Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízkej budúcnosti je Morgan Sullivan (Jeremy Northam), túžiaci po trošku vzrušujúcejšom živote, zamestnaný ako priemyslový špión spoločnosťou Digicorp, celosvetovou počítačovou spoločnosťou. Digicorp mu pridelí povinnosť zúčastňovať sa na rôznych schôdzkach po celej Amerike a zaznamenávať prejavy. Ale potom, keď Sullivan stretne záhadnú ženu, Ritu Foster (Lucy Liu), si začne uvedomovať, že jeho práca vôbec nemusí byť tým, čím sa zdá. Zostupuje do hlbokého podsvetia vymývania mozgov a bojuje, aby si zachoval svoju vlastnú identitu. (genetique)

(více)

Recenze (142)

POMO 

všechny recenze uživatele

Tajuplné, paranoidné sci-fi, ktoré ma najprv pohltilo viac než Matrix, neskôr trochu zmiatlo a nakoniec tragicky sklamalo. Tak béčkovité a neuspokojivé vyústenie si tak inteligentná a formálne elegantná filmárčina nezaslúžila! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Lowbudget sc-fi, jež se za své laciné vizuály nestydí, ale právě naopak z nich dělá vlastní trumf. Cypher je malý, nenápadný, strohý film z prostředí průmyslové špionáže nabitý zvraty, které zpočátku překvapují svou kadencí i podstatou, posléze (v poslední půlhodině) už ale spíš otravují a zbytečně kombinují. A ten hlavní poslední mě vyloženě zklamal. Ale jinak určitě palec nahoru, kéž by podobných malých žánrovek bylo mnohem víc. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Laciná, ale z pohledu technického nijak neošizená sci-fi, která funguje cca první půlhodinku, kdy se naplno prokazuje Nataliho talent pro práci s napětím i paranoidní atmosférou. V momentě, kdy vyloží první várku karet, jej ale povážlivě začne brzdit scénárista, který místo elegantních trumfů blufuje s těmi nejobehranějšími triky a všechno zazdí předvídatelná pointa. Že to celé vlastně nemá moc smysl (otázka ‚proč to všechno?‘ mě bude ještě dlouho pronásledovat) nevadí, že se na to po hodině kouká se zíváním, už ano. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vincent Natali a sci-fi snímek o korporacích, tajných agentech, špiónech, vymývání mozků a jedné pěkné Asiatce? Zní to divně, ale výsledek je prakticky úžasný. Stylizace celého filmu do zajímavých futuristických barev světle šedé a pocitu "pohledu do budoucnosti" pomáhají filmu ukrást diváka ze současnosti. K tomu Jeremy Northam, jenž se snaží jak může a divák mu všechno s ochotou dokáže uvěřit (i když ho prohlédne...). Mimo to jde o jeden z mála filmů, kde bych výkon Lucy Liu včetně její krásy označil za skvělý. Vincent Natali ukazuje svůj cit pro obrazy a stylovost snímku a já jen mohu doufat, že se to pokusí brzy zopakovat. Sledování Cyphera je totiž oku lahodící a příjemná záležitost, kterou nebudete chtít jen tak rychle ukončit a budete chtít více toho technického a paranoidního světa ... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Natali umí. Za malý peníze (v tomhle případě 7,5 milionu) točí elegantní, atmosférické a neurážející kousky. Škoda toho finále. 70%. Věřím, že pokud někdy dostane příležitost a chopí se něčeho s větším komerčním potenciálem, mohl by se víc zviditelnit ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že Natali předtím režíroval KOSTKU, celý film čekal jsem, kdy se stane něco hodně nepříjemného, takže mě nakonec uspokojil příjemný klišé konec. Prvních 80% snímku se navíc nese ve velice nervózním a režisérsky svérázném a originálním stylu, takže neváhám dát 4* a dodávám, že kdyby se byl závěr nějak silněji vyšperkován (měl na to!!!), pravděpodobně by se jednalo o film, na který nikdy nezapomenete!!!! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Pokud někdy dojdu k přesvědčení, že mým jediným životním snem je provádění průmyslové špionáže pevně spojené s příjemným vymýváním mozku, tak bych si také prosil jednu Lucy Liu, jako pojistku bezpečného návratu do života. Až bych ukončil své agentství, tak bychom se spolu uvelebili před obrazovkou a zhlédli solidně zamotanou sci-fi Cypher, jejíž vizualitě chudý rozpočet nijak zvlášť nepomohl, ale na tajemném napětí rozhodně neubral. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Inteligentní a promakanej sci-fi thriller, kterej sice nemá žádnou akční složku, ale tu plně vynahrazuje zajímavej, hodně komplikovanej, ale plně pochopitelnej příběh a tajemná, pěkná a ve skvělý formě hrající Lucy Liu ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Noun 1. cypher - a mathematical element that when added to another number yields the same number; a quantity of no importance; a person of no influence; a secret method of writing ______ Natali ve svém druhém celovečeráku tematicky navazuje na úspěšnou Kostku, kde byla rovněž hlavním motivem hra člověka o přežití ve světě korporací. A dochází přitom k velmi podobným závěrům: osvobozen může být pouze ten, kdo stojí na úplném okraji společnosti, nejlépe ten, kdo se vzpírá jakýmkoli standardům/označením, a postrádá tak sociální roli. Byrokratickým bludištěm Kostky nakonec úspěšně proleze blázen/génius (tady se ta hranice už stírá), v Cypheru se jde ještě trochu dál a klade se důraz na zničení informací, které o osobách systém skladuje. Nejen že je třeba "být nikým", ale zároveň je nutné po sobě vymazat všechny stopy. Protože není možné se narodit "mimo systém", nevyhnutelně jím musíme projít, ale jen tehdy, kdy "prozřeme" a uvědomíme si, že je to všechno jenom hra (tady připodobněné k šachám), můžeme začít uvažovat o tom, že se jí přestaneme účastnit. