Reklama

Reklama

Řidič

Trailer 3

Obsahy(1)

Řidič je vyhledávaný specialista na nelegální práce: řídí auta, která odvážejí lupiče z místa zločinu. Jeho výjimečný talent mu zatím dopomohl k tomu, aby nebyl chycen a zatčen. Po jedné z dalších honiček s policií se však jednomu z detektivů podaří jej konečně zadržet. Řidič dostává na výběr - buď půjde do vězení, nebo bude osvobozen za předpokladu, že pomůže usvědčit ostatní lupiče... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Našláplé a solidně nasnímané automobilové honičky těžko vykompenzují strnulé herecké výkony a teatrální snahu o jakousi odcizenost (minimalizování dialogů, anonymita postav) - na to je jich příliš málo. Stejně tak hard & dirty atmosféra funguje, díky zmiňovanému sabotování hereckého osazenstva, jen tak napůl. Největším problémem je však nakonec přehnaná snaha řezat co to dá, protože nám tak z vajec (čti koulí) vznikla omeleta, kterou Hill zapomněl opepřit. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jakmile zaklapnou dveře auta a dupne se na plyn, tak je tomu i plné hodnocení těsné. Ovšem jakmile se káry nechají v garážích a začne si to hrát na nemluvnou "přechcávací" kriminálku o střetu dvou macho chlápků, tak je bolestně jasné, že než duo O'Neal/Dern to chtělo někoho úplně jiného. Někoho s drsňáckým charismatem u koho by ta nemluvnost působila přirozeně a ne jako zapomenutí textu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další chlapáckej Walter Hill s lehkým feelingem filmů Jean-Pierre Melvillea. Dobře zvládnuté honičky a fotogenická Isabelle Adjani jako plus. Snaha o málomluvnou drsnost je občas příli nucená ( Bronson je v téhle poloze uvěřitelnější ) a atmosféričnost taky úplně nevychází, místo toho mohl bý Řidič klidně ještě o 10 min. kratší. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kvůli bezvadnému zakončení se mně přece jen moc nechce jít do vyšších pater, protože tam na mě bylo až moc automobilových honiček a stříleček a já se přece jen víc soustředila na Ryana . Přemýšlela jsem, kde jsem ho sakryš viděla a pak na krásnou Isabelle, kde jsem její kvality zaregistrovala už v jiných filmech, například ve Vražedném létě. A Ryana v kouzelném snímku, který mně vypadnul z hlavy Co dál, doktore? Ale rozhodně se mu nedá upřít, že řidiče zahrál taky suprově. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Jestli ste si zamilovali úvodní honičku z filmu DRIVE, tak mám pro vás špatnou zprávu. Je téměř kompletně vykradená z úvodu THE DRIVER, ach jo. A teď už k samotnému filmu - pro mě technická a atmosférická extáze. Honičky a akční scény jsou zvládnuté naprosto skvěle, na rok 1978 naprostá paráda, tady si Hill vyhrál a třeba závěrečná naháněčka je skutečně hodně dlouhá, ale precizní s hodně dobrým finále. Horší je to se scénářem, třeba logiku a informonost policejního štábu si nedokážu vysvětlit a proč se polda Bruce Dern snaží řidiče Ryana O'Neala nachytat zrovna takovýmhle zvláštním způsobem je pro mě taky dost nevysvětlitelné, ale budiž - na atmosféře filmu to neubírá ani trochu. Doporučuju! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Namalujte na silnici startovní čáru, postavte mi na ni Bugatti Veyron Super Sport, vedle něj připravte Kovbojovi Trabant 601 s prasklým výfukem a já se s ním pokusím alespoň deset sekund udržet krok. Pak mi frnkne, to je jasné, protože nikdo neumí plašit koně pod kapotou tak, jako právě Kovboj. Musím se přiznat, že syrovost automobilových honiček mne naprosto nadchla, atmosféru jsem zachytil taky velice slušnou a nad logikou toho ostatního je možná lepší nepřemýšlet. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ryan O´Neal není ideální představitel nemluvného osamělého hrdiny, ale jinak je Řidič pro mě nepochopitelně podceňovaný neonoir se skvělou atmosférou, velmi přesvědčivě posedlým detektivem Bruce Derna, krásnýma (nejen) očima Isabelle Adjaniové a především fantastickými automobilovými honičkami. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Řidič, ten tvrdej chleba má... Hádal bych, že tento film posloužil jako předloha pro stejnojmennou hru z roku 1999 od GT Interactive. Ve filmu jsou 2 celkem dobrý honičky (hned na začátku a pak úplně na konci), který se nesou přesně v duchu 70. let. Do zatáček se jezdí bokem, V8ky burácej, pneumatky pískaj a vytvářej kouřový efekty, lítaj poklice a samozřejmě nemůže chybět nějaká ta úzká ulička, kde jsou naskládaný prázdný krabice a auto skrz ně efektně projede. Bohužel v tý finální honičce je teda doslova epic fail, kdy hlavní postava chvíli jede s manuálem s řazenim na podlaze a chvíli s automatem s voličem pod volantem a ještě u toho automatu předstírá, že se tam snaží cosi nakvedlat... Jinak zbytek filmu zůstal tak trochu ve stínu těch honiček. Celý se to snaží vypadat drsně jak šmirglpapír, ale o postavách se divák prakticky nic nedozví, takže těžko si k někomu získat nějaký sympatie. Herci jsou nevýrazný, ale to je možná daný i tim, že moc neměli, co hrát. Trochu přísnější měřítko snese akorát Bruce Dern. Já osobně mam pro tyhle 70´s kriminální filmy velkou slabost a obvykle je hodnotim vysoko. Tady jsem se rozhodoval mezi 3 a 4 hvězdama. Nakonec dávám 3 za tu zmiňovanou stupidní chybu v závěrečný honičce. 65% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Matka driverských filmů. Dvě slušné bullittovské honičky (tj. dlouhé, realistické a plné kvílení pneumatik - film byl ostatně původně napsán pro Stevea McQueena a O´Neal tu působí jako jeho bezkrevná kopie), jedna na začátku a druhá na konci, jsou spojeny strohým a minimalistickým příběhem (postavy, o kterých se nedovíme ani jejich jména, úsporné úderné dialogy) o moderním desperátovi-gentlemanovi a fanatickém šerifovi, který udělá cokoliv jen aby ho dostal, v kteréžto roli exceluje režisérův oblíbenec, westernový herec Bruce Dern (neustále referující o Řidiči jako o kovboji). Dobrá je scéna v garáži, kde Řidič na požádání předvede svoje řidičské umění a precizní jízdou dokonale očeše svěřené auto, taky se mi líbil Dernův monolog o tom proč se vyplatí čtení sportovních příloh v novinách. A Isabelle Adjani je velmi okouzlující femme fatale. Kolem a kolem mě na tom baví hlavně ta sedmdesátková atmosféra a že se to odehrává převážně v noci. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Autonaháňačky na tú dobu skvelé, ale podobných námetov už bolo zopár na svete aj predtým a tak o nejakej originalite nemôže byť ani zmienka. Bol som však dosť prekvapený svižnosťou deja, veľmi dobrým technickým spracovaním, hlavne kamery pri naháňačkách ma úplne odrovnali, niektoré lacnejšie akčňáky doteraz používajú podobnú techniku. 70%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Inspirace pro Refnův Drive nepochybná - minimálně začátek a náznakem několik dalších klíčových momentů. Stejně tak i charakter hlavního hrdiny (a nejen, že jeho herecký představitel se v obou případech jmenuje křestním Ryan), i když zde mi „řidič“ připadá trochu méně čitelný. Za to ale možná může jen trochu odfláknutý scénář. Jinak film splňuje vše, co slibuje. V rámci žánru velmi solidní a drsná podívaná. Chybí mi jen nějaký výraznější hudební motiv, který je pro mnohé Hillovy pozdější filmy charakteristický. Plný počet uniká jen o chlup. P. S.: Kruhy pod očima. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý přímočarý příběh, chladné prostředí anonymního velkoměsta, málomluvnost (zřejmá inspirace Melvillem), drsní muži, ženy s tajemstvím. Ryan O'Neal sice nevypadá jako drsňák, zahrál však příjemně civilně, Bruce Dern coby fanatický detektiv exceloval a chladné krásce s mandlovýma očima Isabelle Adjani se rovněž nedá nic vytknout. Automobilové honičky jsou vzrušující a nadčasové, scéna ve vlaku skvěle napínavá, hudba příjemně minimalistická a závěr sice možná až moc jednoduchý, zato všeříkající. Walter Hill tak, jak mu to sluší nejvíc. 85%. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Mě náhodou herectví všech zúčastněných i celá ta málomluvná stylizace sedly perfektně. Ryan O'Neal tu zkrátka představuje hrdinu, který má blíž právě ke Goslingově postavě z Drive, než k typickým zamlklým drsňákům z let sedmdesátých. S kamerou a svícením to Walter Hill uměl vždycky a bravurně nasnímané, realisticky pojaté honičky poskytují úplně jiný typ diváckého potěšení, než ty z dnešních akčních filmů, v nichž jde víc než o řidičské umění o nadsázku, destrukci a postprodukční efekty.______ btw. "Akční" je film asi do stejné míry jako Bullittův případ (tedy málo) a oficiální obsah distributora je dost mimo. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Skvělý thriller, zařadil bych ho osobně mezi výbornou Horskou dráhu a Černou neděli, atmosféra a reálná brutalita u těchto snímků jsou neoddiskutovatelné...! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemná retro záležitosť, ktorá boduje a zároveň stráca body práve tým, že ide o pomerne krotkú záležitosť. Na jednu stranu sa to pozerá super s vyloženými nohami na stole po namáhavom dni v práci, na tej druhej mohol Hill zájsť omnoho ďalej proste len v drsnosti predvedeného. Našťastie je scenár tak trochu viac zašmodrchaný, ale stále z nás nerobí blbcov zvratmi v každej desiatej minúte. No a casting je v pohode, ale na výber toho bolo "once upon a time in Hollywood" viac ako takmer parodický Bruce Dern a kliďas O´Neal. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z konce 70. let. Nejvíc asi člověk zaujmou automobilové honičky, protože takové se v té době moc nevidí. Jinak je to celkem normální krimi film. Chlap řídí auta z loupeží a policie po něm jde. Do všeho se zaplete sympatická mladá dívka v podání Isabelle Adjan. Nakonec se vše zkomplikuje a nikdo nevyhraje. "To je vás kufr?" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som typickú nudnú Hillovku s pomalým sedemdesiatkovým tempom a pár peknými naháňačkami. Dostal som prekvapivo strhujúci film od začiatku do konca. Dokonca by som povedal, že tempo je až príliš rýchle a film zbytočne strohý. Kľudne by som pridal 20 minút na lepšie prekreslenie charakterov. Takto to pôsobí ako mix Heat o súboji medzi poldom a zloduchom a atmosférickým Drive o šoférovi, ktorý má všetko, okrem tej chvíle keď riadi, na háku. Trochu ma sklamala bezzubosť poldu, ale Dern ho aspoň zahral zábavne. Ryan O'Neal ako šofér bol ok, ale nejaký charizmatickejší herec by tú málovravnú postavu utiahol lepšie. Okrem strhujúceho tempa a skvelej nočnej atmosféry film zaujme hlavne skvele natočenými oldschool naháňačkami, kvôli ktorým sa film oplatí vidieť aj dnes. 7/10. ()

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Wheatley láká známá jména

Wheatley láká známá jména

26.10.2014

Několik let si svými malými britskými filmy hledal diváky ve festivalových kruzích a dělal jméno mezi kritiky, mimo tuto ale režiséra Bena Wheatleyho málokdo znal. Ovšen zdá se, že jeho vyhraněný… (více)

Reklama

Reklama