Reklama

Reklama

Julek

všechny plakáty
Československo, 1979, 82 min

Režie:

Ota Koval

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Aleš Monteleone, Marcel Oktábec, Filip Renč, Ladislav Frej st., Jana Preissová, Žaneta Fuchsová, Blažena Holišová, Miloš Nedbal, Vlastimil Brodský (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Budoucí komunistický novinář Julius Fučík prožíval v dělnickém prostředí podnětné dětství a mládí, kdy se již projevovala jeho mravní vyspělost. Autoři filmu připomínají, že mladičký Julek byl hvězdou předměstské operetní scény, a ve třech epizodách jej zachycují jak v raném dětství, tak již na gymnasiu, kdy vypuknuvší světová válka v něm formuje rozhodnost. Snímek se řadí mezi oslavná dílka, která mají přispět k upevnění známé komunistické ikony. Jedna z prvních rolí režiséra Filipa Renče. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

pleva 

všechny recenze uživatele

vůbec si děj napamatuji, přestože jsme na tom byli v kině se školou třikrát (taky jsme byli na dalších podobných "peckách"), ale dodnes mi utkvěl malý Filip Renč. Film byl natočený velkoryse a vedle veleděl, jako je seriál Klement G. a seriál Rodáci krásně zapadne. Nevydržel jsem a po 40letech film stáhl. Je překvapivě civilní, je tu krásně a barvotiskově zobrazena doba kolem první velké války a politiky je tu málo. Samozřejmě že Fučík je tu vykreslen velkolepě, ale vzhledem k názvu a době vzniku se to docela dá. Velmi dobré obsazení, dětští herci tu nejsou zázrační, občas přehrávají. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Režisér Ota Koval uměl točit pro děti a mládež stejně nápaditou poetikou, jako Karel Kachyňa nebo Věra Plívová-Šimková. Možná, že si tolik nevybíral pro své filmy závažnější nadčasová témata nebo neměl štěstí na kultovní filmy známý desítky let od vzniku napříč generacemi, ale ani zde tolik podhodnocovaný Julek není vyloženě průšvih. Rozporuplné pocity dělá nejvíc rámcování celého příběhu, které na objednávku propaguje osobnost J. Fučíka, nutno však říct, že si Koval pohrál s námětem velice slušně a film o dětství budoucího komunistického novináře (jako o dětství jednoho z mnoha kluků, jenž se narodili začátkem 20. století a zažili ve velkém městě slávu posledních let monarchie) působí spíše příjemným, poetickým dojmem. Druhá výhrada by byla k možná až příliš rozmarnému a zdlouhavému vyprávění útržků klukovských příhod, než přišel zásadní a napínavý okamih s vypuknutím 1. světové války... Přes výhrady hodnotím veskrze pozitivně, byť jen silnými třemi hvězdičkami. Ladislav Frej se do role tatínka skvěle hodil. (70%) ()

Reklama

Faramir 

všechny recenze uživatele

Také se mi plete Julek a Jakub, to víte, stejný režisér, stejný hlavní představitel, stejná doba, podobný název. Abych náhodou nehodnotil jiný film (obsah se může mýlit), zeptal jsem se strýčka Googla a zde je odpověď: http://www.fdb.cz/film/julek/fotogalerie/9788 Zvláště poslední fotka (výstřižek z novin s rozhovorem) dokazuje, že se opravdu jedná o mladého Fučíka. Taky jsem si mohl ten film někde sehnat a znovu zkouknout, ale obávám se, že v tom případě by přišel o poslední * ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Hérdek, to museli komančové v kinech slintat blahem až na zem a snad se i ukájet. Pro mne absolutně nestravitelné. Ano, myslím filmově, místo Julka mohl být hrdina třeba Matěj Kostohryz. No, ne tak to trošku kecám, dětská role Julka byla jediné, co za něco stálo. Když ne pro mne tak pro dívky v publiku jistojistě. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Vyměnit julkovo jméno za jakékoliv anonymní a vystřihnout úvodní i závěrečné slovo vypravěče, okamžitě by tento film přestal budit apriorní odsudky. Dětský film, v některých momentech i poměrně poetický, se zdařilou výpravou a mnoha zajímavými záběry na tehdejší každodennost. A navíc, opravdu překvapivě, propagandy prostý. ()

Zajímavosti (7)

  • V den Julkova narození 23. 2. 1903 jeho otec hraje a zpívá v operetě Pan profesor v pekle (1898) českého skladatele Karla Moora. (NinadeL)
  • V díle zazní i slavná skladba "Vjezd gladiátorů" od skladatele Julia Fučíka (1872 - 1916), což byl strýc novináře Julia Fučíka (1903 - 1943). (KM Phoenix)

Reklama

Reklama