Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant West (Samuel Jackson) dostal za úkol trénovat v obtížných podmínkách panamského deštného pralesa speciální jednotku o šesti mužích. Čtyři vojáci jsou brutálně zabiti, jeden zraněn a šestý se stává hlavním podezřelým. Jak ke zločinům došlo? A proč? Vyšetřování se ujímá důstojnice(Connie Nielsen) a pomoci jí má bývalý ranger, svérázný Hardy (John Travolta). Dvě verze případu se proplétají se spoustou nevyjasněných okolností. Nic nedává smysl a řešení je stále v nedohlednu... Thriller Zelené peklo vytvořil tandem scénáristy Jamese Vanderbilta a režiséra Johna McTiernana (Smrtonosná past, Aféra Thomase Crowna). Jejich záměrem bylo podnítit zvědavost a dát divákovi až do poslední chvíle příležitost k vlastnímu názoru na rozuzlení. Něco vidíme na plátně a něco se ještě uvnitř filmového příběhu skrývá. Je tu řada otázek bez přímých odpovědí. Přitažlivým prvkem - kromě této hry na pravdu - je i obsazení hlavního představitele, drsného chlápka s nohama na stole. Není to nikdo jiný než hvězdná stálice a král hollywoodských comebacků John Travolta (Generálova dcera, Tenká červená linie). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (262)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Basic se měl stát návratem na výsluní pro dva Johny, McTiernana a Travoltu. Inu, zpět na výsluní se díky němu nedostal ani jeden. Hledání viníka je ale trošku komplikovanější. Nápad scénáristy Jamese Vanderbilta nebyl špatný, všemožné kombinace na jedno téma – smrt nenáviděného důstojníka – nechávají velký prostor divákově představivosti a vlastnímu uvažování, aby byl na konec stejně usazen do sedačky „šokující“ pointou. Rád bych řekl, že jsem ji „sežral i s navijákem“, ale nebylo tomu tak. Ne, závěrečnou scénu jsem opravdu nevytušil, ale taky mi k tomu nebyla dána možnost. Smršť flashbacků, kde se mění výpovědi, děj a dokonce i postavy, mě nepřipoutala do křesla. Asi půl hodiny před koncem mi už bylo celé řešení případu úplně putna a bez většího zájmu jsem nechal film doplout do „konce“, který po celé eskapádě, kdy si vlastně „dělal z diváka srandu“, působí spíš jako přesně mířená facka než nějaký „šok“. Režisér McTiernan však taky nepatří k těm, kteří vyváznou se zdravou kůží a propustkou s nápisem: „za všechno může scénář“. Úvodní nálet do džungle připomene Predátora natolik, až slabším povahám vytrysknou dojetím slzy. Akci McTiernan taky umí, jenomže té je ve filmu pomálu – přece jenom se jedná o „vyšetřovací drama“ – a na „kecy“ on nikdy moc nebyl. Charaktery představí sice rychle, ale natolik stručně, až mi fakt, že velitel komanda West, jediný opravdový herecký výkon předvedl Samuel L. Jackson, byl pěkný parchant, došel až při závěrečných titulcích. Rád bych se rozepsal i o jiných postavách, ale jak mám o někom psát, když si ho den po shlédnutí nepamatuji? John Travolta si zopakoval svou roli z Generálovy dcery , ale navíc je unavenější, ještě více přehrává a když si při výslechu pohodově rozvalí své (ne zrovna nejmladší) tělo na stůl, přešla mě silná nevole v oblasti žaludku. Connie Nielsenová jako by se snad bála Travolty, ale v jeho přítomnosti se stahuje do pozadí a bez špetky zájmu odříkává svůj naučený text. Basic vlastně není špatný film, je jenom špatně zahraný, nepřehledně a nudně zrežírovaný a odflákle zahraný. Překopat všechny tyto neduhy, tak máme „vyšetřovací drama z vojenského prostředí“ jako vyšité. Tři hvězdičky spíše proto, že Westově Generálově dceři jsem je dal taky a navíc je o kapku horší než nejnovější McTiernanovo dílo, což ale není pro Johna žádná výhra. Vlastně ani pro jednoho ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Počiatočné vyšetrovanie uplynulých udalostí prostredníctvom flashbackov je tak nudné a nezaujímavé, že vás vôbec nevtiahne do deja a po prvom veľkom zvrate neviete, kde je sever. A to ste iba v polovici filmu, pričom podobných zvratov príde ešte asi desať, plus jeden finálny, ktorý by urobil dieru do hlavy aj Keyserovi Sozemu. Problém tohto filmu je, že John McTiernan nie je Bryan Singer. A predátorovská akcia v dažďovom pralese nie je prioritou jeho scenára. Neuveriteľne prekombinovaná a zmätená báchorka, ktorú nemôže zachrániť ani výborné herecké obsadenie. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Timto se omlouvám všem filmům, které jsem kdy označil za překombinované. Tady je i ta překombinovanost překombnovaná. Mimochodem, snad ještě nikdy jsem z kina neodcházel, aniž bych chápal jak to vlastně dopadlo. Až Basic:-) ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný film. Celou dobu se člověk snaží pochopit, o čem to vlastně je, aby byl nakonec svědkem absolutně překombinovaného finále, jenž je plné nepřeberného množství dějových zvratů. Pokud to divák celé pochopí, zjistí, že ten film byl absolutně o ničem. Škoda, že zrovna v takovém "nijakém" filmu se Travolta vybičoval k velice příjemnému hereckému výkonu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Zelené peklo poprvé, rozbolela mě z něj hlava a naprosto jsem nepochopil veškeré zvraty a pointy. Když běželo pak Zelené peklo v televizi, rozhodl jsem se absolvovat prodírání se džunglí scénáristických kliček znovu, protože jsem byl zvědavý, zda mi to tentokrát (když už trochu vím) dá smyl (mimochodem, nechat Travoltu dabovat Petrem Rychlým je jeden z nejujetějších nápadů posledních let). Ano, ty jednotlivé střípky jsem do sebe nakonec jakžtakž poskládal, nicméně to nic nemění na tom, že jsou tam pořád podstatná dějová "ale", nemluvě o špatném zpracování (tak komplikovaný děj by klidně mohl mít dvě hodiny a ne usmolených 98 minut). Jiskření mezi Nielsenovou a Travoltou je zdaleka to nejlepší, co Zelené peklo má... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je to tak. Kdyby snímek končil do osmdesáté minuty, nazval bych ho dost napínavým i akčním, konec byl ale zmatený, směšný a překombinovaný i na mě, i když si na to normálně moc nestěžuju. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mohlo to dopadnout mnohem hůře, moták to byl jen co je pravda,ale Travolta hrál docela dobře. McTierman už tedy natočil lepší filmy, to je fakt. Na druhou stranu z tooto pekla, neměl můj obličej barvu z nádechem zelené. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Docela to de. Jenže je to chvílema neskutečná nuda. Já osobně bych tento film přirovnal ke Krvavé volbě, kde Samuel L. Jackson hrál taky a taky se s tím nesral, jenže tady je to všecko trochu jinak a celé je to zamotanější a záhadnější, než to vypadá a nakonec je docela velký problém se z toho všeho vymotat. Prostě se zde vyšetřuje, řeší se závažný problém v armádě, do toho se motají akční scény z minulosti a celé to vypadá dosti akčně a zajímavě. Jenže akce mí zas tak úžasná nepříjde a celé je to hodně velký akční průměr. Naštěstí to svérázný John Travolta příjemně zpestřuje a tak je i v těch nudných scénách na co koukat. Možná právě díky němu je to tak zábavné a vlastně zajímavé, jináč by to byla velká nuda. --- Můžou se z nás stát hrdinové, co dostali vrahy svýho seržanta. Jde jen o to, jak se ta historka podá. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

John McTiernan byl dlouho považován za dobrého režiséra akčních filmů. Není se divit po skvělém Predátorovi, po dvou Smrtonosných pastech a Honu na ponorku. Bohužel v Zeleném pekle zeleně narazil. John Travolta zde neodvádí žádný velký výkon, ale Samuel L. Jackson je jako obvykle přesvědčivý a podobné role mu padnou. Snímek je dosti podobným Odvaze pod palbou nebo jiným podobně (zpětně vyprávěným ) snímkům. Obsahuje také stejné neduhy a těmi rozhodně jsou nudnost míst mezi vyprávěním a celková slabší poutavost než u běžně chronologicky vyprávěných filmů. Asi stojí za shlédnutí, ale raději bych doporučil například Krvavou volbu, v které je nejen Samuel L. Jackson mnohem lepší než zde, ale také celý film drží lépe jako celek. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Klaus Badelt: 1 - Klaus Badelt - Main Title ,2 - Klaus Badelt - Basic ,3 - Klaus Badelt - Rangers ,4 - Klaus Badelt - Deception ,5 - Klaus Badelt - Two Truths ,6 - Klaus Badelt - Behind It ,7 - Klaus Badelt - DEA Agent ,8 - Klaus Badelt - Sgt. Nathan West ,9 - Klaus Badelt - Special Forces Trainees ,10 - Klaus Badelt - Hurricane In The Jungle ,11 - Klaus Badelt - Panama ,12 - Klaus Badelt - Survivors ,13 - Klaus Badelt - Dunbar And Kendall ,14 - Klaus Badelt - Capt. Julia Osborne ,15 - Klaus Badelt - Approach ,16 - Klaus Badelt - Reconiction ,17 - Klaus Badelt - Base Commander ,18 - Klaus Badelt - Fail ,19 - Klaus Badelt - Dissaprove ,20 - Klaus Badelt - Under Suspicion ,21 - Klaus Badelt - Trafficers ,22 - Klaus Badelt - Hate ,23 - Klaus Badelt - Time Running Out ,24 - Klaus Badelt - Trace ,25 - Klaus Badelt - Confession Out ,26 - Klaus Badelt - Murdered ,27 - Klaus Badelt - Contradict ,28 - Klaus Badelt - Truce ,29 - Klaus Badelt - Story Unfolds ,30 - Klaus Badelt - Reveals ,31 - Klaus Badelt - The Fate Of The Missing Rangers ,32 - Klaus Badelt - Tom Hardy Work ,33 - Klaus Badelt - The Truth ,34 - Klaus Badelt - Domain ,35 - Klaus Badelt - Introduction ,36 - Klaus Badelt - End, ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Mohla to být vojenská kriminálka s nevýraznou pointou. A když už tvůrci chtěli zašmodrchat finále, mohli pointy nechat dvě. Jenže z Pekla zeleného je peklo divácké a v závěrečném dvacetiminutovém maglajzu se motivace jedné z postav mění ve frekvenci jednou za tři minuty. Úplný konec mi proto byl zcela jedno a Basic zanechává dojem vtipu, jehož terčem je sám divák. Jestli má zrovna tohle být McTiernanova tečka, je to docela k pláči. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A po tretie, stále som ešte trochu opitý, tak sa snáď neurazíte, ak prejdem priamo k sexuálnym narážkam.“ Armádny vyšetrovateľ Paul Brenner, ktorého Travolta hral v roku 1999 v hite Generálova dcéra, patrí k tomu najlepšiemu v jeho kariére. Nečudo teda, že sa vždy vyjadroval tak, že by si veľmi rád zahral v pokračovaní (Generálova dcéra vznikla podľa knihy, ktorej hrdina sa viackrát vrátil). Nejako to ale z rôznych príčin nevyšlo (za sebou vravím nanešťastie) a Brennera si John už nikdy nezopakoval. Zelené peklo, ktoré prišlo o 4 roky neskôr, zvykne bývať pokladané za falošný sequel Generálovej dcéry. Znova vojenské prostredie, znova sebavedomý Travolta v úlohe špičkového armádneho vyšetrovateľa, znova atraktívna kolegyňa, znova pekne krvavý zločin a dusné prostredie. Bohužiaľ, napriek prítomnosti režiséra Predátora to nevyšlo a zelené peklo je fakt strašné. Očividne mu chýba spisovateľské