Reklama

Reklama

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný příběh Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe), tří geniálních Afroameričanek, které pracovaly v NASA a jejichž výpočty stály za vysláním astronauta Johna Glenna na oběžnou dráhu. Významně tak pomohly zamíchat pořadím souboje v dobývání vesmíru. Trojice vizionářek nedbala na rasové a genderové předsudky a stala se inspirací pro další generace. (Bontonfilm)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (361)

Womanizer 

všechny recenze uživatele

režiser Theodore Melfi zde zobrazuje závod americké NASA a Ruska o vyslání člověka do vesmíru. Hlavními představiteli, jsou ve filmu tři afroameričanky, které to nemají díky době ve které žijí jednoduché, a musejí se díky svému tempreramentu, ctižádostí a hlavně díky své inteligenci propracovat až na významné pozice v NASA. Film zobrazuje víc jak auntentický obraz jak bylo s afromeričanami v minulém století jednáno, a jak i malý krůček pro člověka je velký krůček pro lidstvo. Snímek je svým zábavným, ale i dramatickým podáním velmi koukatelný a plynule diváka vtáhne do děje. Film je obohacený výborným soundtrackem od Pharella Williamse ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre príspevok Alana Touringa k matematike, vrátane odhalenia tajomstva Enigmy, nebolo vôbec dôležité, že bol homosexuál. Pre príspevok troch matematičiek k úspechu premiérového letu Američana do kozmu nebolo vôbec dôležité, že boli Afroameričanky. Ale pre tvorcov Kódu Enigmy a Skrytých čísel bolo dôležité, aký akcent v ich diele bude mať otázka sexuálnej orientácie, resp rasovej segregácie. Pretože to je pre úspech diela kľúčové. Pri nesprávnom dávkovaní sa môže z inakosti rozvinúť dominantná črta diela a vtedy je to zlé. Ani jej podceňovanie v časoch, keď bola homosexualita trestná a rasová segregácia na úrovni, ktorá je pre súčasnú generáciu ťažko predstaviteľná. V Skrytých číslach sa na pílu tlačilo o trochu viac, než bolo potrebné. Dôležité bolo, že aj v tých časoch existovali vedúci zamestnanci, ktorí v záujme splnenia dôležitej úlohy dokázali potlačiť pretrvávajúce rasové klišé. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Kdybyste byla běloch, chtěla byste být inženýr?" Já tedy nejsem rasista. Jenom nemám rád černochy, cikány a muslimy. Samozřejmě kecám, protože já mám rád všechny ... kteří pracují a neparazitují na systému. Proto jsem byl od začátku na straně těch tří černých myslitelek, ale nebudu se kvůli tomu tvářit, že každý nefachčenko s tunou zlata na krku je pro společnost stejně důležitý. Ale abych se vrátil k filmu, tak jsem holkám přál, aby všichni v NASA čůrali stejnou barvu, aby jim v knihovně půjčili odbornou literaturu a aby jim sympaťák Glenn neshořel v atmosféře. Ono to totiž celé hrálo na city o dost méně, než jsem očekával, americké vlajky taky vlály ve větru poměrně nenásilně a tak jsem si to místo předpokládaného znechucení nakonec docela užil. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Melfiho předchozí počin velmi příjemný snímek, přestože obsahuje citlivou tematiku a má i silně působící scény. Režisér umí navodit slušnou oddechovou atmosféru, která i přes dramatičnost působí komediálně a nádherně ji dokreslují tři talentované herecké dámy, které vážně excelují ve svých rolích. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V snímke vidíme nápisy ako počítače pre farebných, káva pre farebných, farebným vstup zakázaný alebo hlavnú hrdinku bežiacu na záchod pre farebných, vzdialený 800 metrov od jej pracoviska. Naozajstný potlesk si tu zaslúži scenár a réžia. Výber knižnej predlohy, plnej ošemetných tém, do ktorých sa dá ľahko zamotať a spôsobiť preplácanú filmovú katastrofu, sa tentoraz podaril na jednotku. Skryté čísla sú dobre vystavaná snímka okolo ústrednej témy, ktorou je boj negerských žien za svoje práva v povolaní, kde sa to len hemží bielymi mužmi. Čakali by sme teda úmornú drámu. Ale kdeže, na príbeh sa nahliada s neuveriteľnou ľahkosťou a dôslednosťou. Na svoje si prídu ľudia so záujmom o históriu, nadšenci do vesmírnych programov, feministky, ale aj takí, ktorí len hľadajú kvalitnú snímku, u ktorej si zaleňošia, ale nestratia zbytočne čas. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (16)

  • Film je umístěn do NASA v roce 1961 a zobrazuje oddělení segregovaných zařízení, jako je jednotka West Computing Unit, kde černí matematici byli nuceni používat samostatné jídelní prostory a koupelny. Ve skutečnosti se Dorothy Vaughan stala první černošskou nadřízenou v Národním poradním výboru pro letectví (NACA) v roce 1949 a oddělení segregovaných zařízení bylo zrušeno v roce 1958. (griph)
  • Všechny děti Katherine Johnson (Taraji P. Henson) byly ve skutečnosti teenageři v době manželství s Jimem Johnsonem (Mahershala Ali). (ČSFD)
  • Scenáristka Allison Schroeder věděla něco o NASA, jelikož vyrostla u Mysu Canaveral, její prarodiče pracovali v NASA v době, kdy byl film natočen, dokonce jako teenager internovala u NASA. (griph)

Související novinky

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Disney zavřelo první divizi Foxů

Disney zavřelo první divizi Foxů

22.03.2019

Uběhl necelý den od oficiálního dokončení fúze mezi studii Disney a 20th Century Fox a slavný myšák už se rozhodl učinit první zásadní krok v rámci nově nabyté moci. Zrušil filmovou divizi Fox 2000.… (více)

Reklama

Reklama