Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Recenze (113)

ibeh 

všechny recenze uživatele

Perfektní zpracování tématu, které jsem již prožívala několikrát např. u filmů o různých ústavech v Irsku 60. let. Prostě jedna velká hrůza. Člověk často jenom nevěřícně zírá. Kromě skvělých hereckých výkonů snímek provázela i moc pěkná hudba. Pátou hvězdu ode mne dostali bratři (snílek Elmer se svým vypravěčským uměním jako malý Andersen) a inspektorka Lundová, která konečně odložila svetr a projevila ženské emoce ;-) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Ten den přišel a já jsem zhlédl tento dlouho odkládaný, ale za to chválený dánský snímek, na který jsem si potřeboval udělat tu správnou náladu. Je to nutné, protože na podobné filmy plné beznaděje bez možnosti východiska není lehké dívat. Pokud jsou však natočeni kvalitně a vyberou se Ti správní herci, pak je to "radost" vidět a sdílet jejich příběh. Tento k nim rozhodně patří a nemám jedinou pochybnost dát nejvyšší známku a doporučit dále. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

zette 

všechny recenze uživatele

Otrepane tema, na ktere uz vznikly snad desitky filmu. Tenhle prevysuje vsechny, ktere jsem dosud videl svou precizni rezii a hlavne hereckym vykonum Larse Mikkelsena a Sofie Gråbøl, za zminku stoji i detske vykony (skoda, ze ani jeden z obou bratru zde mezi herci nefiguruje). Libi se mi i paralela s dobyvanim vesmiru a ac skromny, tak dobry vyber hudby. Nevidim ve filmu zadnou slabinu. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Filmy tohoto ražení na Severu umějí asi nejlíp na celém světě. Ti dva bráchové jsou fantastičtí a stejně tak i ta banda psychopatů co vede ten ústav. Bál jsem se přílišné depresivnosti a teroru, film se drží zásad snesitelnosti a dává nám po celou dobu naději. Je to precizní a parádní film, a to tento žánr rozhodně nepreferuji. 85% ()

Slavníkovec 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu se mi dostalo napětí (opakovaná snaha o útěk), lásku (umírající matka x milující děti), znechucení (vedení věznice a někteří zaměstnanci), naději (inspekce, paní učitelka), zbabělost (někteří zaměstnanci ústavu a strýc) a poselství (přátelství mezi dětmi v ústavu). Film měl silný emocionální náboj a měl jsem, co dělat, abych ho vstřebal. Před pěti lety mi v mých 26 letech zemřela na rakovinu matka a byl jsem psychicky na dně. Neumím si představit, v jaké situaci byli bratři, kteří o ní přišli v tak nízkém věku. Zvlášť, když pro ně představovala naději pro návrat zpět z pekla. O to víc mě zklamal svým chováním jejich strýc. Tady se nejednalo o běžný slib, ale o slib sestře na smrtelné posteli. Jako učitel obdivuji odhodlání hlavní protagonistky, paní učitelky. Na rozdíl od jiných morálně neselhala. Celkově hodnotím za 100 %. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Inu řeknu Vám, že mít Larse Mikelsena za otčína bych tedy nedal. Sympatičtí mladíci bojují, co se dá, za což dostávají vydatnou čočku (někdy i s kusem uzeniny). I přes delší metráž je nutné vyzdvihnout scénář, který si drží značnou úroveň po celou metráž filmu. 86% ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Dnes je to 5 dní po shlédnutí tohoto filmu v rámci Severského podzimu v Brně. Prakticky jsem netušil, na co že se to vůbec chystám. "Pré ňáké Dánské drama"... Okay, sžíravost, emoční vypětí, zatlačování pěstí do sedadel a absolutní odpor k hlavním "záporným" protagonistům jsem očekával. Ale že mě to bude provázet ca. od druhé minuty až po závěrečné titulky, to jsem nečekal. Larse Mikkelsena bych rád přirovnal k nějaké odporné pekelné stvůře, ale i sám satan vedle něj vypadá jako obtloustlé koťátko. Perfektní výkon všech zúčastněných a vyzdvihl bych právě zmíněného Larse a oba bratry, kolem kterých se tento drásavý příběh motá. Pokud jste hodně empatičtí a citliví, tak nedoporučuju bo dobrovolně poletíte z promítacího sálu, jak stydlín ze swingers party. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nevím proč mám vlastně tyhle filmy tak rád. Odložené děti ve výchovných ústavech, šikana, výprasky, útěky, u některých syrových scén raději koukám vedle na zed´ a nakonec vyšťavenej vydejchávám ty poslední intenzivní okamžiky. Der kommer en dag je fyzické a psychické trauma nejen pro kluky na obrazovce, ale i pro diváka. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonale zpracovaný důkaz toho, že naděje umírá vždycky jako poslední. A že v nespravedlivém světě se bez boje nedá vyhrát pouhým čekáním či zbabělým ústupem. Dánové mě už srdceryvným Honem přesvědčili, že jim mám u sebe nechat otevřené dveře a mrazivým dramatem Der kommer en dag mě naprosto přesvědčili o svém filmarškém umu. Tam, kde mě zcela odrovnala role Madse Mikkelsena ve výše zmíněném Honu, tam mě uchvátila role jeho méně známého, za to stejně herecky kvalitního bratra Larse, u kterého pevně doufám, že jsem jej neviděl naposledy. Dětské role na výbornou, neviděl jsem prozatím důvěryhodnější výkony takto mladých tváří. Na konci i slza ukápla. Doporučuju každému, kdo má rád filmy alespoň z poloviny stejně tak jako já. Jsem ohromně vděčný, že mohu dlouho očekávaný tisící komentář udělit zrovna tomuto dílu. P. S. Nestává se mi moc často, jak strašně mě uchvátí název snímku. Tenhle tak mocně sedí k celému příběhu, až bych jen za takovou maličkost přidal další hvězdu. ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Tu som dostala taký náklad, ako už dlho pri ničom.. Prišerné a absolútne neuveriteľné, ako sa niečo takéto mohlo diať. Nesmierne som prekvapená aj z detských hercov, ktorých výkony som sledovala častokrát bez dychu. Je mi ťažko, tento film je obrovská dávka a viac asi k tomu hneď po zhliadnutí ani neviem dodať. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Intenzivní zážitek a po dlouhé době pro mě další potvrzení, proč mám rád filmy. Konec bych klidně bral jiný, jinak ale pecka. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Nádherný film a bezmála dokonalý umelecký zážitok akých je pár za život. Dáni ukázali to najlepšie zo svojej kinematografie a vznikol z toho jeden vyspelý, priamočiary a pútavý film, ktorý si ma, aj napriek počiatočnej skepse, tátalne získal. Po všetkých stránkach "vychytaný" snímok. Môžem len odporúčať. 90 %!! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