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalšie, tematicky a pointovo zaujímavé oživenie sci-fi hi-tech žánru, ktoré vďaka krátkej minutáži nestráca počas celej dĺžky na atraktívnych obrátkach. Trochu mi vadilo, že za každú cenu chceli byť tvorcovia originálni a pár scán mi úplne bilo do očí. Ale divácky pomerne priaznivo nenáročné a priehľadne spracované, čo sa pri podobnom námete cení asi najviac. 80%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Na prelome tisícročia vzniklo viacero výborných menších sci-fi filmov, ktoré nestavali na akcii, ale na zaujímavom príbehu a atmosfére, preto som bol zvedavý aj na Cypher, ktorého som v tej dobe nezaregistroval a dlho mi unikal, no nakoniec ani nebolo treba. Ešte spočiatku to vyzerá viac, než dobre, relatívne malý rozpočet tu nie je žiadny problém, celková štylizácia si ma získala, atmosféra je výborná a dej pôsobí nadmieru zaujímavo a nepredvídateľne, takže som bol veľmi zvedavý, čo z toho bude. Jedine hlavný hrdina ma vôbec nebavil, Jeremy Northam tu nemá absolútne nič, čím by mohol zaujať. No toto bol dlho jediný zápor a tak z filmu som mal veľmi dobrý pocit. No v druhej polovici to už začne ísť prudko dolu vodou, už je z pár náznakov jasné, že tu o nič dôležité nepôjde a že pointa bude len nejaký nezaujímavý nezmysel, takže dejovo ma to už prestávalo zaujímať a ani tá atmosféra už nie je čo bývala. A nanešťastie nudné a nezaujímavé finále len zlý pocit potvrdí. Sklamaním je aj zvyšné obsadenie, tu jedine Lucy Liu aspoň za niečo stojí, zvyšok je už úplne nevýrazný. A o akcii sa tu tiež moc hovoriť nedá, prakticky len finále je trochu akčnejšie, ale len zanedbateľne, no o akciu tu predsa len vôbec nejde, takže s týmto určite nemôžem mať problém. Takže na ten priemer mi to kvôli zaujímavej tajomnej prvej polovici stačí, ale inak je to veľké sklamanie, keďže tá druhá postupne zhodí všetko, čo tá prvá pomaly a pracne vybudovala. 53% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Natali po Kocke opäť dokázal, že za málo peňazí veľa muziky a natočil originálny film s príbehom zamotaným ako syrové korbáčiky, ktoré sa mu nakoniec podarilo rozmotať tak, aby divák nebol zmetený. To že peniažky chýbali je občas vidieť, ale na konečnom hodnotení to veľké šrámy nezanechalo. Pre fandov sci-fi jasná voľba. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla správná haluz. Podobnej typ filmu jako Predestination. Akorát, že se tu necestuje časem. A opět mám ten problém, že pořádně nevím co k tomu napsat. Snad jenom to, že je to přesně ten typ filmu kdy 80 minut naprosto nemáte šajnu o čem to je a na konci to do sebe brutálně zapadne. Já teda nevím jak zdejší parta pseudo expertů, kteří jsou buďto jasnovidci nebo si to nejprve přetočili na konec a teď tu budou dělat haury dospěla k názoru, že ten konec je předvídatelnej. To teda vážně netuším. Já jsem tu finální pointu nečekal ani náhodou a docela slušně mě odrovnala. Nebo mi něco uniklo? Uvidím po druhým shlédnutí. Predestination jsem taky komplexně pochopil až napodruhé a v tom je přesně kouzlo podobných filmů. Každopádně podobně dějově nepředvídatelný kousky se mi většinou líbí a platí to i v tomto případě.80% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Vincenzo Natali doslova vtrhol do sveta filmu brutálnou Kockou a samozrejme svoj úspech nezopakoval. I keď opäť dokázal, že i v exteriéroch sa nestratí a (zrejme) z nie veľkého rozpočtu dokázal vytvoriť zaujímavý futuristický svet agentov dvoch konkurenčných firiem. Druhá vec je tá, že mi to prišlo o ničom. A tá pointa tu už nie raz bola. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Pokud nepočítám debilní konec (já bych to nechala bez něj a taky by se dalo), tak šlo o vymazlenou sci-fi jízdu, při níž můj mozek prožíval nejeden záchvěv rozkoše a skoro se i udělal. Konečně zase jednou pořádnej scénář s nejednou schízu budící scénou, kdy hlavnímu hrdinovi věříte, že má v gatích naděláno ještě víc, než vy (Aby ne, vy sedíte jen před bednou, ne?... Ale ikdyž, kdo ví, co vám k tý bedně namíchali do pití ;-D). 80% ()

Reklama

Reklama