Reklama

Reklama

Poslední dny Pompejí

  • Itálie Gli ultimi giorni di Pompei (více)

Obsahy(1)

Dobrodružný film založený na románe Edwarda Bulwera-Lyttona sa odohráva v tieni sopky Vezuv krátko pred smutne známym výbuchom. Jeho hlavným hrdinom je rímsky legionár Glaucus (Steve Reeves), ktorý sa nedávno vrátil z ďalekých krajov, kde bojoval v službách imperiálnej armády. Po návrate zisťuje, že jeho otec bol zavraždený skupinou lúpežných banditov, ktorí nosia čierne masky. Glaucus prisahá pomstu vrahom svojho otca, otázkou však je, do akých vysokých kruhov až sprisahanie proti jeho rodine siaha... (Incantator)

(více)

Recenze (16)

Marek06 

všechny recenze uživatele

Druhý film mistra Leoneho není taková bomba jako jeho spaghetti westerny, souboje nic moc a boj s krokodýlem je docela úlet. Krokodýli mají nejsilnější stisk v živočišné říši, určitě by ho nebylo možné zabít holýma rukama tak, jak je zobrazeno ve  filmu. Závěrečná katastrofická část ale nevypadá špatně s ohledem na rok vzniku. Leone se v tomhle filmu teprve rozjížděl, lepší filmy natočil až později. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Priemerné až podpriemerné spracovanie námetu, ktorý aj sám o sebe je dosť nezáživný. Súboje sú žalostné, triky ani kulisy sa nevymykajú priemeru. Logika vo filme je takisto na žalostnej úrovni (bojovníci sa dostávajú do bezvedomia po jednom kopnutí či zvalení na zem, trápne súboje s levom či krokodílom), čo môžme prepáčiť roku výroby, ale neviem či aj kvartetu produkcií. Potežia akurát krásne talianske devy a tiež kultový Steve Reeves. Hodnotenie: 50% ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Drží se to někde mezi dvěma dalšími zpracováními událostí kolem 24. srpna 79, které jsem viděla. Je to lepší než to italské novější , v němž se, podle mě dost neúspěšně, pokusili o linii v Pompejích tehdy a dnes (to už by ale na tom bylo hodně zle, kdyby to lepší nebylo) ale zdálo se mi to horší než jiné (seriálové) zpracování románu Edwarda G. Bulwer-Lyttona z roku 1984, které mi bylo jaksi bližší, přičemž ale uznávám, že mělo více prostoru než toto. Dívky byly obsazené dobře (srovnatelně se zpracováním z roku 1984), s mužskými rolemi to sice bylo horší, ale celkově to byl takový lepší průměr... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasický "Sword and sandal" film, tentokrát nehollywoodské produkce, s populárním kulturistou Steve "Herkulesem" Reevesem. V Itálii 60. let byl prý tento žánr velmi populární, než ho vystřídal spaghetti western. Filmů s podobnou tematikou vzniklo obrovské množství, většinou nevalné a nízkorozpočtové úrovně a samo označení žánru s sebou nese poměrně pejorativní nádech. Tenhle film myslím celkem ujde. Máme tu všechny potřebné ingredience - gladiátory, rané křesťany požírané lvy, chápavého a čestného centuriona, fajn kulisy a příběh je navíc tak trochu i detektivkou, do které se přimotá tajemný kult egyptské bohyně Isis. Až jsem skoro zapomněl, k čemu že to má vlastně dojít. Ale kulisy se na konci, za doprovodu jakéhosi ohňostroje a mýtu o Božím hněvu seslaném na zkažené město, přeci jen pěkně zbortí. A hádejte, kdo přežil. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

V pořadí už několikátá zfilmovaná verze podle známé Bulwer-Lyttonovi novely a opět jedna svým způsobem zajímavá variace po dvou předchozích zvukových z let 35' a 50'..Trio De Concini, Leone a Tessari se podíleli i jako spisovatelé, ve stejném složení ale o něco později i na filmu "RHODSKÝ KOLOS", kde v podstatě působil skoro stejný filmový štáb, včetně některých herců, jak je snadno si ověřit. Tento sandálový epos, má celkem obstojný příběh, odehrávající se na pozadí jedné z největších antických katastrof jakých starověký svět zažil. Tady v tomto filmu se mi ale líbilo, že této katastrofě nebyla věnována až taková pozornost, byla víceméně až druhořadou záležitostí a zde vypukla, až po všeobecném chaosu vzpoury, film byl tedy původně trochu o něčem jiném, sami jste si jistě říkali, sakra kdy už to přijde, o katastrofě jakoby nikdo nevěděl a nikdo ji nečekal, přišla pěkně až nakonec a to z čista jasna, jak jinak...K příběhu, proč ne? Stejně nikdo pořádně dodnes neví, co se v onom římském městě v provincii Napoli toho osudného 24. srpna roku 79 n.l. v zákulisí odehrávalo. Nebo snad ano? Když tak mi to může napsat. Akční hrdina NO.1 Steve Reeves (známý především jako Hercules) svou mužností, svými bicepsy (ve scéně kdy vyrval řetězy-okovy ze zdi je ukázal pěkně naplno) jasně mezi všemi přítomnými muži vynikal a kraloval, jeho křepelka Ione (Christine Kaufmann), ta zas byla z druhé strany opravdu rozkošná a okouzlující...Film byl nádherně barevný a pestře rozmanitý, exteriéry a kulisy hodnověrné, film obsahoval řadu nezapomenutelných scén (třeba propadlo), efekty výbuchu sopky byly na svou dobu poměrně zdařilé (na chlup stejnou akci jste mohli vidět později ve filmu "RHODSKÝ KOLOS", tam šlo ale o zemětřesení), nicméně scéna obětování v aréně, a to ji předcházelo, byla podle mě střelením tak trochu vedle...Jinak ale celkem obstojné, za zkouknutí film určitě stojí..Komentář zde jako 3-tí v pořadí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Výbuch sopky od začátku až do konce netrval ani 24 hodin. (duklak2)
  • Kdyby bylo došlo k erupci jiný den, obyvatelé Pompejí by možná měli větší naději na útěk. Obvykle vítr vanul jihozápadním směrem, takže by přes Neapolský záliv odvál sopečný sloup pryč. Ale v onen osudný den vál severozápadní vítr - přímo na Pompeje. (duklak2)
  • Režisér Mario Bonnard onemocněl hned první den natáčení. Film režíroval převážně Sergio Leone, který byl také jedním ze scenáristů. (Marek06)

Reklama

Reklama