A máme tu další hodně veselej kousek z první 300stovky. Tenhle je uplně jasných 5 hvězd. Filmy z podobných ůstavů jsou dycky hodně smutný a drsný. A hlavně jich není uplně moc, ale většinou stojej za to. Příběh dvou bratrů mě dostal a na závěr i dojal (něco ve stylu společnost mrtvých básníků). Je fajn občas si skouknout "komorní" film, ve kterých není mraky efektů a taky mraky mrtvejch. Tohle je stará dobrá šikana na chlapeckým sirotčinci nebo jak se těmhle barákům říká. Věřím tomu, že se něco podobnýho určitě děje pořád. Holt, někdo to štěstí má a někdo bohužel nikoli. Já sem si to střihnul skoro celý s Elišákem, takže 3/4 filmovej zážitek. Ale pecka! ()

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

Jak bych se k tomu stavěl, nebýt rodič, už asi neodhadnu. Ale emoce to byly opravdu silné. Herecky skvělé, atmosféra autentická.. A ty nervy... ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Drsné, autentické, bolestivé, možná trochu přehnané, ale bolí to a nedívá se na to pěkně. Alespoň happy end pomůže. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Srdcervoucí, strašlivé, drtivé, drásavé dvě hodiny s kamenem na hrudi, stejně jako u všech příběhů tohohle typu. Perfektní herecké výkony, kdy dětští herci jsou ještě o třídu lepší než dospělí profíci. Děkuji Evulience za titulky, ale nejspíš se na to už znovu koukat nikdy nebudu. ()

Helldo 

všechny recenze uživatele

Nielson s typickou dánskou precizností o temné stránce severského výchovného systému. Technicky, herecky špičkové. ()

Tet.Ew 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu pozoruji že severská kinematografie tenhle žánr prostě ovládá např. (král z ostrova bastøy) atd. Když se chci zkrátka podívat na něco syrového a drsného šáhnu po nějakém dramatu ze severu evropy (oni to prostě umí). Proč sem zařadil do své topky ze všech severských filmů právě tento? Za prvé: Lars Mikkelsen je ukázkoví zmrd. Za druhé: vůbec sem nečekal že to bude až takhle ostrý a za třetí: Občas neuškodí happy end. Skvělé herecké výkony,(pří scéně z jídelny se mi otevírala kudla v kapse) a moc se mi líbilo to propojení s cestou na měsíc jako metaforou pro útěk z věznice a propustkou na věčnost . ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu i slzička ukápla, vlastně jsem bulel po čase zase jako želva. Skvělý film, dánský, jak jinak, dle skutečných událostí. Ano, od jednoho extrému v 60. letech do druhého, jak se nyní chovají severské země k dětem. Výborné herecké výkony děstkých neherců a dospělých herců, do posledního puntíku vymakané retro do 60. let, skvělá režie, zpracování, kostýmy, výprava, všechno. Nemám co dodat ... 4x10 ()

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama