Reklama

Reklama

Detour

Trailer 1

Student právnické fakulty a mladý pan dokonalý Harper podezírá svého intrikánského nevlastního otce Vincenta ze zavinění dopravní nehody, při níž jeho matka upadla do kómatu. Když jednoho večera utápí v zaplivaném losangeleském baru svůj žal ve whisky, vyruší ho drsně vyhlížející vidlák jménem Johnny Ray, který mu nabídne, že se o jeho nevlastního otce "postará" výměnou za tučnou sumu ve výši dvaceti tisíc dolarů. Naštvaný, alkoholem povzbuzený Harper, který touží po pomstě, na jeho nabídku přistoupí a stráví zbytek večera popíjením panáků s Johnnym Rayem. Druhý den ráno se Harper probudí s tou největší kocovinou v životě a velmi mlhavou vzpomínkou na to, co se předchozí noc odehrálo. Když pak uslyší klepání na vchodové dveře, ke svému velkému překvapení za nimi najde Raye a jeho krásnou, ale odtažitou přítelkyni Cherry, kteří jsou připraveni vyrazit do Vegas zabít Vincenta. Harperovy námitky, že byl opilý a neměl tušení, co dělá, Johnnyho Raye nezajímají a působí ve studeném denním světle ještě hrozivějším dojmem než kdy dřív. Harper si rychle uvědomí, že není cesty zpět – pokud chce přežít, nezbývá mu než postupovat podle plánu. (HBO Europe)

(více)

Recenze (43)

tron 

všechny recenze uživatele

Tak Christopher Smith (Metro, Firemný masaker: Hrôza v Maďarsku, Triangle) sa zrejme definitívne vykašľal na hororový žáner a po morovej Čiernej smrti so Seanom Beanom prichádza s ďalšou nehororovkou. Podobne, ako Čierna smrť, i v Detour je pár drsnejších momentov, ale rozhodne nejde o žiadny horor, ale o „klasický“ triler. Dosť tomu pomáha celkom kvalitné herecké obsadenie (najmä Tye Sheridan je dobrý, ale aj ostatní sú fajn) a šikovný scenár. Ten nie je rozprávaný stopercentne chronologicky, takže nastane veľa prekvapujúcich momentov, kedy si myslíte, že viete, ako scéna dopadla a potom príde flashback a vy so šokom zistíte, že dopadla úplne inak. Mám ale trochu problém s etikou hlavnej trojice postáv. Že sú tí dvaja magori, ktorí sú pre prachy schopní zabiť človeka, je jedna vec. Ale problém je už s hlavným hrdinom, ktorý je režisérom líčený pomaly ako hrdina roka a pritom chce svojho vlastného otca zabiť v podstate „iba“ preto, že má (asi) milenku. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Gratulujem režisérovi, že zatiaľ nenatočil zlý film. Ale toto bolo pre mňa skôr rozporuplné, možno aj preto, že rovnomenný, cez 70 rokov starý "Detour" je moja najobľúbenejšia noirovka. A hoci sa tu nejedná o remake, ani nič také, film naň vo viacerých momentoch vyložene odkazuje a dokonca je tu na chvíľu aj použitý. Ináč to vlastne nie je tak celkom NOIR, hoci sa to snaží ako vie, no dokopy to aj tak necvakne naplno. Ale na jedno pozretie v pohode. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Christopher Smith stál za spracovaním môjho veľmi obľúbeného hororu "Triangle", solídnej "stredovekej" mordovačke "Black Death", či pre mňa neprávom mnohými odsúdenom "Metre". Tento chlapík v mojich očiach skrátka vie. "Detoir" je však v mnohých ohľadoch iný, na iných princípoch vyskladaný, čo len potvrdzuje Smith-ovu všestrannosť. Základným prvkom je pohrávanie sa s mysľou diváka. Najprv všetko stručne "dané", potom akási snaha o vyvolanie zmätku, aby sa to v závere celé vyjasnilo. Nemôžem si pomôcť, no napriek celkovej spokojnosti som predsa len očakával viac. Akcia žiadna, pričom hlavnou formou je prevažne tliachanie hubou. Škoda, že to nie je trošku "záživnejšie" ... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

