Reklama

Reklama

Černobyl po třiceti letech

(TV film)
  • Česko Černobyl: 30 let poté (více)
Německo, 2015, 54 min

Obsahy(1)

Před třiceti lety došlo v Černobylu k největší nukleární katastrofě v dějinách lidstva. Poškozené reaktory zakrývá gigantický betonový sarkofág, ale na ozářeném území stihla už dosud smrt mnoho tisíc lidí a neustále ohrožuje miliony dalších životů. Radioaktivní záření je ovšem nebezpečí, které hrozí i v jiných částech světa – proto je důležité, abychom na tyto životu nebezpečné hrozby našli co nejdříve pádnou a adekvátní odpověď. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (12)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rozhodne lepší dokument ako “Návrat do Černobyľu”, ktorý sa taktiež venuje tematike presunu sarkofágu, pričom tento disponuje viacerými zábermi aj z pohľadu dopadu na život a zdravie obyčajných ľudí. Stále je to však v porovnaní s inými dokumentami len priemerný zážitok, ktorý už prakticky nemá čo nové ponúknuť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

26. apríla 1986 vo štvrtom bloku ukrajinskej jadrovej elektrárne v Černobyle prebiehala bežná simulácia vypadku elektriny, ktorá však mala fatálne následky. Personál porušil bezpečnostný protokol, v dôsledku toho sa tlak v reaktore dostal veľmi rýchlo mimo kontrolu. Došlo k obrovskej explózii. Bola to najväčšia atómová katastrofa v dejinách ľudstva. I tridstať rokov po tejto hroznej udalosti je Černobyl a jeho okolie stále nebezpečnou, rádioaktivitou zamorenou oblasťou. ** ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se dokument nezabývá černobylem po celou svoji stopáž. Dokument spíše poukazuje na jadernou energetiku jako takovou. Uložením nebezpečného odpadu a na jeho dopad na životní prostředí. Ale na toto téma by se dalo natočit daleko více dílů a né to celé zaplácnout do necelé hodiny skvělého dokumentu, škoda. Ale i tak velmi dobré. 75% ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Základní rám nového černobylského sarkofágu má hmotnost 29000 tun a jedná se o největší mobilní stavbu na světě. V současnosti je na světě asi 400 jaderných elektráren ve více jak 30 zemích. Dokument se nezabývá pouze Černobylem, ale zavítá také do Německa, kde řeší problém s konečným uložištěm jaderného odpadu. Od roku 1990 na demontáži odstavené elektrárny v německém Lubminu pracuje 700 inženýrů, počítalo se s tím, že radioaktivní materiál bude odstraněn za 18 let, ale po 25 letech je hotovo 70%. Starý solný důl v Asse od roku 1978 slouží jako uložiště radioaktivního odpadu, ale vyskytl se problém s prosakující vodou z nadloží, která zaplavuje skladovací prostory a dochází ke kontaminaci... Animované a skutečné záběry ze stavby sarkofágu stojí za to, ale dokument mohl být delší a některým věcem se mohl věnovat více. ()

IvcaSammet 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se tento dokument jevil vcelku kvalitně. Dokonce ani srovnávání s elektrárnou v Německu mi nijak nevadilo, dokud se neukázalo, že se dokument zaměřuje hlavně na onu Německou elektrárnu a že je vlastně Černobyl pouhou zástěrkou na to, aby tento dokument získal alespoň nějakou sledovanost. Fakty i záběry omílané dvacetkrát dokola, opravdu zajímavých informací se divák dozví sotva hrstku. Vcelku velké zklamání. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama