Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neúnavně obětavá předsedkyně ZO KSČ ve spolupráci s bodrým majorem StB zbaví politicky nevyzrálého výzkumného pracovníka obvinění z napomáhání diverzantům... ,,Tento příběh se neudál a je vymyšlený" - oznamuje závěrečný titulek. Jeden z prvních příkladných výrobků normalizační dramaturgické skupiny Dr. Vojtěcha Trapla. (oficiální text distributora)

Recenze (23)

Marthos odpad!

všechny recenze uživatele

Otřesná ideologická slátanina, jejímž spoluautorem je Ivan Gariš, mimořádně odpudivá postava, jeden z nejobávanějších estébáků, který se v padesátých letech podílel na akci Kámen. Film zcela bez uzardění legitimizuje činnost StB, navíc v silně nevěrohodném a hrubě zkresleném podání. Těžko říct, co je horší, zda příběh sám nebo trapný herecký výkon Zdeňka Kampfa, kterého měli snad rovnou odstřelit... Ozdobou tohoto prorežimního dílka je samozřejmě Jiřina Švorcová v roli stranické funkcionářky, pokoušející se zachránit zaváhavšího inženýrka. Libíček se Sovákem zdiskreditovali sami sebe, bohužel. Hrůzný přízrak znormalizované československé společnosti. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jenže, za tím vším se skrývá výborná hudba Vladimíra Sloupa, slušná režie s dlouhými scénami, silné dialogy Lídy a Ing. Krále, i trochu té psychologie se soudruhům podařilo. Královo pobyt ve vězení je perfektní. Humor do toho přináší skvělý, zkušený mukl Libíček, Sovák se Šméralem jsou plně poživatelní a Jiřina je prostě moje slabost (její herectví je upřímné). Když dokážete čelit současné, západní demagogii, tak proč ne téhle. Použij rozum a film se pro Tebe stane výborným detektivním drámem, o kterém si dnes můžeš udělat svobodný názor. ()

Mulosz odpad!

všechny recenze uživatele

Dílo, které je vždy stěžejním bodem jakékoliv festivalové přehlídky československé normalizační kinematografie. Ač má „Člověk není sám“ tendenci hrát si na neškodnou a řemeslně slušně zvládnutou kriminálku, jednak toto není pravda a jednak jde o film velmi nebezpečný. Zcela totiž ve smyslu dneška legalizuje práci StB a tuto činnost vědomě polidšťuje. V tomto případě totiž staví příslušníka StB do role spasitele údajně politicky nevyzrálého výzkumného pracovníka, vše se odehrává s nepřesvědčivým šarmem, vtipem a bodrostí. Klíčovou roli v tomto záchranném procesu sehrává až nelidský kladná předsedkyně ZO KSČ v podání nikoho jiného než Jiřky Švorcové. Zvláště úsměvná je z dnešního pohledu její filmová stížnost, že ostatní kolegy všichni oslovují titulem a vykáním, jen jí křestním jménem. Je se čemu divit, bere tuto ženu někdo ještě dneska vážně? Režisér Josef Mach byl jedním z těch, kteří byli v 60. letech uklizeni do pozadí mnohem schopnějšími autory, avšak v 70. letech navázali na svou tvorbu z let padesátých, kde mu lze toliko přiznat jako polehčující okolnost, že filmy „Vzbouření na vsi“ (1949), „Rodinné trampoty oficiála Tříšky“ (1949) nebo „Akce B“ (1951) nepatřily mezi ty alarmující zástupce prvního období temna v československé kinematografii. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Pan Sovák v roli vyšetřovatele skvělý. Každý film s ním získává úplně jiný pohled a v tomto případě spojení s Jiřinou Švorcovou bylo docela příjemné.. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....... hodne vyšrófované.... teda za vajcia ťahané......asi nikdy to nebolo dielko obľúbené a asi sa to nezmení..... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Sovák v roli hodného estébáka.. Panečku... Jinak v souladu s tím kolika lidem strana a vláda zničila životy.. Opravdu vtipné... ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nepěkný komunistický výukový film o tom, že donášet a bonzovat je správné. Snaha vylíčit StB jako užitečnou organizaci, kde jsou dobří pracovití lidé je nechutná záležitost. Zejména plukovník a poskok majora Jirky Sováka je odporně slizký. Zdeněk Kampf nehraje zbabělého inženýra moc dobře. Jiřinka Švorcová opět přehrává, jak je jejím dobrým zvykem. Celkově je to pozoruhodný paskvil. ()

Přemek odpad!

všechny recenze uživatele

Jiřina Švorcová jako bezpříkladně kladná funkcionářka, která v roce 1953 (!) chce, aby vynikající vědecký pracovník (otřesný brněnský herec Zdeněk Kampf) byl převeden z ponižující archivnické práce, kterou vykonává od roku 1948 za trest za to, že jeho kamarád přešel "za kopečky", zase zpátky do výzkumu. Jejímu nadřízenému se samozřejmě nechce a do toho všeho se starý kamarád vrátí, pravděpodobně jako agent. Náš vědátor, neschopný praktického života (jinak by věděl, že ho má hned udat StB), jej nechá dvě noci přespat. Poté kamarád uzme jeho klíče od chaty a tam již jej za pár dní najde StB mrtvého. Vědátor je okamžitě zatčen (ZA CO?? ptáte se? Tak to jste v té době asi nežili) a uvržen do vazby (zde potkává svého "kamaráda do deště" v neuvěřitelně půvabném podání skvělého Jana Libíčka). Hodný estébák (Jiří Sovák) se mu snaží pomoci, zrovna tak, jako kádrovačka (Švorcová). Vědátor nakonec nabídne estébákovi, že mu nakreslí plány svého úžasného vynálezu - ne proto, aby se vykoupil z vězení, ale proto, že už mu "to" uzrálo v hlavě a musí "to" ven, jinak bude pozdě a vynález vynaleznou na kletém Západě! Estébák proti vší logice souhlasí a vozí služebním autem - bez vědomí svého nadřízeného (Vladimír Šmeral opět předvádí jednoho ze svých dýchavičně proletářských plukovníků) - vědátora do laboratoře výzkumného ústavu (!!!!). Ke cti této nesmyslné a absurdní grotesky nutno říci, že nekončí happy endem v podobě propuštěného vědátora, vrhajícího se do náruče soudružsky horoucí funkcionářky, alébrž jej ponechávají (logicky) otevřený - inu, vynález už "vyplivl", tak mu dáme těch patnáct let... ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Srdcervoucí estébácká historka, kde bizarnost příběhu je podtržena účastí Mistra Šmerala v roli plukovníka STB (s Dzeržinským na obrázku v kanclu). Když k tomu přidáte lidové komiky Sováka v roli estébáka - sympaťáka a Libíčka coby protřelého vězně v teplákové soupravě, je "dokonalost" tohoto filmu neoddiskutovatelná... ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Dá se s přehledem souhlasit s většinou místních komentářů. Film je totiž opravdu plný různých jak přiběhových tak dialogových nesmyslů. Ne nesmyslů logických, ale spíše morálních či přímo bytostních. Snímek není ničím jiným než reklamním produktem tehdejší vládnoucí strany. Režim v něm propaguje sám sebe, pomocí slabého a vykonstruovaného děje. Tvůrci vybrali do vymyšlených postav herce známé i neznámé a pokud se na jejich výkony podívám nezaujatým okem, u nikoho z nich nikde nenacházím žádný přesvědčivý, natož pak výborný přednes. Až u srdce bolí, při pohledu na některé přední české herce, jak se doslova před kamerou ponižují svým nic říkajícím projevem. Samotná pointa děje budí svou naivitou útrpný úsměv na rtech a nedokázal ve mě vzbudit ani ten falešný pocit nostalgie. Nestačím se kolikrát divit co jsme v minulosti všechno stihli natočit a co mě televizní stanice ještě v budoucnu z našeho archívu dokážou představit. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Soudružka-vamp Švorcová, diverzantka-vamp Drahokoupilová, politicky nevyzrálý, leč schopný výzkumník (který si pod upřímným pohledem soudružky uvědomí své bludařství), skvěle pracující StB a propracované krytí příslušníků. Zajímavé ingredience, přesto to místy celkem nudí. ()

Vikinec odpad!

všechny recenze uživatele

Soudruzi přešli na vyšší level. Tady už pomateného občánka poučuje samotná STB v čele s Jiřím Sovákem. Film nabízí nepřehledný děj, ve kterém moudrá státní policie společně s velkou komunistkou vědeckého ústavu pomáhá ze šikmé plochy člověku, který by se na ni nikdy nedostal, nebýt našich soudruhů. Strhující rudý příběh kolorují brilantní herecké výkony Zdeňka Kampfa a Vladimíra Šmerala, kteří svým uměním zřejmě demonstrovali svůj nesouhlas s dílem... Jasný odpad a kopanec do prdele nebožtíka Sováka. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nebylo to až tak špatné. Zejména majorovy hlášky tomu dost pomáhaly, i když jich moc nebylo. Herci v rámci možností dělali, co mohli, ale agitku zapřít nešlo. Přesto se na to dívat dalo. ()

Aberdeen odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér Josef Mach byl podle mě vynikající profesionál, hlavně proto, jak se dokázal pohybovat skrze žánry. V jeho filmografii najdeme velmi dobré filmy, průměrné i vyslovený odpad, mezi který musím bohužel zařadit tuto těžce prorežimní normalizační agitku se špionážní zápletkou. Nezachránili ji ani Sovák s Libíčkem či Šmeralem. Záhadou je mi obsazení hlavní role brněnským hercem Zdeňkem Kampfem, který je v tomto filmu přímo tragický... ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Ideologicky zcestný, ale jinak relativně fungující film, žánrově něco mezi kriminálkou, psychologickým dramatem a angažovaným dílem o boji se záškodníky. Sovák a Libíček tento film buďto dostali za trest anebo si jenom vybrali slabší rok či oddechový čas. O rok dříve spolu zazářili v Pane, vy jste vdova! a o rok později v Šesti medvědech s Cibulkou. Každopádně Sovákova postava se stala zřejmě nejsympatičtějším a nejpřívětivějším vyšetřovatelem StB v historii čs. filmu :-) Jenom ta 50.léta jsem tam vizuálně nějak neregistroval (až na otisk datumky a zmínky o 6 letech uplynulých od Února 1948) - co do výpravy mi připadalo, jako by se film odehrával v době vzniku... ()

Reklama

Reklama