havlíček. Musím napravit dva resty. Za prvé, přečíst knihu (nechápu, že jsem ji mohl nechat opomenutou, vzhledem k tomu, že mám většinu díla od Havlíčka přečteno) a za druhé, zkouknout ještě stejnojmenný film z roku 1968, jehož je tato verze remakem. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem sice nečetla, ale myslím, že takhle dobrý televizní film nemůže být špatnou adaptací. Skvělé dobové kulisy, pěkná hudba a samozřejmě úžasný ústřední pár. Ilona Svobodová mi sice přišla taková nijaká, ale Vladimír s Lucií podali fantastické výkony. Ty její oči na konci, to byl mazec. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kousek, Dlouhý skvělý, Vondráčková zdobí... Ten konec je zvláštní, muž který měl sebevědomí, zvládnul roky války, rozuměl sám sobě, uvědomoval si co jsou hodnoty, věděl co chce a nakonec ho stejně dorazili emoce.. Někdo by řekl láska... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Dej pozor, aby ti na podzim ta tvoje vlaštovka neuletěla," radí matka v podání Blanky Bohdanové svému synu, čtyřicátníku Jiřímu Mánkovi, kterého zcela excelentně ztvárnil Vladimír Dlouhý. Jiří si postupně uvědomuje, že ve svém věku již nestačí na svou až přes příliš přímočarou mladičkou přítelkyni Adu, se kterou musí být člověk "furt ve střehu" a kterou "čím více poznává, tím více se od ní vzdaluje". Rozčiluje ho přitom svými řečmi o tom, že "aspoň budeš vždy vědět, jak na tom jsme." Rád by proto zakotvil v klidném přístavu, který by pro něj mohla představovat jeho kamarádka z dětství Milena, která je přesným opakem Ady. Přesto je její krása nakonec silnější než jakékoliv racionální úvahy... A Ada? Ta se poprvé za dobu jejich společného vztahu nezachová podle toho, co o sobě až dosud tvrdila. A tragédie je na světě... Přiznám se, že i já jsem podlehl kouzlu Ady v podání Lucie Vondráčkové, která se své role zhostila bravurně. Občas si říkám, proč ona si svou reputaci v posledních letech zkazila filmy jako Babovřesky apod. Přitom zde hraje naprosto věrohodně. Možná je to i zásluhou Dušana Kleina, který taky má za sebou řadu spíše lehčích filmů, ale tohle se mu vážně povedlo. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Jsou to dva dny, co jsem viděl "Tu třetí" z roku 1968. Tady ta novější se sice věrněji drží předlohy, starší se zase lépe držela šosu mého vkusu. Jiří tady rovněž působí daleko inteligentněji a sympatičtěji než v Havlíčkově románu, zato Vondráčková se sem prostě vyloženě nehodí. Knižní Adéla byla zkrátka opravdu jiná, a vzhledem k tomu, že jde o jednu z nejdůležitějších postav, musím to promítnout i do hodnocení. A právě proto, že tady ta verze se té předlohy drží daleko více, ať už časovou osou nebo celkově příběhem, vadí mi některé ty přesahy, které zejména v závěru neměly nikdy nastat, jako například Jiřího setkání s Mildou po rozchodu s Adélou, setkání Mildy s Adélou a to dokonce před Jiřího smrtí (pro mě asi největší průser celýho filmu!!) a v neposlední řadě také třeba reakce na Jiřího smrt. To tam prostě nepatří... ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Doufám, že tento film bude jednou doceněn, protože si myslím, že patří k tomu nejlepšímu, co bylo v televizi po revoluci natočeno. Potěší hlavně pro český film vzácná vyrovnanost hereckých výkonů. Snad jen Vladimír Škultéty a v první třetině ani Lucie Vondráčková nejsou úplně uvěřitelní, zato zde exceluje( neznamená předvádí se) Vladimír Dlouhý. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála doopravdy výborných TV filmů posledních deseti let. Kvalitní herecké výkony, silný příběh zasazený do prvorepublikové doby...škoda, že takových v neděli večer nebývá víc. ()

Reklama

Reklama