Reklama

Reklama

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. (CinemArt)

Recenze (861)

dyfur odpad!

všechny recenze uživatele

....tak som to odpozeral...a ...nič.....už to viackrát pozerať nebudem.... je možné, že toto je to čo teraz letí, je možné, že toto je umenie, je možné, že je to moderné....a toľko chválený režisér Arronofsky... a nič .....dokonca som sa ani nenudil, len aby bol už koniec..... ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Madre de dios ! Měl jsem tušit, že Darren toho Boha procpe i sem. Nedbaje svých zásad nepouštět si trailer, kterej mě přímo ošálil svým mistrným střihem a palbou neskutečných scén, sem se na to vydal do cinestéru. Musím říct, že mi úplně ujetý úchylárny nevadí. Jenže tohle nemělo s úchylárnou nic společnýho. Byl to výstřik Darrenových myšlenek, který se prolínají s jeho vírou a asi špatným dětstvím, kdy jim hnila podlaha v dětským pokoji a ze sklepa skákaly žáby. Jeho fotr byl navíc výstavní magor a matka chodila bosa. Tohle všechno Darren dokázal převést na filmový plátno. A protože mu to bylo málo, podpořil to zážitky ze studií, kdy jako mladej házel po ozbrojených složkách molotovy, protože chtěl bibli zdarma do každé rodiny. Tohle není májndfak, tohle je braindead. Jedna z milosti. P.s.: artový vyhulbrčka zběsile pětkují, aniž by pochopili o co vlastně šlo..."Tohle je Arnofovského vybroušený diamant, ve kterém ti líní hledat odpovědi uvidí jen kus šutru". Takhle se prosím projevuje artovej braindead. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Krutá pravda je, že bez svého dvorního kameramana by zřejmě filmy Aronofského nebyly zdaleka tak působivé. Po řemeslnické stránce se jedná o intenzivní film, který vás deprimuje a rozhodí tam, kde má. Dokud nemáte ani potuchy, čeho je to alegorie, sledujete se zájmem. Po určité době ale i přes záplavu nesmyslů neomylně detekujete odkazy na Bibli a tudíž už vám zůstává jen otráveně sedět a protrpět se zvyšující se destrukcí a frustracemi do očekávaného konce. Snad pokud by člověk vůbec neměl tušení, o co šlo, mohl by hájit aspoň technickou stránku filmu a herce, ale bohužel režisér oficiálně "dešifroval", koho reprezentuje Lawrenceová a kdo je Bardem a tím ještě pitomost filmu dovršil. Spojit ekologickou agitku, jak se chováme k naší planetě s Bohem, který má radši lidi než planetu, to je asi nejlepší způsob popravy původně, ehm, bohulibého záměru. Příšerná propaganda Noah očividně nebyla náhoda a Aronofsky se asi zbláznil. Inspirace, kam ses poděla? ()

j.bena 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, dokonce až tak zajímavý že je hodina po tom co jsem to zkoukla a nevím pořád která bije. ()

filmoid 

všechny recenze uživatele

Biblické podobneství, které musí být naprosto nesrozumitelné pro kohokoli, kdo nezná základní náboženské motivy (Kain a Ábel, obětování beránka...). Pro popcorňáky, co šli na duchařský horor, to muselo být děsivé utrpení :-) ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Velmi zmatečný, nesourodý a těžko pochopitelný. Asi zde byl hlubší umělecký záměr, který mi ale úplně utekl a z filmu zůstala jen pachuť zbytečnosti. A to v něm hrají tak skvělý herci. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit. Aronofsky umí, a i kdyby režíroval Kameňák, tak to bude dobrý -- takže nemůžu říct, že bych se nebavil. Ale když pominu hezké obrázky a sound design, obsahově mě to minulo. První část je skoro psychologické drama a horor z divného baráku, kde nic není, čím se zdá být. Do toho znervózňující soundtrack, velké detaily, záběry přes rameno jak ze Saulova syna a Javier Bardem s výrazem „v příští scéně jdu pro sekeru a budou se dít věci, děcka.“ To mě docela bavilo. Pak ale do domu začnou chodit další a další lidi a je to najednou jak úvod Hobita s těma trpaslíkama. Smál jsem se a asi jsem neměl. No a třetí část je full-ČT-Art metafora jak od Chytilové, která vydá na nejednu debatu do hospody, kdo teda byl Ježíš, kdo Bůh a kdo matka Země. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