U mě teda o dost větší zklamaní než u ostatních, jak to tady sleduju. Dvě hvězdy za srážku chlapa kamionem, jinak mě to moc nebavilo. 40% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Student práv Harper (Tye Sheridan) si vědomě zkomplikoval život. Dost možná, že v budoucnu bude před soudem obhajovat takové týpky, jakým je Johnny Ray (Emory Cohen), sociopat, kterého před nedávnem střetl v baru, a s nímž si dohodl nájemnou vraždu svého otčíma, zodpovědného za kóma jeho matky, do kterého upadla po autonehodě. Nyní bude mít sám na krku vraždu, pokud včas nepřechytračí zabijáka, se kterým se spolu s jeho zjizvenou přítelkyní (Bel Powley) vydal za intrikujícím otčímem do Las Vegas. Film ve své podstatě nedokáže nabídnout čistokrevný thriller, rád by jej povýšil na něco víc, přítomnost psychologických prvků i nechronologického stylu vyprávění, v jehož důsledku se vracíme ve vyprávění o několik hodin zpět, abychom pak plynule navázali na přítomný děj, je v podstatě to jediné, co tenhle film odlišuje od desítky jemu podobných, řekněme rovnou tuctových, míjejících kinodistribuci. Rating R je zde úplně k ničemu, je zcela nevyužitý, drastické i sexuální scény si daly pohov, případně jsou až moc mírně pojaté, pár spoře oděných barových tanečnic se nedá označit za explicitní erotiku. Zkušený britský režisér Christopher Smith, pro kterého je cesta do režisérské elity i po tomto filmu nadále uzavřena, si ve svém scénáři nevyjasnil, jak chce mít svůj film pojatý. Střídaní různých žánrových prvků i odchylek filmu ne úplně prospělo. Začátek navnadí, prostředek je pouštní road movie, dojezd filmu v psychologickém duchu, doplněném o zpomalené záběry, je úplně o ničem. Ke vší škodě se do filmu nepodařilo aplikovat žádné napětí, byť jen zlomek. Nezapomnělo se ani na filmové znalce, v jedné scéně se Harper dívá na film Detour/Objížďka z roku 1945, na nějž režisér odkazuje, když se hlavní hrdina dostane na scestí. Divák může být spokojený s technickou stránkou filmu, kdy vizuál a řada scén jsou pěkné pro oko. Netvrdím, že ve filmu není žádná působivá scéna, jenže když film neústí do kvalitního, zajímavého zakončení, a skončí v mexických sračkách, je výsledný zážitek z filmu v zapomenutelných vodách. Hereckou omladinu si režisér do filmu vybral zdatnou, jen jim ještě příště přihrát i zdatně scenáristicky vypilovaný film. Ne něco, co nasadí tempo, a postupně začne dějově i logicky upadat. 5/10 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dávam tri, lebo som si pri tom parádne zašlapal na stacionárnom bicykli. Samotný film má však pár dier v scenári a navyše väčšina dialogov bola na zgrcanie, takže keby som to pozeral len tak, výsledné hodnotenie by mohlo byť o dosť odlišné. Ale kto vie... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trochu ani ryba, ani rak. Místy to může působit jako thriller s psychologickým po textem a pak to Smith přepne do módu teenagerské kriminálky. Ve výsledku je to lehce děravý slepenec, který se sice může chlubit slušným tempem, kterým se snaží zakrýt scénáristické nedostatky, ale to úplně nestačí. Alespoň do průměru film tahají herci, nicméně moje očekávání byla mnohem vyšší. 50% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když ty postavy na první pohled vypadají jako karikatury, tak hlavně ta, kterou hraje Tye Sheridan je nakonec přece jen o dost zajímavější. Možná trochu zbytečně se zde nejede chronologicky, podle mě to nemá nějaký potřebný efekt, ale je to takové správně syrové a jsou zde scény, z kterých dovede zamrazit. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Docela pomalá záležitost,Smith si asi chtěl natočit jinej žánr,ale mohl trochu popustit uzdu,a trochu to nakopnout.Ale ani sem se nenudil,děj se krásně spojil,i přesto ,že sem v tom viděl něco jinýho.Celkem slušný.60%. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý počin, zaujímavo natočený. Všetko pekne klaplo, trochu sa to zahralo s divákmi aby v závere ukázalo, že vykop si hroby dva. Len tak, s chlebíkom. Veľmi fajn. 3 z 5 ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Zápletkou nikterak výjimečná podívaná, ovšem co musím hodně ocenit a co mě na tomto filmu vážně dostalo, bylo jeho zpracování, kdy se celý děj odehrává ve dvou časových, navzájem se proplétajících, rovinách a divák po celou dobu neví, na čem vlastně je, ovšem myšleno v tom dobrém slova smyslu, neboť díky tomu ho film drží v neustálém, fungujícím napětí a v příjemných pocitech očekávání, jakým směrem se to celé nakonec bude vyvíjet. Navíc onoho zpracování využili tvůrci i k zakomponování několika zajímavých a překvapivých zvratů, což též vždy potěší. Film se jinak nese i v poměrně svižném tempu, kdy se pořád něco děje, plusem jsou pak i zajímavé a ne zcela průhledné postavy a v souvislosti s tím musím zmínit i výtečné obsazení, především tedy dvou ústředních postav, a to čím dál víc stoupající mladé hvězdy Tye Sheridana a výrazného Emory Cohena, kteří tu spolu svádí vážně přesvědčivý souboj, ze kterého ovšem nakonec stejně nikdo nemůže vyjít jako vítěz. Jen obsazení Bel Powley nebylo úplně nejšťastnější, neboť pohled na ní není zrovna dvakrát příjemný, ale budiž. Víc mě spíš zamrzlo slabší navození atmosféry a dost mdlá, respektive naprosto nulová stylovost, protože kdyby se v těchto ohledech podařilo tvůrcům odvést výraznější a třeba i osobitější práci, šlo by pak o vážně skvělý snímek. I tak ale stojí za pozornost a je dost škoda, že jde o poměrně neznámý film, myslím, že by si totiž našel spoustu příznivců a tím i mnohem vyšší hodnocení. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

