Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Recenze (113)

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma dostalo do kolien,drsna,kruta,intenzivna,smutna,strhujuca,depresivna drama podla skutocnych udalosti z prostredia detskeho domova,v ktorom zamestnanci maju zavedene tvrde i uchylne praktiky ako vychovnu cinnost,je az neuveritelne,co si dokazu robit ludia medzi sebou a o to je to sokujucejsie,ked to prebieha u dospelych voci detom,vyborne natocene,este lepsie zahrane,z herca Haralda Kaisera Hermanna rastie druhy Mads Mikkelsen,velmi talentovany chalan,danska kinematografia sa ma cim chvalit i pysit,takze suma sumarov perfektna zalezitost a jeden z najlepsich filmov v tomto zanri aj kategorii...:-) ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tenhle film mě opravdu dojal, kluci byli perfektní a chvílemi mi jich bylo hodně líto.Ředitele ústavu bych musela vynést v zubech, za to co dělal a jak to vedl, protože na to bych nervy rozhodně neměla.Na film se mi dívalo dobře, s napětím a hlavně, že to nějak slušně dopadne.Hold moje oblíbené Dánsko opět nezklamalo. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi furt někdo nevěřil, že borci ze severu jsou jiná liga, tady ten film je další důkaz. Přiběh dvou chlapců, kteří se po smrti matky dostanou do dětského domova, kde se vše děje co si šéfové dovolí. Nic se nedostane mimo areál domova. Žádné dítě by todle nechtělo zažít,ať už kradlo či nechodilo do školy (natočeno podle vzpomínek několika kluků, co se toho svinstva bohužel zúčastnili). Při sledování tohodle filmu cítíš tu drsnou, temnou a ponurou atmosféru, kdy zatínáš pěsti a říkáš si,jak se to mohlo dít a i děje...Smutné, drsné.. 9/10 ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Fííha... Tohle byla síla. Nevězeňský film, který se v klidu rovná těm nejlepším vězeňským... Takové vykoupení z děcáku Shawshank... ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Ďábel a zloba čišící z očí ředitele a některých vychovatelů, Bůh a naděje roustoucí v očích dětí, které musely projít peklem, aby zvítězily nejen nad zlem, ale i nad sebou samými. A také slzy v očích mých, protože tenhle film je o síle lásky a oběti pro druhého. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se tomuto seveřanskému filmu vyhýbal, ale nakonec Ten den přišel. Den, kdy jsem se na tento film podíval a už od začátku jsem cítil tu mrazivou, šedivou a nepříjemnou atmosféru celého děje. To je tak, když sociální systém dostanou do svých rukou totální asociálové, jako byl třeba pan ředitel a vychovatelé. Ti totiž přece dělali vše jen pro dobro svých chovanců, dětí bez domova. Ale reálně to těm nebožákům způsobilo akorát spoustu zla a jak se na konci dozvíme, v dospělosti trpěli depresemi a závislostmi. Dva bratři Elmer a Erik se dostanou to tohoto výchovného ústavu Godhaven, který  neměl s bohem vůbec nic společného. Disciplína, brutální tresty, šikana od starších chovanců, a dokonce i nějaké to znásilňování. Mladý Elmar se chce stát astronautem a ví, že jednou Ten den přijde. Ten den, kdy se lidstvo dostane na Měsíc a ten den, kdy budou podobné domovy hrůzy radikálně změněny tak, aby nemusela děcka předstírat, že jsou duchové a dělat, že je vlastně vše v pořádku. Jen díky Elmarově inteligenci, zapálení a také díky té hodné učitelce se tomu svinstvu podařilo udělat přítrž. Já mám za sebou další ledové prozření do reality, která není moc hezká, protože někteří lidé jsou prostě svině, a bylo tomu tak vždy a všude. Obzvláště pokud má taková svině moc, tak přecitlivělí lidé jako já nemají moc chuť žít v tomto vyjebaném světě. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Někdy se vám u toho filmu dálá až špatně, to z toho tématu. Nechci ani domýšlet, jak to bylo ve skutečnosti, jestli se to dělo i u nás a kdy to celé přestalo. Jinak to je výborně natočené, se skvělými hereckými výkony, hlavně ty děti. ()