famózní,silné,dechberoucí...nevěděl sem co přesně čekat,ale doufal sem,že Darren nezklame...nezklamal.To co jsem dostal předčilo všechna očekávání a bude mi chvilku trvat než to celé dokážu vstřebat.Chápu ty rozporuplné reakce,protože Matka se dá vyložit mnoha způsoby,já jsem každopádně nadšen a Matka patří do letošní top3...100% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Hodnotiť tento film bez pochopenia kontextu by bolo veľmi obmedzené - a ako vidím na mnohých negatívnych hodnoteniach, tak ľudia si akosi nedali námahu s tým, aby sa nad tým celým zamysleli. A pritom nájsť v tom aspoň základný koncept alegórií nebolo vôbec ťažké. Keď už si to niekto nepovšimol pri pani domu (matke Zemi) či pánovi spisovateľovi (stvoriteľovi), tak po príchode zvedavcov (muža a ženy) a následnej bratovražde, už muselo byť každému jasné, čo chcel týmto výnimočný a nenapodobiteľný Darren Aronofsky povedať. Hoci to defilé udalosti bolo podané naozaj hrôzostrašným spôsobom, ktoré nepochybne vyvolalo všeobecné pobúrenie (a musím uznať, že aj ja som bol v dôsledku tohto hororového podania trochu zhrozený, no zároveň nadšený). Avšak celý koncept alegórií a symbolov do seba absolútne úžasne zapadá, a tak sa každý fanúšik filmov, ktorí radi čítajú medzi riadkami, bude chvieť od nadšenia. Aj keď, na druhú stranu, pre tých, čo si nedajú námahu zamyslieť sa nad kontextom, to bude asi len brak. Našťastie medzi takých nepatrím, a miesto toho tlieskam! ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Pomalu dvě hodiny se ve mě i ve filmu motal chaos, nervozita a bláznovství, skrz pěknou závěrečnou pětiminutovku! Ovšem není to zdaleka závěr, který vás posadí na prdel... Opravdu nevím co si o Aronofskym myslet!?!... Nicméně to nádherně vystihl Lima - "Takhle to dopadá, když sebestředný tvůrce podlehne představám o své vyjímečnosti." Za mě těžká slátanina! 30% ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Už ani neviem spočítať ako dlho som sa tešila na túto snímku a dostalo sa mi trpkého sklamania.Veľmi podivuhodný príbeh,záhada nad záhady hmm.A neskôr:,, čo to kurva malo znamenať!"Kľudne by som verila a dala ruku do ohňa,že naša hrdinka Matka! je psychicky narušeným jedincom.Ach ako by som sa popálila.Lenže takto väčšiu sprostosť moje náročné oko mystery záležitostí už dávno nevidelo.Nebyť tej druhej polovice (kedy moje napätie opadlo úplne)mohlo to mať nábeh na perfektný komorný thriller.A divák ako ja s náročným okom tešiacim sa na záver,sa mu dostane tak nezmyselnej pointy.Myslela som si,že bude o niečo viac rafinovanejšia,prepracovanejšia.Nuž takto ste to chceli a mňa asi rozbolela hlava.2** pre Michelle,o sladká Michelle bez Teba by som túto sprostosť odsúdila na šibenicu. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

Zas takový průser jak to podle hodnocení vypadá to nebyl. Jistě že film nesedne všem (obzvlášť druhá polovina snímku), ale snaží se přinést dobrou myšlenku a poselství. Až na trapně a křečovitě jasných posledních 5 minut filmu, kde snad i opice pochopí co se snaží autor sdělit a jak si to má divák propojit, se jedná o dobrý film. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Chvíli jsem přemýšlel o jedné hvězdě, po chvíli zase o pěti. Ano, film působí kontroverzně i na Aronofskyho fanoušky, ke kterým se řadím. Ač se komukoliv film líbí nebo ne, musí uznat, že nepříjemné pocity vyvolávající atmosféra a mistrná gradace jsou zde v absolutní síle. Do toho ještě nervy pocuchají kousavé tóny Jóhannssonovy "hudby". Ústřední kvartet herců je též výborný - o podobné sestavě se asi sní málokomu. Ale - scénář nepatří k nejsložitějším (což nutně není minus) a ač jsem nejspíš film pochopil, stejně mi ke konci přišel přeplácaný a konec mě tak úplně neuspokojil. Za vidění to stojí (ale chápu, proč někdo z promítání odejde - nepochopil), druhé skouknutí nevylučuji, ale asi až za dlouho... ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Můžu si připsat další ojedinělý filmový zážitek. A chápu oba vyhraněné přístupy k filmu. S přibývajícím časem řve alegorie na všechny strany víc a víc, ale stejně je nemožné pochytit každou jemnou nuanci. Naštěstí se nabízí více možností, jak snímek vnímat, a není proto nutné jet podle návodu. Dusno, rozpad vztahu a postupné uzurpování prostoru pomáhají budovat chvilkovou komornost, ale nemají sílu na to být hlavní doménou. Co ale nelze zpochybňovat, je jasná režisérská vize, která se nerozpadá a dokazuje nemalou zručnost. A podle mě by matku! mělo vidět co nejvíc lidí, i když předem nedokáži zaručit, jak na ně bude působit. (Brno, Velký Špalíček) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