majstrovstvo scenáristu Generálovej dcéry Williama Goldmana. Zelené peklo je v prvom rade nehorázna kravina. Každé štyri minúty ds dočkáte šokujúceho zvratu, ktorý EŠTE VIAC obracia naruby (beztak už dávno na ruby totálne obrátenú) zápletku. Snímke spočiatku nemožno uprieť náznak atmosféry (daždivá džungľa), ale inak režisér vyhodil von oknom všetko. Aj atraktívne herecké obsadenie, ktoré nezachráni ani obézny Travolta, ani sadistický Samuel L. Jackson („Obzvlášť jedno je mi, ktorého generála ste fajčili, aby ste sa dostali do môjho tímu, smradi.“). Celosvetová tržba 11 miliónov (rozpočet 50), čo dodať. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Celkem koukatelný snímek, který však finálním rozuzlením jde úplně do hajzlu. Vyšetřování, které nám tu předkládají je sice celkem zajímavé, ale je to vlastně jen vyprávění dvou přeživších o tom, co se vlastně stalo a nejde tu vůbec o nějáké vyšetřování spiknutí nebo cokoliv na ten způsob. Chvílemi se v tom člověk ztrácí a konečné odkrytí karet je spíš jen aby diváka překvapily (karty) a nemá podle mě žádnou spojitost s předchozím dějem. To si tvůrci prostě řekli, že chtějí hodně překvapit a logická návaznost jim je ukradená. Jinak by to byl aspoň o třídu lepší film, ale do dramatického thrilleru s občasnými akčními scénami se prostě absolutní happyendy nehodí, to je můj názor a nikdo mi ho nevymluví. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na týhle základně máme tři druhy nehod. Tragický nehody, který nebudu váhat opakovat." Tak co se to v tý džungli vlastně stalo? Kdo mi to řekne? Ty? Ty trošku lžeš. Tak ty? Ty asi ne, ty jsi na bělocha podezřele černej. Nebo ty? To těžko, ty jsi vlastně mrtvej, sorry. Co ty? Ty maluješ Osmičku? Aha. Tak kdo něco ví? Já jsem to tedy dlouho nebyl, ale dost mě to bavilo a na závěr i potěšilo. Za mě prostě byla tato historka podána ze všech úhlů pohledu velmi dobře. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Poněkud netypická armádní >detektivka< , kde děj přece jen vyžaduje trošku více pozornosti a asi neuspokojí příznivce laciných prostoduchých akčňáků. Docela zajímavý i napínavý film s hrou na pravdu a překvapivým rozuzlením nakonec. Nakonec - cit.: "...jde jen o to, jak se ta historka podá..." ;-) Tři a půl hvězdičky, pro zbytečně >blazeovaného< Travoltu zaokrouhleno dolů. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Mctieran, už neni tak dobrej jak býval, ale přesto si myslim, že tenhle film neni tak straěnej jak to podle hodnocení vypadá nebo jsem asi jedinej komu se tenhle film líbil, samozřejmě že to neni nějakej oscarovej snímek, ale jako béčkovej film to je nadprůměrný dílo. Je to něco podobnýho jako odvaha pod palbou, akorát že to je snad ještě víc zamotaný. Teda hlavně závěr, ve kterým je konečná pointa asi 10x naprosto překroucená a nakonec se ukáže že to bylo vlastně všechno úplně jinak, ale myslim si že se v tom tvůrci vcelku dobře zorientovali a ve všech těch zvratech neutopili. Hlavní role byla svěřená Johnu Travoltovi, sice hraje slušně, ale už jsem ho viděl hrát mnohmem líp, aspoň ty jeho vtípky jsou hodně dobrý. Bohužel celej film neoplývá zrovna plejádou vynikajicích hereckých výkonů, ale třeba takovej Samuel L. Jackson na to že nemá jednu z hlavních rolí a na obrazovce se ukazuje vždycky jen na chvilku, tak se nemusí za svůj výkon rozhodně stydět, ostatní herci už za moc nestojí snad jen Connie Nielsen. Ale mě se to stejně líbilo ()

choze 

všechny recenze uživatele

Někdejší spoluzakladatel akčního žánru John McTiernan po příšerném ROLLERBALLU dopřál divákům ještě zelený přídavek. Notně slaboduše napsaná, natočená a (ne)zahraná epizoda JAGu roztažená na hodinu a půl je i při své pověstné překombinovanosti od začátku průhledná, bez jediné sebekratší akční scény. Průserem to smrdí už od otřesně diletantské zadní projekce nebo co to bylo na začátku filmu, kdy vojenské vrtulníky v dešti přelétají nad džunglí a vy si s hrůzou uvědomíte, že tu příšernost má na svědomí režisér PREDÁTORA. Nějaká americká filmová kritička o Travoltovi napsala, že je tu tuhý jako vařená sova. Faktem je, že jak ho mám rád, působí tady kolikrát až nechtěně komicky. Pokud chcete vyšetřovací thriller z vojenského prostředí s Travoltou, zkuste radši vyrazně lepší GENERÁLOVU DCERU. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Dějově zajímavý film s vcelku dobrým nápadem, který staví především na práci s divákem, který dostává velký prostor k vlastnímu řešení situace. Bohužel trapná absence stop vede pouze k tomu, že žádný z nabízených scénářů se neukazuje jako pravdivý a divák se až do konce může jen divit, k jakým závěrům, že to naši vyšetřovatelé došli. Neustále vypodívání dvou přeživších, z nichž každý přijde s několikrát obnovenou svou verzí příběhu totiž rozhodně nemůže být bráno vůbec vážně. Jediné co tak tenhle film zachraňuje jsou líbivé pasáže ať z výcviku, akce nebo samotného vyšetřování, scénář je totiž jedna z největších demencí, která si našla cestu na televizní obrazovky. Sám jsem zvědav, zda mi po druhém zhlédnutí vše zapadne do sebe a budu moci uznat, že v tomhle příběhu přeci jen něco je. ()

Související novinky

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

McTiernan uvízl ve Smrtonosné pasti

McTiernan uvízl ve Smrtonosné pasti

18.09.2006

To, že se chystá čtvrté pokračování této populární akční série, ví asi každý. Bohužel, v tomto případě ani zdaleka nejde o záminku na bujaré oslavy, ale právě naopak film s podtitulem připomínajícím… (více)

Reklama

Reklama