Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velice nezábavná komedie televizního ražení předstírá satirické naladění: pojednává o vykutálené majitelce honosné secesní vily. Časté inzeráty, v nichž nabízí prodej, však nemyslí zcela vážně, obratně těží ze zájmu často snobských adeptů na zakoupení. S těžkopádnými dialogy a bakalářovitou zápletkou si nevěděli rady ani herci, kteří se spokojili s obvyklým výrazovým klišé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho nereprízovaný film. Není divu. Bytové problémy normalizačních dob dnes hned tak někdo nepochopí. Majitelka honosné vily musí mít u sebe přihlášenou tetičku, aby o dům nepřišla, jenže tetička u ní nebydlí, zato mají o vilu zájem dvě rodiny. Tato dáma jim slibuje prodej, který ale podmiňuje čím dál absurdnějšími požadavky... Slabá komedie, ale stojí za vidění kvůli Stelle Zázvorkové v nevídaně záporné roli. 40% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Údajně komedie, u které se ovšem téměř jistě nebudete smát... Opravdový normalizační hnus, i na svou dobu neskutečně pokrytecká pseudomoralita o tom, že peníze jako nejsou všechno. Hlavně v tom našem soudružsky gulášovém >socialistickém soužití< - že... Mravokárně užvaněná nuda s debilně vykonstruovanou záplekou a naprosto plytkými hereckými výkony, o režii zasloužilého umělce (!) Z.M. (při pohledu na jeho >dílo< bych opravdu rád věděl, za co ten titul dostal) ani nemluvě. Opět jednou typický doklad úpadku české filmové tvorby během sedumdesátých a osumdesátých let, porevolučně završen čestvými nástupníky těchhle našich úměleckých >elit< , ochotných účastnit se v jakékoli sračce. Navíc vidět dnešní velkou dámu H.-V. v lodičkách s bílejma ponožkama - toť pohled, za který celé to utrpení stálo. Ano, takoví (jsme) byli. Jak kdo, paní Veškrnová... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dneska je tenhle film zajímavej spíš z historickýho hlediska. Poměrně dost se tam rozebírá, jak to v tom socialistickym ráji bylo s bytama. Když chcete bydlet ve velkym domě nebo bytě, musíte mít u sebe přihlášenou tetičku, jinak vám to neprojde. Potom je ve filmu taky oblíbenej motiv tý doby. Nepoctivej prodavač ovoce a zeleniny, kterej ale nakonec dopadne špatně. Toho poměrně slušně zahrál Schánilec v jedný z mála jeho větších rolí. Lehce úsměvná je v celý týhle komedii snad jenom scénka, kdy jde Skopal před interupční komisi. Další taková dnes už téměř zapomenutá bizarní záležitost. Jinak na celym filmu se mi asi nejvíc líbila projížďka Prahou na úplnym začátku. Zajímavý bylo, že taxikáře hrál Karel Bělohradský, ale předaboval ho Mirko Musil, což působilo hodně divně. Co k tomu tvůrce vedlo, opravdu nechápu. Vůbec se nedivim, že tahle "komedie" zmizela někde v propadlišti dějin. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film není zdaleka tak špatný, jak se o něm píše - k mému překvapení - v obsahu. Naopak se mi líbilo, což není u českých filmů až tak časté, jak je výstižně charakterizována hlavní postava, s kterýmžto typem člověka se musí dříve či později setkat každý člověk, který usiluje o něco, ale brání mu v tom právě nerozhodnost a mynýry takové osoby. Zde jde ale o problém samoty, kterou hlavní hrdinka překonává neustálým pokusem prodat dům, ale hlavně díky tomu poutá pozornost jiných, o což jí jde a díky čemuž má její život náplň. Zdá se, že většina uživatelů hodnotila pouze podle obsahu, který je přiložený a který vůbec nepochopil podstatu filmu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem to včera po letech zas viděl a zjistil, že můj dojem utahaného filmu bez větší pointy byl správný. Dvě hvězdičky jen za některé herecké výkony ve vedlejších rolích. I přes svou stopáž spousta zbytečných scén, spousta zbytečného mlácení prázdné slámy, a konečně ani hlavní postavě člověk ty její motivy nevěřil. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Mě napadá jediná věc – že snad tehdy na Barrandově musely existovat nějaký plány, kolik se v daném roce musí natočit filmů určitého žánru. Ovšem název Oči pro pláč neskutečně konvenuje s celkovým efektem filmu. Jestliže jsem se u komedie ani jednou ani neusmál, tak asi bude něco špatně. Přiblblá a pro děj naprosto nepodstatná honička zloděje se zadýchanou Dagmar Veškrnovou, zoufalý pokus o vtipný monolog Svatopluka Skopala u potratové komise, to vše překryto nudnými vstupy Stelly Zázvorkové, které nezachrání ani občasná přítomnost Vlastimila Brodského. A aby toho nebylo málo, máme tu ještě položku k uzoufání uspávající hudby (Felix Slováček). Jestliže se například dvěma Jiřinám v šedesáti a více letech před kamerou docela dobře dařilo, Stelle Zázvorkové v tomto ohledu zůstaly oči pro pláč. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nechtělo se mi uvěřit, že by Stella Zázvorková mohla zrovna taková být. Na začátku to byla téměř srdce rvoucí scéna. Vypadalo to zkrátka jako pořádne drama. Jenže pak to sjelo do úplně jiných vod. Před Stellou Zázvorkovou musím samozřejmě smeknout. Byla to výborná herečka. Sváťa Skopal taky neměl chybu. Scéna před komisí byla neopakovatelná. Takovou babu, jakou tady hrála Stella Zázvorková, by mi byl fakt čert dlužnej. Bohnice hadr. Jen škoda, že to nebylo mnohme více výživnější a krapet vyhnané až do krajností. Mohla to být parádní bláznivá komedie, u které by člověk popukal smíchy. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nadměrné metry, pořadníky, komise pro potraty... Hnus a (ne)chtěná sebekritika minulého režimu. Jasně, že je Stella Zázvorková mrcha (tady), ale rozhodně to není tím, že vlastní nadměrečnou nemovitost, ale tím, že mrchy jsou prostě v každém zřízení. Cyklická pointa jen potvrzuje, jak je sledování tohoto filmu zbytečné... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Hodně slabé tři hvězdičky; film měl zřejmě dovolit S. Zázvorkové, aby ukázala své herecké umění, ale sama si s tím moc nevěděla rady, mnohem životnější byl Vlastimil Brodský v roli chlapa - dobráka, který to s touhle ochechulí vydržel čtyřicet let, aniž se naštěstí dopustil hlouposti manželství. Dobrá byla i tetička Marie Rosůlkové. Jinak nudný příběh o tom, jak starší dáma chce vytřískat peníze z prodeje své vily, kterou už není schopná udržovat, navíc jí neustále hrozí nastěhování nájemníka pro nadměrný rozměr bytu, ale nikdy se nedokáže s domem rozloučit. Klasický případ měšťácké hysterky, která dokáže s klidem rozvracet vztahy v jiných rodinách kvůli svému patologickému chování. Ta třetí hvězdička je skutečně jen kvůli té nenažrané tetičce. - K některým komentářům - ano, jako socialistická moralita a satira na špatné lidské vlastnosti film beru a jen lituji, že v dnešní době, kdy "je dovoleno všechno, co není zakázáno" se už satira prakticky točit nemůže. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Námět tohoto snímku je údajně zpracovaný z ´Bakalářské´ povídky a tak je tím vysvětleno, proč je ten příběh v celovečerní stopáži tak neuvěřitelně chudý. Hlavní role pro Stellu Zázvorkovou neměla v podstatě co přinést. Děj když se rozdělí na dvě poloviny, tak každá ta polovina přináší to samé. Nabídka honosné vily o kterou projeví zájem dvě rodiny, aby nakonec byla na poslední chvíli zrušena. Takováto realizace komunální satiry o vypočítavé ženě, zlodějském zelináři a početné rodině bohužel trpí přemírou nudy a naprosté nezáživnosti. Ční sice z toho určitá moralita, kdy vdova zneužívá zájemce k údržbě domu i k uspokojování vlastních nadstandardních potřeb, aby ji nakonec zůstaly oči jen pro pláč, ale v takovémto podání se celý koncept naprosto ztrácí. Oddechový film? Vtom to případě bohužel až moc. ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Ja jsem se divil, ze mi nazev tohoto filmu nic nerika. A bodejt jo, kdo by si takovy podprumer pamatoval? Spise utrpny pribeh. Do nej nesourode nasazene dve blaznive situace s unasenou tetickou (kez by cely film mel podobneho ducha). Krome Brodskeho nikdo moc nehral. A do toho vseho komunisticke problemy s pridelovanim bytu podle metru ctverecnich, zavrsene potrestanim nesvaru v prodejne ovoce-zelenina a stastnym koncem pridelenim bytu 3+1 od dobreho OPBH. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak jako scéna u potrat komise zcela jistě stojí za dvacítku procent. I celkově jsem se občas zasmál. Ano, není to na Oskara, ale pobaví to. ()