No já nevím, taková běžná televizní nuda, na kterou o víkendu v noci náhodou narazíte. Sice jsem se na to dodíval, ale žádnej zázrak to nebyl. Navíc chování a uvažování hlavních postav je trochu na pováženou, ne-li úplně divný. No, co se dá dělat, že?! Až na to narazím příště, pravděpodobně přepnu někam jinam. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý thriller, který nabízí dost podařených minizápletek. Sice mi zpočátku vadil ten styl sestříhání toho příběhu, ale postupně jsem si zvykl. Navíc dost dobré, ikdyž nenápadné, obsazení. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Studentík, který si myslí, že jeho nevlastní otec nechal sejmout jeho matku, jede do Vegas s "nájemným vrahem" a jeho holkou striptérkou, aby toho otčíma za dvacet tisíc sejmuli. Námět za dvě hvězdy, provedení takové nějaké nemastné neslané s nevyužitým potenciálem. PS: Z Las Vegas tam fakt vidět nic není ()

gulista 

všechny recenze uživatele

Harper James (Tye Sheridan), mladý študent, ktorý sa chce stať obhajcom, stretáva v bare chlapíka menom Johnny, s ktorým sa dohodne na vražde svojho nevlastného otca, pretože ho obviňuje z autonehody, pri ktorej je spolujazdcom jeho mamy, ktorá upadne do kómy... Christopher Smith ma nedávno prekvapil s hororovou komédiou s názvom Severance a teraz aj týmto. Film občas spomalí, avšak nezačne nudiť, kvôli zaujímavemu podaniu z ktorého ma občas režisér zmiatol. Potešia aj odkazy na staršie filmy. Don't regret the things you do. Just the things you don't. 55% ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Velmi vizuálně atraktivní film. Který má ovšem tři zásadní nedostatky. 1) Je úplně o ničem. 2) Je tak malebný, až to vadí. Jako třeba když jede auto pouští a pak je dokonale čisté bez smítka prachu. 3) Nesnáším tenhle typ střihu nebo řekněme vyprávění, kde jsou úmyslně vynechávány scény a preskakuje se v ději jen proto, aby z toho měl divák co největší zmatek. Je to prostě falešné. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Mladý student práva se chce pomstít na svém nevlastním otci kvůli bouračce, vlivem které se dostala jeho matka do kómatu a je to s ní hodně vážné. Lehce postavený žánrový thriller už od samého začátku jasně ukazuje směr následujícího dění oplývající myšlenkou, sem tam nějakého toho zvratu a opravdu mírných humorných situací. Jediné co nepřekvapí je dějová linie, která ani není nijak zvlášť podpořena danými postavami. Jejich charakteristika je slabá, tudíž ta odlehčenost atmosféry konáním skutků vyznívá zase až moc přehnaně. Místy je konce i znát tarantinovský styl, ale zřejmě byla snaha se mu moc nepodobat. Ne, není to špatný film, už kvůli vcelku působivé kameře, ale nelze od toho nic výjimečného očekávat. ()

Reklama

Reklama