ervina 

všechny recenze uživatele

Zase jedna severská depresivní perlička. A ještě podle skutečnosti. "Slušné chování se cení a bývá odměněno" ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Kdy skončí moc těhle hajzlů? Až nastoupí odvaha těch nehajzlů. Ta odvaha musí být hodně veliká. Hodně. Celý svět leží v moci toho ničemného. 1. dopis Jana 5:19 ()

Anthonny 

všechny recenze uživatele

Reálny a veľmi silní, drsní, dojímaví príbeh z prostredia Dánskej polepšovne ma vtiahol do deja od začiatku až po koniec + vynikajúce herecké výkony dodávali filmu vážnosť. ()

yazik 

všechny recenze uživatele

Další Dánské psychologické peklo. Opět skvěle natočené a opět bych ho nejraději neviděl. Nechápu, že něco takového člověk dokáže udělat nebo tomu jen přihlížet a nic proti tomu neudělat. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Bez nutnosti rozmýšlení a pod vlivem zážitku se hvězdy sází dobře. Když srovnám s podobnými českými projekty jako Marian, Requiem pro panenku, dostal jsem ze severu ještě víc. Prožít přechod z dětství po dospívání pod dozorem sebestředného fanatika, sadisty, pedofila, staré nerozhodné baby a dalších rádoby vychovatelů, je hrůza kombinovaná s noční můrou. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh z dánského děcáku pro chlapce, kam přicházejí dva malí kluci - bratři, kterým umírá vážně nemocná máma a není nikdo, kdo by se o ně staral. V domově panují otřesné poměry - šikana, fyzické i psychické násilí a znásilňování... Člověk žasne nad tím, čeho jsou někteří lidé schopni a že se taková zvěrstva dějí i v současné "demokratické" a vyspělé evropské společnosti. Dánsko lze za takovou zemi považovat. Film Jespera Nielsena tyto děsivé poměry a atmosféru v ústavu přibližuje neskutečně reálně a o to děsivěji to celé působí. Velice tomu pomáhají skvělí herci v rolích vychovatelů a absolutně přirození a věrohodní oba kluci v hlavních rolích. Velice silný příběh a skvělý snímek. 90%. ()

jirkahorn 

všechny recenze uživatele

Tenhle film nejde popsat slovy, ten se proste musi videt! Dokonala prace s herci, s hudbou, s atmosferou, s divakovymi emocemi, stopaz je tak akorat, aby film divaka dokonale vcucnul, ale zaroven aby se nemusel zacit babrat v nejakym silenym patosu. Cele to pusobilo celkem realistickym dojmem, casto az i dost syrovym a to u filmu obecne miluju. Krucinal, kdyby slo dat 6 hvezdicek, tak je tam nacpu. Film nedoporucuji snad jen jedincum se slabym zaludkem a pak hlavne ne k romantickemu rande s pritelkyni :-D ()

Kalda69 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodne podobny Piseni za chudeho chlapce a je to dobre, strhujici tema drastickych detskych domovu v minulosti stoji za zfilmovani. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Hodně silné drama, místy nahánějící husí kůži, tohle prostě Dánové umí! Dva bratři se dostanou do sirotčince, kde musí čelit šikaně od jiných dětí a především od vychovatelů. Ti malí kluci své role zahráli skvěle, hereckým výkonům však vévodí démonický šéf domova Mikkelsen, větší lidskou zrůdu opravdu jen tak nevidíte. Místy to opravdu nebyla příjemná podívaná, ale o to silnější to divácký zážitek byl. ()

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama