Reklama

Reklama

Extrémní předsudek

  • Česko Extrémní prostředky (více)
TV spot

Obsahy(1)

Jack Benteen, hrdina tohoto "moderního westernu" je mírumilovným, spravedlivým šerifem. Ale pak se v jeho městě objeví skupina dokonale vycvičených vojáků, kteří oficiálně neexistují. Z jeho nejlepšího přítele se stane úhlavní nepřítel. Žena, kterou miluje, ho zradí. A on musí znovu sáhnout po zbrani... (Guild Home Video)

Recenze (66)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Walter Hill si zahrál na Sama Peckinpaha a zvládl to víc než dobře. Neowestern, který po většinu času působí jako by byl klasickým westernem. Jen místo koltů tu mají hlavní slovo brokovnice, pistole a samopaly a místo na koních se jezdí v autech. Z Peckinpahových filmů mi nejvíckrát přišlo na mysl Getaway (kde je ovšem Walter Hill autorem scénáře) a v závěrečné části pak zejména Divoká banda. Z herců nejvíce zaujala stylová hlavní dvojka z obou stran zákona (Nick Nolte a Powers Boothe). Ve vedlejší úloze drsně zářil William Forsythe a potěšilo vidět opět v něčem i Mariu Conchitu Alonso, známou z kultovního Polibku upíra. Rozhodně bych neváhal zařadit tento Hillův kousek mezi 100 (a možná i 50) nejlepších westernů, které jsem kdy viděl. A to přesto, že (samozřejmě po vzoru IMDb, které je pro zdejší omezené administrátory Biblí svatou) tento žánr zde paradoxně není vůbec uveden. //// Coby doporučení si dovolím nabídnout malý seznam neowesternů, které jsem prozatím viděl, i s mým hvězdičkovým hodnocením (řazeno od nejnovějšího k nejstaršímu): The Devil All the Time (2020) ***, Wind River (2017) *****, Hell or High Water (2016) *****, Cold in July (2014) ***, The Way of the Gun (2000) ****, Gunmen (1993) ***, Extreme Prejudice (1987) ****, Near Dark (1987) *****, Hud (1963) ***, Lonely Are the Brave (1962) ****. PS: V seznamu neuvádím filmy, které sice bývají občas do škatule neowestern řazeny, ale dle mého chápání tohoto subžánru jde buď přímo o westerny (tzn. odehrávají se v dobách Divokého Západu) nebo jsou westernu tématicky i pojetím až příliš vzdáleny. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Žánrový klenot plný skvostně nasnímaného násilí, úsporně načrtnutých postav s jasnými motivacemi (ženská, prachy, tajná mise, morálka) a výtečnými replikami. Celé je to čisté jako modré oči Nicka Nolteho a víra Johna Miliuse, že western neumřel s Johnem Waynem. Typové obsazení je bez uvozovek božské. Neprávem zapomenutý poklad. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Bohužel trochu pozapomenutá hillovina, která je slušně vyseklou poctou Peckinpahovi (především WILD BUNCH) a která by mohla být dokonalou klasikou, ale chtělo by to víc dovařený a nekompromisní scénář. Ale i tak jasné klady vítězí: Nick Nolte s tuhým jižanským akcentem, Powers Boothe a Michael Ironside v záporných rolích, Maria Conchita Alonso a další plejádá "béčkových" 80's tváří. Atmosféra mexického pohraniční, hudba (Jerry Goldsmith), závěrečná řež (mohla být klidně delší). EXTREME PREJUDICE rozhodně stojí za shlédnutí jako trochu nedoceněný klenot starého válečníka Waltera Hilla. 70% ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Další nenápadný klenot v Hillově filmografii (The Driver, The Warriors, Streets of Fire). Nolte je ukázkově umanutý drsňák a inspirace Peckinpahem už zjevnější být nemohla. Dál se chystám na Southern Comfort. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Není to tím, že se v přátelském znamení potkal mikokosmos s makrokosmem, ale spíš tím, že jde o jeden z vůbec prvních akčních filmů, co sem po revoluci přišly do kin, a čirou náhodou jsem ho tehdy viděl. Nolteho s brokovnicí jsem si zamiloval a přestřelka u benzínky je podle mě parádní akční scéna. Už je to fakt dlouho, ale myslim, že bych se nezlobil to zase vidět. Závěrečná scéna tady. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Další chlapácká, westernově laděná Hillova podívaná (a po Driverovi jeho další souboj dvou mužů na opačné straně zákona), tentokrát se zřetelnými ozvuky Divoké bandy (mexické pohraničí, krvavé přestřelky, závěrečný masakr). Žádná taková klasika se nekoná (i když já nikdy nebyl fanda Bandy), scénář je holt slabší, chybělo mí víc akce a nesedl mi Nolteho sucharský zarputilý ochránce zákona, ale silné obsazení potěší a záporák v podání Powerse Boothea, který má všechno, jenom ne někoho, s kým by si mohl popovídat, byl dobrý. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Boothe, Forsythe, Přeučil Ironside, bachař Clancy Brown, Maria Conchita „Máš smůlu, Predátore, jsem těhotná“ Martinez a spousta dalších povědomých ksichtů zaručí, že obsazení je v rámci žánru a doby vzniku extrémní. Předsudek, že z toho Walter Hill udělá jen další ostře řezané, tvůrčí vynalézavostí neoplývající neo-westernové béčko, které příkladně naplní obsah Internet Movie Firearms Database, nebyl nakonec předsudkem, ale holým faktem. Nolte si hraje na drsňáckého Rangera, ale na stanici Cordella Walkera by to stačilo jen na zvedání telefonů a vaření kafé.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Za všechny scény jsem si nejvíce zamiloval tu, jak Jack za deštivé noci v klobouku, pršiplášti a s puškou v ruce vstoupí do baru a v sebeobraně zastřelí tlustého drogového překupníka. Walter Hill dokázal, že westernové prostředí obstojí i v moderní době a do akčního kabátu navlékl chytrý a ne úplně přímočarý scénář. Přestřelky nemají chybu, stejně tak herecké obsazení v čele s výborným Nickem Noltem, typově přesnými záporáky a rajcovní krasavicí Marií Conchitou Alonso. 85%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

80. roky v ich esenciálnom zhmotnení - chlapské nedvojzmyselné zápolenie, akcia ako účel, hľadanie inšpirácie v minulosti, keďže súčasnosť je kultúrne sterilná (Peckinpah, špagátové westerny). Namiesto originality sa ponúka len vyšumenejšia nápodoba vzorov, namiesto presvedčivých prenikajúcich pohľadov, ulepené malé očká plejády hviezd druhého rangu. Všetko sa schyľuje k záverečnému bengálu. Ten, spoločne s ďalšími strieľačkami, je síce obstojný, no čakanie naň nie je žiadnym ternom. Extrémne priemerné. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Moderní western podle mého gusta skoro jako od Sama Peckinpaha. Skoro proto, že ač to celé atmosférou chvályhodně připomíná Divokou bandu kříženou s Přineste mi hlavu Alfreda Garcii, je to drsné, chlapské a ve finále příjemně dramaticky se hrotící, tak závěrečná přestřelka je... Odbytá? Asi ano. S takovou scénou by si Krvavý Sam poradil rozhodně lépe, Walter Hill ji ale bohužel natočil dost zmateně a jaksi málo "osudově". Se soubojem dvou mužů se mu už ale vedlo lépe. Extrémní předsudek/prostředky je i přesto výborný film s ne úplně hloupým a přímočarým dějem, řadou skvělých momentů, Goldsmithovou nechybující hudbou a ukázkově hrajícím Nickem Noltem. Čtyři a půl. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa , sa tento film len hrá na to, že by sa mal niekedy statť klasikou medzi klasikami. Ani zďaleka sa mu to nepodarilo. Keďže som tento film videl v TV s odfláknutýn CZ dabingom (ktorý znehodnocuje samotné dielo), mohlo to ovplyvniť môj negatívny postoj k filmu ..... Ale nemyslím si, že len dabing je vinný .... Za celých 96 minút stopáže filmu som nepocítil ono klasické napätie, ktoré zatláča diváka do kresla , neuvidel som žiadnu akčnú scénu, ktorá by stála za to. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Western zakomponovaný do moderního prostředí. Tak by se v kostce dal charakterizovat počin veterána Waltera Hilla. Jeho poctivá stará režijní škola dala vzniknout poměrně přehledně natočenému kousku bez zběsilých střihů, ale v poněkud ošuntělém hávu. Do takového prostředí Nick Nolte a spol sice spolehlivě zapadnou, ale jen stěží se vám po skončení jejich texaské mise vybaví nějaké silné momenty. Mé hodnocení: 60% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak sa rozhodnete pozerať Extrémny predsudok, vychlaďte si poriadne 2 litre citronády, budete mať z texaského prostredia a špeciálne z toho mexického pri záverečných pasážiach poriadne sucho v ústach. Do istého bodu som mal pocit, že sa pozerám na zameniteľné ejtís béčko, kde by mohol hrať aj Seagal a rozdiel s ostatnou masovou tvorbou by sa nedal spoznať. Lenže scenár nakoniec ponúkne aj nejaké tie nie úplne najočakávanejšie zvraty, obsahuje dve paralelné zápletky, ktoré sa chytro pretnú a ponúkne veľmi solídnu akciu, takže v rámci žánru spokojnosť aj po desiatkach rokov od vzniku. Hral niekedy Michael Ironside vôbec kladnú, alebo aspoň morálne nejednoznačnú postavu? ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Extrémní vypalovačka, donutila mě konečně některému filmu Waltera Hilla udělit pětihvězdu (ne, že bych dříve již minimálně 2x kolem ní nepřešlapoval :)). Skvělá atmosféra dýchající navzdory modernímu prostředí závanem drsného westernu, zajímavě gradovaný děj s dlouhodobým policejním bojem proti drogové síti a osobním sporem s vrcholem v jedné „osobní“ přestřelce navrch, charismatický Nick Nolte (5 let po první spolupráci s režisérem v 48 hodinách) coby stylový šerif s bílým kloboukem a přesně mířenou brokovnicí... a těch silných kladů je samozřejmě víc. Navíc když to točí jeden z těch režisérů, kteří dokážou s akčním žánrem pracovat osobitěji, než většina ostatních, a spoléhají vedle akce přibližně stejným dílem i na řádně propracovaný scénář. Seriózněji plynoucí děj nepostrádá vhodně přítomný nadhled a osobně mě u Hillových filmů vždy dostane, když se ve vrcholné akci (často ve stylu náhlého překvapení) objeví za jedním z bojovníků celý dav jeho přívrženců vyzbrojených do velkého boje. Přestože výjimečně Walter vyměnil hlavního skladatele, ruka Coodera, tentokrát uvedeného v titulcích jako hudebního dramaturga, se opět nezapřela. Návštěva mexického salónu překvapila mj. zjištěním, jak hezky může znít nezvyklá kombinace sóla na trubku se sólem na housle, a Goldsmith přispěl nejen do závěrečných titulků úžasnou majestátnou melodií. [90%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu, jsem měl to štěstí, že jsem zhlédl několik Hillových snímků a tento je v mých očích jeho nejvíce typickým. Povedený akčňák s příchutí westernu, kde si drsný šerif vyřizuje účty s pašeráky drog. Přidat na akci a násilí a dávám o hvězdu víc. Takhle jen parádní "osmdesátka", která však v hlavě moc dlouho nezůstane. ()

Reklama

Reklama