Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Žádná kulka, ani zbraň ho nedokázala zastavit. Americký western o slavném apačském bojovníkovi, který obětoval vše pro svůj lid... Čirikavové byli posledním apačským kmenem, který vzdoroval vládě Spojených států a odmítal se podřídit životu v indiánských rezervacích. Pod vedením statečného náčelníka Geronima dokázali čelit několik let mohutné armádní přesile. Život apačského náčelníka je ale dodnes zahalen pochybnostmi. Někteří ho vnímají jako neohroženého obhájce indiánských práv, druzí v něm naopak vidí obyčejného vraha. Jeho pozoruhodný osud se stal inspirací pro řadu literárních a filmových námětů, ve většině případů ale bývá znázorněn jako symbol hrdinného boje za svobodu a důstojnost svého kmene. Také westernový snímek z roku 1993 líčí legendu o indiánském bojovníkovi, který obětoval vše pro svůj lid. Děj zachycuje nejznámější období náčelníkova života. Začíná v roce 1881, kdy se vzpurný Geronimo vzdává a pod dohledem malé armádní jednotky odchází do rezervace. Na bezproblémový přesun dohlíží zkušený poručík Charles Gatewood, který k němu chová velký respekt. Jenže snaha o nastolení míru v rezervaci nevydrží dlouho a Geronimo se po krvavém povstání dává na útěk. S hrstkou bojovníků čelí obrovské přesile a útlaku americké armády... V hlavní roli legendárního apačského náčelníka se představil známý herec indiánského původu Wes Studi (Tanec s vlky, Poslední mohykán), držitel čestného Oscara za celoživotní dílo. Hvězdné herecké obsazení doplňují Gene Hackman jako generál Crook, Jason Patric jako čestný poručík Gatewood a začínající Matt Damon jako nezkušený poručík, který se stává svědkem mimořádných událostí a tragického osudu Čirikavů. (Česká televize)

(více)

Recenze (58)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela zdařilý western, i když se z tématu o legendárním Geronimovi dalo určitě vytěžit ještě více, než nám tady tvůrci předvádějí. Walter Hill ale přece jen není typický westernový režisér. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $18,635,620Tržby Celosvetovo $19,160,000║ V prvom rade veľmi exkluzívne obsadenie, cieľavedomá réžia a pútavý príbeh. Už som nejaké filmy videl kde vystupovala postava Geronima a aj v tomto prípade to bolo dosť strhujúce ako to medzi zúčastnenými iskrilo. /70%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Několikátý pokus o popsání slavné Geronimovy životní cesty, tentokrát v značně neatraktivním a náročném hávu. Nedá se říci, že by chyběl kvalitní scénář (zkušený John Milius) ani dobré herecké výkony. Jako krok vedle se však ukázalo, na první pohled přínosné, angažování rodilého Čerokéze Wese Studiho, který svoji postavu příliš odbyl, přesně na indiánský způsob. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně nezáživný a velkohubě se tvářící western, který je nabitý velkými jmény (Hackman, Patrick, Duvall, Damon), ale absolutně nic se zde po celou dobu neděje. Studi byl schopen zahrát mnohem většího dravce, než mu bylo řečeno. Jeho Geronimo je nezajimavý charakter a dokázal spíše než bojem a horkokrevností zaujmout svou vynikající angličtinou. Akce je skutečně jen v několika málo momentech a na Hilla překvapivě nic moc. Po zbytek stopáže se Geronimo tak nějak vleče, pachtí, ani neví kam. Nudná břečka bez nápadu a drajvu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nečekaně nudný western, který láká na velice sympatickou hereckou sestavu, prvních pár desítek minut je i jakžtakž zajímavý a má spád, ale postupem času se změní ve spoustu hezkých, ale zbytečných obrázků krajiny a v záplavu nezáživného tlachání, které tu a tam naruší zručně natočená přestřelka. Měl jsem pocit, že se dívám na televizní snímek (samozřejmě nemám nic proti televizním snímkům, ale Geronimo vypadá opravdu levně a odbytě), který navíc jako by trval dvě a půl hodiny. Nehrát v něm pánové Hackman, Duvall a Studi, dal bych snad ještě o hvězdu méně. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od typického westernu, který obvykle své hrdiny hodně heroizuje, je ztvárněný osud legendárního apače Geronima někde jinde. Zjevně klade důraz na realitu a je natočen bez příkras a mýtů. Pravdou je také, že film nemá vyloženě velkolepost výpravného dobrodružství, ale je zasazen do podmanivých exteriérů a objasňuje dobře temnou kapitolu dějin Spojených států amerických. Z indiánů udělali psance ve své vlastní zemi a nabídli jim neúrodnou poušť. Nakonec nesčetněkrát použitý a letitý slogan: dobrý indián je mrtvý indián, mluví za vše. Potud tedy doložitelná fakta. Ale to jsem odbočil, tak zpět k filmu. Tenkrát to tak nějak vlastně mohlo být a herec Wes Studi s ostře řezanou tváří se na Geronima dokonale hodil. A celý příběh působí vzdor svému hollywoodskému původu velmi reálně a jeho hlavní kvalita je přeci jenom v něčem jiném, než jen ve znalostech o indiánech z westernů či mayovek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Miluju Hillovo Red Heat! Tady se navíc k němu přidal rovněž militantní šílenec John Millius. Výsledek: Geronimo po většinu času vypadá jako nějaká levná televizní záležitost a to nejen svou výpravou. Volba Wese Studiho byla zřejmě jediná možná, tenhle člověk nás provedl počátkem 90. let všemi významnými indiánskými rolemi. Za zmínku stojí tak maximálně Robert Duvall a jedna povedená přestřelka v hospodě. Jinak je to docela bída. 45% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Nuda. Hodně slabé, pomalé, líné zpracování bez jiskry. Na filmu se podílejí kvalitní herci i schopný tvurčí tým. Bohužel Geronimovi chybí napětí. Celé je to takové strnulé a melancholické. Vlastně celou dobu se nahání geronimo s dvojicí vojenskch důstojníků jež ho má zajmout a dopravit do vězení. Sem tam Geronimova banda odpraví nějaké bělochy, sem tam vojáci nějakého rudocha. A to pořád dokola v bleděmodrem. Tato jediná dějová linie je proložená ehm hezkými záběry na americké širé pláně. A to je asi tak všechno. Zklamal i Wes Studi v roli samotného posledního velkého náčelníka. Herec, který se proslavil rolí záporáka v Posledním Mohykánovi, působí hodně nesympaticky. Za celý film nepředvede nic zajímavého co by zasloužilo pozornost. Jedinou povedenou stránkou filmu je skvělá kamera. Bohužel líbivé až sem tam kýčovité obrázky americké přírody Geronima nespasí. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tuto naprosto bezduchou střílečku zachraňuje od odpadu jen ta scéna, v níž se Geronimo ptá, proč bledé tváře potřebují taj velkou zemi celou a není v ní místo pro Apače. I když samotná scéna stojí za houby, otázka je to však velmi sžíravá. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ambiciozní snímek, který nedostál svých ambicí. Příběh rudokožce Geronima bojujícího proti mexickým a americkým utlačovatelům měl na první pohled úplně všechno, co historické drama z dob svobodných indiánů má mít. Jenže zdání klame. Wes Studi v roli náčelníka Apačů se dlouho neumí zatvářit jako postava se kterou by divák dokázal sympatizovat. Je to div, protože v té době měl za sebou roli jiného náčelníka a z jiného kmene a sice Magui, a přehrát se do kladné role po stránce výrazové rozhodně nestihl. Jeho rejstřík hereckých schopností je značně omezený a na jeho výkonu je bezradnost po celou dobu znát. Navíc jeho hrdina nemá ani špetku charisma. Když ústřední postava selže v plné míře, tak těžko můžou napravit něco postavy vedlejší. Gene Hackman, Jason Patric anebo v té době mladičký Matt Damon jsou tak naprosto přehlédnutelní jako široká prérie. Kamera uměla vykouzlit nejeden nádherný záběr krajiny, která jakoby vypadla z popisovaného historického období a rovněž kostýmy jsou dobově autentické. Veterán Walter Hill však svůj snímek koncipoval jako rozvleklou nudu u níž neví jestli chce vyprávět poetický příběh o indiánovi jehož pověst měla svoji legendární váhu anebo jestli chce snímku na poslední chvíli dát akční náboj. Přitom akčních scén tak poskrovnu a to o Hillovi vím, že v akci si lebedí. Každý záběr ve kterém se tetelí horký vzduch jako by symbolizoval, co asi diváka čeká. Věřte, že pozorovat ten vzduch je záživnější než se dívat dvě hodiny na strnulý obličej Wese Studiho, kterému jeho dobráckého indiána ani trochu nevěříte. Hlavní představitel se na kladného hrdinu nehodí a zbytek spasila krajinářská kamera Lloyda Aherna II. Scénář béčkového Johna Miliuse měl shnít na prudkém poledním slunci vyprahlé prérie anebo ho měli sežrat supi. Film nekompromisně komerčně vyhořel. Mé hodnocení: 40% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Celkom reálne pôsobiaca "indiánka". Zopár pričistých charkterov, niekoľko charizmatických parchantov a ceľkom dobre podaná kritika bielych... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ničím výjimečný a popravdě docela nevýrazný a nudný western, jehož pozornost přitahují pouze některé legendární tváře (Hackman, Duvall). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vynikající obsazení, ačkoliv třeba Damon s Patrickem ještě rozhodně nepatřili mezi hvězdy. Výborná byla i westernová atmosféra a výprava se také povedla. Jenže nemělo to jiskru, chyběly emoce. Ani s Geronimem a ani s jeho protihráči jsem se nemohl ztotožnit, nemohl jsem jim fandit a ani posoudit, nakolik je jejich boj oprávněný. Filmem jsem projel jako hezkou, ale monotónní krajinou, která, až na výjimky, nedokázala příliš upoutat. 50% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Apačové věří, že pouť posiluje ducha.." To jako pouť s Michalem Davidem a kolotoči ?? ;) Tak to díkybohu ne !! Faktem zůstává, že indiáni věřili různým věcem, na spoustě z nichž nelze shledávat vůbec nic špatného.. Ale já taky věřil !! Bláhově věřil, že mě Geronimo pobaví.. Taky kdo by to byl jen řekl, že když se potkají takoví dva ukruvní bouráci, za jaké já prostě Waltera Hilla i Johna Miliuse už léta považuju, vzejde z toho navzdory lahůdkovému obsazení taková filmová nehoda, že ?! Špatný western a veliké zklamání !! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Beze spěchu odvyprávěný příběh posledního apačského vzdoru mě chladnou nenechal, když se totiž jedna zamyslí nad tím, jaké šílenství tam tenkrát bledé tváře rozpoutaly, je jí z toho smutno.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Má to nádych filmu, ktorý si nárokuje na nejakú tú prestížnu filmovú cenu. Ale ako celok to skončilo ako priemerná indiánka s hviezdnym hereckým obsadením. ()

Reklama

Reklama