jakoby 

všechny recenze uživatele

Hamizna, starnouci, opustena baba. Kazdeho jen vyuzije pro sebe. Da si inzerat ze proda vilu a zajemce vysaje jak cerna vdova. Cela moje tchyne / ze je tak Lubko ! / a trochu muj otec. Zazvorkova je vyborna v roli bohate zle zeny. Vic nez komedie je to drama nebo thriller. Videla jsem na youtube. ()

DK91 

všechny recenze uživatele

Zdejší recenze a hodnocení jsou dost kritické. Tento film jsem viděl kdysi dávno, asi před dvaceti lety. Pak jsem ho opět viděl před rokem a musím říct, že jsem se i pobavil a to hlavně díky skvělé Stelle Zázvorkové, která titulní roli ztvárnila naprosto přesvědčivě. Je radost sledovat její kreaci protivné báby, která prodává vilu, ale ve skutečnosti nic prodat nechce a jen ničí životy všem naokolo. Není to nijak výjimečný film, ale zase ani nejhorší. Šedý průměr, který ničím nenadchne, ani neurazí. Za největší plus považuji solidní herecké obsazení. ()

Peabody odpad!

všechny recenze uživatele

naprostý odpad dobová normalizačka v době,. kdy už to nebylo nutné. Komunální satira ukazuje neschopnost tehdejších protagonistů pokud se nemýlím Vinohradského divadla Míky a Jílka. Ostatně obsazení tomu odpovídá. Druhý neuměl moc napsat scénář a první točit.  Ano, pro historiky to mít smysl může, v tom má kolega Oskar pravdu.  Dobové klišé na klišé a unylé promlouvání dobrých i špatných herců (a neherců)- Utrpení paní Zázvorkové nemět co hrát ()

Reklama

Reklama