matka! je hodně zajímavý film, na který nezapomenete i když mu dáte to nejhorší hodnocení. I pár dnů po shlédnutí vás to nutí přemýšlet co se tak ksakru stalo a proč to takhle bylo. Film se rozhodně nevyrovná dokonalé Černé labuti, což mě trošku mrzelo, protože jsem očekávala stejnou kvalitu, ale i tak je dost mysteriózní a rozhodně si pořádně zahraje na divákovu psychiku. První polovina je malinko nudnější, seznamujeme s postavami a snažíme se pochopit a co tam vlastně jde a pak najednou bum a v druhé polovině se všechno nahrne najednou a vy čumíte s otevřenou pusou a naprosto nechápete, jak se něco takového mohlo natočit. Ke konci filmu jsem se neubránila slzám, doslova jsem dostala depresi a to je důvod, proč se na film už nikdy znovu nepodívám, ale něco na tom filmu přeci je, co mě zaujalo. ()

bourec odpad!

všechny recenze uživatele

Je mi úplně u prdele, že je tam spousta symbolik, podobenství ,poselství , a já nevim čeho ještě. První půlka filmu mi děsně lezla na nervy, druhou půlku sem celou prochichtal. Že je Aranofsky jeden z těch honičů, vo kterejch sem teď nedávno v nějaký recenzi psal, je úplně jasný .A proč je tady tolik pětihvězdičkovejch kokotů, to nechápu. Ani s jednim bych na pivo nešel. Proč? Začali by si pivo i s půlitrem cpát do prdele, a nazývali by to biblickou symbolikou nebo podobenstvím. Dobře vám tak. 0%. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Půlku snímku čekáte co se z toho vyklube a když už se blížíte do cílové rovinky, tak zjistíte, že jste prom*rdali dvě hodiny svého života a nic nového jste se nedozvěděli! Zmatený film, zmatený režisér, zmatený producent a nakonec i zmatený divák, který neví "vo co gou"! :-D Jedna hvězda za oba hlavní protagonisty. 15% ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem čekal co že se z toho vyklube. Polovina filmu je těžká psychárna , pak se to proměňuje v šílenství a podobenství, které se neustále stupňuje. Ještě že jsem film hlavně v první polovině přetáčel, jinak by mě to asi nebavilo, přece jen dvě hodiny už je poněkud moc na tohle dílo. Přesto jsem nakonec velmi spokojený. Herecký výkony jsou skvělé a má to neskutečnou atmosféru ta ponurost a zoufalství z toho přímo sálá. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hm, zfetovaná alegorie na Bibli... To je hezké, Aronofsky, jen nechápu, z jakého důvodu jsi to točil a proč by se mělo jednat o dílo významné pro svět. Vždyť jiná myšlenka, že dějiny plynou cyklicky, z toho vlastně nevzejde a ani to není nijak zvlášť nosné. Jako jo, pak se z toho dá vyvodit, že už od stvoření světa bylo lidstvo stejně zkažené, nikdy se to nezměnilo a nejspíš ani nezmění, ale tohle je jen takové obyčejné konstatování, které vede jen do slepé uličky a víc se s ním nepracuje. Nebo je to aspoň takhle povrchně podané. Nu, a to je z přesahu asi všechno. Víc to v sobě nemá. A co se týče formy a vedení příběhu - má to svá silnější a atmosférická místa, ale jak už jsem naznačil výše, než aby to bylo atmosférické a správně mindfuckové po celou dobu, působí to skutečně spíš dojmem, že to Aronofsky celé točil pod vlivem drog. A sledovat drogové tripy mě holt nebaví a tak se mi matka! omrzela celkem rychle. Ve finále z toho mám takový pocit, že je to opět jeden z těch filmů, které si hrají na těžké intelektuální zážitky, i když v nich jde hlavně o formu a obsah i přesah jsou celkem banální, jen proto, aby tam obojí vůbec bylo a že jsou určené primárně pro ten typ lidí, kteří pak budou na sociálních sítích machrovat, na jak náročné filmy koukají a jak mají vytříbený filmový vkus na filmy, který ten mainstreamový póvl nedokáže ocenit... 2* ()

Související novinky

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

12.01.2021

Režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) prostřednictvím své produkční společnosti Protozoa Pictures spojí síly se studiem A24 při natáčení dramatu pod názvem The Whale. Snímek bude… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama