Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh filmu je založený na skutočných udalostiach odohrávajúcich sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Do detského ústavu v Gudbjergu sa dostanú dvaja bratia, Elmer a Erik, na obdobie, kým sa ich matka (Sonja Richter) nevylieči z vážnej choroby. Avšak z týždňov sa stanú mesiace, z mesiacov roky a chlapci si uvedomujú trpkú skutočnosť, že na to, aby prežili v ťažkých podmienkach, ktorým panuje násilná autorita riaditeľa ústavu (Lars Mikkelsen) a neustále ponižovanie zo strany vychovávateľov, sa musia stať "duchmi", ktorých si nikto nevšíma. A práve mladší z bratov, hendikepovaný Elmer, ktorému sa darí zvládať ťažký život v ústave lepšie a to vďaka inteligencii prevyšujúcej ostatné deti, sa rozhodne svojmu osudu jedného dňa postaviť. (sochoking)

(více)

Recenze (113)

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Nemám čas sledovat špatné filmy, a proto jsem na doporučení tento kus dal a dobře udělal. Není přece smyslem sledovat špatné filmy a seriály. Je to klasická skandinávština a brácha Medse to dal i s těma klukama na výbornou. Že by to takto chodilo ve většině ústavů po celém světě? Občas někdy ano někdy méně. ()

Soldier_666 

všechny recenze uživatele

Úplně jasných 5. Na rozdíl od sci-fi a akčních pitomostí, které často dostávají plné hodnocení naprosto bezdůvodně, si tento snímek vysoké hodnocení zaslouží. Shlédl jsem několik filmů zabývající se touto problematikou, ale žádný z ostatních nepůsobil tak syrově a uvěřitelně jako tenhle (pár nepřesností tu také je, ale v rámci celku jsou hned zapomenuty). Seveřani jsou výbornými dramaty proslulí, zde se nejedná o žádnou vyjímku, jen ti kteří shlédli hodně podobných počinů či chladnokrevní jedinci budou nejspíš zklamáni. P.S.: Skvěle zahraná role ředitele jen dokazuje že Mikkelsenové mají herectví holt v krvi... ()

andel 

všechny recenze uživatele

Film o utrpení dvou malých kluků týraných v zařízení, které je má vychovávat a chránit. Neobyčejně dobře vykreslená síla a odvaha malých dětí, kteří se pod tlakem okolností dostávají do neskutečně těžké situace, ve které se absolutně nemají o koho opřít. Přes jednotlivé scény, z nichž některé jsou emočně nesmírně vypjaté, chlapci vyzrávají v silné osobnosti, které vědí, že si city a emoce nemohou dovolit. Jako divák jsem si kladla otázku, jestli by taková míra trápení, zklamání a bezvýchodnosti byla vůbec zvládnutelná. Skvěle sehráno všemi zúčastněnými a zejména oběma hlavními dětskými hrdiny. ()

Maskati 

všechny recenze uživatele

Videl jsem nekolik filmu s podobnym tematem. Tento film je excelentni! Naprosto vyvazeny, drsny, žalující, citlivy, smutny, varujici a gradujici. Zaverecna scena, kdy chlapci postupne zvedaji ruce, je obrovsky silna! Dobry scenar, vynikajici herecke vykony, skvele vybrane typy, zejmena reditel a ti dva kluci brachove. Oslava sily zivota, víry a vytrvalosti cloveka. Koncert! Ovsem po zhlednuti jsem musel na panáka.. ()

Hatikva 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film. Kvalitně a dokonale zpracované, od výběru herců, výkonu herců přes kameru, hudbu, režii... Smutné je když si člověk uvědomí, že podobné příběhy nejsou jen minulostí. Nepochybuji o tom, že v různých obmenách se to stále opakuje. ()

Filumena 

všechny recenze uživatele

Tento film ve mně zanechal pocit skvěle natočeného díla a zároveň mi stydlo srdce při představě jak dokážou dospěláci dětem ubližovat. Chlapci své role zahráli skvěle. Je to již dlouho co jsem film viděla a opět se mi připomenul po shlédnutí sondy do polského společenského dramatu Klér. ()

C.A.T. 

všechny recenze uživatele

Velmi silný a těžký zážitek. Smekám před hereckými výkony, které mě nejednou dohnaly k slzám. Jsem ráda za šťastný konec. Ale jen tak tohle z hlavy nedostanu... Toho strýce bych pověsila za koule do průvanu. Rodina jak stehno...nechat kluky v takovém pekle...hajzl... ()

mdf 

všechny recenze uživatele

Hodně silné,drsné a smutné. Ředitel a kluci excelentní,jako celá tahle záležitost z Dánska. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dánové tenhle typ drásavých dramat, při nichž se vám svírají ruce zuřivostí v pěst nad nepřízní osudu a nespravedlností, které jsou hlavní postavy vystaveny, zvládají na výbornou. Lars Mikkelsen naprosto odporná kreatura, děcka v pohodě. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neskutečný masakr, nemůžu uvěřit se tohle dělo. Tematicky extremně silné, pár momentů mně tam přišla troško těžko uvěřitelných, nemyslím to týrání a zneužívání děti, ale třeba "akce Kodaň ". Jinak bez výtek a to včetně hereckých výkonů, zejména dětští představitelé jsou exceletní. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Drsný a místy těžko uvěřitelný příběh. O to absurdnější příběh je, když vidím, z jaké minulosti se Dánsko dnes zodpovídá a jak se na druhou stranu obecně ve Skandinávii v současné době chovají k dětem. Extrém opět vytváří zase jen extrém a tento film je toho vzorovým důkazem. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Silné téma samo o sobě (podmínky v některých dánských dětských domovech v 60. letech aneb strašák Barnevernetu), zručně zrealizované a s působivým castingem hlavní dvojice dětských herců. Retro kvalita, jen občas až příliš melodramatická. Dánsko poslední dobou vymetá kostlivce ze skříně pěkně (viz Under Sandet). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Dánští filmaři mě opět nezklamali. Naprosto odporný, hnusný, nervy drásající snímek, bohužel (!!!), natočený podle skutečných událostí, nehodnotím plným počtem jenom kvůli tomu, jak realisticky a nekompromisně divákovi předkládá, co se v dánských dětských domovech v šedesátých letech dělo. Násilí na dětech a mladistvých, násilí, které si tito nakonec začnou na sobě páchat navzájem sami, bitky o jídlo, manuální dřina, veřejné ponižování, znásilňování, žádné východisko... Díkybohu aspoň za ty sny. Sny, které člověka dokáží udržet nad vodou, které mu dají sílu sebrat odvahu a zabojovat z posledních sil. A za trošku obyčejného, lidského štěstí, které v tomto případě nakonec vedlo k vysvobození... Přesto je jasné, že bytost, která si prošla takovým peklem, se nezahojí už niky. Velmi krásný film, a snad bude tento následující spoiler berličkou pro další diváky, kteří budou jistě mít co dělat, aby film dosledovali: s dobrým koncem. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozhodne to nieje jediný prípad ,,šľachetného´´ sa správania na sirotách, v rôznych zariadeniach všade po svete. Hlavne pre ich ,,dobro´´. Až do kosti lezúci, drsný snímok, plný emócií rôzneho druhu. Občas poplačete, občas zatínate päste od zloby voči násilnostiam. Film herecký, film, ktorý vás dostane. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Uff, další dětský domov, další tyranie. Tentokrát se v něm ocitnou dva sourozenci a oba tam téměř přijdou o život. Dánové tato dramata umějí na jedničku. Ale včerejší německý Freistatt mě oslovil o chlup víc. Tento film je více o dětech, mladšímu bratru je kolem 6-7 let. Jeho starší bratr se pokouší ho chránit, ale nakonec se situace úplně obrátí. Předčasně dospělé děti čelí nelítostnému režimu v sirotčinci i v zemi a všeho schopným úřadům. ()

Související novinky

Začíná Severský filmový podzim

Začíná Severský filmový podzim

07.11.2017

Severský filmový klub již poosmé pořádá tradiční přehlídku kinematografie severských a pobaltských států. Festival divákům nabídne 24 snímků ze 7 severských zemí. Přehlídka začíná 9. 11. v Praze a… (více)

Reklama

Reklama