Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Otec Davida, Peter, podivín a despota, ač nemá odpovídající hudební vzdělání, učil Davida od dětství hře na klavír a z Davida rostl slibný klavírista. Peter má zvláštní způsoby a rodině vládne silnou rukou. Když se mu na jedné soutěži zdá klavír rozladěný, udělá tam výstup a demonstrativně odvede Davida domů ještě před vyhlášením výsledků. Člen poroty Ben Rosen přinese Davidovi až domů Zvláštní cenu za odvahu, protože David hrál velice těžkou skladbu, což Peter přijímá rozladěně a odmítá Rosenovu nabídku, že bude Davida učit jako mimořádný talent zdarma. Nakonec však Davida k Rosenovi přece jen dovede. Zanedlouho David vyhraje celostátní soutěž a dostane nabídku studovat v Americe. Rodina nemá peníze ani na cestu, ale akce se ujme opět Rosen. David hraje na různých akcích a na jedné z nich se seznámí se známou starší spisovatelkou Katherine Susannah Prichardovou. S ní zůstává v kontaktu až do její smrti. David se těší na studium v Americe, ale Peter v poslední chvíli rozhodne, že nikam nepojede. David zatrpkne, ale dále se věnuje hudbě. Brzy je mu však jasné, že bez dalšího studia se nikam nedostane a bez vědomí otce se zkontaktuje s Královskou hudební školou. Získá stipendium a přes otcův odpor odjíždí studovat do Londýna. Na jeho dopisy otec neodpovídá a oba se tím trápí, ani jeden však nechce ustoupit (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (156)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výkon Geoffry Rushe je opravdu ojedinělý. Napadlo mě kam až sahají herecké možnosti různých herců. Rush by byl určitě v popředí pomyslného žebříčku. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herec HR - Geoffrey Rush + 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Armin Mueller-Stahl, Střih, Hudba, Scénář ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

MImořádný výkon Geoffreyho Rushe, spousta skvělé hudby, lehká podobnost s poněkud mladší Čistou Duší, narozdíl od Howarda režisér Hicks používá jako nosný pilíř svého filmu vztah otce a syna...povězte, který z těch dvou, Rush nebo Mueller-Stahl, je podle vás větší blázen? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Neskutečný snímek o pianistovi, kterého hudba dohnala až za hranici normálna. Strhují opus podaný geniálním Geoffrey Rushem není jen nějakým úhledným schématem "nešťastný génius", jakých bylo v poslední době k vidění hodně, je to příběh, který má dar strhnout těmi nejobyčejnějšími lidskými věcmi. Umění je obět. Někdy až příliš krutá. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pribeh genialniho pianisty je predevsim filmem jednoho muze - Geoffreyo Rushe. Bez jeho prociteneho vykonu by byl vysledny dojem z vytecneho zivotopisu jen polovicni. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tohle je presne takovej ten typ filmu, kde nak zvlast nejde o pribeh, protoze co si budem nalhavat, tyhle biografie jsou na stejny brdo, vetsinou je krutak, pak nakej problem a je fuk jesli drogy, trestnej cin nebo magor a podobne a pak zas navrat na vrchol a v tom tenhle film nijak nevybocuje. Ale u takovejchhle filmu zalezi na par vecech - o kom to je, kdo je v hlavni roli a jaka je hudba. A samozrejme i nakej ten schopnej reziser. No rezie je v pohode, celkem svizna a navic film neni zadny nervydrasajici drama, ale je takovej pohodovej. A co se tyce tech trech veci. Postava, o ktere film vypravi, mi absolutne nic nerika a v podstate do konce filmu jsem si nebyl jistej, jesli to je podle skutecny postavy. Pak tu mame hudbu, sice tu mohlo bejt vic tech sol na klavir, ale na hudbu si prakticky nemuzu stezovat, skvela a svizna. No a pak hlavni role. Geoffrey Rush je jednim slovem buh. Ten celej film naprosto ozivil. Nerikam, ze ten typek, co ho hral jako malyho, je spatnej, to spis naopak, ale Geoffrey, no kurva, to byl masakr. Mluvi jak kdyz Donutil vysvetloval kadenci samopalu a v ty roli je proste naprosto genialni. Skutecne jeden z top magoru. Nicmene skoda, ze ve filmu se toho zas tak moc nedeje a ma to i par hluchejch momentu, takle jen hodne dobry 4*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý snímek o geniálním pianistovi, kterému jeho despotický táta bránil v dalším vzdělávání a tak vzal problém do svých rukou a rozhodl se utéct a postarat se o sebe sám. Bohužel problémy v rodině a obrovská láska k hudbě ho doženou až za hranice normála. Geoffrey Rush podal naprosto ojedinělý výkon, o kterém se nemá cenu rozepisovat, to se musí vidět. Myslím, že Oscar pro Rusha je naprosto neoddiskutovatelný. Bohužel musím říci, že jsem viděl lepší životopisné snímky a kromě výkonu Geoffreye Rusha mě nic jiného nějak vyjímečně neoslovilo........ ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tak hned jako první musim říct, že trošku nechápu, jak může dostat oscara někdo, kdo se ve filmu objeví asi jen na 40 minut, ovšem na druhou stranu výkon Geoffreyho Rushe je tak monumentálně dokonalej, že se tomu postupně přestávám divit. Jeho ztvárnění pološílenýho a zároveň geniálního klavíristy skoro nemá obdoby. Jinak se ale příběhově už nejedná o žádnej unikát, spíš je to takovej typickej příběh/životopis génia. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

S Davidem Helfgottem a jeho rodinou bych se v reálném světě asi minula, ať už proto, že jsem narozdíl od jeho hyperaktivního, extrémně upřímného zaměření spíš klidný introvert, nebo proto, že jakkoliv mám vážnou hudbu ráda, existuje jistá hranice, za kterou už nerozeznám výborného klavíristu od geniálního. Co to má ale s hodnocením filmu Shine společné? Když nic jiného, tak ten prostý fakt, že filmová biografie člověka X je mnohem méně zajímavá, pokud vás člověk X nezaujal a netoužíte o něm vědět víc. A což o to, Geoffrey Rush mě hned v první temné scéně dostal, jenže když pak člověk čeká přibližně hodinu, než se děj zase vrátí k němu, nadšení to moc nepomáhá. (Zvláštní jak má občas Akademie tendence rozdávat Oscary hercům "hlavních rolí", kteří se však na plátně objevují méně než někteří herci rolí vedlejších. Dalším dokonalým příkladem je Hopkins v Silence of the Lambs.) Jakkoliv si tedy Shine svá vysoká hodnocení zaslouží, pro mě bude (bohužel) jen dalším z řady filmů, o jejichž kvalitách se objektivně nedá pochybovat, subjektivně mě ale za srdce nevzali. Z osobního hlediska tomuto filmu nicméně děkuju alespoň za jednu věc: za představení Geoffreyho Rushe širší (tedy neaustralské) veřejnosti. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bohužel, mám s hudbou až příliš společného, nebo se na ní prostě dívám úplně jinak, ale tenhle film mě nedokázal vůbec ničím oslovit. Je mi líto, ale musím dát tohle celkem osobní hodnocení. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Výborný Geoffrey Rush, jehož koktavý přednes s konstatně zavřenýma očima mě úplně smetl. Je to film o pomatení a Geofrrey opravdu většinu filmu je pomatený až na půdu. Párkrát to i slušně dojímá. Sehnala jsem si to ale hlavně kvůli hudbě. Rachmaninov je můj nejoblíbenější skladatel, takže jsem si užila jak skvěle podaný obtížný třetí klavírní koncert, tak spoustu jiných ukázek jeho (i jiné) hudby. Krásný film, doporučuji všem milovníkům klasiky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Divák cítí, že se skladba blíží do finále. Polodetaily Davidova obličeje zvyšují pocit napětí. Střih a za ním další. Klaviatura. Zpocené vlasy. Křečovitý prstoklad. Reflektor oslňuje virtuozovu tvář. Poprvé vidíme záběr na doprovod bubnů a zároveň v krátkém sledu i poslední celek na dirigenta a jeho orchestr. Na dirigentův poslední pohyb. Vystoupení je u konce. Diváci nadšeně vstávají. Bouřlivý aplaus. No není to úžasné? Trvalo to dlouho než tenhle kus o jednom zajatci světa hudby mohli diváci vidět, ale stálo to za to. Geoffrey Rush dokonalý, ovšem jen těžko tvrdit, zda si sošku nejcennější zasloužil víc než druzí dva představitelé stejné postavy. Každopádně palec nahoru!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Klasický životopisný film o podivném géniovi, chtělo by se říct po přečtení obsahu... Jenže chyba lávky. Naštěstí! Záře je hned v několika ohledech neobvyklá podívaná. Zaujala mě hlavně tím odlišným nehollywoodským podáním příběhu - scénář mě nenutil mít automaticky soucit s hlavní postavou, nenabádal mě, abych nenáviděl Davidova otce, k ničemu mě nevedl, nepokoušel se ze mě ždímat slzy. Naopak nechal všechno na mém uvážení, ať si udělám vlastní obrázek a dívám se dál. Velmi osvěžující. Druhou neobvyklou věcí je výkon Geoffreyho Rushe. Ve filmu se dohromady objeví na nějakých čtyřicet minut, přesto hraje tak mistrovsky, že nemůže být pochyb, že právě jeho role je ta hlavní. Zkrátka září. No a v neposlední řadě nemůžu pominout režii, protože na scénu s Rachmaninovovým koncertem pravděpodobně nikdy nezapomenu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Splnil som si jeden veľmi starý rest, tento film som sa chystal zhliadnuť ešte v dobe svojho vzniku a mnoho krát po nej, no vyšlo to až teraz. Hlavným dôvodom bol samozrejme G. Rush, ktorý však na moje prekvapenie začína hrať až v polovici filmu, ak nerátam krátky úvod. Púšťať si to v pôvodnom znení asi nemá veľký význam, Rush artikuluje asi ako Luděk Sobota po 2 litroch vodky, takže mu nerozumieť takmer nič. Jeho výkon je fajn, ale príbeh nie je nič extra. V prvej polovici filmu sa zdalo, že to bude zaujímavo pokračovať vzhľadom na napätý vzťah otca a syna, ale po úraze sa zmenil nielen náš hlavný hrdina, ale i prístup režiséra, ktorý akoby zrazu nevedel, čo ďalej. Filmu chýbajú emócie, nedokázal ma chytiť za srdce a neprinútil ma Davida ani ľutovať ani milovať, čo je škoda vzhľadom na potenciál, aký film mal. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

geoffrey rush je vynikajúci.len spracovanie sa mi zdalo trošku nevýrazné.obsahovo a myšlienkovo spriaznená čistá duša bola o dosť lepšie.lenže žiara bola prvá.aj tak velmi silný nadpriemer ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh geniálního muže, kterému jeho otec nikdy neodpustil, že "obětoval" svou rodinu vůči své kariéře korcertního mistra.. Rush je skvělý. Pana Stahl sehrál roli utoritářského otce rodiny rovněž skvěle.. Budete jej nenávidět.! :-) ()

Související novinky

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

KVIFF.TV exkluzivně uvádí Trojúhelník smutku

20.12.2022

Streamovací platformu KVIFF.TV nemohli fanoušci filmu v uplynulém roce přehlédnout. Jako jediná přinesla do České republiky poslední počin režisérské legendy Larse von Triera – třetí sérii Království… (více)

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Reklama

Reklama